Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Вътрешно обезпаразитяване на кучето и котката

Вътрешно обезпаразитяване на кучето и котката

Мнениеот meri » Чет Май 03, 2012 12:26 pm

Опасни ли са глистите при кучето и котката за хората?

Нематодите - Toxocara spp. и Ancylostoma spp., Uncinaria stenocephala са основните представители на кръглите червеи при кучето и котката, които могат да причинят синдрома larva migrans(мигрираща ларва) у хората. Хората най-често се заразяват когато инцидентно са поели яйца или ларви, или са имали директен контакт през кожата с ларви, които се намират в почвата замърсена с изпражнения на кучета и котки. Преди да се замислим как да се предпазим от такова заразяване трябва да знаем, че основния източник на опасност за нас са нашите домашни любимци.
Малките кученца и котенца често се заразяват с паразити още в утробата на майката (предимно кученцата - T.canis) или чрез млякото (A. caninum, Toxocara cati и в по-слаба степен T. canis). Поради този факт, вътрешните паразити могат да предизвикат заболявания при кученцата и котенцата още в много ранна възраст и те да започнат да отделят яйца и ларви още на 2 седмица (Ancylostoma spp. и Uncynaria) и на 3 седмица (Toxocaraa spp.) след раждането.
Когато хората поемат паразити от околната среда те рядко остават в червата. Ларвната форма на паразита мигрира в тъканите на гостоприемника (човек) - Larva migrans. В зависимост от това, в кои органи или тъкани се локализират ларвите се определят и клиничните признаци. Toxocara spp. Toxocara canis от дълго време е познат като причинителя на Larva migrans синдром при деца.
Котешкият паразит Toxocara cati също може да предизвика заболяване при хората, макар че "тоалетния навик" на котките да заравят изпражненията си донякъде ограничава това.
Когато яйцата на паразитите се поемат от човек попадат в червата където се излюпват. След това активните ларви мигрират през черния дроб, белия дроб и други органи и тъкани, където те предизвикват разрушаване и съответен алергичен отговор от страна на организма. При децата най-често могат да се наблюдават смущения в зрението и неврологични симптоми. Кръглите червеи при кучето и котката от другата група - Ancylostoma caninum, A. braziliense, A. tubaeforme и Uncinaria stenocephala също могат да инфектират хората като се поемат ларви през устата или чрез директно проникване през кожата.
Синдромът на кожно-мигрираща ларва се характеризира основно с прогресивен интензивен сърбеж и линеарни лезии по кожата очертаващи движението на ларвите. Някои от ларвите могат да проникнат и по-навътре в тъканите и да предизвикат симптоми на вътрешно органна ларва мигранс или да мигрират да червата и да предизвикат ентерит.

Ветеринарните лекари могат да ни предпазят!

В повечето случаи хората могат да предотвратят евентуално заразяване с обикновени мерки на добра хигиена, редовно обезпаразитяване на домашните любимци и ограничаване достъпа на деца до терени, които има вераятност да са контаминирани (замърсени) с изпражнения на кучета и котки.
Много стопани на домашни любимци не знаят, че чревните паразити при кучето и котката могат да инфектират хората. Поради това те и не предприемат никакви предпазни мерки. Ветеринарните лекари са в най-подходящата позиция като специалисти, които могат да запознаят стопаните на домашни любимци, как да предпазят себе си и цялото семейство от такова инфектиране.

Профилактичното обезпаразитяване

Обезпаразитяването на домашните любимци е най-ефикасния метод за предпазване на околната среда от замърсяване с яйца и ларви и на хората от заболявания. На обезпаразитяване подлежат кученцата, котенцата и техните майки, защото те са "резервоар" за паразити. За да е ефективно предпазването на средата и хората, обезпаразитяването трябва да започне скоро след раждането.
При кученцата обезпаразитяването трябва да започне на 2 седмица от раждането и да се повтори на 4, 6 и 8 седмица. Тъй като при котките не се наблюдава пренатално (заразяване още в утробата) опаразитяване на малките, то отделянето на яйца става малко по-късно. Ефективното обезпаразитяване на котенцата трябва да започне на 6 седмица и да се повтори на 8 и 10 седмица.
Почти всички собственици на кучета и котки знаят, че техните любимци могат да имат вътрешни паразити – глисти, тении и др., и затова използват редовно препарати за обезпаразитяване. Тези препарати обикновено са таблетки с комбинирано действие, унищожаващи едновременно кръгли червеи (глисти) и панделковидни червеи (тении).
Най-разпространено е схващането, че обезпаразитяването се прави веднъж на 3 месеца. Новите собственици на малки кученца често биват инструктирани от стопаните на кучката-майка да дават двукратно през 14 дни някакво средство срещу глисти.
С котките нещата стоят малко по-различно. Повечето от тях, които живеят в апартамент, никога през живота им не са обезпаразитявани. Стопаните на котки, които излизат навън, в повечето случаи се досещат, че риска от паразити е по-голям, но в най-добрия случай използват лекарствени средства 1-2 пъти в годината.
И за кучетата и за котките е разпространено схващането, че ако след третирането във фекалиите им се видят глисти, то то трябва да се повтори пак след 14 дни, а ако не се видят глисти, значи животното е “чисто” от паразити.
Кои са грешките в тази практика?
Да започнем с това, че от медицинска гледна точка най-правилно е всички малки кученца и котенца на възраст от 20 дни до 6 месеца да бъдат изследвани поне веднъж (а най-добре триктрано – с всяка ваксинация) за наличието на чревни паразити. Възрастните (над 1 година) кучета и котки трябва да се изследват веднъж годишно – най-удобно е това да е част от рутинния профилактичен преглед, съпътстващ годишната им ваксинация. Това изследване се състои от взимане на малко фекалии директно от животното (може и да се донесат от стопанина), смесването им със специален разтвор, който отделя яйцата на паразитите, и наблюдението на пробата под микроскоп. По този начин се установява дали кучето или котката имат паразити и се поставя точна диагноза – какъв вид са тези паразити и каква е степента на опаразитяването. Различните видове глисти и тении отделят ясно различими яйца, а броят на яйцата говори косвено за броя на паразитите и тежестта на заболяването.
Нека разгледаме в основни линии цикъла на развитие на най-разпространените вътрешни паразити при кучето и котката, за да отговорим на въпроса: колко често е правилно да се обезпаразитява домашния любимец.
По време на развитието си от яйце до възрастен паразит, повечето глисти извършват хепато-пулмоентерална миграция, т.е. ларвите им, излюпвайки се в червата, пробиват стената им и по кръвоносните съдове пътуват из организма като най-често се спират в черния и белия дроб. В тези органи те се хранят, докато нарастнат достатъчно, и по обратния път се връщат в червата, където достигат до полова зрялост и започват да отделят хиляди яйца. Ако това се случва в организма на бремененна или кърмеща женска, ларвите заразяват малките кученца и котенца – трансплацентарно или чрез поетото майчино мляко. Затова не се заблуждавайте, че новото ви кученце или котенце, което още не е излизало навън и се е хранело само от майка си, е “чисто” от глисти.
Цикълът на развитие на тениите не е така сложен – те се развиват само в червата на кучето и котката.
Колко време минава от поглъщането на яйце на паразит (напр. По време на разходката), докато то се развие в организма на кучето или котката и започне от своя страна да отделя нови яйца в изпражненията на животното? Това зависи от вида на паразита, но най-кратък цикъл на развитие е 3-4 седмици, т.е. 1 месец.
Ето защо най-правилно е профилактичното обезпаразитяване да се извършва на всеки 30 дни. Само така можете да сте спокойни, че в нито един момент домашният ви любимец нен отделя яйца и следователно не е заплаха за вас, а и за другите кучета и котки, с които контактува. Така е прието да се процедира и в западните страни – например в САЩ, Германия и др. Съвременните лекарствени средства са нетоксични и практически безвредни за кучето и котката. Има и такива, които са подходящи за бременни и новородени.
Не така обаче стои въпросът с лечебното обезпаразитяване – т.е. когато има доказано заразяване с даден вид глисти или тении. Поради сложността на развитието им се налага неколкократно третиране – 4 или 5 пъти през 10-14 дни или повече, в зависимост от конкретния паразит. Лекарствата действат само на паразитите, намиращи се в червата. Никое от тях не действа на яйцата, а много малко действат на странстващате из организма ларви. Винаги е добре лечението да се контролира с фекални изследвания. Ако кучето (котката) ви живее на двора, ще трябва да събирате и обезвреждате изпражненията им. Имайте в предвид, че яйцата на паразитите са изключително устойчиви в околната среда и замърсената с фекалии почва дълго време служи като източник на зараза, т.е. животното ви постоянно ще се реинфектира, въпреки редовното обезпаразитяване. А защо да не проявите добра воля и да не събиране изпражненията на кучето ви и от парка, и от улицата, винаги, когато го разхождате? Това става много лесно с найлонов плик, в който пъхате ръката си, после го обръщате обратно, завързвате и хвърляте в най-близкия кош за отпадъци. Всички ние сме длъжни да допринесем за чистотата и за намаляването на заразите в околната ни среда.
Други важни неща, които трябва да знаете – лекарствата нямат никакво предпазно действие – те действат само в деня, в който са дадени. Преглеждането на изпражненията за глисти не означава, че животното е “чисто” – видимите с просто око възрастни форми си стоят здраво хванати в червата, а когато умрат, често биват разграждани от храносмилателните сокове. А възрастната ехинококова тения е твърде малка, за да бъде видяна с просто око.
Не забравяйте, че котката, която стои само вътре, също може да има вътрешни паразити – още от майка си, когато е била котенце, от мишките, които евентуално е хващала преди да я вземете вие, от пръстта, която вие внасяте за саксийните си растения или за котешката тоалетна., от полепналия по обувките ви уличен прах, от бълхите, които са междинен гостоприемник на един вид тения и т.н.
Повечето хора смятат, че само кучешката тения е опасна за тях. Безспорно, тя е най-опасната, но и някои видове глисти са твърде опасни – особено за децата, които най-лесно се заразяват...

Само редовните и правилно проведени профилактика и лечение ще предпазят домашния ви любимец и вас от тези неприятни паразити.

Не забравяйте и почистването на околната среда – това трябва да бъде задължение на всеки стопанин на куче.

Автор на статията: д-р Мартин Бурлаков
http://www.d-rtsonev.info/profilaktika/ ... azitiavane

Глистите при кучетата и котките

Обезпаразитяване - процедура, насочена към предотвратяване и отстраняване на червеите в животното с антихелминтни лекарства.

Много стопани на кучета са абсолютно сигурни,че тяхното животно няма паразити.Повечето пъти заразяването протича безсимптомно.И за това периодичното обезпарзитяване не се прави случайно.Ветеринарите знаят,че заразяването с глисти е тежко и много често опасно заболяване.

Глистите причиняват значителна вреда на организма.Тези заболявания имат хроничен характер и постепенно водят до изтощаване на организма.

Глистите отслабват здравето на кучето.Те се хранят с хранителните вещества в червата,отравят организма на животното с токсини,причиняват алергия. Опасно е когато глистите разрушават чревните стени,образуват язви,и през кръвта проникват вируси и бактерии.Натрупването на паразити може да доведе до разкъсване на червата и смъртта на кучето.

Глистите могат да засегнат всички вътрешни органи на животното,също и мозъка.Ако малко кученце е заразено с глисти,опасността нараства.Наличието на глисти при малкото кученце води до това,че неговия организъм се развива лошо и не усвоява пълноценно полезните вещества от приеманата храна,също често боледува и има понижен имунитет,за това често е подложено на различни инфекции.Кученцето дори може да умре.

Въздействайки на организма,глистите нанасят както механични,така и токсични вреди.

Глистите при кученцето или възрастното куче фискират своите части от тялото на лигавицата на червата и в другите органи,нанасят механични повреди и раздразнение с последваща възпалителна реакция.По този начин са заплаха за атрофия на органите и тъканите,в които обитават.На атаката на паразитите могат да бъдат подложени не само червата,също белите дробове,далака,черния дроб,бъбреците,мускулите,дори мозъка.Ларвите на глистите постоянно мигрират по различните органи:от стените на храносмилателния тракт по кръвоносната и лимфната система попадат в черния дроб,белите дробове и др.органи.Такива миграции водят до нарушение на целостта на тъканите,кръвоизливи,развитие на различни възпалителни процеси и възникването на патологични промени в организма.

Глистите също оказват значително токсично влияние на организма на кучето,защото в процеса на жизнена дейност отделят отровни за организма продукти на обмяната на веществата(метаболити).Тоскините на глистите са много вредни,преди всичко за ЦНС.Те нарушават нейните функции,което се проявява с външни признаци във формата на гърчове,повишена възбуда или обратното-намалена активност и летаргия.Токсините на глистите могат също да доведат до затруднено дишане,поради нарушение на сърдечно съдовата система,жлезите с вътрешна секреция и др.органи.Но важно нарушение на работата на системите в организма има и сенсибилизиращото влияние на токсините,което води до алергични и шокови реакции при кучетата.

Животните се обезпаразитяват поне 10 дни преди ваксината задължително.
Животните трябва да се профилактират задължително срещу бълхи(да се постави противопаразитно средство),защото бълхите са приносители на глистни заболявания.

Изображение Изображение

Признаци,на които трябва да обърнете внимание

1.Във изпражненията или по козината около ануса откриете отделни сегменти,части или цели червеи.

2.Животното влачи и трие задната част на тялото по земята или в различни предмети.

3.Влошено общо състояние,липса или увеличен апетит,опадане на козината(необходимо е да се изключи хиповитаминоза).

4.Неустойчиви изпражнения(редуване на запек с течни изпражнения), (трябва да се изключи стомашно-чревно заболяване).

Обезпаразитяване с лечебна цел трябва да се провежда само след консултация с вет.лекар,особено ако състоянието на животното изисква оказване на вет. помощ.

Някой разпространени заблуди

От стопаните често може да се чуе,че при анализ на фекалии не са били открити яйца на глисти,и за това те са решили да не дават лекарство.Това е голяма грешка.За да се получи достоверен резултат,трябва да се проведе нееднократно изследване,продължително време.С изключение на случаите,когато глистите са в масово количество.Еднократния анализ е малко информативен.

За количеството на паразитите може да се съди по страничните ефекти след обезпаразитяването.Признаци на интоксикация(меки изпражнения,болка в корема,изпражнения със слуз,повръщане) се появяват,ако глистите са твърде много.С тази проява е свързан още един мит,който твърдят стопаните:"Моето куче едва не умря от противопаразитното лекарство.Те са много вредни за здравето."На практика не е така.

Подобна реакция - не е токсичното действие на препарата върху организма, а токсичното действие на продуктите на разграждане на глистите.

Тези странични ефекти могат да възникнат известно време след приемане на лекарството,а могат и след няколко дни(7 дни),тъй като зависят от количеството и скоростта на смъртта на глистите.

За това,ако имате подозрение за голямо количество,се препоръчва да дадете слабително,а при възникване на симптоми на интоксикация- прием на сорбенти.

Симптоми на заразяване при кучето

Повечето инвазии с глисти имат сходни признаци:

1.Общо изтощение.
2.Намаляване на апетита.
3.Бледи лигавици(анемия).
4.Повръщане,диария,редуваща се със запек.
5.Наличие на слуз,кръв или паразити в изпражненията.
6.Козината е разрошена,без блясък.
7.Появява се склонност към дерматит и др. кожни заболявания.

Как да провеждаме правилно обезпаразитяването

Антихелминтния препарат се дава на кучето еднократно сутрин с малко количество храна или принудително.Предварително гладуване или използване на слабително средство не е необходимо.

Забележка:преди да дадете лекарството се запознайте с начина му на прилагане:на гладно или не,защото не всички препарати са еднакви.
При силна степен на инвазия обработката се повтаря след 10-14 дни.

Обезпаразитяването трябва да се провежда не само с лечебна цел при откриване на заболявания,но и с профилактична.

Аскариди
Изображение

Цестоди
Изображение

Лентовидни
Изображение

Анкилостоми
Изображение

Нематоди
Изображение

Дирофиларии
Изображение

Паразити при котките

В повечето случаи,паразитите паразитиращи в тялото на кучето,могат да се развият и в организма на котката.Те живеят в храносмилателния тракт и се изхвърлят с фекалиите.

Изображение

При котките обичайно паразитират трематодите,аскаридите се появяват след контакт със заразена почва,проникват в червата и стомаха,а ларвите в белите дробове и дихателните пътища,което причинява пристъпи на силна кашлица.
Симптоми- кашлица,диария,повръщане,подуване на стомаха.
За котките паразитите са смъртоносна заплаха,за това при първи симптоми,веднага се обърнете към лекар.
Кръглите червеи,лентовидните червеи- живеят в червата на животното.
Кокцидиите засягат епителната тъкан.

Симптоми на заразяване при котките

Глистите при котките нанасят огромна вреда на организма,намаляват имунитета,нарушават обмяната на веществата и увреждат вътрешните органи.При котки,заразени с глисти,козината е сплъстена,не се хранят добре.Всичко това води до загуба на тегло,обща слабост,влошава се диарията и анемията.Сходни симптоми се наблюдават и при възрастните котки,но протичат по-скрито.Поставянето на диагноза се осъществява с откриване на яйцата на паразитите във фекалните маси.
При силно заразяване,хелминтите могат да причинят запушване и разкъсване на стените на червата,което води до смърт.

Симптоми на заразяване с глисти- загуба на тегло,изтощение,диария и кръв във фекалиите.Към тази група се отнася и токсоплазмозата,която засяга очите,лимфните възли и главния мозък.

Как да провеждаме правилно обезпаразитяването

Антихелминтния препарат се дава на котката еднократно по време на сутрешното хранене с малко количество храна или принудително.Предварително гладуване или използване на слабително средство не е необходимо.

Забележка:преди да дадете лекарството се запознайте с начина му на прилагане:на гладно или не,защото не всички препарати са еднакви.
При силна степен на инвазия обработката се повтаря след 10-14 дни.

Обезпаразитяването трябва да се провежда не само с лечебна цел при откриване на заболявания,но и с профилактична.

Как да изберем правилно препарата за кучетата и котките

Съвременните препарати могат да включват както един активен компонент,действащо вещество,което е насочено към определен вид хелминти,така и няколко активни компоненти,притежаващи комплексно въздействие на паразитите.

Често кучето/котката може да бъде заразено не само с един вид паразити,а няколко.В такъв случай е целесъобразно да се избере препарат,притежаващ широк спектър на действие на всички видове и стадий на развитие на хелминтите.

Много от паразитите са опасни и за хората,за това не трябва да пренебрегвате профилактичните мерки- редовно да обезпаразитявате своите кучета и котки,да следите за чистотата в помещението.
И най-важното,своевременно взимайте профилактични мерки за предпазване от появата на паразити.

toxocara cati
Изображение

Анкилостомоза
Изображение

Цестоди
Изображение

Лентовидни
Изображение

Трематоди
Изображение

В какви случаи не се дават таблетки

В периода на бременност и кърмене не трябва да се дават противопаразитни препарати,това може да повреди здравето на потомството.Животното се обезпаразитява 10-14 дни преди плановото чифтосване.Ако преди чифтосване не сте обезпаразитили майката,на малките се дава препарат не по-рано от 21 дни след раждането.

http://usna.prom.ua/a55063-glisty-sobak-gelmintozy.html
http://www.vasant.ru/worm.asp?id=vir&ida=vir_8
http://www.blog.zootovary.ua/veterinarn ... k-i-sobak/
http://murmau.ru/content/category/6/22/75/
http://www.univet.ru/worming.shtml
http://www.skiff-pharm.ru/glisty-u-soba ... siya-sobak
http://www.skiff-pharm.ru/glisty-u-kosh ... iya-koshek
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10381
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Хранене при хроничен колит

Мнениеот rinusha » Чет Дек 13, 2012 6:22 pm

Питайте лекарите си,но мисля че обезпаразитяването с адвокейт на Байер е безопасно,понеже е външно.Обхваща вътрешните кръгли червеи(глисти,острици и т.н.) , а от външните-бълхи,въшки,някои кърлежи.В комбинация с проба от акото за паразити през няколко месеца мисля,че е о.к.
rinusha
Пчела майка
 
Мнения: 1183
Регистриран на: Сря Фев 06, 2008 4:24 pm

Re: Хранене при хроничен колит

Мнениеот meri » Съб Дек 15, 2012 12:06 pm

Много добре знаеш и друго,че няма как да видим глисти в изпражненията,при положение,че яйцата се развиват вътрешно.Даването на хапчета е задължително,не е излишно.Освен това хората също могат да се заразят.А бълхите,които са приносители на различни заболявания,могат да се пренесат и от хората, с обувките да речем.Бълхите са навсякъде и никой не може да гарантира,че няма да бъдат пренесени върху животните.Именно даването на хапче всеки месец е вид профилактика,превенция срещу заболяванията.Когато глистите се откриват в изпражненията,това какво говори?
Че кучето вече е заразено и е късно за профилактика,и трябва да се лекува.Да не говорим,че през това време може да зарази и стопанина си или да се разболее.Паразитите пренасят различни заболявания.А лекарството препоръчано от теб служи и за лечение и профилактика.Освен това си има противопоказания,които трябва да се знаят. :ab: Винаги е по-добре едно заболяване да се предоврати,отколкото да се лекува.Ако чакаме кучето да изкара глисти и тогава да даваме хапчета........ :bu:
Ако беше излишно даването на хапчета всеки месец,нямаше да се препоръчва от лекарите.

viewtopic.php?f=128&t=17977
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10381
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Хранене при хроничен колит

Мнениеот rinusha » Съб Дек 15, 2012 1:12 pm

meri, даването на хапчета всеки месец не е профилактика,хапчето не предпазва,а убива паразитите,ако кучето вече има такива.Те категорично НЕ го предпазват от тях в слеващите месец,два или три.Следователно даването им без кучето да има паразити е абсолютно излишно.Те и децата често завъждат острици,ама на никой не му хрумва да им дава таблетки против паразити просто ей така,нали?Хората могат да се заразят и завързвайки връзките на обувките си и похапвайки сандвич в движение 10 мин по-късно.За това е важна хигиената и миенето на ръцете,често,независимо имаш ли животно или не.И да,бълхи могат да се внесат с обувки и дрехи,но те няма да се завъдят въру кучето и да завършат цикъла на развитие на дипилидиума,ако кучето е обезпаразитявано срещу външни паразити редовно.Ето ти цикъла на глистите най-общо казано:На носа на кучетопопада яйце на глист - душейки земята,обувките на някой,друго куче по дупето и облизвайки си носа това яйце попада в стомашно-чревния му тракт.Там от това яйце се излюпва ларва,която мигрира с кръвния ток в различни вътрешни органи,най-често в белия дроб.Развива се до друг стадии,връща се обратно в червата,където се развива в зрял индивид и на свой ред започва да отделя яйца,които се отделят с изпражненията.Този цикъл трае приблизително 14 дни.Именно затова е важно при наличието на глисти да се дадат хапчетата 2-3 пъти през 14 дни,т.к. хапчетата убиват възрасните индивиди в стомашно чревния тракт,но не и ларвите във вътрешните орани,затова давайки хапче след 2 седмици то убива "завърналите се" в червата ларви,ПРЕДИ те да са станали половозрели и да са снесли яйца.Адвокейта убива и някои ларви на глистите,но не съм доктор и не разбирам кои,но за хапчетата съм сигурна,че унищожяват САМО тези форми,които се намират в стомашно-чревния тракт.Ти давайки всеки месец хапче не можеш да прекъснеш цикъла на глистите,просто защото той е по-къс.Когато дадеш хапче,следиш ли изпражненията?Как разбираш,че кучето ти няма глисти?Даваш ли изпражнения за проба?Кучето ти може хипотетично да погълне яйце ден,два след като си го обезпаразитила и до следващото обезпаразитяване след месец да са се завършили два цикъла и кучето вече да има десетки глисти!А обезпаразитяването е препоръчително да се прави всеки месец заради така опасната кучешка тения - нейният цикъл на развитие от яйце до зрял индивид,отделящ яйцата,толкова опасни за нас е около месец.Т.е. дори кучето да погълне яйце на кучешка тения ден два след обезпаразитяването,тя нама да е опасна за нас в следващия месец.Друг е въпроса,че кучето може да се зарази с нея хранейки се със заразени сурови вътрешни органи,което е много малко веоятно.
rinusha
Пчела майка
 
Мнения: 1183
Регистриран на: Сря Фев 06, 2008 4:24 pm

Re: Хранене при хроничен колит

Мнениеот zoomaniak » Съб Дек 15, 2012 7:15 pm

Това с даването на Хапчета е ветеринарен мит и легенда - профилактично трябва да съм роб на аптеките за хора, защото профилактично/превантивно аз трябва да се тъпча с витамини и други хран., добавки.

Спора е според осведомеността на стопаните на животните. Особенно при котките, които живеят в затворени помещения и т н., даването на хапчета си е просто наливане от пусто в празно.
Опитвам се да овладея Хаоса.
zoomaniak
Пчела работник
 
Мнения: 11303
Регистриран на: Пон Май 17, 2004 4:52 pm

Re: Хранене при хроничен колит

Мнениеот meri » Съб Дек 15, 2012 7:53 pm

zoomaniak написа:Това с даването на Хапчета е ветеринарен мит и легенда - профилактично трябва да съм роб на аптеките за хора, защото профилактично/превантивно аз трябва да се тъпча с витамини и други хран., добавки.

Спора е според осведомеността на стопаните на животните. Особенно при котките, които живеят в затворени помещения и т н., даването на хапчета си е просто наливане от пусто в празно.

Как да го разбирам това,че не трябва да даваме хапчета ли.Знаеш колко са опасни такива твърдения,нали?
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10381
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Хранене при хроничен колит

Мнениеот valnata » Съб Дек 15, 2012 7:56 pm

Донякъде е прав Стамен :ag: Профилактично ние трябва да пием прахчета и др. витамини за да не ни пипне грип. Или да пием аналгин щото след 2-3 седмици може да ни заболи глава. Сещам се като бях малък кучето на двора живееше без хапчета. после започнах да им давам на 3 месеца, после на два и накрая всеки месец. :ag:

Сега ще разпитам за този адвокейт(като знам колко фалшиви са тия пипети против бълхи ме съмнява адвокейта да действа ) и ако не струва ще трябва да давам поне на 3 месеца за да не се тръшне пак.
Аватар
valnata
Пчела майка
 
Мнения: 2336
Регистриран на: Пет Юни 27, 2008 7:19 pm
Местоположение: Варна

Re: Хранене при хроничен колит

Мнениеот meri » Съб Дек 15, 2012 8:01 pm

Не е същото,но щом казвате.Пък когато кучето хване глисти или се заразите и вие,ще пеете друга песен.Да не говорим за заболяванията,които пренасят паразитите.Има много голяма разлика от това да се профилактираш от грип или да се предпазваш от паразити...
Кое е мит и легенда? Че няма паразити ли,или че не могат да се заразят?
Сигурно не сте се сблъсквали с кучета болни от някой заболявания пренасяни от паразити?Ми дайте тогава да не слагаме и срещу бълхи и т.н.....
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10381
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Хранене при хроничен колит

Мнениеот rinusha » Съб Дек 15, 2012 8:39 pm

Виж мери, или аз не обяснявам както трябва или в нета думите наистина не са това което са.Това,че обезпаразитяваш кучето си всеки месец не ти гарантира,че няма да завъди глисти,ако си прочела това,което написах по-горе щеше да разбереш,че за един месец до дрругото обезпаразитяване кучето ти може да си отгледа десетки глисти и когато го обезпаразитиш еднократно,отново нищо не правиш-не прекъсваш целия цикъл.Не ми отговори на въпросите - как разбираш,че кучето ти няма глисти.Дори и да следиш изпражненията 24 ч след даването на хапчетата пак не е гаранция - има вероятност умрелите от хапчето глисти да се смелят като храна и да се изкарат във вид на изпражнения и дори да не разбереш,че кучето ти е имало глисти.Точно по тази причина препоръчах изследването на изпражнения - това е най-сигурния метод.Разпитай личните си ветове следващия път когато си купуваш хапче.И ако ти кажат,че с това хапче кучето ти е защитено от глисти в следващите дни,месеци на свой ред ще т посъветвам да си намериш други ветове.И да,на адвокейта пише,че действа профилактично,но срещу дирофилария,а лечебно при опаразитяване с глисти.На почти всички хапове в листовката пише - "За лечение и контрол".И още нещо - стомашно чревният тракт на порасналите кучета е устойчив в много по-голяма степен от този на бебетата и те завъждат глисти значително по рядко.И не,не прав Зоошкато твърди,че котка която не излиза няма да хване глисти - точно котките доста често имат глисти и трудно се прекъсва цикъла,т.к. много се ближат и вероятността да погълнат яйца е много по-голяма.И последно - да не се обезпаразитява редовно не е безотговорно,стига да се дава копропроба,даже според мен е доста по-отговорно.И за да не става объркване - аз обезпаразитявам животните си всеки месец

И мери,не сравнявай обезпаразитяването срещу външни и срещу вътрешни паразити.Препаратите действат по съвсем различен начин - за вътрешни паразити препаратът само преминава през организма,убива каквото има(ако има) и заминава,не се натрупва,а срещу външни обикновено препаратът се натрупва някъде(масни жлези) и се излъчва от там в продължение на месец да кажем и убива(фронтлайн) или едновременно убива и отблъсква(адвантикс) паразитите.
rinusha
Пчела майка
 
Мнения: 1183
Регистриран на: Сря Фев 06, 2008 4:24 pm

Re: Хранене при хроничен колит

Мнениеот meri » Съб Дек 15, 2012 8:56 pm

Важен фактор в предовратяване на заразяването с глисти е профилактиката,т.е.....даването на хапчета.
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10381
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Хранене при хроничен колит

Мнениеот rinusha » Съб Дек 15, 2012 9:02 pm

През какъв период?И какви хапчета,защото на мен не са ми известни такива,които да предпазват,но пък може и да съм изпуснала нещо.Моля те покажи ми листовка,на която пише за колко време предпазват от глисти

И не ми отговори - как си сигурна,че кучето ти няма глисти?Или смяташ,че понеже го обезпаразитяваш всеки месец то няма глисти?
rinusha
Пчела майка
 
Мнения: 1183
Регистриран на: Сря Фев 06, 2008 4:24 pm

Re: Хранене при хроничен колит

Мнениеот rinusha » Съб Дек 15, 2012 9:28 pm

Цитат от статията,за която самата ти meri си дала линк по-горе:

Други важни неща, които трябва да знаете – лекарствата нямат никакво предпазно действие – те действат само в деня, в който са дадени. Преглеждането на изпражненията за глисти не означава, че животното е “чисто” – видимите с просто око възрастни форми си стоят здраво хванати в червата, а когато умрат, често биват разграждани от храносмилателните сокове. А възрастната ехинококова тения е твърде малка, за да бъде видяна с просто око
rinusha
Пчела майка
 
Мнения: 1183
Регистриран на: Сря Фев 06, 2008 4:24 pm

Re: Хранене при хроничен колит

Мнениеот meri » Съб Дек 15, 2012 9:46 pm

Мнения на D-r Koko от темата за обезпаразитяване в www.dog.bg

В зависимост от вида нематоди/глисти/ яйцата претърпяват различни неща. При едни след излюпването ларвата влиза в червата и стои там определено време и след това се връща в чревния лумен, при други извършват определена миграция из организма, но наличието на яйца в изпражненията означава наличие на възрастни форми в животното. Обратното обаче т.е. липсата на яйца не означава че кучето не е опаразитено. Има различни фактори, които влияят на това дали ще се видят яйца или не.

Няма лекарство на пазара, което да има предпазно действие срещу паразитите. Въпросът е там, че давайки редовно ние предотвратяваме възможността на новоприетите ларви да станат възрастни индивиди и да започнат да отделят яйца в околната среда. В по-горни постове се писаха различни схеми за даване и всички донякъде са прави, защото всеки паразит има различен по продължителност цикъл на развитие. Ние в България се мъчим да направим равновесие между това хем да предотвратим развитието на паразитите, хем да даваме колкото е възможно по-рядко медикаменти. В щатите са решили този проблем радикално-дават противопаразитни препарати всеки месец и по този начин прекъсват цикъла на всички паразити. Техния проблем е , че имат много безпризорни животни и опасността от заразяване голяма. За миналата година като най-разпространена зооноза/болест, обща и за животни и за хора/ е токсокарозата/глисти по кучетата и котките/.
Относно това може ли човек да се зарази от урина-да има паразити които обитават уринарния тракт на кучето и са потенциално опасни за нас.

Не забравяйте, че правилната профилактика е най-доброто нещо за предпазване на здравето на животното и човека и тази профилактика не зависи от вашето мнение, а лежи на точни и продължителни проучвания.

Забравяте основното, че нито един противопаразитен продукт няма депо действие, т.е. ако днес обезпаразитите утре отново може да се зарази. Оттам идва и презумцията да даваме таблетки толкова често, че паразитите да не стават полово зрели и да не се отделят в околната среда яйца. За кучешката тения се смяташе, че цикъла и на развитие е 90 дни, но последните данни показват, че се касае за 49 дни. За Кръглите червей е още по-кратък. Животните дори да са опаразитени в повечето случай нямат клинични признаци и реално почти нищо им няма, но когато се заразят хора става страшно. Даването редовно на обезпаразитяващи препарати има значение за ВАШЕТО ЗДРАВЕ. То е по-важно от всички интоксикации , глезотии и прочие на любимеца. Според мен спорите ненужно, а е толкова лесно да осъзнаете нещата ако попитате вашите лекуващи ветеринарни лекари защо давате през даден период , а не по-често или по-рядко. И ако някой твърди, че като дадеш скъп препарат той ще ПАЗИ 3, 4 или 6 месеца му пратете много здраве от мен и нека ми се обади да му обясня паразитологията и фармакодинамиката на лекарствата.
П.П. Тъй като през топлите месеци има риск от дирофилария давайте таблетки, които я покриват и нея всеки месец.
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10381
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Хранене при хроничен колит

Мнениеот rinusha » Съб Дек 15, 2012 10:17 pm

Именно,не предпазват от заразяване.Ето защо смятам,че думата профилактика е употребена неправилно.Значи остава да се уточни срокът на даване,който ни гарантира,че няма да се отделят яйца.И не съм съгласна,че пробата за паразити не е категорична,все пак децата ми тръгнаха на градина след отрицателна копропроба,а не след даване на обезпаразитяващо хапче ;) А ето и мнението на trenertq от dog.bg,която също е ветеринарен лекар,относно времето за развитие на различните видове кръгли червеи:


Posted 30 January 2005 - 07:07 PM
;) средно на повечето паразити - нематоди/ глисти/ цикъла на развитие е 20 дни


И още един цитат на много уважавани от мен лекари:

ita_vet

Posted 15 March 2005 - 04:15 PM
ами обяснението се крие в цикъла на развитие на кръглите червеи /глистите/ - той е около 15 дни
rinusha
Пчела майка
 
Мнения: 1183
Регистриран на: Сря Фев 06, 2008 4:24 pm

Re: Хранене при хроничен колит

Мнениеот rinusha » Съб Дек 15, 2012 10:45 pm

И последно - цитат на д-р Коко само няколко страници по-късно :)
D-r Koko

Posted 21 April 2007 - 09:26 PM
Ами един от сигурните методи дали животното има глисти е да се направи копропроба/изследване на изпражненията/.
rinusha
Пчела майка
 
Мнения: 1183
Регистриран на: Сря Фев 06, 2008 4:24 pm

Re: Хранене при хроничен колит

Мнениеот meri » Нед Дек 16, 2012 9:00 am

Нищо не е употребено неправилно.В никоя градина не взимат децата без такава проба,на всички деца се прави периодично изследване.Именно редовното даване на хапчета и спазване на лична хигиена биха могли да предпазят нас и децата ни от паразитите,които са навсякъде.
Всички лекари препоръчват това да се прави всеки месец.
Няма да се повтарям.Наясно съм какво пиша и т.н.
Няма да тръгна да оспорвам ничие мнение,животните и децата са си ваши.
Аз за себе си съм взела правилното решение.
С риск да се повторя
Не забравяйте, че правилната профилактика е най-доброто нещо за предпазване на здравето на животното и човека и тази профилактика не зависи от вашето мнение, а лежи на точни и продължителни проучвания.

Именно,профилактика......Ваксинирането и обезпаразитяването са вид профилактика за предпазване на животните от заболявания.Давайки редовно таблетки и поставяйки ваксина ние ги предпазваме.Много ясно,че не можем да ги опазим от всичко,но е доказано,че посредством ваксината и таблетките за обезпаразитяване ние пречим на заболяванията да се развият и така запазваме живота им.
.
Подрастващите кученца и котета са безпомощни и неукрепнали и профилактиката на заболяванията се явява съставна част в живота им.
Системните ваксинации и вътрешно обезпаразитяване не могат да обезпечат пълна защита, но ги предпазват от сериозни инфекциозни заболявания в най-критичния им период на оцеляване.

Превенцията на заболяванията е най-добрата защита.
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10381
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Хранене при хроничен колит

Мнениеот rinusha » Нед Дек 16, 2012 9:42 am

meri,профилактика са ваксините,защото предпазват,предотвратяват определени заболявания за година,профилактика са повечето препарати за външно обезпаразитяване,защото защитават от ново опаразитяване в следващите месец,два,пет.Таблетите не са профилактика,те НЕ предпазват,те лекуват.Именно затова на листовките им пише за ЛЕЧЕНИЕ и КОНТРОЛ.И ако пробата от изпражнения беше несигурен метод,то нямаше да се прилага за детската градина.И именно защото копропробата е най-сигурния метод е и най-отговорния.И пак да попитам:Как си сигурна,че твоето куче няма глисти?

И пак да кажа - за да е ефикасно обезпаразитяването то трябва да се прави на всеки 2-3 седмици,което е безумно,при положение,че кучето няма паразити.Общоприето е да се прави на всеки месец,но при това положение трябва периодично да се пуска копропроба за да се провери дали кучето не е опаразитено,защото ежемесечното обезпаразитяване НЕ гарантира нищо и е задължително това да се знае.И ако ти спиш спокойно само защото обезпаразитяваш всеки месец е хубаво да преосмислиш всичко.Ежемесечното обезпаразитяване не е панацея,не заблуждавай хората.Дори не си ветеринар.И тъй като предполагам,че не си длъжна да приемеш мнението ми за чиста монета,попитай ветеринарите си следяащия път,да видиш какво ще ти кажат,а до тогава те моля да престанеш да твърдиш,че обезпаразитяването всеки месец ти гарантира липса на паразити!
rinusha
Пчела майка
 
Мнения: 1183
Регистриран на: Сря Фев 06, 2008 4:24 pm

Re: Вътрешно обезпаразитяване на кучето и котката

Мнениеот meri » Нед Дек 16, 2012 10:15 am

а до тогава те моля да престанеш да твърдиш,че обезпаразитяването всеки месец ти гарантира липса на паразити!

Не твърдя подобно нещо.Няма нужда да питам никой,наясно съм.Освен това същото вече е дискутирано в другия форум и докторите са отговорили точно и ясно.Даване на таблетки всеки месец,това е.Освен това повечето препарати са безвредни,така че и по-честото им даване не е проблем.
за да е ефикасно обезпаразитяването то трябва да се прави на всеки 2-3 седмици,което е безумно,при положение,че кучето няма паразити.

Наистина ли е така,как би могла да знаеш?Имайки предвид какъв е цикъла на развитие........15 дни,тогава?
Никъде не казах,че щом се обезпаразитява всеки месец кучето няма да има глисти.Писах,че с даването на таблетки всеки месец се предовратява заболяване при евентуално заразяване,има разлика.......А какво да кажем за дирофилариите,ако не се дават редовно таблетки,особено през лятото,как ще предпазим кучето от натрупване на паразитите,ако не даваме хапче редовно,а примерно след копроба,някога си във времето?
И как знам за кучето ми ли.....ами правила съм му копроба.Никой с нищо не заблуждавам,изобщо.Който иска може и сам да си прочете и прецени как да постъпва.
Има голяма разлика между лечение и профилактика.......
Именно,защото различните видове паразити имат различен цикъл на развитие,е добре да се дават таблетки всеки месец.
По този начин се прекъсва цикъла на развитие и кучето не може да се зарази,до следващия път,когато дадем отново.Не аз го казвам,а лекари....
За мен въпроса приключи.И едно уточнение......не налагам на никой да дава хапчета на кучето/котката си всеки месец,а да го прави след консултация с вет.лекар.А колкото лекари,толкова и мнения за различните заболявания,лечения,схеми и т.н.Така,че всеки да си преценява.За мен риска е излишен.Освен това препаратите не вредят,така че на животните нищо им няма,нито увреждат някой орган,на всяка листовка си пише......кое,как е и защо.
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10381
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Вътрешно обезпаразитяване на кучето и котката

Мнениеот rinusha » Нед Дек 16, 2012 11:33 am

Таблетките за дирофилария убиват ларвите и точно за това давани всеки месец предотвратяват развитието им във възрастни индивиди.Таблетките срещу глисти убиват само възрастните индивиди,не ларвите,не яйцата.А дали ще убият възрастните индивиди преди да снесат яйца зависи от периода на даване на таблетката.Ако се дава веднъж месечно е възможно цикълът на глистите да е завършил и те да са отделили зрели яйца преди да бъдат изчистени.И да,увреждат церния дроб,но това не оправдава риска да не се дават таблетки,защото здравето на човека е по-важно от това на животното.Даването на таблетки всеки месец нищо не предотвратява,всички лекари го твърдят,не разбирам как може да твърдиш обратното.Аз наистина приключих с тази тема.Споренето с човек,наричащ черното - бяло определено е безмислено.И когато измислят хапче което поемано наведнъж има депо действие примерно месец,два или три,т.е. отделя терапевтична доза лекарство на всеки 14 дни,тогава вече можем да говорим за провилактика и превенция.
rinusha
Пчела майка
 
Мнения: 1183
Регистриран на: Сря Фев 06, 2008 4:24 pm

Re: Вътрешно обезпаразитяване на кучето и котката

Мнениеот zoomaniak » Нед Дек 16, 2012 12:09 pm

90% от здравето на домашните любимци и на хората е бизнес - просто бизнес :ag: преценката си остава само наша и само наша tongue
Опитвам се да овладея Хаоса.
zoomaniak
Пчела работник
 
Мнения: 11303
Регистриран на: Пон Май 17, 2004 4:52 pm

Re: Вътрешно обезпаразитяване на кучето и котката

Мнениеот zoomaniak » Нед Дек 16, 2012 5:31 pm

На Теро никога не съм му давал каквото и да е хапче против каквото и да е - освен по лекарската рецепта срещу камъните в пикочният канал - ама това си бяха хуманни лекарства и т н...

Никога не е имал глисти и ала бала......... :ab: не казвам, че съм постъпил правилно - но има преценки на хора и мисли в техният мозък и това е. :ba:
Опитвам се да овладея Хаоса.
zoomaniak
Пчела работник
 
Мнения: 11303
Регистриран на: Пон Май 17, 2004 4:52 pm

Re: Вътрешно обезпаразитяване на кучето и котката

Мнениеот zoomaniak » Нед Дек 16, 2012 5:32 pm

Надя пие всяка зима витамини и аминокиселини и приема 2-4 пъти в зимните месеци хранителни добавки - тези 55 кг :ag: искат подсилване или просто изпада в 100 вида простудни заболявания [mood_feelings_hurt.gif] :az:
Опитвам се да овладея Хаоса.
zoomaniak
Пчела работник
 
Мнения: 11303
Регистриран на: Пон Май 17, 2004 4:52 pm

Re: Вътрешно обезпаразитяване на кучето и котката

Мнениеот valnata » Нед Дек 16, 2012 5:35 pm

На Теро никога не съм му давал каквото и да е хапче против каквото и да е


А копропробата през колко време правиш? Изобщо правиш ли :ag: , че май ще се наложи и аз да спирам хапчетата на моето. Докато му дам хапчето и започва да се гърчи.. smiley23
Аватар
valnata
Пчела майка
 
Мнения: 2336
Регистриран на: Пет Юни 27, 2008 7:19 pm
Местоположение: Варна

Re: Вътрешно обезпаразитяване на кучето и котката

Мнениеот zoomaniak » Нед Дек 16, 2012 5:41 pm

На никое от кучетата ми в живота ми не съм давал хапчета против глисти - те просто идват от определени фактори и това е. Знаеш ли факторите - знаеш как да си предпазиш кучето.

Едно ловно куче преди имаше в акото си и му давах и се изчисти и не се повтори и това е.

Глистите и ала бала щуротии са мит като спина и рака - можеш да хванеш - ама не се знае кога и и от кого.........

Това мислене не е за всеки - повечето стопани и хора тъпчат себе си с хапове и животните си - лошо няма......... но и гаранция няма.

Като при ваксините на децата - едни родители не искат да ваксинират децата си защото смятат, че да заразиш детето си с вируси - не го прави вирусоустойчиво. Други родители с назадничаво и мързеливо мислене вярват, че ваксината ги спасява от 1000 болести и групово/семейно му се ваксинират чрез личен лекар против каквото има в списъка - имам такова приятелско семейство. За мен са луди, но това ги успокоява и им дава пълноценен живот. Хора секви.

Колко му е да приближиш едно кучешко лайно и да го погледнеш 2-3 пъти в месеца с пръчка има ли глисти или няма.....ако има взимаш действия - ако няма за кво да се шашкате.

В моят стомах има бацили за 4та световна война - но за да се активират трябва доста повече усилия от едно ако. Това е.
Опитвам се да овладея Хаоса.
zoomaniak
Пчела работник
 
Мнения: 11303
Регистриран на: Пон Май 17, 2004 4:52 pm

Re: Вътрешно обезпаразитяване на кучето и котката

Мнениеот zoomaniak » Нед Дек 16, 2012 5:48 pm

По повод докторите пишещи в дог.бг............ ако имат сериозни работни дни - то те няма да пишат така сериозно в този форум. Тоест доктори без работа пишат в този форум - доктори с пациенти и работа не могат да намерят време да си избършат гъза - камо ли да пишат по форумите - за да ги цитира стадото в интернет.

Да не визираме, че 100% ветеринарният форум в интернет е ТАБУ за хора пишещи тука и яките диспути не са в дог.бг.

Докторите в дог.бг и навсякъде извън ветеринарните форуми искат просто да си развият бизнеса........ това е. Кой по умни съвети ще даде и кой повече ще го цитират - на кой ще му се обаждат повече по телефона с глупави въпроси.

Пък после защо кастрацията започва от 16лв и стига до 160лв........
Опитвам се да овладея Хаоса.
zoomaniak
Пчела работник
 
Мнения: 11303
Регистриран на: Пон Май 17, 2004 4:52 pm

Re: Вътрешно обезпаразитяване на кучето и котката

Мнениеот zoomaniak » Нед Дек 16, 2012 5:52 pm

Ако искате да четете и да си губите време в четене ето тука е форума:

http://www.vvcbg.com/forum/index.php?act=idx
Опитвам се да овладея Хаоса.
zoomaniak
Пчела работник
 
Мнения: 11303
Регистриран на: Пон Май 17, 2004 4:52 pm

Re: Вътрешно обезпаразитяване на кучето и котката

Мнениеот zoomaniak » Нед Дек 16, 2012 6:03 pm

Обожавам да давам пример със себе си :ag:

Болен съм от слаба форма на детски паралич - детски полиомиелит

Офтопик:
Какво е полиомелит?

Полиомиелитът се причинява от човешкия полиовирус и засяга предимно централната нервна система, като може да доведе до парализи. Заболяването е познато още като детски паралич, поради факта, че повечето случаи са при малки деца:
60-70% от случаите са при деца под 3 годишна възраст;
90%.- от случаите са при деца до 5 години.


Човешкит полиовирус се отличава с голяма устойчивост в околната среда. Единствения резервоар на вируса са болните от полиомиелит или здравите вирусоносители, които отделят вируса чрез изпражненията. Заболяването се предава по фекално-орален механизъм.

Описан е и въздушно-капков механизъм на предаване, обусловен от наличието на вируса в носоглътката и отделянето му по капково-слюнчен път. Проникналият в устата вирус се заселва и размножава в лимфните възли на фаринкса, и на чревната лигавица, откъдето се отделя чрез изпражненията в околната среда.

Вирусът достига до всички органи и системи, може да проникне през определен тип нервни клетки, като последващото му мултиплициране в тях може да ги убие.

Инкубационен период и симптоми

Инкубационният период е от 5 до 35 дни. Клинично може да протече като асимптомно заболяване до парализи и дори смърт. Субклиничните инфекции зависят от щама на вируса, като изчисленото съотношение субклинични към клинични инфекции варира между 60:1 и 1000:1. При заболяването се позитивират характерни симптоми като вратна ригидност, симптома на триножника и други.

Различават се две форми на заболяването – паралитична и непаралитична.

При паралитичната форма след инкубационния период се развива грипоподобен синдром с главоболие, фебрилитет, повръщане, болки в гърлото, коремна болка и дискомфорт, безапетите и мускулни болки.

След 3 до 8 дни настъпва разгърнат стадий на болестта – с изпотявания, сънливост или възбуда, ригидност на врата, поява на патологични рефлекси, болка и вялост на мускулатурата, особено на долните крайници, потрепвания на мускулите, трудно преглъщане, промяна в гласа, парестезии. В резултат на заболяването се развива най-често изолирана, асиметрична вяла парализа.

При засягане на невроните от гръбначния стълб е налице мускулна слабост, парализа и атрофия на засегнатия крайник, най-често долните крайници. При засягане на витални центрове в централната нервна система (булбарна форма) може да настъпи артериална хипертония, сърдечни усложнения и асфиксия. При засягане на дихателната мускулатура (засягане на дихателните центрове в мозъка) се развива дихателна недостатъчност и смърт.

Възстановителният процес продължава от 2-4 месеца, а след това настъпилите вяли парализи остават в стационарно състояние. В почти 65% от случаите парализите имат траен характер.

Централно-мозъчната паралична форма протича много тежко, като смърт настъпва в следствие на парализа на дишането и гълтането.

Непаралитичната форма на полиомиелита протича с болестна картина на абортивен полиомиелит или полиомиелитен менингит.

Лечение

Лечението се провежда в болнично инфекциозно заведение. Прилагат се витамини от група В, кортикостероиди, нивалин, аналгетици, спазмолитици,топли компреси, физикални процедури. През възстановителния период се прилагат ръчен и вибрационен масаж, електростимулация на засегнатите мускули, санаториално лечение в специализирано заведение.

Профилактика

Профилактиката се състои в задължителна ваксинация на подлежащите контингенти от населението с противополиомиелитна ваксина. По показание се извършва реваксинация на застрашени групи от населението, особено при епидемична обстановка. Ваксината се понася добре и в повечето случаи създава продължителен и стабилен имунитет. Заболялите и съмнително-инфектираните лица подлежат на изолация, а на местопребиваването им преди изолацията се извършва грижлива дезинфекция.

Снимка: FreeDigitalPhotos.net


Няма лечение - просто ако не са ме ваксинирали - нямало е да заболея - на майка ми никой не и е казал, че виждаш ли 1 дете на всички 1000 ваксинирани - бива заразявано от ваксината. Това е тайна от всички вас и пазете децата си......... мислете преди да се тъпчете с ваксини и хапчета - вие - децата ви и кучетата ви.

защото никой не може да ви върне здравето и живота в нормалният му вид после. И да ги осъдите после за 1 000 000 лв пак вие си оставате сакати за цял живот и слушате некви жалки докторски обяснения.....

Ак модератор сметне за нужно нека премахне написаното от мен - все ми е тая овцете ще ги стрижът по цяла година и това е.

Изображение
Опитвам се да овладея Хаоса.
zoomaniak
Пчела работник
 
Мнения: 11303
Регистриран на: Пон Май 17, 2004 4:52 pm

Re: Вътрешно обезпаразитяване на кучето и котката

Мнениеот zoomaniak » Нед Дек 16, 2012 7:00 pm

Опитвам се да овладея Хаоса.
zoomaniak
Пчела работник
 
Мнения: 11303
Регистриран на: Пон Май 17, 2004 4:52 pm

Re: Вътрешно обезпаразитяване на кучето и котката

Мнениеот meri » Нед Дек 16, 2012 7:08 pm

Добре,а по тая логика,имам един въпрос....защо тогава даваш на кучето си диетична лечебна храна.Не е ли това прищявка на доктора за много пари.......бизнес.И без това заболяването не се лекува..
Не смятам,че мислиш правилно.Това,че при теб се е случило,не означава,че при всички деца с ваксини ще стане.
Освен това ваксините наистина предпазват и децата и животните.Не можем да рискуваме да мрат животните,че сме станали някакви си мислители.
Не съм съгласна с нищо написано от теб,Стамене.Внимавай какво пишеш изобщо....и нали знаеш,в този форум ценим културното писане. :ab:
Това за бизнеса при докторите с писане по форуми не знам дали е така,но все пак хората отделят от времето си да отговорят.Едва ли е защото нямат работа.И като си помисля,че един от тези е оперирал и кучето ти......да ти имам мисленето.........и доверието и........

А този докторски форум е само за доктори,не могат да четат всички в него,би трябвало да го знаеш.
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10381
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Вътрешно обезпаразитяване на кучето и котката

Мнениеот zoomaniak » Нед Дек 16, 2012 7:12 pm

Защо диабетиците използват инсулин :ag:

Аре да не копаме по тая тема.......

Имаш разрешението ми да ме триеш АКО прецениш.
Опитвам се да овладея Хаоса.
zoomaniak
Пчела работник
 
Мнения: 11303
Регистриран на: Пон Май 17, 2004 4:52 pm

Re: Вътрешно обезпаразитяване на кучето и котката

Мнениеот zoomaniak » Нед Дек 16, 2012 7:14 pm

Ветеринарната храна е "инсулина" за кучетата. Превръща ги в "наркомани" спреш ли я проблема са активизира - формулата и е такава както е инсулина - точна доза за точна диагноза :ag: :ag: :ag:

[clover.gif]
Опитвам се да овладея Хаоса.
zoomaniak
Пчела работник
 
Мнения: 11303
Регистриран на: Пон Май 17, 2004 4:52 pm

Re: Вътрешно обезпаразитяване на кучето и котката

Мнениеот meri » Нед Дек 16, 2012 7:15 pm

Защо го използват ли...знаеш защо.Няма да те трия,но внимавай какво пишеш,четат всякакви хора и може да вземат погрешно решение.А времената непрекъснато се променят,медицината .......също.Няма да спамим темата,моля.....
Ако искаш отвори нова.......
Иво,на твоето куче може да не му понася точно това хапче,което даваш,просто се консултирай с доктора и го смени.Има и такива подходящи за кучета с панкреатит.А 100% ли е сигурно,че е от хапа?
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10381
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Вътрешно обезпаразитяване на кучето и котката

Мнениеот zoomaniak » Нед Дек 16, 2012 7:17 pm

Нищо не се променя........................... почнеш ли да даваш Ветеринарна храна на кучето си - нещата отиват диагонално в края си.

Имам клиенти теглят заеми за да изхранват кучетата си, които пък имат сърдечен проблем и трябва да имат специална диета - други пък ги пращат на приюта в Богров с пожелание за нов дом. Какво да ми пука - хората са нещастници и не заслужават нищо да притежават.

Нервим се. [mood_feelings_hurt.gif] Да четът и да не четът все тая - за тях животните са нещо като дограмата на прозореца.............. smiley23 фак на хората.
Опитвам се да овладея Хаоса.
zoomaniak
Пчела работник
 
Мнения: 11303
Регистриран на: Пон Май 17, 2004 4:52 pm

Re: Вътрешно обезпаразитяване на кучето и котката

Мнениеот zoomaniak » Нед Дек 16, 2012 7:19 pm

Аз давам 200 лв на 45 дни за кучето си - и ще спя по 2 часа ако трябва за да осигуря пари за жена ми и кучето ми.

Това е.... [mood_feelings_hurt.gif] :az:
Опитвам се да овладея Хаоса.
zoomaniak
Пчела работник
 
Мнения: 11303
Регистриран на: Пон Май 17, 2004 4:52 pm

Re: Вътрешно обезпаразитяване на кучето и котката

Мнениеот valnata » Нед Дек 16, 2012 7:51 pm

Иво,на твоето куче може да не му понася точно това хапче,което даваш,просто се консултирай с доктора и го смени. А 100% ли е сигурно,че е от хапа?


Днес му дадох дронтал и пак имаше проблеми. Дадох му много малка доза, само да пробвам. Проблема няма как да не е от хапчето, при положение, че кучето яде само лечебна храна и нищо друго. 15 минути след даването на хапа започва да го боли корема и да се върти. Ще говоря с доктора, ама ме съмнява да има друго освен адвокейта. Като гледам състава на тези хапчета е един и същ, само опаковката и името са сменени. :ag:

Ваксината може да се слага на 3 години. Тук по закон ни задължават да ваксинираме за бяс всяка година(нали сме по-умни :ag: ), макар да е излишно да се слага толкова често.. То пише че осигурява имунитет за 3 години. :ab:
Аватар
valnata
Пчела майка
 
Мнения: 2336
Регистриран на: Пет Юни 27, 2008 7:19 pm
Местоположение: Варна

Re: Вътрешно обезпаразитяване на кучето и котката

Мнениеот rinusha » Нед Дек 16, 2012 8:07 pm

valnata написа: Като гледам състава на тези хапчета е един и същ, само опаковката и името са сменени. :ag:

Дронтал,цестал,каниверм,канидон съдържат едни и същи съставки и са от различни производители,може би добре ще понесе пастичката витаменте,но пък по мои наблюдения не работи добре.Байер имат разработка на спот он препарат ,който обхваща пълната гама вътрешни паразити-профендер,но последно когато рових в нета беше само за котки,то пък твойто куче е едно куче ;)

Има един препарат - левамизол,само за глисти,с него съм обезпаразитявала малки кученца през устата,течност е и ми се върти в главата,че може да се прилага инжективно.
rinusha
Пчела майка
 
Мнения: 1183
Регистриран на: Сря Фев 06, 2008 4:24 pm

Re: Вътрешно обезпаразитяване на кучето и котката

Мнениеот valnata » Нед Дек 16, 2012 8:09 pm

рофендер,но последно когато рових в нета беше само за котки,то пък твойто куче е едно куче ;)


Тя и каишката беше за котки, ама изкара 6 месеца без една бълха :ag: Състава с кучешката беше същия, само картинката различна [smile3537.gif] Ще разпитам за тези препарати. :ay: Само инжекции не искам, че много го е страх като го водя до вет. лекар. Трябва аз да ги слагам..
Аватар
valnata
Пчела майка
 
Мнения: 2336
Регистриран на: Пет Юни 27, 2008 7:19 pm
Местоположение: Варна

Re: Вътрешно обезпаразитяване на кучето и котката

Мнениеот rinusha » Нед Дек 16, 2012 8:26 pm

valnata написа:Тя и каишката беше за котки:ag: Състава с кучешката беше същия, само картинката различна [smile3537.gif] Ще разпитам за тези препарати. :ay:

При хаповете не е точно така- съставът е еднакъв,но пропорциите между съставките е различен при кучетата и при котките.Най- добре наистина разпитай лекаря си
rinusha
Пчела майка
 
Мнения: 1183
Регистриран на: Сря Фев 06, 2008 4:24 pm

Re: Вътрешно обезпаразитяване на кучето и котката

Мнениеот cvetiborovanska » Пон Дек 17, 2012 10:03 am

На 5 кг котка цяло хапче ли трябва да се даде или половин?
Аватар
cvetiborovanska
В пасажа
 
Мнения: 665
Регистриран на: Пон Окт 24, 2011 2:07 pm

Re: Вътрешно обезпаразитяване на кучето и котката

Мнениеот meri » Пон Дек 17, 2012 10:05 am

Какво е хапчето,как се казва.
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10381
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Вътрешно обезпаразитяване на кучето и котката

Мнениеот cvetiborovanska » Пон Дек 17, 2012 10:09 am

cestal cat се казва хапчето
Аватар
cvetiborovanska
В пасажа
 
Мнения: 665
Регистриран на: Пон Окт 24, 2011 2:07 pm

Re: Вътрешно обезпаразитяване на кучето и котката

Мнениеот meri » Пон Дек 17, 2012 10:44 am

Глистите причиняват значителна вреда на организма.Тези заболявания имат хроничен характер и постепенно водят до изтощаване на организма.

За това Стамене си задай въпроса.......защо твоето куче боледува толкова много.Когато кучето не се обезпаразитява,токсините се натрупват в организма и причиняват различни заболявания,както и отслабване на имунитета.А куче със слаб имунитет е подложено на различни заболявания.

Иво,попитай доктора си къде точно се резорбира лекарството след приемане. :ab: И всичко останало свързано с препаратите.Кучето ти не е много килограми и не пие голяма доза.
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10381
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Вътрешно обезпаразитяване на кучето и котката

Мнениеот valnata » Пон Дек 17, 2012 12:56 pm

Какво значение има дозата? И по-малка доза да дам пак се влошава състоянието му. От хапчето е, защото той не яде нищо друго и няма проблеми докато не пие хапче. Даже с вода му го давам, а не с кашкавал както преди. Този месец е почивка, след празниците(ако не дойде края на света естествено :ai: ) ще отида да взема нещо ново.
Аватар
valnata
Пчела майка
 
Мнения: 2336
Регистриран на: Пет Юни 27, 2008 7:19 pm
Местоположение: Варна

Re: Вътрешно обезпаразитяване на кучето и котката

Мнениеот meri » Пон Дек 17, 2012 2:51 pm

Дозата има значение,заради килограмите на кучето,принципно и трябва да се спазва.Не рискувай,а си давай нещо,че лошо,и както не е и здрав.Не може да няма някое хапче,което да му понася.
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10381
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm


Назад към Ветеринарно медицински статии