Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Здраве и храните премиум клас за кучета и котки

Здраве и храните премиум клас за кучета и котки

Мнениеот meri » Нед Авг 12, 2012 9:24 pm

Защо кучето и котката се нуждаят от храна премиум клас

Понякога хората задават въпроса- защо храните уличните животни,които сте взели у вас с премиум клас храна?

За да разберете отговора на този въпрос,трябва да имате представа за принципите на хранене на одомашнените животни и състава на промишлените храни.

Кучетата и котките могат да се хранят с два вида храна- натурална и готови храни.Предимства има и при двата типа хранене.Сухата храна е достъпна,балансирана,удобна за употреба.В същото време неправилно избраната суха храна може да провокира алергии,уролитиаза,проблеми с кожата,козината и зъбите.Натуралната храна - месни продукти,зърнени храни,зеленчуци,млечни продукти са най-добрата храна за домашните любимци.Предимствата на такъв вид хранене : тя е най-близо до храната,която ядат дивите събратя на домашните кучета и котки,храната е разнообразна.Към минусите могат да се отнесат затрудненията за балансиране на храната.

Два от най-вредните мита за храненето на котките,е че трябва да се хранят с риба и мляко,а кучетата да ядат колкото може повече кокали.

При възрастните котки в повечето случаи не се произвежда ензима,който помага да се усвоява млякото.Млякото за възрастните котки е тежка храна,която много трудно се усвоява.Често млякото провокира чревно разстройство и е причина за хранителни алергии.По-полезно е да се дават млечни продукти като кисело мляко,извара,заквасена сметана.Тези продукти добре се усвояват от котките,защото в процеса на подквасване на млякото бактериите усвояват лактозата в по-смилаеми съединения.

Често употребата на риба провокира заболявания на пикочната система и онкологични заболявания.Навярно,повечето от вас знаят за заболяването уролитиаза-практически почти всяка трета котка се сблъсква с това страшно и смъртносно опасно заболяване.Въпреки,че образа на котката е свързан с млякото и рибата,ограничете тези продукти в диетата на вашата котка.

Много стопани на котки ги хранят така,както се хранят самите те- макаронени изделия,остатъци от месен бульон,супа.И наричат това "домашна храна".Но,човека е всеяден,а котките са хищници,и храносмилателният тракт на човека и котката се различават.В човешката храна има много сол и подправки,които категорично са противопоказни за животните.Не говорим за това,че макаронените изделия и супите с картофи са твърди въглехдрати,които в диетата на котките трябва да бъдат по-малко,отколкото протеините.

Образа на кучето здраво е свързан с кокала,както образа на котката с млякото.Кухите кости със своите остри краища травмират вътрешните органи,а другите кости са способни да навредят на червата,хранопровода и стомаха,причиняват чревна непроходимост и храносмилателно разстройство.Единственият плюс на костите е,че раздвижват челюстните мускули и почистват зъбите.Но с тази задача чудесно се справя и сухата храна,и сухожилията и специалните зърнени лакомства или костите,които се продават в зоомагазините.Защо да подлагате кучето на риск?

Много често домашните кучета се възприемат като някакво подобие на кофа за боклук..."дай го на кучето" и всичко в този дух.Представете си,че поставяте на вашето дете развалена,пресолена,прекалено мазна или сладка храна.Как ще се отрази на храносмилането на детето?
Кучето също е дете,вие също носите отговорност за него.За животните трябва да има специална храна,а не остатъци човешка храна.Това е друг вид,и ако сте взели в дома си животно,носите отговорност за неговия живот и здраве.

Неправилното хранене при хората и животните са сходни по своите последици.Хората могат да ядат много мазна,солена или сладка храна,с години могат да не получават витамини,хранителни вещества или важни микроелементи,и можем да кажем "нищо му няма,жив и здрав е".
Но,ние знаем,че последиците от такова хранене са гастрит,захарен диабет,заболяване на черния дроб и стомаха,затлъстяване,проблем със сърцето,и това не е най-страшното.

И с животните е същото - години "нищо им няма",но когато заболяването се прояви с пълна сила,ще бъде късно да започнете да храните правилно.Защо трябва да вредите на здравето на животното години наред,като го храните неправилно?

Сега има много стопани,които са установили избора си на сухите храни.Те са удобни и достъпни,но....в рекламите на Уискас,обаятелни котки с удоволствие ядат храната,активни и красиви кучета с апетит ядат чапи,педигри....

Всички храни,които виждате в супермаркетите- китикат,уискас,фрискас,чапи и педигри,се произвеждат от компанията -гигант Mars.Това е същата,която произвежда шоколадовите блокчета.Те нямат никакво отношение към ветеринарната индустрия.Тези храни са евтини и вредни.....
На някой от тези храни изобщо не е описан целия състав,само някакви тайнствени "месни продукти","растителни компоненти" и "всички необходими витамини и минерали".На Педигри има състав,последователността на съставките е такава- царевица,царевичен глутен,растителни мазнини,цвекло,говеждо месо (не по-малко от 4%),животински субпродукти,витамини и минерали.Кучето ги яде,харесват му,защото в тайнствените витамини и минерали има усилватели на вкуса и мириса.Вкусно,но и много вредно.

Какво влияние оказва на вашето куче храната икономичен клас?В тази храна съдържанието на месо е минимална,а месото е основа на кучешката диета.Да,тези храни са евтини.Те са нискокалорийни- в цвеклото няма калории,както и протеини.За това от тази храна кучето трябва да изяде два-три пъти повече,отколкото храната премиум клас.

Главен аргумент на привържениците на евтините храни е :" ние вече 1-2-5 години храним с нея,и няма проблем,кучето/котката я яде с удоволствие".А след това- привет на уролитиазата.
Привет на гастрита,колита,на ветеринарят,голяма сметка за лечение и мъчителна смърт от заболяване.Звучи страшно,но точно това ще се случи с вашата котка.Попитайте ветеринарят си много ли животни е лекувал от последствията с хранене на педигри и уискас.И наистина ще ви стане страшно.

С котешките храни е по-страшно.Основата на уискас,китекат,фрискас- са пера,черва,копита,всичко това,което не трябва да се използва за по-качествените продукти.Мнозина са чували,че от уискас котките стават наркомани.Причината е вкусовата добавка,която прави този отпадъчен продукт годен за консумация,но води до пристрастяване.Да,имало е случаи на отказ от друга храна до крайна степен на изтощение и смърт.Много е сложно да накарате котката да премине от тази храна към друга,но е възможно,постепенно.Ако храните котката с уискас,махнете го колкото може по-бързо,но постепенно,не изведнъж.

Много хора дори не се замислят,че такива храни могат да се заменят,че тази замяна е достъпна,не струва много скъпо и е добър продукт.Отидете във всеки зоомагазин и там ще ви консултират.Защо са скъпи храните премиум клас? Замислете се,какво полезно може да се вложи в евтината храна? Само цвекло,то е полезно като източник на влакнини.Няма нищо полезно за кучето в царевицата,целулозата,свинската мазнина и палмовото масло.

Животните попадат при нас от улицата,където са се хранили лошо,боледували са и са живеели в лоши условия.Малцина са тези,които ще вземат болно и изтощено животно.Храненето на животните с премиум клас -това е нормално за тези,които са добре информирани за храната.Избирайте по-скъпото- живота и здравето на вашето животно или допълнителни разходи.

http://vk.com/topic-6406070_25803580
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10382
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Ветеринарно медицински статии