[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Цената за красивата сплесната муцуна
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Цената за красивата сплесната муцуна

Цената за красивата сплесната муцуна

Мнениеот meri » Съб Яну 12, 2013 11:12 pm

Животните продобиват невероятна популярност,благодарение на своеобразната си външност.Хората взимат оригинални любимци,без да подозират,че заедно с необичайния екстериор животните понякога получават сериозни проблеми със здравето.Едни от тези любимци са брахицефалните породи кучета и котки.

Изображение

Брахицефалите са животни с кръгла глава,малък почти липсващ врат,със сплескана муцуна и плосък обърнат нос.Най-популярните от тези породи са персийските котки и пекинезите сред кучета.

Цена за красотата

Когато хората купуват брахицефална порода за домашен любимец,нямат и понятие,какви здравословни проблеми очакват тези животни в бъдеще.Главен проблем за цял живот е брахицефалния синдром- патология на дишането,обослувена от скъсената лицева част на черепа и прекомерното количество меки тъкани по лицето.Тази особеност на устройството изисква от животното допълнителни усилия при вдишване,за цял живот.
Изображение

Както разбирате,при определени обстоятелства се налага да дишат интензивно,например,при физическо натоварване или стрес.И за съжаление,понякога в такива ситуации животните не се справят и се задъхват.По-често този синдром се наблюдава при пекинез,мопс,английски и френски булдог,боксер,а сред котките страдат персийските и екзотичните.

Нос на брахицефал
Изображение

Нос на нормална котка
Изображение

Горещината като изпитание

Брахицефалният синдром е причина за много неприятни и тежки състояния.Например,тези животни имат висока предразположеност към топлинен удар.Горещия въздух,преди да попадне в белите им дробове,не успява да се охлади,преминава през малкия нос и много късия врат.В резултат на това,с всяко вдишване животното все по-силно нагрява организма си.

Изображение

Стопаните дори не разбират,че техните любимци страдат.Прекаленото сумтене се възприема като особеност на породата,а не като сложност при дишане.Ако при такива животни има наднормено тегло,а повечето брахицефали имат предразположеност към него,риска от получаване на топлинен удар се увеличава.

Стопаните на тези животни трябва да ги следят,за да не наддават на тегло.Не трябва да ги хранят с прекалено мазна и калорийна храна.В горещините трябва да следят животното да има вода.Животното трябва много да почива на сянка и да не извършва продължителни разходки.

Когато на двора е горещо,следете дали се променят звуците,издавани от животното.Ако дишането е станало силно и учестено,сумти и хрипти,трябва задължително да го заведете на лекар.

Много авиолинии отказват да превозват животни от брахицефалните породи,защото не могат да понесат дългото пътуване,ниските температури и резките промени на налягането.Забраната е била въведена от много компании след смъртта на животни в периода от 2005 до 2010 г.Оказало се,че половината от умрелите животни били мопсове и булдози,въпреки че от 108- 25 били английски булдог.

Изображение

Освен проблемите с дишането,тези животни имат предразположеност към сърдечно -съдови заболявания,което се усложнява в периода на горещини и още повече по време на полет.На тези животни трябва редовно да се провежда диагностика на сърдечните заболявания.

Смъркане,сумтене и свиркане

Сложния процес на дишане се причинява от доста силно хъркане.Стопаните на тези животни често се оплакват,че животните им пречат да спят.Много стопани разкават,че всяка вечер се състезават кой ще заспи по-бързо.

Изображение

И ако победи кучето,стопанина трябва да заспива под звуците,издавани от кучето.
Механизма на поява на хриптенето е прост.Тъй като тези животни имат много тесни ноздри,въздуха при вдишване е възпрепятстван и на дихателните пътища се оказва значително налягане.Именно за това,животните хъркат не само по време на сън,но дори когато леко дремят.

Хъркат и котките от брахицефалните породи.Това не трябва да се сравнява със звуците при кучетата,по-скоро,котешкото хъркане напомня на сумтене.При персийките и екзотичните котки хъркането е по-силно,отколкото при котките от другите породи.

Малко детайли

Поради значителното скъсяване на муцуната 42-та зъба,които имат кучетата,едва се поместват в устната кухина.Поради това зъбите при тях растат много често и могат да бъдат извити.

Изображение

В резултат храната често се натрупва между тях,което е причина за заболявания на зъбите и венците.Именно за това тези кучета трябва редовно да се водят на вет.стоматолог.

Още един прблем при тези животни е инфекцията на гънките на муцуната.По-често от нея страдат шар пей,пекинез,булдог.Много е важно постоянно да проверявате тези места на лицето- да ги миете или почиствате,а след това да ги посдушите добре.Ако не го правите,това ще доведе до там,че ще се наложи операция.

Изображение Изображение

Особен поглед на всичко

Очите на брахицефалите също се различават от всички останали животни.Поради дефект при формиране на муцуната,се наблюдава прекалено напрежение на клепачите в този ъгъл на очите,който е разположен на носа.Тази особеност често води до офталмологичното заболяване-усукване на клепача.Поради обширната повърхност на очната ябълка,което се наблюдава при езкотичните и персийските котки,често се развива сух кератоконюктивит,пролапс и др.заболявания.

Изображение

При кучетата брахицефали често се среща несъответствие в размера на очите и клепачите,в резултат на което очите никога не се затварят напълно.При това протича повишено отделяне на сълзи,което също води до чести заболявания.

Живота на тези очарователни животни е сложен и пълен с преодоляване на трудности.За това,ако сте решили да си вземете такъв любимец,трябва внимателно да следите неговото здраве,да улеснявате живота му и да създавате комфорт.А най-важното,трябва да помните,че при най-малката промяна в поведението,самочувствието или дори издаваните звуци,веднага го заведете на лекар.

http://animal.ru/articles/%D0%A0%D0%B0% ... %BA%D1%83/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Ветеринарно медицински статии