[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Акне при кучетата и котките
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Акне при кучетата и котките

Акне при кучетата и котките

Мнениеот meri » Съб Апр 21, 2012 3:20 pm

Развитието на патологичния процес е непряко свързано с нарушение на обменните процеси в кожата, а конкретно с извратена кератинизация(сложна биохимична реакция с образуването на мазнини, аминокиселини и кератин, придаващи на дермата здравина и еластичност) и неправилна работа на подкожните жлези.

Обикновено умиращия горен рогов слой на епитела постоянно се лющи и отстъпва място на по-новия и младия. При патологиите не се случва нормално обелване, и старите клетки се смесват с новите, създават гора от люспи, слепени помежду си с мастен секрет. Това води до запушване на порите, което външно се проявява с черни подкожни точки. Акнето може да има и бял цвят, това се наблюдава, когато "задръстването" се намира дълбоко вътре в порите и не контактува с въздуха.

Тъй като процесът протича на клетъчно ниво не винаги може да се разглежда като начало на заболяването, докато в някои случаи протича самооздравяване без видима проява на патология. Процесът става забележим при проникване на патогенните микроорганизми в дермата, което се случва при влошени хигиенни условия на отглеждане.

Акнето е дълбока бактериална инфекция на кожата.Срещат се на долната устна,брадичката и муцуната на кучетата и котките.

Акнето е заболяване, характеризиращо се с възпаление на мастните жлези и образуването под брадичката и в ъглите на устните на папули с размери от просено до грахово зърно.

Акне при кучетата

Това е идиопатично (без точна етиология) състояние, причина за което са аномалии в процеса на фоликуларната кератинизация на кожата.

Породна, полова и възрастова предразположеност няма. Пораженията могат да бъдат единични и да се проявяват епизодично, могат да бъдат циклични или постоянни.

Към причините за възникване на заболяването се отнасят: недостатъчни грижи за козината на животното, аномалии(повишена продукция на слюнка), стрес, заболявания(особено вирусни), имуносупресия.

Акнето често възниква на фона на хронично възпаление на мастните жлези и при продължително замърсяване на кожата, водещо до запушване на устието на косменият фоликул, мастните и потни жлези, в резултат на възпаление на космените фоликули.

Когато мастните жлези по лицето се блокират,се образуват пъпки и черни точки,които могат да се развият в акне.Когато пъпките се възпалят,те причиняват сърбеж и раздразнение на кожата.Някои животни имат генетична предразположеност към акнето.
Брадичката при кучетата може да се подуе и възпали.

При кучетата заболяването се проявява в "тинейджърския" период,а при котките този проблем може да съществува цял живот.Не са необходими силно действащи химически вещества или лекарствени средства.В повечето случаи можете да контролирате проблема или напълно да го отстраните с помощта на няколко естествени средства.

Ветеринарите не са сигурни за точната причина,но някои от тях са:

- Възпаление на блокираните жлези,причинено от надраскване

- Алергии

- Хормонален дисбаланс,особено при млади кучета и кученца,които могат да бъдат свързани с пубертета.

Смята се също,че лошата хигиена може да допринесе за образуването на акне.

Ежедневно трябва да почиствате засегнатата област с топла вода.Топлата вода може да отвори запушените пори и да изчисти мръсотията.Използвайте мека кърпа,напоена с топла вода,като компреса се държи на засегнатата област,докато кърпата стане студена.След това използвайте антибактериален сапун за животни,за да измиете лицето на животното.

За да спрете кожната инфекция използвайте билки с антибактериално и противовъзпалително свойство:невен,алое-вера,коприва.

Много често животните болни от акне,имат отслабена имунна система,което води до токсини,които се натрупват в тялото.

Следователно е много важно премахването на акнето от вътре навън.Използвайте билка тоник за премахване на токсините от тялото и укрепване на имунната система.

Нещата, които не трябва да правите,са:

Не стискайте пъпките - това може да бъде болезнено за кучето. По-важното е, че това ще предизвика разпространяването на бактериите под кожата, което води до по-дълбока инфекция.
Не използвайте медикаменти за акне, направени за хора,върху вашето куче.


Кучешкото акне не може да се лекува,но може да се контролира.Леките случаи не се лекуват.Първо трябва да се изключи друга форма на демодекоза или тения при кучетата.Освен това трябва да се открият факторите,предразполагащи към алергии.
Ако се развие вторична бактериална инфекция,животното трябва да приема антибиотици в продължение на 3-4 седмици.

Изображение

http://vashipitomcy.ru/_pu/8/49154358.png

http://www.vetderm.eu/wp-content/upload ... 456web.jpg

Обикновено лекарствените препарати за лечение на хора съдържат 10% -ов бензоил пероксид, докато максималната концентрация, която можете да използвате за кучета трябва да бъде не повече от 5%.

За лечение на акне при кучетата използвайте само тези средства, които е препоръчал ветеринарния лекар, защото кожата на кучето е по-тънка и чувствителна, отколкото при човека.


Лабораторните изследвания, такива като анализ на урина, биохмичен анализ на кръвен серум и хематология, не дават диагностична информация.

При необходимост се изпълнява посявка на култура с цел определяне на причинителите на бактериите и тяхната чувствителност към антибиотици.

Биопсия е необходима в случай на затруднено поставяне или уточняване на диагнозата.

Акне при кученцата

Както при хората в тинейджърска възраст,кученцата могат да получат акне,което се среща по брадичката и по-ниските части на устните,понякога на гениталиите и района на слабините.Това състояние обикновено минава,когато кучето достигне полова зрелост.

Други фактори,които причиняват акне са:

- Хормоналните промени при малките кученца,свързани с пубертета

- Отслабен имунитет

- -Стрес

- Алергии

- Козметика

- Прекалено надраскване,което причинява възпаление на кожата и я травмира

Актуални антибиотици могат да бъдат необходими за избягване или ограничаване на вторичната инфекция,стероидите могат да се използват за намаляване на отока и възпалението в засегнатата област.

Акнето при кученцата не може да бъде излекувано,но може да се контролира.Не забравяйте да се консултирате с вет.лекар,ако има признаци на инфекция или други симптоми,които ви карат да подозирате,че това е нещо друго,не акне.

Акне при котките

ИзображениеИзображение

Страдат котки във всякаква възраст,порода,независимо от пола.Засягат се предимно брадичката и долната устна.
Малки червени папули,кори често се формират по брадичката и върху устните,понякога брадичката се подува.При по-тежки случаи се появяват язви,кървави корички,зачервяване,оплешивяване и болка.

Симптоми: в началото възниква почервеняване, след това се появява инфилтрат и болезнени пустули със сферична или конусовидна форма. В горната част на пустулите се образуват характерни черни или бели главички. Когато се натисне пустулата се пука, и от нея изтича гной. След няколко дни съдържимото изсъхва и следите от бившата фоликула изчезват. Сърбежът е умерен, но може да доведе до самонараняване и появата на белег на засегнатото място. В ранните стадии е възможно и безсимптомно протичане на заболяването с образуване на черни точки под брадичката.

Изображение

Диагноза- диагнозата се поставя въз основа на клиничните симптоми, лабораторните изследвания с цел изключване на други кожни заболявания. За идентифициране на присъединилата се инфекция се препоръчва цитологичен анализ от кожата на повърхностна микрофлора.
При безсимптомното протичане заболяването е само козметичен дефект и може да не се провежда лечение.

Биохимия/ хематология/ анализ на урина- тези анализи при акне не са информативни.

Други диагностични методи- биопсия при акне е необходима много рядко, но може да се окаже полезна в някои случаи.

Причините за възникване на акне са:

- Недостатъчни грижи при близане

- Аномалии на кератинизацията,образуване на кожни мазнини или слаба имунна защита.

Отделят се два фактора за възникване на акне: ендогенни и екзогенни.
Към ендогенните(вътрешни) се отнасят хормоналните нарушения, нарушен обмен на веществата, незадоволителна работа на черния дроб.
Екзогенните причини възникват в резултат на лоши грижи за животното, когато в областта на брадичката се натрупват мастни остатъци храна, способни да запушат порите.
Има и механично акне, но при котките тази разновидност се среща много рядко. За появата на механично акне може да допринесе разчесване, пукнатини на кожата и други замърсявания.

Необходимо е да се изключат сходни заболявания:демодекоза,инфекция Malassezia,проказа,дерматофироза,
неоплазия на мастните жлези,алергии.

Лечение- системни антибиотици,шампоани,местни почистващи средства,антибактериални средства,
комбинирани препарати.
Всяко животно се лекува индивидуално.При непрекъсната проява на нови комедони,лечението е пожизнено.

Местна терапия:

- противосеборейни шампоани, в състава на които влизат салицилов спирт или бензоил пероксид, етил лактат. Прилага се според тежестта и проявата на симптомите, в началото на лечението се назначава ежедневно;

- антибактериални кремове/ лосиони, съдържащи мупирацин, фуцидин;

- антибактериални разтвори 1%-2%- хлорхексидин.

Системно лечение:

- антибиотици се назначават въз основа на цитологичният кожен анализ;

- добавяне на мастни киселини;

- стероидните препарати рядко са показани, но могат да се назначават във вид на кратки курсове.

Противопоказания

Бензоил-пероксид и салицилова киселина могат да действат раздразняващо на кожата при котките.

Системен изотретиноин не трябва да се използва в периода на бременност.

Системен изотретиноин за вътрешно приложение или парентерално използване- използва се с повишено внимание, ако животното не позволява да нанасяте препарата локално.

ВНИМАНИЕ: препаратът за хора може да има сериозни странични ефекти за животното, препаратът трябва да бъде маркиран, че може да се използва за животните и да се съхранява отделно от човешките препарати за профилактика заради предовратяване на грешки при приложение.

Какво трябва да избягвате при лечение на акне при котките

- изстискване на фурункулите;

- използване на твърди четки за вчесване на козината;

- нанасяне на антисептици на цялата повърхност на кожата на брадата, устните. Трябва да се обработва САМО акнето, иначе може да провокирате раздразнение на епидермиса;

- злоупотреба с обезмасляващи и подсушаващи процедури. В отговор на изсушаването на кожата защитната реакция на организма ще започне усилено функциониране на мастните жлези, повишено производство на мастен секрет, което води до още по-силно запушване на порите. Следователно, след използване на шампоан, спиртни и антисептични разтвори трябва да нанесете на засегнатите участъци на кожата мехлем;

- нанасянето на мехлем на прекалено дебел слой и интензивното втриване на препарата в епидермиса, тъй като това ще предоврати постъпването на въздух към гнойниците и ще усложни лечението на акнето.

Кога трябва да прекратите терапията

- раздразнението на кожата се усилва. Дори ако лечението се е оказало ефективно, трябва да го прекъснете с цел скорошно заздравяване на епидермиса;

- зоната на поражение не намалява, а се увеличава. В такъв случай терапията се прекъсва за няколко дни, след което се възобновява с други лечебни средства;

- акнето е изчезнало, но трябва да контролирате състоянието на кожното покритие, тъй като може отново да се възобнови.

Лечебни процедури

1 етап:

- миенето на кожата, при наличие на акне се провежда с хигиенни средства, с последващо изсушаване на епидермиса;

- внимателно почистване на засегнатите участъци с памучен тампон, напоен във водороден пероксид;

- размекване на фурункулите с гореща вода(не директно върху тях, защото ще причините изгаряне, а със салфетка).

2 етап:

- нанасяне на козметичните средства;

- осъществяване на фитотерапия с природни средства;

- приложение на антисептичен препарат;

- нанасяне на мехлем;

- комбинация от антисептик и мехлем в една схема.

Във всеки случай терапията трябва да се коригира с оглед на ефективността на определена схема и реакция на котката към нея.

http://my-pet-medicine.com/
http://www.zoonoz.ru/
http://doktor812.ru/
http://www.veterinars.com/
http://stopprysh.ru/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Акне при кучетата и котките

Мнениеот Archi123 » Нед Май 06, 2012 9:20 pm

Мерси за темата!Аз дори не знаех че кучетата и котките страдат от акне!
Ако животните проговорят, хората ще изгубят и последните си приятели!
Аватар
Archi123
В ятото
 
Мнения: 181
Регистриран на: Съб Фев 18, 2012 1:45 pm
Местоположение: Европа

Re: Акне при кучетата и котките

Мнениеот rosita2013 » Пет Мар 31, 2017 9:01 am

Излекувах котешко акне с гел Метроза/съдържа метронидазол/,който бях купувала за себе си за упорит кожен проблем. Преди това съм изпробвала много други мазила без резултат.Имайте предвид,че може да го няма вече на пазара,както всички ефикасни илачи биват спирани .Но се намира в чужбина все още или просто търсете мазило с тази съставка.
Аватар
rosita2013
Животинче с въпрос
 
Мнения: 1
Регистриран на: Нед Апр 10, 2016 4:09 pm

Re: Акне при кучетата и котките

Мнениеот meri » Пет Мар 31, 2017 11:49 am

Препоръчването на човешки препарати може да е опасно за котките, защото много от тях са противопоказни(не означава, че като една котка се е излекувала, ще помогне и на друга без да навреди).
Моят съвет е да не прилагате самолечение без да сте се консултирали с ветеринар и без да е открита причината за заболяването(нещо изключително важно при акнето, и не само). Защото това заболяване може да се върне отново. Да не забравяме, че котките се ближат, откъдето може да възникне опасност от натравяне с медикаментите.
Аз лично не препоръчвам да се следват такива съвети без никакви обяснения(причина, понасяне на медикамента, време на лечение, назначаване от лекар и т.н.).
Какво означава излекувах....може да е временно и след това да се повтори(да не забравяме, че има много фактори, водещи до заболяването:външни и вътрешни). Освен това е много важно не само състава, но и неговата максимална концентрация, която може да се използва за котки.

Например: Обикновено лекарствените препарати за лечение на хора съдържат 10% -ов бензоил пероксид, докато максималната концентрация, която можете да използвате за кучета трябва да бъде не повече от 5%.

Това важи и за котките....иначе, вреди....безвредни лекарства няма....особено неподходящи за животни...
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm


Назад към Ветеринарно медицински статии

cron