[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Полифагия:повишен апетит при кучета и котки
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Полифагия:повишен апетит при кучета и котки

Полифагия:повишен апетит при кучета и котки

Мнениеот meri » Пон Авг 05, 2013 3:00 pm

Полифагията засяга и кучетата и котките.

Полифагия при кучето

Състоянието при което кучето постоянно увеличава количеството употребена храна и изглежда постоянно гладно, се нарича полифагия.
Полифагията може да бъде причинена от различни причини. Важно е да разберете, дали повишеният апетит на кучето се обяснява с психологически причини или здравословни.

Ако проблемът е психологичен, поведението на кучето води до затлъстяване.
Причината за лакомия може да бъде и заболяване. В такъв случай трябва да наблюдавате промените в теглото на кучето: кучето може да слабее или да наддава на тегло.

Симптоми

Обикновено полифагията е съпроводена от следните симптоми:

- Затлъстяване;
- Повишен апетит;
- Загуба или наддаване на тегло;
- Жажда;
- Учестено уриниране(полиурия);
- Нарушено усвояване на храната.

Причини

Ако причините за полифагия имат поведенчески характер, това може да бъде причинено от остаряването на животното. Както е известно, много възрастни кучета са лакоми. Възможно е също поради някакви лекарства, които приема кучето, които повишават апетита.

Повишеният апетит може да бъде следствие от диабет. При заболяване от диабет организма не може правилно да абсорбира захарта от кръвоснабдяването на органите и тъканите, което провокира постоянно чувство на глад. Също така при кучето може да бъде понижено нивото на захар в кръвта. Намаляване на нивото на захарта е свързано с инсулинопродуциращите тумори, засягащи панкреаса.

Възможно е кучето да усвоява лошо храната, развиващо се в резултат от заболяване на храносмилателната система: възпление на червата, гастрит или рак на някой от храносмилателните органи. Неспособността правилно да усвоява храната води до загуба на тегло и недостиг на микроелементи.

Повишен апетит при котките

Полифагия при котките е, когато котката увеличава приема на храна до степен, че да се появи вълчи апетит през повечето или през цялото време. Също така това се свързва с полидипсия и полиурия.

Това състояние може да бъде причинено от различни обстоятелства, и е важно да се разбере дали повишената консумация на храна се дължи на психическо състояние или заболяване. Ако причината е психологичен проблем, то вероятно котката може да е заучила поведението, което може да доведе до затлъстяване.

Въпреки това, ако основната причина за повишен прием на храна се дължи на заболяване, тогава ще се наблюдават следните физически ефекти: наддаване на тегло или загуба на тегло.

Симптоми

- Прекалена пълнота;
- Повишен апетит;
- Наддаване на тегло или загуба на тегло;
- Полидипсия;
- Полиурия;
- Неспособност за правилно поемане на храната.

Причини

Ако състоянието е свързано с някакъв вид поведенчески проблеми, основната причина може да бъде свързана с процеса на стареене. Понякога възрастните котки са изключително гладни. Възможно е причината да бъде приемането на някое лекарство за повишаване на апетита.

Полифагия може да се получи в резултат от диабет, защото тялото на котката не може да асимилира кръвната захар. Нивата на кръвната захар може да са ниски в резултат от инсулин, свързан с тумор, и това има пряко въздействие върху апетита. Възможно е котката да усвоява лошо храната в стомашно-чревния тракт, което води до загуба на тегло поради различни причини, включително възпалителни чревни проблеми, недостиг на инсулин, или рак на червата. Неспособността да поема храната може да доведе до загуба на ценни хранителни вещества.

За разлика от кучетата, котките са способни сами да регулират своите хранителни нужди. Разпространеният метод на хранене с постоянно напълнена купа не трябва да се нарича правилен, защото животните в такъв случай преяждат, което води до редица проблеми. В случай на преяждане можете да се върнете към дозиране на храненето. Повишеният апетит при котките може да бъде и особеност на нейният темперамент и обмяна на веществата и в такива случаи задачата на стопанина е да не дава повод на животното и да не дава излишна храна, защото лекият глад, дори след нахранване за повечето животни е нормално състояние.

Изображение

Ако котката е силно гладна и никога не е сита, това трябва да ви държи нащрек, така както и неочаквано повишеният апетит при загуба на тегло. Такова животно трябва да бъде заведено на лекар. Въпреки, че такива случаи са редки, те могат да бъдат свързани с нарушена обмяна на веществата, заболяване на храносмилателните органи.

Диагностика

Вет.лекар ще проведе преглед на кучето/котката и е възможно да направи анализ на кръв, урина, рентгенография и ендоскопия.

Биохимичният анализ ще позволи да се оцени работата на жизнено важни органи, такива като черния дроб и бъбреците. Биохимичният анализ позволява да се диагностицират нарушенията в работата на ендокринната система, водещи до недостиг или свръхпроизводство на инсулин. Също може да бъде открито аномално ниско съдържание на захар в кръвта (хипоглекимия). Хипогелкимията може да показва и за съществуването на инсулин-продуциращи тумори, влияещи на работата на панкреаса.

Кръвният анализ позволява на вет.лекар да открие наличието на инфекция, да диагностицира анемия или възпаление. Тези признаци позволяват да определят каква е причината за повишеният апетит- поведенчески проблеми или здравословни.

Анализът на урина също позволява да се открият редица сериозни заболявания, които могат да бъдат причина за полифагия. Наличието на белтък в урината говори за инфекция на пикочните пътища или органите на отделителната система и ниско съдържание на захар- признак за диабет.

Лечение

Когато бъде поставена точна диагноза и съставен план за лечение, можете да лекувате животното у дома.

В случаите на гастроентерологично заболяване, се назначава специална диета и орален прием на медикаменти. Ако полифагията е обусловена от диабет, е необходимо ежедневно да поставяте инжекция с инсулин.

Ако повишеният апетит е причинен от поведенчески проблеми, можете да го предовратите, регулирайки количеството храна, ежедневно поглъщана от кучето/котката. Разделете дневната дажба храна на малки порции и преминете към често хранене, за да контролирате ефективно апетита на животното.

Спазвайте точните указания на вет.лекар за приема на лекарствата и задължително доведете курса на лечение до край.

Рехабилитация

Дори когато симптомите на заболяването са преминали, продължавайте да следите за храненето на животното, контролирайте количеството храна. Осигурете на животното постъпване на всички необходими витамини и минерали. Вет. лекар ще ви помогне правилно да съставите ежедневната диета.

Профилактика

Ако полифагията е резултат от неправилно хранене, регулирайте ежедневното хранене на животното.

Ако това е резултат от срив на функционирането на организма на кучето/котката, ще трябва да поддържате контакт с вет. лекар, да провеждате редовни планови прегледи, за да сте сигурни, че правите всичко правилно в домашни условия.

http://kotopes.ru/
http://www.vetcare.ru/
http://www.petmd.com/cat/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Ветеринарно медицински статии