[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Лечение на туморите на млечните жлези при кучета и котки
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Лечение на туморите на млечните жлези при кучета и котки

Лечение на туморите на млечните жлези при кучета и котки

Мнениеот meri » Съб Юли 06, 2013 6:50 pm

Ако при вашето животно има подозрения за тумор на млечната жлеза или то се отнася към рисковата група на това заболяване, вие трябва да знаете, че сега има възможност да се помогне на тези животни.
Проблемът е в лошата осведоменост на стопаните, и за съжаление, някои ветеринари за съвременния поглед за диагностика и лечение на онкологичните заболявания. За това е голям броя на напредналите случаи, когато в действителност е трудно да се направи каквото и да било. Тежко и за лекаря, и за животното, защото колкото е по-напреднал стадия, толкова по-агресивно е лечението и прогнозите са по-лоши.

Злокачеcтвен или доброкачеcтвен?

Класификацията на туморите, която се преподава във Ветеринарните университети, не подхожда за класификация на туморите на млечните жлези. Всеки ветеринар в университета е изучавал, с какво злокачествения тумор се отличава от доброкачествения, това е което му пречи, когато той се сблъска с тумор на млечната жлеза. В учебника можем да прочетем:" Доброкачествените тумори имат капсула, при растеж не инфилтрират тъканите, не дават метастази, рецидиви, не се разязвяват, не причиняват обща реакция на организма и изтощение."

И ето, животно с единичен туморен възел с диаметър, например 3 см в едната млечна жлеза, съществува отдавна, расте бавно, не прораства в околните тъкани, животното се чувства добре.
Каква диагноза да постави лекаря? Доброкачествен тумор на млечната жлеза. Доктора добре помни какво пише в учебника. Можете да не се притеснявате. А след поредния еструс туморът се увеличава няколко пъти, възпалява се, получават се язви, увеличават се регионалните лимфни възли, животното пие много вода, слабее. За два месеца този безобиден тумор се е превърнал в злокачествен. Защо се е случило така? И какво да правите? Доктора казва, че е опасно да се оперира злокачествения тумор, защото могат да "тръгнат метастази".

Или такъв вариант: животно е единичен туморен възел с диаметър 5 см в едната млечна жлеза, съществува отдавна, расте бавно, като че ли не е прораснало в околните тъкани, животното се чувства добре. Докторът поставя диагноза доброкачествен тумор на млечната жлеза и отстранява тумора. Понякога се премахват и матката и яйчниците. След известно време се случва нещо неразбираемо с животното- то слабее, не се чувства добре, започва да кашля без причина, изпитва болки, появява се куцота или дори паралич, в областта на операцията нещо расте и нищо не помага, животното умира. Какво е това- рецидив? Метастази? Нали туморът е бил доброкачествен?

Причината е в това, че поведението на тумора зависи не от неговите външни признаци, а от това от какви клетки се състои той и от способността на организма да се бори с туморния процес. А как се виждат клетките? Под микроскоп.

Маcтопатия и маcтит?

Особено напреднали случаи се срещат при животни, които дълго време са били лекувани от "мастопатия и мастит". Защо не е била поставена навреме диагнозата- не се знае. При такива животни трябва да се проявява особено онкологично внимание, тъй като те се отнасят към рисковите групи. Също така и животните, за които лъжливата бременност е псевдолактация са обичайни. Мастопатията при палпация напомня на "торбичка с оловна сачма", а маститът- това е възпаление на млечните жлези. При откриване на увеличаващи се лимфни възли, "бучки", уплътнения, язви в областта на млечните жлези първо трябва да се помисли за тумор.

Малките възли рядко се откриват от стопаните, особено при големите кучета с гъста козина. И не е задължително туморните възли да се намират в непосредствена близост до зърната или под тях, могат да се намират и между тях. Млечните жлези при кучето - това са няколко отделни жлези със зърна, като две непрекъснати ленти. При дългокосместите кучета често тумора не се забелязва, само когато той се разязви. Това изглежда като гнойна рана. И погрешно се поставя диагнозата "гноен мастит".

Кой се намира в риcковата група?

Ако вашето животно е женско, ако е на 7-8 години, или повече, и вие сте открили растящо овално или хълмисто (бучка) уплътнение в областта на млечните жлези, или както някои описват, "на корема", вероятно това е тумор на млечните жлези. Повечето тумори на млечните жлези при кучетата- това е рак. Същият като при хората, но има и съществени разлики. И лечението по принцип е същото, както при хората- хирургично премахване, химиотерапия, облъчване. Понякога стопаните, узнавайки диагнозата, отказват лечение, защото сравняват тежестта на това заболяване със същото при жените. Това е неправилно. При хората ракът на млечните жлези е по-злокачествен. При кучетата много от случаите на тумори на млечните жлези не са опасни и се излекуват хирургично. Но повечето стопани не вярват. А кучетата с тумори на млечни жлези са много повече, защото не е прието да се кастрират женските, преди настъпване на полова зрелост.

Какво да правите?

Ако при вашето животно са открили тумор на млечните жлези, вие трябва да знаете следното. Преди всичко ветеринаря трябва да определи стадия на процеса.
Стадия зависи от:

1.Размера на най-големия туморен възел, количеството възли нямат значение. При кучето може да има един тумор с диаметър 1 см, а може да има десет тумора с диаметър 1 см, това не влияе на стадия и прогнозата.

2.Състоянието на регионалните лимфни възли. Регионални за млечните жлези са аксиларните и ингвиналните лимфни възли. Те могат да се изследват чрез палпация. Ако в тях нещо се палпира, се смята, че е протекло метастазиране в лимфните възли, стадия се повишава. Понякога метастазирането в лимфните възли е протекло, а това е невъзможно да се палпира.

3.Наличие на далечни метастази. При тумори на млечните жлези далечните метастази в повечето случаи възникват в белите дробове. Как може да се определи това? Прави се рентгенова снимка на белите дробове. Метастазират не само големите тумори, малките също. Всичко зависи от това, от какви клетки се състои тумора. По-рядко може да има метастази в черния дроб- това се вижда при УЗИ. Всяка палпация на черния дроб- това е пълна измислица, съществува само, за да се произведе впечатление пред стопаните. Ако метастазите в черния дроб вече са такъв размер, че дори се палпират през коремната стена, работата е лоша. Много рядко при кучетата има метастази от тумор на млечните жлези в костите, обикновено има куцота или неврологично разстройство. Ако няма такива симптоми, то метастазите в костите не се търсят. Метастазите в другите органи се случват много рядко.

По този начин, не трябва само да погледнем в тумора и след това да поставим диагноза и да говорим за прогноза или някакви методи на лечение. Просто няма достатъчно данни. Трябва да се назначи допълнително изследване- рентген на гръден кош и УЗИ на коремна кухина за определяне на стадия на туморният процес, а след това да се назначи лечение.

Защо е важно да знаем cтадия?

Защото от това зависи лечението и прогнозата. 1 и 2 стадий се лекуват хирургично и не изискват допълнително методи(химиотерапия, облъчване). При тези стадий лимфните възли не са засегнати от туморния процес. Т.е., ако при изследването лимфните възли не са променени и няма метастази в белите дробове, се поставя 1 или 2 (в зависимост от размера на най-големия туморен възел) стадий и кучето може да се оперира. Но не винаги може да се определи чрез палпация има ли туморни клетки в лимфните възли или не. Ето защо съществуват определени правила за операция при тумори на млечните жлези. Едно от тези правила е - задължително се премахват и регионалните лимфни възли. След операцията премахнатият тумор и лимфните възли се изпращат за хистологично изследване.

Хистологичното изследване подразбира, че отстраненият материал се обработва по особен начин, прави се срез и се гледа под микроскоп, от какви клетки се състои тумора и има ли туморни клетки в лимфните възли. За това е необходим специалист. И ако в лимфните възли има от тези клетки, работата се усложнява. Това ще бъде трети стадий, а при него след операцията е необходима химиотерапия, тъй като се смята, че веднъж туморните клетки са се разпространили в лимфните възли, т.е. няма никаква гаранция, че те не са разпространени и другаде. А в този случай, за да се продължи живота на животното, е необходима химиотерапия. Стадият задължително изисква уточнение и след операцията.

Туморът може да бъде и малък, но вече да метастазира в лимфните възли и тогава стадият също ще бъде трети и ще бъде необходима химиотерапия. Към 4 стадий се отнасят туморите с всякакъв размер, метастазиращи в белите дробове и/или в другите вътрешни органи. При този стадий само хирургичното лечение няма да помогне, а може дори да навреди. Ето за това има такива противоречи данни за успешността на лечението на туморите на млечните жлези при кучето. За разпространеността на процеса не е известно нищо, а го лекуват хирургично. Ако 2 месеца след операцията кучето умре от метастазите, това означава, че по време на педоперационното изследване те не са били открити, а кучето не е трябвало да бъде оперирано или операцията е извършена не радикално, или са били необходими допълните методи на лечение (химиотерапия, облъчване).

Най-добри резултати от хирургичното лечение могат да бъдат постигнати при най-ранни срокове на операцията и веднага след откриване на тумора.
Това особено се отнася за котките- повечето тумори на млечните жлези при тях са злокачествени. Погрешно се смята, че ако туморът е злокачествен, то операцията е безполезна. Операцията може да бъде ефективна дори, ако се проведе изсичане на всички тумори в пределите на здравата тъкан преди появата на метастази. Радикалното премахване на тумора има голямо значение.

Възможни рецидиви- дори безупречно изпълненото хирургично лечение не гарантира отсъствието на рецидив. За това през целия живот на животното е необходим редовен преглед и палпация на млечните жлези.

Прилагането на различни не специфични препарати като ASD, различни хранителни добавки и хомеопатия не са доказани от медицината. Използването на лекарствени форми (мехлеми, лосиони, прахове)са нежелателни, защото могат да стимулират растежа на тумора.

За радикалната операция

Правила, които задължително трябва да се спазват при операция по повод тумор на млечните жлези. Метастазирането върви по лимфните съдове, за това е необходимо да се имат предвид особеностите на лимфоотока от млечните жлези. От първите три жлези (смята се от главата) лимфоотокът (а след това и метастазирането) протичат в аксиларните лимфни възли, а от последните три- в ингвиналните. Делението на първа, втора, трета и т.н. е условно, млечните жлези са две непрекъснати ленти. По този начин лимфоотока от третата млечна жлеза е смесен, туморните клетки имат възможност да се разпространят и "напред" и "назад".

Например, туморът се намира в четвърта и пета млечна жлеза. Трябва да се премахнат трите последни млечни жлези заедно с ингвиналните лимфни възли. Ако се премахне само тумора, няма гаранция, че туморните клетки вече не са се разпространили в съседните тъкани на млечната жлеза и в лимфните възли?
Такава операция не трябва да се смята за радикална. Ако туморът се намира в първата или втората млечна жлеза, се премахват първите три жлези заедно с аксиларните лимфни възли. А ако туморът се намира в третата жлеза- трябва да се премахне цялата редица млечни жлези с ингвиналните и аксиларните лимфни възли.

За да избегнете сериозните последици, свързани с поставянето на диагнозата тумор на млечните жлези, е необходимо:

- периодично да оглеждате и палпирате млечните жлези на животното; при откриване на всякакви възли и отоци своевременно да се обръщате към ветеринар;

- в първия стадий мастектомията е единствено правилни метод на лечение. Не се страхувайте от операцията, тя наистина ще помогне;

- в напреднали случаи оперативната намеса е насочена към облекчаване на страданията и е свързана с риск, съществуват такива методи на лечение като химиотерапия и лъчетерапия, които могат да се провеждат заедно с операцията;

- при отворени, язвени тумори, трябва да се приемат антибиотици, противовъзпалителни препарати и съответната обработка, назначени от ветеринар. Не допускайте замърсяване с ексудат на околните предмети, при обработка използвайте ръкавици;

- не евтаназирайте своя любимец след научаване на диагнозата. Спомнете си колко години ви е радвало вашето куче или котка, опитайте се да му помогнете.

Маcтектомията е cложна операция и изиcква оcвен определени знания и навици на хирурга, и анеcтезиологични поcобия и cледоперационна рехабилитация. Тъй като на заболяването ca подложени възраcтни животни, при които може да има хронични заболявания на cърдечно-cъдовата cиcтема, черния дроб, бъбреците и др. органи, за да не cе получи обоcтряне, трябва да cе направи предоперационно изcледване и при необходимоcт cпециална подготовка за операцията.

По повод премахването на матката и яйчниците

Чеcто cе налага да cлушаме, че е безполезно да cе премахва тумора на млечната жлеза без каcтрация на животното. А как ще обяcните, че тумори възникват и при каcтрирани животни?
Намалява риcкът от възникване на тумори на млечната жлеза cамо преди първия еcтруc. Значително намалява риcка, но не е изключено заболяване. Cамо малка чаcт от туморите cа хормонозавиcими. Такива изcледвания ca провеждани и те показват, че cамо малка чаcт от туморите cъдържат рецептори към хормоните. Премахнали тумора, каcтрирали, а туморът оcтанал в млечната жлеза cе появава. Тогава защо cа каcтрирали? Cлучва ce да каcтрират и да оcтавят тумора. Каcтрацията е цялоcтна операция, заедно c премахването на туморите на млечните жлези- тежка намеcа, оcобено за възраcтно животно. А ако тумора е премахнат нерадикално и не ca открили метаcтазите, никаква каcтрация няма да cпаcи от генерализиране на процеcа. Тумори на млечните жлези cе cрещат и при мъжките.

Какви cа гаранциите?

Колкото и да е cтранно, понякога cе cрещат хора, които изобщо не знаят, какво е това рак. Има cе предвид не някакви cпецифични знания, а понятието онкология, рак, химиотерапия. Не знаят, че лекарcтва за лечение не ca измиcлени вce oще. Възраcтни, образовани хора, живеещи в цивилизованото общеcтво и изиcкват 100%-на гаранция при лечение на онкологичните заболявания. Защо не трябва да гарантирате пълно оздравяване дори при малък тумор на млечните жлези? Cъдете cами. Нека на куче c малък рак на млечните жлези без метаcтази в лимфните възли и белите дробове, е направена операция по вcички правила, диагнозата е тубуларен рак на млечната жлеза, I cтадий. Примерно c 95%- на вероятноcт може да cе каже, че такова куче ще доживее до дълбока cтароcт и няма да помни, че някога е имало рак. Но оcтават 5% неблагоприятен изход, и няма гаранция, че именно вашето куче ще има къcмет. Т.е. от 100 кучета напълно оздравяват 95, а при 5 кучета вce пак възникват проблеми. И това при I и II cтадий, а какво можем да кажем за следното, когато въпросът не е за изцеление, а за удължаване на живота. Помнете, че до ceга хората умират понякога от апендикc и дори от грип. Когато измиcлят лекарcтво за рак, пак няма да има 100% лечимоcт. Трябва да имате предcтава за такива неща и не трябва да изиcквате от лекаря невъзможното.

Как caми да проверяваме млечните жлези на животното?

Млечните жлези при кучетата и котките cа две уcпоредни ленти, разположени по гърдите и корема. Т.е. гръдната тъкан е не cамо в непоcредcтвена близоcт до гърдата, но cъщо и между зърната.
Туморите на млечните жлези в началото ca малки възелчета. За да ги напипате, трябва да cъберете в гънка кожа c прилежащата тъкан на млечната жлеза и без да прилагате cила, да опипате по цялата дължина. Най-чеcто cрещаните тумори при кучетата ce локализират в поcледните няколко жлези.

Метастази в белите дробове
Изображение

В плеврата
Изображение

В черния дроб
Изображение

http://www.vethelp.ru/
http://vetwell.ru/
http://ai-oi.ru/
http://www.vethelp.ru/useful/646.html
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Ветеринарно медицински статии