[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Маласезия при кучета и котки
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Маласезия при кучета и котки

Маласезия при кучета и котки

Мнениеот meri » Сря Юли 31, 2013 11:40 am

Дерматологичните заболявания при кучетата и котките, съпроводени със сърбеж от различна интензивност, еритема, суха или мазна себорея, алопеция ареата, лихенификация и хиперпигментация- не са рядкост в клиничната практика. Сред патологиите, проявяваща се с подобна клинична картина, немаловажно място заема маласезийният дерматит.

Изображение

Маласезията е естествен обитател на повърхността на кожата при повечето животни и човека. При определени условия микроорганизма започва да проявява своите патогенни свойства, причинявайки опортюнистични инфекции.

Етиология и патогенеза

Malassezia pachydermatis (Malassezia canis, Pityrosporum pachydermatis, Pityrosporum canis) - липофилни, които не образуват мицел сапрофитни гъби, които често се откриват по кожата, в ушните канали, на лигавиците в устната кухина и ректално, в перианалните жлези и влагалището при здравите кучета и котки.

Malassezia pachydermatis е в симбиоза с другите условно-патотегенни микроорганизми-стафилококи. В процесът на жизнена дейност на бактериите и дрождите води до промяна в микросредата и продуцира вазимоизгодни фактори на растежа.

Множество предразполагащи фактори водят до промени в статуса на Malassezia pachydermatis, която от паразит става патоген. Установено е, че маласезийният дерматит при кучетата по-често е вторично заболяване, възникващо като реакция на свръхчувствителност, различни дефекти на кератинизация, рецидивираща пиодерма и ендокринни заболявания. Възникването на маласезиен дерматит е възможно при всички дерматологични заболявания, в резултат на които се разрушава роговия слой на кожата(механично, като реакция към сърбеж или биохимично, като резултат от нарушение процесите на кератинизация, ендокринии и имунологични патологии).

Клинична картина

Кучета


Маласезийният дерматит е разпространено заболяване при кучетата от всяка възраст и пол. Доказана е генетична предразположеност към заболяването от някои породи кучета. Това са басет-хаунд, американски кокер спаниел, ши-тцу, английски сетер и дакел.
Дерматитът се развива в топлите и влажни месеци на годината, които често съвпадат със сезонните алергии към полени и плесени. Според проведените изследвания около 70-80% от болните кучета страдат от съпътстващи дерматози, по-често атопия, хранителна свръхчувствителност, дефекти на кератинизацията, ендокринопатии, бактериална пиодерма. Сърбежът, причинен от Malassezia pachydermatis, често е устойчив към терапия с глюкокортикоиди- главен и практически постоянен признак на дерматит.

Към другите прояви се отнася хиперемия, повишено омазняване на кожата и козината, себорея(люспи с жълт или сив цвят) и корички. Проявата на заболяването е по-изразена при кучета с генерализирано поражение на кожата. Често от животното излиза неприятна миризма на гранясала мазнина. При хронично протичане на заболяването възниква лихенификация и хиперпигментация на засегнатите места. Локализирания дерматит по-често възниква в ушната мида, на устната, муцуната, между пръстите краката, на вентралната повърхност на шията, вътрешната част на бедрата, корема, мишниците, в аналните области.

Паронихия, причинена от Malassezia spp
Изображение

Вторична черна акантоза, причинена от хроничен маласезиен дерматит
Изображение

Огнищата и обривите могат да се сливат и да заемат значителна площ от тялото. При някои кучета проявата на заболяването може да имитира контактен дерматит, съпроводен с наличието на демаркационна бариера на границата на дорсалната и вентралната част на тялото, милиарен дерматит, обрив, характерен за повърхностна стафилококова инфекция, и ожулвания между пръстите.
Паронихия, причинена от Malassezia е съпроводено от промени в цвета на козината и ноктите с кафяво-червен цвят. Често дерматитът възниква едновременно с външен отит.

Изображение

Важно е да помните за това, че повечето кучета с маласезия имат съпътстваща дерматоза (около 40% от кучетата страдат от повърхностна пиодермия).

Котки

При котките маласезията се среща по-рядко, отколкото при кучетата. Може да се прояви като неподдаваща се на терапия паронихия, акне, ексофилиативна еритродермия. Едновременно може да възникне външен отит, съпроводен с тъмни восъчни секрети от външния ушен канал.

Рецидивираща генерализирана маласезия е регистрирана при животни с VIP - инфекции, имунен дефицит, тимом и паранеопластична алопеция, при аденокарцином на панкреаса.

Диагностика

Цитологично изследване- най-практичният и лесен метод за откриване на маласезия. Този метод е безболезнен и много информативен. След взимане на проби се провежда микроскопия на материала. Malassezia pachydermatis се характеризира с наличие на монополярен ембрион, комбиниран с майчината клетка с обща клетъчна стена, и напомня по форма на земен орех. Дрождите често се разполагат на групи, прикрепени към кератиноцитите. Смята се, че маласезийният дерматит е по-вероятен, когато при микроскопия се откриват повече от 10 организма в 15 случайни зрителни полета.

Биопсия на засегнатата кожа при кучетата се характеризира с наличието на повърхностен дерматит, придружен от:

- Паракератозна хиперкератоза
- Спонгиозъм
- Екзоцитоза на лимфоцитите в епидермиса
- Фоликулит

Отбелязва се преобладаване на клетки с кожно възпаление: ломфоцити, хистиоцити, и плазмени клетки, еозинофили, неутрофили и мастни клетки. В случаите на съпътстваща бактериална инфекция се наблюдава гноен епидермит и фоликулит. При котките лимфоцитите и еозонофилите доминират сред другите възпалителни клетки.

Култивиране на Malassezia pachydermatis- известно е, че много сапрофитни гъби, такива като Malassezia pachydermatis, Alternaria spp., Aspergillus spp., Penicillum spp. могат да бъдат култивирани от кожата на повечето здрави кучета и котки, за това резултатът от посявката в повечето случаи е положителен. Поради тази причина този метод на диагностика не е достатъчно информативен, защото е невъзможно да се потвърди, че именно този микроорганизъм е причина за дерматита.

Пробно лечение- още един варинат на диагностика е пробната терапия. В случаите, когато ние забележим класическата клинична картина на заболяването, но в намазката-отпечатък се откриват много малко, или изобщо няма гъби, се провежда специфично лечение.

Терапия

Лечението на маласезията в повечето случаи е индивидуално, в съответствие с тежестта и разпространеността на пораженията и възможностите на стопанина. При огнищен дерматит в засегнатата област ежедневно се нанасят противогъбичен крем, мехлем, лосион или спрей. В слуаите на множествени и обширни дефекти се прилагат изплакващи разтвори, съдържащи 2% миконазол, 3% хлорхексидин, 2% кетоконазол. Външната терапия е достатъчно ефективна, но в някои случаи провеждането на обработка може да бъде затруднено за стопаните на големи и агресивни кучета, котки, животни с дълга и гъста козина. Комбинацията от външна и системна терапия помага да се избавите от маласезията бързо и по-ефективно. За системна терапия се използва кетоконазол, итраконазол, флуконазол. При стафилококова инфекция допълнително се провежда специфична антибиотикотерапия.

В повечето случаи подобрение настъпва след седмица при комбинацията на системно и външно лечение, 7-14 дни само при системна терапия, повече от 2-3 седмици само при външна обработка. В случаите на често рецидивираща малесезия трябва да се поддържа външната терапия(шампоани, изплакване), 1-2 пъти в седмицата или перорален прием на антимикотик на всеки 3 дни.
Контролът над съпътстващите дерматози, и възможните предпразполагащи фактори, е изключително важен за успешното лечение и предпазването от рецидив на заболяването.

Въпроси:

Започна да пада козината на котката, но проверката за лишей е отрицателна, какво да правим?

Ако при котката започне да опада козината, но не реагира на тардиционните методи на лечение, трябва да се направи проверка за наличие на гъбите Malassezia. Те често се "маскират" като лишей, алергия и авитаминоза.

Задължително ли е маласезията да се лекува цял живот?

Не е задължително. Обикновено гъбите започват да се развиват при промени в отглеждането, храненето, при тежки заболявания вътре в организма.

Колко разновидности маласезия съществуват и всички ли са опасни за животните и човека?

Установени са около 10 разновидности: но само Malassezia pachydermatis се проявява при животните. За човека по-опасни са разновидностите: Malassezia furfur и Malassezia globosa.

Изображение

ИзображениеИзображение

Маласезиен външен отит
Изображение

http://zoovet.info/
http://dobrovet.ru/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Ветеринарно медицински статии