[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Преливане на кръв при кучетата и котките
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Преливане на кръв при кучетата и котките

Преливане на кръв при кучетата и котките

Мнениеот meri » Чет Апр 19, 2012 5:26 pm

Преливането на кръв е лечебен метод,при който се въвежда кръвен поток на пациента(получателя) на цялата кръв или нейните компоненти,събрани от донор или самия рецепиент,както и кръв поточно в телесната кухина при травми и операции.Най-разпространения метод е непрякото преливане на кръв и нейните компоненти.

Преди да преминем към въпроса за непосредственото преливане на кръв,искаме да изясним какво е това "кръв" и защо е необходима.
Изображение

Кръв- съединителна тъкан,която изпълва сърдечно-съдовата система на животните и хората.Състои се от течна част-плазма и формени елементи(клетки).Червения цвят на кръвта е осигурен от хемоглобина-пигмент,който се съдържа в клетките- еритроцити.
При кучетата и котките формения елемент на кръвта е около 30-50%,плазма около 50-70%.Това съотношение се нарича хематокрит.

Кръвната плазма съдържа вода(повече от 90%) и разтворените в нея вещества- протеини,
хранителни вещества,биологически-активни вещества(хормони,витамини,ферменти),
метаболитните продукти,неорганичните йони,разтворени газове.

Формените елементи на кръвта са представени от следните клетки:

- Червени кръвни телца(еритроцити) - най-многобройните от формените елементи.В еритроцитите се съдържат хемоглобин,протеин,съдържащ желязо,който осигурява основната функция на червените кръвни клетки- транспорт на газовете,на първо място,кислорода.В белите дробове,хемоглобина се свързва с кислорода и се превръща в оксихемоглобин,но има светло-червен цвят.В тъканите кислорода се освобождава,отново се образува хемоглобин и кръвта потъмнява.

- Тромбоцити- заедно с плазмените протеини осигурява съсирването на кръвта,произтичащ от повредения съд,което води до спиране на кървенето.

- Бели кръвни клетки (левкоцити)- те са част от имунната система на организма.Способни са да излязат от кръвообращението в тъканите.Основната функция на белите кръвни клетки е защитата.Те участват в имунните реакции.

Изображение

Хематокрит- съотношение на количеството формени елементи и течната част на кръвта.Обикновено са около 30-55%.Определят се от вземане на кръвни проби в специални капиляри,с последващо центрофугиране.

Хематокрит при куче с обезводняване(58%) и куче след лапаротомия на руптура на тумор на далака(18%).
Изображение

Какви функции изпълнява кръвта?

Транспортна- пренася различни вещества:кислород,въглероден диоксид,хранителни вещества,
хормони,медиатори,електролити,ферменти и др.

Дихателна- пренася кислорода от белите дробове към тъканите на организма,вългеродния диоксид- от клетките към белите дробове.

Трофична(хранителна)- пренася основните хранителни вещества от храносмилателните органи към тъканите на организма.

Отделителна- транспорт на крайните продукти на метаболизма,излишъка на вода,органични и минерални вещества към органите на екскреция(бъбреци,потни жлези,бели дробове,черва).

Терморегулаторна - пренасяне на топлината от по-топлите нагрети органи към по-ненагретите.

Защитна- осъществява неспецифичен и специфичен имунитет; съсирването на кръвта предпазва от кръвозагуба при травми.

Регулаторна(хуморална)- доставяне на хормоните,пептидите,йоните и други физиологично активни вещества от местата на техния синтез към клетките на организма,което дава възможност за регулиране на много физиологични функции.

Хомеостатична- поддържане на постоянна вътрешна среда(киселинно-алкалния баланс,водно-електролитния баланс и др.).

Нарушението на описаните функции поради намаляване обема на кръвта или недостига на някой от компонентите може да доведе до съществени проблеми.В тези случаи възниква необходимост от попълване на липсващите компоненти.

Какви кръвни продукти съществуват?

Цяла кръв,еритроцитна маса,прясно замразена плазма,замразена плазма,криопреципитат,тромбоцити,
левкоцити,Crio-free плазма.

Всички кръвни продукти се получават от цялата кръв чрез центрофугиране.Всеки от тях компенсира дефицита на конкретните компоненти кръв,позволява да се избегне въвеждането на ненужни компоненти-намалява се разхода на кръв и се намалява количеството алергични усложнения.Тъй като във вет.медицина има ограничен достъп на кръвните банки се прилага преливане на цяла кръв която се взима от донора за конкретния пациент.

Какви са показанията за преливане на кръв?

- Остра масивна кръвозагуба(повече от 30-60мл/кг)- често е следствие от травми,разкъсвания на вътрешните органи,остро кръвотечение при туморни процеси.

- Остра хемолитична анемия- за причина може да послужи пироплазмозата при кучетата,хемобартонелоза при котките,отравяне с хемолитични токсини.

- Хронична анемия с хематокрит по-нисък от 12-15%.

- Остра кръвозагуба с хематокрит 20% и по-малко.

- Наследствени и придобити коагулопатии- нарушение на съсирването на кръвта при наследствени заболявания или отравяне.

- Тромбоцитопения- намаляване на тромбоцитите.

- Левкопения- намаляване на левкоцитите при инфекциозни заболявания,след прием на химиотерапевтични препарати.

- Хипопротеинемия- намаляване нивото на протеина в кръвта поради различни причини.

Във всяка конкретна ситуация лекаря решава въпроса за необходимостта за преливане,ориентира се не само по описаните показатели на хемоглобина и хематокрита,но и по това как пациента ще понесе това състояние.Съществува колосална разлика между пациент с остра кръвозагуба и пациент с хронична анемия.Преливането на кръв е сериозна намеса за болния и показанията за него трябва да бъдат обосновани.Ако може да се осигури ефективно лечение без преливане на кръв или няма увереност,че това ще донесе полза на болния,по-добре да не се прелива кръв.

Кръвните групи при кучетата и котките

При кучетата и котките също съществуват кръвни групи,те се различават една от друга и от човешките кръвни групи.

DEA - еритроцитен антиген при кучетата,който доминира в еритроцитите.Според признака се отделят 6 кръвни групи: : DEA 1.1, 1.2, 3,4,5 и 7.
Така,както 98% от кучетата са съвместими с DEA 4 и само 42% -с DEA 1.1,то универсалната донорска кръвна група е DEA 1.1 отрицателна и DEA 4 положителна.
Кръв,която не съдържа DEA 1.1 може да се прелива на всяко куче,кръв,съдържаща DEA 1.1 може да се прелива на куче,положителна на DEA 1.1.При кучетата няма естествени антитела към антигена еритроцити,така че първото преливане се смята за безопасно,за разлика от котките.Преди второто преливане е необходимо или определяне на кръвната група,или провеждане на кръстосана проба.

За да се определи възможността от преливане се провежда реакция за съвместимост- или с помощта на бърз тест се определя наличието на антигените,или се провеждат кръстосани проби.Рецепиента приема известно количество съвместима кръв,в продължение на 15 мин. се оценява наличието или липсата на алергична реакция,след което се въвежда основния обем.Възможно е приемане на антихистаминови препарати преди преливането с цел предовратяване или намаляване на алергичните реакции.

Изисквания към донора:

- Възраст от 2 до 8 години.

- Клинично здраво животно.

- Тегло 20-25 кг за кучетата,3 кг и повече за котките.

- Наличие на ваксини против вирусни инфекции.

- Желателно е провеждане на изследване за хронични вирусни заболявания при котките.

- При кучетата се взима не повече от 22мл/кг,а при котките не повече от 15 мл/кг.

Как се взима кръв от донора?

Ако донора има буен нрав,може да се наложи седация,рядко силна седация.В повечето случаи се прибягва само до фиксация.Кръвта се взима или чрез венозна пункция с дебела игла,или чрез интравенозен гъвкав катетър с максимално възможен диаметър.Кръвта се събира във флакон,в който вече се съдържа физиологичен р-р с антикоагуланти.
Изображение

Усложнения

- Предаване на инфекциозни(вирусни) заболявания с кръвта.

- Хематрансфузионни реакции(пирогенни,алергични,анафилактични).

- Хемотрансфузионен шок при преливане на несъвместима кръв (с развитие на полиорганна недостатъчност впоследствие).

- Бактериално-токсичен шок(наблюдава се много рядко,причината е инфектиране на кръвта по време на прибиране или съхранение).

- Синдром на масивна хемотрансфузия при преливане на голямо количество съвместима кръв.

- Хиперкалемия при преливане на кръв съхранявана дълго.

- Цитратна интоксикация при масивна хемотрансфузия.

Всички усложнения са сериозни,за това още веднъж ще обърнем внимание на това,че показанията за преливане на кръв трябва да бъдат оценени вярно.Ако болния може да мине без преливане на кръв,по-добре тази процедура да се избегне,ако ли не- това може да спаси живота на пациента.

Във връзка с това в медицината често се разглежда метода на лечение,позволяващ да се откажете от преливане на донорска кръв,или от преливането на всякаква кръв по принцип.

Какви са основните алтернативи?

Реифузия- на болния се въвежда собствената му кръв,изтекла в телесната кухина.Преди преливане лекаря е длъжен да се увери,че при пациента няма разкъсване на пикочните пътища и червата.Метода се прилага и при операция,съпроводена с масивна кръвозагуба-изливащата се от раната кръв се събира и отново се въвежда на болния.

Автохемотрансфузия- преливане на кръв на болното животно,взета от него предварително.Тази процедура се осъществява при подготовка за обширна операция,когато се предполага масивна кръвозагуба.За известно време преди намесата се подготвя кръвта на пациента(понякога по няколко пъти),загубения обем се замества с помощта на колоидни р-ри,при необходимост анемията се коригира с добавка на желязо,епокрин и т.н. При този метод се изключват усложнения с несъвместимост на кръвта,пренасяне на инфекциозни и вирусни заболявания,риск от алоимунизации,също развитие на синдрома хомоложна кръв.Осигурява се добра функционална активност и преживяемост на червените кръвни клетки в съдовото легло на рецепиента.

Прием на perfluorane- препарат,способен да пренесе кислорода от белите дробове към тъканите.

ИЗВОД: Преливането на кръв във вет.медицина позволява ежегодно да се запази живота на вашите любимци.Лекаря трябва да бъде добре информиран за възможните последствия както за преливането,така и за непреливането на кръв или нейните компоненти на конкретен пациент,за възможните алтернативи,адекватно да оценява показанията за процедурата.Необходимо е да се вземат под внимание условията на съхранение на кръвта и нейните компоненти,заради които прибягваме до тази процедура,с течение на времето да станат по-малко изразени.

http://www.vethelp.ru/useful/3539.html
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Ветеринарно медицински статии

cron