[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Изкуствено осеменяване при кучетата и котките
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Изкуствено осеменяване при кучетата и котките

Изкуствено осеменяване при кучетата и котките

Мнениеот meri » Нед Май 06, 2012 1:16 pm

Има няколко способа на изкуствено осеменяване- директно от куче на куче,прясно охладена сперма и замразена сперма.

Техниката на осеменяване включва:

- Вагинално въвеждане

- Хирургична имплантация непосредствено през стените на матката,ако е невъзможно въвеждането през шийката

- Трансцервикално(през шийката на матката директно в матката)оплождане
Изображение

Изображение

Но преди осеменяването е необходимо да се уверите в качеството на спермата,независимо дали е прясна сперма,охладена или замразена.Тогава вероятността за получаване на по-голямо поколение ще бъде достатъчно голяма, ако спермата се въвежда директно в матката,особено с трансцервикална техника.Трябва да отбележим,че дори и прясна и прясно-охладена сперма дава по-скромни резултати при вагиналното въвеждане.

Трансцервикалното въвеждане се провежда с помощта на твърд ендоскоп или "норвежки катетър" (Norwegian catheter).

Твърдия ендоскоп се използва по-широко в практиката,отколкото норвежкия катетър и има значително предимство за осигуряване на точното въвеждане.При неговото използване стопанина на женската може да наблюдава въвеждането на спермата непосредствено в матката посредством монитор.

При използване на норвежкия катетър също е възможно да се получат отлични резултати,но при работата с него се изисква по-квалифициран специалист.Тук е важно внимателно и точно да се въведе катетъра през шийката на матката,провеждането на процедурата се усложнява при наднормено тегло на женската.

Трансцервикалното въвеждане не изисква седация в почти всички случаи.

Важно различие между трансцервикалното осеменяване и хирургичната имплантация очевидно е,че при трансцервикалното няма риск от общата анестезия и хирургичната намеса.Ако има патлогични промени на матката не трябва веднага да се оперира кучето.Много аномалии стават разбираеми чрез хормонални изследвания,и могат да бъдат излекувани без хирургична намеса.Ако тъканта на матката или яйчниците са променени,добре е да се проведе по-ранно изследване на женската,още преди да бъде в еструс.

Поради различните способи на подготовка на спермата към осеменяване е очевидно,че прясната сперма и осеменяването ще имат по-добър резултат.

Способите на съхранение на прясноохладената сперма са разработени отдавна и дават успешни резултати,но не толкова добри по статистика,както прясната сперма и осеменяването с нея.Най-лоша е статистиката при използване на замразена сперма,независимо от метода на замразяване.А причината за това е,че при размразяване спермата остава жива и активна само от 2 до 12 часа.А с прясната или охладена сперма става въпрос за дни,а не за часове на жизнеспоосбност на сперматозоидите.Поради тази разлика,замразената сперма трябва да се използва само при директно вътрематочно въвеждане,и трансцервикалното въвеждане трябва да бъде предпочетено пред хирургичната имплантация. От това следва,че синхронизацията на овулацията и въвеждането на замразена сперма са критични,в същото време както въвеждането на прясна или прясно замразена сперма имат по-разширени времеви интервали.

Така,че за постигане на максимално положителен резултат по възможност трябва да се използва прясна или охладена сперма,разбира се,при условие,че мъжкия е все още жив и пълноценен производител.

Съществуват много способи за оценка на готовността на женската за осеменяване.

Опитния и надежден нос на мъжкия-производител често е прекрасен инструмент за това.
Вгиналната цитология трябва да бъде разчетена правилно от опитния ветеринар и да се прави всеки ден или поне през ден,започвайки 8 дни от еструса.

Следващата крачка,е възможност,която може да се използва от по-неопитен ветеринар,това е кръвен тест за съдържанието на прогестерона.

Определяне на датата за осеменяване е много важна в случаите на използване на замразена сперма или охладена.В случаите на използване на прясна сперма,както и при нормалното чифтосване,първия път в деня на овулацията и контрол през ден.При използване на замразена сперма,активността на която значително е намалена поради замразяването и размразяването,и жизнеспособността на сперматозоидите е няколко часа,а не дни както при прясната сперма,оплождането се осъществява на 2-3 ден след овулацията.Прогестерена е единствения хормон,концентрацията на който се използва като ориентир при изчисляване на срока за осеменяване.

Има няколко обстоятелства,при които изкуственото осеменяване може да бъде най-добрия път за сперма в женската.При условие,че всички важни здравословни показатели са известни и са нормални.Това предполага,че както мъжкия,така и женската са чисти от всякакви инфекции,че са по-млади от 5 год.възраст,техните хормонални функции работят нормално.Ако всеки от тези показатели не е известен,вероятността за успех на всеки способ за развъждане(естествен или изкуствен) намалява.

Проблемите,свързани с женската могат да бъдат в прекомерен оток на влагалището и мъжкия да не е в състояние да извърши нормално чифтосване.Други женски,обичайно спокойни и миролюбиви в друго време,могат да се паникьосат по време на чифтосването и да проявят агресия към мъжкия.Някой други проблеми,свързани с индивидуалните особености на анатомичното устройство на женската,могат да са показание за използване на изкуствено осеменяване.

Проблемите,свързани със женските могат да бъдат - неопитност,понякога нормалното чифтосване не е възможно поради фимоза,тогава е необходима хирургична намеса.Също проблем може да бъде и липсата на либидо,това е обослувено от редица причини:неправилно избрано време за чифтосване от стопанина на женската,хипоплазия на тестисите,заболяване на простатата,инфекция на пикочните пътища,тазобедрена дисплазия.Понякога липсата на либидо има наследствен характер.

За повечето стопани на племенни мъжки решението да използват изкуствено осеменяване е само опит да предпазят мъжкия от инфекции и от травми на агресивни женски.По време на заклещването мъжкия може да получи повреждане,а женската да започне да хапе.Агресивните женски могат да нанесат вреда на половата активност на мъжкия.И освен това,развъдчиците,използващи изкуственото осеменяване смятат,че непрекъснатата оценка на спермата на техния производител е безценна за навременното диагностициране на възникналите проблеми,преди да станат сериозни.

За съжаление в днешно време критерийте за избор на двойка често са модните тенденции на някоя порода,заслуги на изложби,но се пренебрегват данните на относително здрави родители.В резултат значително зачестяват случаите на наследствените и инфекциозните заболявания при кученцата. Новите стопани на такива животни получават разочарование и душевна травма,защото се налага през целия живот на животното да посещават ветеринарят,да наблюдават страданията на своя любимец.

Причини за използване на изкуственото осеменяване

- Използване на замразена или прясноохладена сперма

- Защита и непрекъсната оценка на спермата на производителя

- Неопитен производител

- Производител с физическа нетрудоспособност

- Несъвместимост между мъжкия и женската на размер(височина)

- Прекалено агресивна или доминираща женска

- Възможност да се оценява спермата преди осеменяване

- Отделяне на еяукалата между 2 и повече женски

- Вагинална структура или особеност в устройството на влагалището на женската

Как изкуственото осеменяване решава тези проблеми?

1.Избора на партньора се осъществява с помощта на строги критерий според изискванията на кинолога и вет. лекар,всички кандидати преминават комплексно киноложко и ветеринарно изследване,което включва стандартното клиничино изследване и данните за наследствените заболявания.На този етап се елиминират всички подозрителни кандидати.

2.Получения биологичен материал (спермата) преминава необходимата проверка за оплодотворяемост,наличието на различни патологични процеси.

3.Сперматозоидите и яйцеклетките преминали скрининговите изследвания се маркират и съхраняват в замразено състояние в криобанката,което позволява да се използват в необходимия момент.

4.Използването на криоконсервирана сперма позволява да се провежда международен обмен без необходимостта от превозване на самите кучета.Появява се възможност за осеменяване на регистрирана женска със спермата на всеки производител.

5.По-лесно се изпълняват карантинните ограничения,които пречат за преместването на животните от една страна в друга.

6.Изкуственото осеменяване позволява да се предоврати възникването на много заболявания,предаващи се по полов път,тъй като в синтетичните разтворители на спермата задължително се въвеждат антибиотици,а също се изключва полов контакт на животните,повечето микроби не се предават при изкуственото осеменяване.Особено печеливши са мъжките,тъй като нямат контакт с половите органи и секрети на женските и на 100% са защитени от инфекциите,предавани по полов път.Женските частично са в зоната на риска,те все пак имат контакт със спермата на мъжкия,но вероятността от заболявания все пак е ниска.

Освен това изкуственото осеменяване се препоръчва в случаите:

1.Прекалено агресивното поведение на животните по време на чифтосването.

2.Ниската ефективност на естественото чифтосване вследствие на определени породни особености (много големи и тежки породи).

3.Наличие на определени заболявания при мъжкия и женската,непозволяващи да произвеждат пълноценно чифтосване(заболяване на крайниците,бедрата,гърба и т.н.).

Изкуственото осеменяване с прясно охладена сперма се провежда в случаите,когато естественото чифтосване е невъзможно по редица причини- животните живеят далече едно от друго,намерение да се оплодят веднага няколко женски или опасност от непосредствен контакт,във връзка с разпространение на инфекциозни заболявания.

Изкуственото осеменяване се предприема,когато производителя се намира далече и е невъзможно да се получи прясна сперма,или в случаите на смърт на производителя.

Изкуствено осеменяване при котките

Изкуственото осеменяване не е разпространен метод във фелинологията,въпреки,че специалистите отбелязват неговата перспективност.

Стопаните на котки рядко се обръщат към специлистите за изкуствено осеменяване.Основно се обръщат,когато не може по естествен път да получат потомство от своите животни.Също така ако възникне нужда за запазване на генетичен материал от ценен производител.Основната задача е запазване на даден вид и порода в жизнеспособно състояние,също намаляване на случаите на наследствени заболявания.За съжаление домашните любимци толкова зависят от хората за продължаване на рода,че качеството на племенната работа,грамостността на развъдчика могат да станат за породата въпрос на живот и смърт.Много проблеми възникват поради неправилното развъждане,които е можело да се предовратят,ако развъдчика се постарае да придобие необходимите знания.Добавете към грешките на развъждането,неправилното хранене и отглеждане и репродуктивното здраве на следващото поколение клони към нулата.

В какви случаи може да се помогне за развъждането на породистите котки?

Когато ценен производител не може да покрие котката поради някаква причина(неопитност,травма на опорно-двигателния апарат,възпалителен процес и др.).
Когато между потенциалните партньори има голямо разстояние или граница със строги карантинни правила.
Освен загуба на пари,време и нерви на стопанина, животното трябва да прелети голямо разстояние,което е стрес за организма.При мъжките при пристигане може да се повиши процента на нежизнеспособните сперматозоиди,при женските е възможно нарушение на половия цикъл.Повечето котки след 2-3 дни отново влизат в еструс,но при някой е необходимо повече време.
Криоконсервацията на сперма позволява да се запази генофонда на добър производител и да се използва след неговата кастрация или смърт.

Вярно ли е,че изкуственото осеменяване може да служи за профилактика на инфекциозните заболявания,предавани по полов път?

Изкуственото осеменяване може да реши проблема за предаване на условно-патогенна флора,която е причина за вагинит и пиометра при женските,и една мярка за профилактика на хроничните вирусни инфекции.Има редица причинители,проникващи вътре в клетката- микоплазми,уреоплазми,които могат да се предават заедно със спермата,а също влияят на нейната безопасност по време на консервация.

Какво влияе на успеха на осеменяването?

По-висок процент на зачатие дава използването на прясна сперма.Криоконсервираната е по-добре да се въвежда вътрематочно.Във всеки случай е важно правилно да се избере периода на естрозния цикъл при дадена котка и грамотно да се стимулира овулацията.

http://classic.akc.org/vetoutreach/headlinenews_13.cfm

http://translate.google.bg/translate?hl ... swaciID4Aw

http://animalpress.ru/izdatelstvo/avtor ... vstvu.html
http://www.pet-reproduction.com/iskusst ... uzhno.html
http://www.retriever.ru/rass_clone.htm
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Изкуствено осеменяване при кучетата и котките

Мнениеот мими кичева » Пон Яну 14, 2013 6:41 pm

Много интелигентно написано, поздрави на авторката!
Бих искала само да добавя, от гледна точка на човека с практика, че процедурата по изкуствено осеменяване е с гарантиран успех, при използване на специфични вагиноразширители - в зависимост от породата кучета. Те варират от 4см до 25 см, в зависимост от размера и породата на женското куче. Чрез тези вагиноразширители, които представляват тръбички с различен диаметър се спомата със сигурност се достига до началото на цервикса. След което в тях се поставят меки или гъвкави осеменителни тръбички - ествествено с доста по малък диаметър, за да може да се проникне през цервикалния канал. Така се осществява гарантирано дълбоко цервикално осеменяване. В зависимост от проникването, което също е в опрделени см., в зависимост от дължината на цервикса при различните порода, по някога е възможно при успешна манипулация апликацията на спермата да стане директно в утеруса.
Такава успешна in vitro манипулация позволява резултатът от изкуствено осеменяване да достигне до 90% успеваемост.
Желая успех в начинанията! smiley24
мими кичева
Животинче с въпрос
 
Мнения: 1
Регистриран на: Пон Яну 14, 2013 4:54 pm


Назад към Ветеринарно медицински статии