Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Сърдечна недостатъчност при кучетата и котките

Сърдечна недостатъчност при кучетата и котките

Мнениеот meri » Нед Апр 08, 2012 8:07 am

Сърдечната недостатъчност е най- честата клинична характеристика при кучетата и котките със сърдечни заболявания.

Сърдечната недостатъчност може да се определи като неспособност на сърцето да осигурява циркулация на кръвта в достатъчно количество за удовлетворяване на метаболитните нужди на организма.Тя може да протече в две основни форми- остра и хронична,различаваща се в темпа на растеж и развитие на симптомите на заболяването.

Причините за развитие на заболяването са различни:
кардиомиопатия,вроден порок,миокардит,перикардит,кардиослероза,артериална хипертензия и др.

Хронична сърдечна недостатъчност- синдром,развиващ се при различни сърдечно-съдови заболявания и водещи до неспособността на сърдечния мускул да осигурява нормално кръвообращение.Характеризира се с бавно и относително стабилно развитие на симптомите на заболяването.

Заболяванията на сърцето могат да бъдат съпроводени със следните признаци:

Задух и кашлица

При кучетата хроничната кашлица може да бъде единствения симптом на заболяването на сърцето.Стопаните забелязват пароксизмална кашлица,като че ли нещо е заседнало в гърлото на кучето.Усилената кашлица и задух се наблюдават след физическо или емоционално натоварване,дори незначително.За котките е характерно дишане с отворена уста с продължителен период на възстановяване след натоварване.

Посиняване (цианоза) на видимите лигиваци и езика

Наблюдава се в момент на физическо натоварване и при вълнение вследствие на кислородно гладуване на тъканите и органите.Персистираща цианоза в ранна възраст може да свидетелства за вродена сърдечна патология.

Умора, намалена активност, слабост

Животното се отказва от игри,често лежи,апатично е.

Слабостта се определя като загуба на мускулни сили,водеща до това,че животното напълно или частично заема легнало положение или се разстройва координацията на движение.Причината е в недостатъчното кръвоснабдяване на скелетната мускулатура.

Припадъци

Загубата на съзнание се развива внезапно без пресинкоп.Самия припадък може да бъде относително продължителен,съпроводен с изразена тахикардия или брадикардия,намаляване на артериалното налягане,цианоза.За пресинкопа са характерни: цианоза,чувство за нарушаване работата на сърцето,слабост.

Увеличаване на корема

Обикновено стопаните забелязват постепенното увеличаване на корема и нарастващото тежко дишане.Натрупване на течности в коремната кухина (асцит) може да възникне на фона на сърдечно-съдово заболяване или заболяване на черен дроб, бъбреци, и по-малко на стомашно-чревния тракт.

Нарушение на пулса и сърдечния ритъм

Пулса се смята за ритмичен,когато еднакви по сила тласъци протичат през равни интервали от време.Нормално при кучето може да се наблюдава дихателна аритмия.Нарушението на ритъма може да се открие при преслушване на сърцето,най-точно аритмията се открива с ЕКГ.

За поражение на десния и левия отдел на сърцето е характерна симптоматиката:

Левокамерна недостатъчност,възникваща вследствие на митрални дефекти,характеризира се с повишено налягане в белодробните вени, което води до развитието на тахикардия, диспнея, белодробни хрипове.

Левокамерната недостатъчност,възникваща вследствие на стеноза на аортата,артериална хипертензия,слабост на лявата камера,се проявява като тахикардия,задух,синкоп.Възможен е белодробен оток.

Деснокамерна сърдечна недостатъчност,възникваща при порок на трикуспидалната клапа,перикарден излив,се характеризира с повишено венозно налягане,което причинява подуване на югуларната вена,увеличение размера на черния дроб и далака,подуване на краката и гушата,олигурия(липса на отделена урина).

Деснокамерна недостатъчност,възникваща вследствие на недостатъчно изтласкване ((белодробна стеноза, белодробна хипертония, слабост на дясната сърдечна камера) води до влошаване циркулацията на кръвта в белодробната циркулация и появата на задух.

При изследване на животни с подобни симптоми лекаря провежда диференциална диагностика,за да установи дали симптомите са кардиогенни(свързани със заболяване на сърцето).При положителна диагноза ще бъде определена степента на хроничната сърдечна недостатъчност.В случай на необходимост животното ще бъде изследвано за наличие на усложнения от страна на другите системи в организма.Често развитието на хроничната сърдечна недостатъчност възниква на фона на по-рано прекарани заболявания.

Остра сърдечна недостатъчност- характеризира се с бързо нарастване на симптомите(от няколко минути до няколко часа) и се проявява с кардиогенен оток на белите дробове.

Най-характерни признаци за остра сърдечна недостатъчност е задух,кашлица,хрипове,бледи лигавици,учестен пулс.По-късно се развива оток на белите дробове,често съпроводено с кървави пенести секрети от носа и устната кухина.

Сърдечната недостатъчност при кучетата и котките в началния стадий на заболяването често не се проявява клинично,и стопанина разбира за него при планов преглед или предоперационно изследване.Изследвания при лекар-кардиолог трябва да се провеждат не само на животни с подозрение за заболяване на сърцето,но и на всички животни по-възрастни от 6 г.,а при малките породи и животните с възбудим тип нервна система и по-рано.Също така при доказана породна предразположеност към заболяване на сърцето.Сред котките често от сърдечни заболявания страдат мей кун,сфинкс,британски,персийски котки.На животните от тези породи трябва да се провеждат кардиологични изследвания дори в млада възраст преди всяка планова операция.Сред големите кучета към рисковата група се отнасят боксер,доберман,също така животните от гигантските породи-санбернар,нюфаундленд,дог.За кучетата от декоративните породи и породите-джудета често срещана патология е недостатъчност на митралната клапа.

Симптоми на сърдечна недостатъчност при кучето

Обърнете внимание на симптомите на сърдечна недостатъчност при кучето:

1.Повишена умора.
2.Повишена жажда.
3.Учестено дишане дори в студено помещение с отворена уста.
4.Шумно дишане с хрипове.
5.Посиняване на езика след физическо натоварване.
6.Кашлица при движение или в покой при липса на простудни заболявания.
7.Кратковременна загуба на съзнание(често по време на разходка,след активни движения,тичане,битки).

Заболяването на сърцето при кучето може условно да се раздели на повече от 3 групи:

1.Вроден порок на сърцето.
2.Придобита сърдечна недостатъчност(след прекарани инфекциозни заболявания или като усложнение на текущи заболявания).
3.Заболявания на сърцето при много възрастни кучета.

Първата група заболявания се проявява при младите кучета и кученцата.
Характеризира се с ярки симптоми на сърдечна недостатъчност (хрипове,задух,посиняване на езика,припадъци или дори смърт на кученцето в много ранна възраст).

Втората група има голяма разпространеност сред кучетата от средна възраст.
Симптомите на сърдечна недостатъчност могат да бъдат скрити(промени могат да се видят само на рентгенова снимка или ЕКГ)и признаците на заболяването се проявяват,когато развитието на сърдечната недостатъчност достигне вече 2-3 стадий.
Причините на подобни състояния могат да бъдат различни: недостатъчност на сърдечните клапи,разширяване на сърдечната камера,сърдечни глисти,миокардит след пироплазмоза.

Внимание!Трябва да отбележим,че при заболяването дирофилариоза се развива недостатъчност на десния отдел на сърцето,когато се увеличават дясното предсърдие и камерата на сърцето,проявяват се симптоми на недостатъчност на кръвообращението и се появява асцит.

Само с пълно изследване може да се открият всички причини и да се постави правилна диагноза.

Третата група забоялвания често се среща при кучетата след 8 г.възраст и протичат с добре забележими симптоми:кашлица,хрипове при дишане,усилена дихателна честота,увеличена жажда,нарушение на координацията,загуба на съзнание.

Какво е повод за посещение на вет.лекар?

Ще разделим животните на 3 възрастови групи.

Какво трябва да притеснява стопанина на кученце(от 2,5 месеца до 1 год):

1.Лошо яде,не наддава на тегло,не играе,през цялото време спи.(Здравите флегматични кученца,разбира се много спят,но в периода между съня играят).

2.Кученцето се движи активно,играе,но след активни движения не може да издиша,диша с голяма честота,с отворена уста,след това за известно време е летаргично.

3.Задуха е постоянен и езика син,припадъци- това са неблагоприятни симптоми,които свидетелстват за тежки промени в работата на сърцето.

4 Кашлица след активни движения.

Какво трябва да притеснява стопанина на възрастното куче във възрастт от 3 до 7 години?


1.Задух в покой.

2.Необяснима летаргия,слабост.

3.Внезапна загуба на съзнание- често по време на разходка.

4.Кашлица или "покашляне".Често стопаните го описват като позив за повръщане и кашлица.

5.Наддаване на тегло и повишена жажда.

Какво трябва да притеснява стопаните на възрастните кучета на възраст от 8 до 15 години?


1.Глуха кашлица при липса на простудни заболявания.

2.Нарушение на координацията,клатеща се походка.

3.Дишане с отворена уста в студено помещение.

4.Необяснимо безпокойство,съчетано със задух,учестено дишане с отворена уста.

5.Слабост,отказ от храна,рядко дишане.

6.Дишане с отворена уста със забележимо посиняване на езика(това е повод за спешна лекарска намеса).

7.Кучето е променило положението на предните крайници: широко разтваря лакти,все едно са обърнати навън.

8.Увеличение обема на корема.

Много стопани се разочароват от обслужването в клиниките,без да разберат в какво е причината за лошото състояние на животното.

Главен критерий за правилно кардиологично изследване е комплексното изследване.Не трябва да се поставя диагнозата-вроден порок на сърцето- само след преслушване.

Започва се с кардиологично изследване с общ преглед и преслушване.По-късно се прави рентгеново изследване на гръдния кош,след това лекаря прави ЕКГ,и ако позволява апарата,мониторинг в продължение на 10-15 мин, за аритмия на сърцето.

Окончателния етап от изследването е УЗИ на сърцето.

Всеки метод има своята информация,когато лекаря я обедини,ще може да постави правилна диагноза и да назначи лечение.

След прием на сърдечни препарати е задължителен контрола на състоянието,задължително се повтаря ЕКГ-то за определяне на ефективността от лечението.Често се случва,че при задължителното изследване преди планова операция,на кучето се прави ЕКГ и се откриват сърдечни нарушения,които не са се проявявали клинично и стопанина не ги е забелязал,но при последващ въпрос си спомнят,че кучето кашля през нощта или диша учестено след разходка.

Съществува породна предразположеност към сърдечните заболявания.

Спаниел,шнауцер,чихуахуа,фокстериер- недостатъчност на митралната клапа.Проявява се след 5 г. възраст.

Боксер- стеноза на аортата,след 2 месечна възраст.

Английски булдог,чихуахуа,бигъл- стеноза на устата на белодробната артерия,от 2 месечна възраст.

Пудел,коли,овчарка- цепка на боталовия проток,проявява се на 3-4 месечна възраст.

Доберман- дилатационна кардиомиопатия,на 3-4 месечна възраст.

Йоркширски териер,пекинез,пудел-джудже- ендокардиоза на атриовентрикуларния клапан,проявява се след 5 г.възраст.

Санбернар,мастино,нюфанундленд- дилатационна кардиомиопатия,на възраст 1 година.

Самоед,санбернар- субаортална стеноза,на възраст от 5 месеца.

В заключение ще кажем,че когато взимате кученце,трябва да обръщате внимание на описаните симптоми,също така животното да се наблюдава от ветеринар,който ще ви помогне да разпознате началните признаци за патология на сърцето,за да започнете лечението навреме.По-добро от всякакво лечение е профилактиката и недопускане на развитие на заболяването до тежък стадий.

Съвети на ветеринаря

Дори кучето да изглежда здраво,задължително трябва да го заведете на лекар.Само тогава можете да сте сигурни,че заболяването ще бъде открито в ранен стадий.Ветеринаря ще може да наблюдава състоянието на сърцето и навреме ще назначи съответното лечение.Ако в животното се проявят някой от описаните симптоми,колкото можете по-бързо се обърнете към лекаря.При загуба на съзнание или затруднено дишане е необходимо да извикате спешна помощ и да окажете на кучето първа помощ.

Ветеринарният лекар ще изучи историята на заболяването и проявените симптоми,след което ще проведе специални изследвания,за да установи причините за сърдечна недостатъчност.

За това се прилагат следните методи:

1.Преслушване на гърдите с помощта на стетоскоп за откриване на такива симптоми,като шум на сърцето,показващи за турболетност на кръвния поток,неравномрност на биенето или наличие на течност в белите дробове.

2.Рентгеноскопия за определяне размера както на самото сърце,така и на основните кръвоносни съдове,също така промените в белите дробове и дихателните пътища.

3.ЕКГ или електрокардиография за нарушения на електрическата активност на сърцето.

4.Ултразвуково изследване.

5.Анализ на кръв.

Лечение

Лечението зависи от тежестта на заболяването и от причините,които може да установи вет.лекар.Лечението на сърдечната недостатъчност се заключава в контрол на симптомите.Не е възможно напълно да се отстрани причината на заболяването напълно,за това лечението продължава през целия живот на животното.

Основните методи са:

1.Контрол на натоварването.

Много е важно кучето,страдащо от сърдечна недостатъчност да не се пренапряга.При тежки случаи на заболяването може да се отелят специални часове за почивка между упражненията.

2.Диета.

При затлъстяване трябва да се разработи специална програма за намаляване на теглото.Много е важна в такива случаи безсолната диета.

Лекарства

За лечение на сърдечната недостатъчност съществуват редица лекарства.Лекаря ще избере подходящи в зависимост от тежестта на заболяването.

4.Профилактика.

Ако кучето има болно сърце,една от основните причини за сърдечна недостатъчност може да се окаже затлъстяването.Именно поради тази причина е важно,животното цял живот да има нормално тегло.

http://www.vetprofy.ru/stati/veterinari ... k-i-koshek
http://www.domotvetov.ru/pets/a/39493_226.html
http://french-dog.ru/Veterinary_science_8.htm
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10350
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Ветеринарно медицински статии