[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Епилепсия при кучетата и котките:как да се справим?
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Епилепсия при кучетата и котките:как да се справим?

Епилепсия при кучетата и котките:как да се справим?

Мнениеот meri » Чет Дек 20, 2012 12:47 pm

Във вет.медицина има състояние,представляващо особена сложност,както за диагностициране,така и за лечение.Едно от тях е епилепсията.Често стопаните на животни безсилно отпускат ръце,не трябва да го правите,съвременната наука в много случаи позволява да се поддържа нормално ниво на живот при такива пациенти.

Изображение

За да разберете какво е това епилепсия,в началото трябва да се справите с терминологията.Съществуват различни определения и класификация на тази група патологии.
Епилепсията е симптом на дисфункция на мозъка,което при животните може да се изразява с хронично повтарящи се припадъци.Епилепсията не е самостоятелно заболяване,а сходна по проява патология.

Пристъпа се определя от Дж.Р.Хюз в книгата «Epilepsy: A medical review» като "прекалено,безразборно невронално освобождаване,характеризиращо се със пристъпи с тенденция към повторение,в които се наблюдава нарушение на моториката: усещане,възприятие,поведение,афект или съзнание."

По проява епилептичните припадъци могат да се разделят на :
първично-генерализирани пристъпи-припадък,който се проявява с генерализирана конвулсивна активност и загуба на съзнание, и парциални пристъпи,при които не протича загуба на съзнание,но които могат да преминат във вторично-генерализирани пристъпи.

Изображение

Епилепсията може да бъде идиопатична и симптоматична,външно те се проявяват еднакво.
Симптоматична- това е патология,при която в резултат на въздействието на главния мозък или няккой фактори могат да се развият припадъци,например,припадъци на фона на черепно-мозъчна травма,тумори на главния мозък,възпаление на главния мозък или неговата обвивка или при отравяне.

При идиопатичната епилепсия факторите,които влияят патологично на главния мозък не могат да бъдат открити.т.е.,мозъка е сформиран правилно,но не "работи" правилно.Съответно,да се постави диагноза идиопатична епилепсия,може само ако се изключат всички останали заболявания на главния мозък или фактори,способни да причинят конвулсивна активност.

Типове епилепсия

Първична eпилепсия- известна е като генетична,предава се по наследство,или истинска епилепсия.Първия пристъп може да протече на възраст от 6 месеца до 5 години.Поставянето на диагнозата епилепсия не означава,че това е генетичен дефект.

Вторична епилепсия-не зависи от наследствеността и може да бъде предизвикана от много причини:
Вродени-(заболявания,свързани с натрупване на вещества в организма),проблем в развитието(хидроцефалия),
токсични(отравяне с олово,аресен,стрихнин),инфекции(чума,енцефалит,токсоплазмоза и др.),метаболитни(ниска кръвна захар,недостиг на ензими,бъбречна и чернодробна недостатъчност),хранителни(недостиг на витамини,паразити),
травматични(силни контузии и наранявания).

Смята се,че пристъпите могат да бъдат свързани с хипотиреоидизъм,който е наследствено автоимунно заболяване при чистопородните кучета.

Какво не е епилепсия

Понякога стопаните се обръщат към ветеринаря,защото смятат,че кучето има епилепсия,но това не е така.Някой състояния са нормални или патологични и се бъркат с епилепсия.

Например,куче със заболяване на средното ухо,вестибуларния нерв или малкия мозък може да държи глава настрани или да губи координация.Тези симптоми могат да се появят внезапно и да бъдат сбркани с епилепсия.

Кучета със сърдечни и дихателни заболявания понякога губят съзнание и след това,идвайки в съзнание се чувстват слаби.Когато се съвземат могат да дишат трудно,защото се опитват да възстановят нормалното дишане и газообмена.Това състояние също може да се сбърка с епилепсия.

Също още една лъжлива тревога е състояниято наречено обратно кихане.То се характеризира с бърза серия конвулсивни и шумни вдишвания.
Често мускулите на гърдите и корема се свиват в спазми.Тези пристъпи не са опасни и преминават сами.

Някой кучета по време на сън потреперват с крайници,някой могат да скимтят.Това се наблюдава по-често при малките кученца,въпреки че и много големи се държат така.Това състояние е нормално,някой смятат че кучето съува,никой не знае дали е така,но в никакъв случай не е свързано с епилепсия.

Най-голямата разлика между епилептичните пристъпи и състоянията,не свързани с тях,е кучето да разбира събитията.Ако с кучето се случва нещо,което прилича на пристъп,но се намира в пълно съзнание,осъзнава какво става около него или лесно се събужда,това не е епилептичен пристъп.

Предразположеност към епилепсия

По-често първия случай на конвулсивна активност при идиопатичната епилепсия се проявява при куче на възраст от 1 до 5 години,но няма възрастови ограничения на заболяването.То може да се прояви по-рано или по-късно.Освен това,стопаните на животни могат да не знаят за пристъпа,ако се случи,когато кучето е било само.

Изображение

Идиопатичната епилепсия може да се срещне при всички породи,също и при мелезите.Смята се,че половината кучета,които са имали конвулсивни припадъци,страдат от идиопатична епилепсия.Някой породи са по-подложени на тази патология,към тях се отнасят: бордър коли,кокер спаниели,дакели,ирландски сетери,миниатюрни шнауцери,санбернари,кане-корсо,булмастиф,руски спаниел.
Генетична предразположеност е била открита при бигъл,белгийски овчарки,боксери,немски овчарки,златист ретривър,лабрадор,шпиц,берски зененхаунд.

Диагностика

За откриване на идиопатичната епилепсия се прилага следния алгоритъм.Първо,преглед на животното и видеозапис на припадъка.На този етап доктора може да определи има ли патология,която може да влияе на главния мозък,и да причинява конвулсии.Например,симетричната алопеция може да създаде впечатление за ендокринни заболявания,поведенческо разстройство на поведението или походката- за заболявания на главния мозък,туморни процеси могат да метастазират,също в главния мозък.Задължително се провежда кръвен анализ-общ клиничен и разгърнат биохимичен,за да се изключи патология на вътрешните органи и системни възпалителни процеси,способни да повлияят на конвулсивната активност.

Изображение Изображение
Изображение Изображение

Финалния етап на изследването е ЕЕГ,ЯМР,и анализ на черепно-мозъчна течност(ликвор).ЯМР и анализ на ликвор помагат да се изключат инфекциозни,туморни,автоимунни и атрофични процеси в главния мозък,а ЕЕГ- помага да се открие конвулсивното огнище и да се потвърди оконачателно диагнозата-идиопатична епилепсия.Само подобен алгоритъм може да даде точен отговор на въпроса:" Това заболяване идиопатична епилепсия ли е?"

Симптоми на заболяване

Най-често с епилепсия се бърка (както симптоматична,така и идиопатична) с хиперсомния(нарколепсия/катаплексия) състояния,характеризиращи се с нарушение фазата на съня и бодърствуване,при които животното може внезапно да заспи,и припадък(синкоп)- състояния,свързани с нарушение на кръвообращението,опит за постъпване на кислород в главния мозък,например,при сърдечна недостатъчност.

Обикновено преди припадък може да се наблюдава аурата-това е състояние на променено поведение,преди припадъка.В този период кучето може да бъде неспокойно,да вие,да не си намира място,да изисква внимание.Големия припадък започва със загуба на съзнание и изпъване на крайниците.Кучето може да престане да диша за 10-30 секунди,след това започва генерализирана двигателна активност,животното безредно придвижва лапи,може да сърба,има неволно уриниране и дефекация.

Постприпадъчната фаза се характеризира с дезориентация и объркване.Кучето може да се удари в стената,да не забележи и познае вещите и хората.Тази фаза може да продължи от няколко минути до няколко часа.

Какво да прави стопанина по време на припадък?

Ако животното се намира на опасно място,преместете го на безопасно място и се старайте да не го безпокоите,защото всякакви дразнители,също действията на стопанина могат да станат причина за нов припадък.Не се опитвайте да отворите устата на животното и да вадите езика.Кучето не може да го глътне,опитите за това могат да доведат до травма на стопанина,както и на кучето(фрактура на челюстта).Вместо това се успокойте,постарайте се да заснемете припадъка на видео и задължително засечете продължителността му.Веднага след като пристъпа завърши,се обадете на ветеринарния си лекар.

При котките идиопатичната епилепсия се среща по-рядко,отколкото при кучетата.За това за такива животни е необходимо внимателно да се изключат възможните причини за припадъка.По време и веднага след припадъка котките могат да травмират стопанина,за това задължително в този период оставете животното на спокойствие.

Опасни за живота на животното са припадъците,продължаващи повече от 5 минути(епилептичен статус) или повтарящи се един след друг (клъстери) без прекъсване.В случаите на епистатус или клъстер е необходимо колкото може по-бързо да заведете животното във вет.клиника.Подобни състояния водят до сериозни повреди на главния мозък и са опасни за живота.Не трябва да се опитвате да ги купирате самостоятелно,защото времето загубено за опит да изведете животното от тези състояния в дома,впоследствие могат да струват неговия живот.

Лечение

Не е възможно да се излекува идиопатичната епилепсия,но е възможно да се използват противогърчови препарати,да се намали честотата и тежестта на припадъците.Смята се,че противогърчовата терапия може да започне,ако припадъците са чести,отколкото веднъж в месеца,или ако животното ги понася тежко.За ефективно се смята лечението,което осигурява резултата "не повече от 1 припадък в месеца,с продължителност не повече от 5 мин.,с постконсвулсивна фаза не повече от 20 мин.)".

Изображение

Основен препарат при избора на лечение е фенобарбитала,останалите противогърчови препарати се използват само в случаите,ако не може да се осигури достатъчен ефект при монотерапията с фенобарбитал.Не всички препарати,използвани в хуманната медицина подхождат за лечение на животните: някой от тях са безполезни,а други могат да предизвикат припадък.

Прогнозата при идиопатичната епилепсия зависи от успешността на противогърчовата терапия.При правилен избор на дозата на препарата може да се постигне добро качество на живот за дълги години.
При симптоматична епилепсия прогнозата зависи от основното заболяване,водещо до припадък,и може силно да варира.

По-често решението за евтаназия на животното се взима от стопаните въз основа на невъзможността или нежеланието да се провежда противогърчова терапия,скъпа диагностика или невъзможност да постигне желания ефект с противогърчовите препарати.Преди да вземете подобно решение трябва да помните,че действието на фенобарбитала започва 14 дни след началото на приема,а за точното дозиране на препарата може да изминат няколко месеца.В случаите на несъстоятелна монотерапия с фенобарбитал,може да се необходими още няколко месеца,за да се изберат други противогърчови препарати или тяхната комбинация.

Задължително се старайте да записвате продължителността и качеството на всички припадъци и да поддържате връзка с вашия ветеринар.Това ще позволи да помогнете на вашия любимец в по-кратки срокове.

Избора на препарат е индивидуален за всеки конкретен случай,схемата на лечение може да се променя в зависимост от поносимостта и ефекта на препарата.

Изображение

Изображение

Мозък на здраво куче
1.Мозъчни полукълба.
2.Продълговат мозък.
3.Обонятелен анализатор.
4.Малък мозък.

Мозък на болно куче
5.Огнище на възбуждане.
6.Пътя на нервните импулси.

Защо не помага лечението

Има много причини за неефективността на медицинското лечение.Най-главната от тях е тази,че стопанина не осигурява точен прием на предписания препарат.Прогресирането на другото заболяване,което е причина за пристъпите,може да пречи на лечението.Стомашно-чревните заболявания също могат да пречат за усвояване на препарата,транквилизаторите могат да стимулират пристъпи.А възможно е този препарат да не помага на животното.

Трябва ли да се чифтосва куче с епилепсия?

При много породи не е доказано точно,че епилепсията е наследствено заболяване.Имайте предвид,че при някой породи и линии вътре в породата,заболяването се среща по-често.Това означава,че се предава по наследство.
Кучета,болни от епилепсия не трябва да се чифтосват.

http://www.youtube.com/watch?v=hiCfI_6WvCI

http://www.youtube.com/watch?v=ZvvrP-2o8Bk

http://www.youtube.com/watch?v=DUyyazAV5qU

http://www.youtube.com/watch?v=WX60NRxAWpE

http://animal.ru/articles/%D0%AD%D0%BF% ... 81%D1%8F/(можете да видите и видео на линка)

http://www.zoojournal.ru/stat.php?idstat=205
http://www.dalmatin-club.ru/stat_dalm/epilepsia.htm
превод:meri

Епилепсия при кучето - д-р Емил Георгиев
http://www.dalportal.net/content/view/179/27/
Колапс и припадъци при кучето и котката - д-р Йовко Хараланов, РВМС - Силистра
http://www.udoma.com/?view=material&cat ... &info=1101

Като стопанин на куче с епилепсия,която беше придобита и продължи през целия живот на кучето,ще си позволя да кажа някой основни неща на стопаните на такива животни.

1.Никога не се опитвайте да самолекувате или да определяте дозировката и вида на лекарството без лекарска консултация,защото може да навредите.

2.Никога не пренебрегвайте заболяването и веднага потърсете помощ.

3.Не се опитвайте да местите животното,освен,ако не е опасно за него и не го пипайте,докато не свърши припадъка.

4.Ако не намерите фенобарбитал,никога не се опитвайте да смените лекарството,да намалите/увеличите дозата или да прекъснете лечението.Фенобарбитала и противогърчовите препарати никога не се прекъсват,а това се прави постепенно по схема,каквото е и лечението с тях.Схемата се назначава само от лекар и никога не се прекъсва или променя.

Много е тежко да гледаш животното си в такова състояние и да не можеш да му помогнеш.Изключително тежко е,когато пристъпите са повече от един или няколко за деня,или всеки ден,през ден.Но,повярвайте,никога не трябва да се отказвате да направите всичко възможно,за да го лекувате.Никога не пристъпвайте към евтаназия без да сте сигурни,че това наистина е най-доброто решение.Животните привикват към това състояния,ако мога така да се изразя,и не им прави кой знае какво впечатление,не съм сигурна,но мисля,че не си спомнят какво се е случило.За това,ако имате животно болно от епилепсия,задължително се научете какво трябва и какво не трябва да правите в такива случаи,защото това е много важно,за да не навредите.
Никога не очаквайте бързи резултати от лечението,за това е необходимо известно време,дори понякога много трудно може да се определи точната дозировка,която ще намали и разреди пристъпите.Задължително давайте лекарството само по схемата назначена от ветеринаря.Животните могат да живеят с това заболяване не по-зле от другите,здрави животни.

Разбира се,всеки стопанин се притеснява и си задава множество въпроси,на които не винаги има отговори.И нещо също много важно,ако вашето куче има припадъци,бъдете внимателни по време на разходка,защото припадъка може да се случи и на улицата.Не водете кучето без повод,не го пускайте да играе с много енергични кучета,не трябва да се преуморява,пазете го от прекалени емоции,защото всичко може да отключи един припадък.Винаги бъдете готови и нащрек.
Когато кучето/котката са сами,също могат да получат припадък,а вие дори да не разберете.Но,ако знаете,че получават,задължително се постарайте да обезопасите жилището и да оставите животното на място,където няма да падне и да се нарани.Поставете купите с вода и храна в обсега,но така че да не се разлива водата.Моето куче след всеки припадък,първото нещо което правеше е да пие вода,след това ядеше.Но тъй като известно време са дезориентирани,залитат и не могат да пазят равновесие,опитайте да закрепите купата така,че да не я разсипе.
Никога не се отказвайте,бъдете търпеливи и упорити,лекувайте животните и ги обичайте.Зная колко е трудно,но обичта е по-силна от всички заболявания(поне аз така смятам и гледах моето куче докрай).Не зная какво преживява животното,дали го боли или се измъчва,но знам че след това пак си е същото животно и това ми дава основание да се боря и да не се отказвам.Моя Бари отдавна не е сред нас,но никога не съм смятала да го приспя,въпреки тежките и многобройни припадъци.

Лечението има ефект само тогава,когато спазвате всички указания и не го прекъсвате.Лечението е много дълго,понякога до живот,но това не трябва да ви спира.За жалост аз много трудно намирах фенобарбитал преди,не знам как е сега,но въпреки всичко,не се отказвайте от лечение.И най-важното,не сменяйте лекарството,не го прекъсвайте и може да се надявате на успех.Всичко е индивидуално,не го забравяйте.
Ако се налага промяна на лекарството се постъпва по следния начин: намалява се дозата на старото лекарство,като новата дозировка се увеличава до достигане на максималната доза,необходима за лечение.....това се прави само под лекарски контрол!

Дозировката на лекарството се изчислява върху килограмите на животното, съответно колкото килограма е,такова е количеството милиграми от лекарството!

И запомнете...лечение на епилепсия няма, лечението е,за да се намалят пристъпите и да се разредят.Може да настъпи пълно излекуване след дълъг период на лечение,а може и да не настъпи, заболяването е до живот и ако се налага цял живот се пият лекарства......НО САМО ПОД ЛЕКАРСКИ КОНТРОЛ!!!
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Епилепсия при кучетата и котките:как да се справим?

Мнениеот tanq_333 » Сря Авг 14, 2013 9:05 pm

Здравейте!
Искам да попитам , кога се разболя Вашето куче? Имам хъски на почти 2 месеца (на 19 авг ще ги направи) и му сложиха диагноза епилепсия. Преди няколко дни падна от стълбите и след това направи гърч с пяна на устата, същата вечер пак го направи. Водих го на лекар , казаха 100 процента е епилепсия , от шока при падането , от стреса. Изписаха му един детски сироп - Депакин и му го давам по схема определяна от тях и дозировка - също. Днес (5 дни след първите припадъци) направи 3 гърча за 1 ден. Доктора твърди че се подобрявало , ама на мен съвсем не ми изглежда така. Не е наследствено , човека от който го купих всички кучета са му здрави и не са имали такъв проблем. И никой не може да ми даде гаранция , че ще се оправи , а аз не искам да го гледам как се мъчи.... и сериозно обмислям варианта да не го гледам...жал ми е. Искам съвет какви изследвания да му се направят. апропо - докторите в Карлово дори не желаят да му направят рентген , за да видят дали няма трявма на главата след падането. Аз настоявам , но те не искат, нямало смисъл симптомите били ясни. Получава гърч за около минута , дори и по-малко , после е неориентиран и всеки звук или докосване го плаши и стряска. По време на гърча (по скоро треперене, мн силно при това) , му се сковава устата и излиза пяна от нея. Не знам дали сте лекар или просто сте се сблъсквали с това , но всеки съвет и информация ще са ми от полза. Кучето ми е мн хубаво , жизнено и има страшен апетит , никак не ми се иска да го оставя , но ако не оздравее, няма да го гледам цял живот как се мъчи. моля пишете ми на и-мейл: stanka_90@abv.bg , за да видя отговора възможно най-бързо , понеже не влизам често в сайта. Благодаря предварително.
Аватар
tanq_333
Животинче с въпрос
 
Мнения: 2
Регистриран на: Пет Авг 09, 2013 3:10 pm

Re: Епилепсия при кучетата и котките:как да се справим?

Мнениеот meri » Чет Авг 15, 2013 7:59 am

Не съм лекар, но отглеждах куче с епилепсия 9 години. При кучетата е много трудно да се каже точна диагноза,но мисля, че вече могат да се направят изследвания. Ако доктора не желае да направи изследване, потърсете друг.Никак не е лошо да се направи и снимка.Не може да се очаква подобрение веднага, понякога е необходимо, за да подейства лекарството.В никакъв случай не трябва да го спираш или да променяш дозировката, това е изключително важно.
А кучето има ли ваксини?
В какъв смисъл не искаш да го гледаш, ще го приспиваш ли?
Намери наблизо където има клиника с рентген и по-добри лекари.
Не бързай да се отказваш така. Много е трудно, но ако не е епилепсия при правилно лечение може да се оправи.А ако е,има лекарства, зависи каква форма е.Пази го да не пада и да не се удря,не го поставяй на височини.
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm


Назад към Ветеринарно медицински статии