[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Лечебни храни за кучета и котки
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Лечебни храни за кучета и котки

Лечебни храни за кучета и котки

Мнениеот meri » Пон Авг 05, 2013 7:55 pm

ИзображениеИзображение

В определен период от своят живот домашните любимци могат да се нуждаят от лечебна храна, способна да поддържа организма.
Лечебната храна се назначава само от лекар, а животното преминава към новата храна постепенно, в продължение на седмици, с изключение на храните, които се дават в следоперационният период или хипоалергенните.

Сега съществуват голямо количество готови храни за животните и за невежият човек е много трудно да разбере сложните имена и форми. За съжаление в много зоомагазини продавачите не притежават необходимите знания, и не винаги могат правилно да препоръчат храната.

Всяка храна може да се прилага САМО ПО ЛЕКАРСКО НАЗНАЧЕНИЕ. Неправилно избраната храна може още повече да влоши здравето на вашето животно.

Какви са лечебните храни и по какво се различават една от друга?

Лечебните храни за кучетата и котките се различават по много параметри.

Храна, която се прилага в следоперационния период за оздравяващи животни.
В нея се съдържат витамини и микроелементи в такова количество, за да компенсират организа за неговото бързо възстановяване. Тази храна лесно се усвоява, притежава повишени вкусови качества и добавки, които възбуждат апетита.

ВАЖНО. След оздравяване животното се връща към първоначалната диета.

Диетична храна против затлъстяване.
Ако животното е много дебело, лекарят назначава диета, която помага на животното да отслабне. Тази храна съдържа много протеини, но в нея практически няма въглехидрати.

ВАЖНО. Когато теглото на животното се приближи до нормалното, преминава на обичайната диета, но трябва да се имат предвид предишните грешки и да не се прехранва животното.

Храна, нормализираща стомашно-чревния тракт.
Това е високоусвояема храна, която се назначава при разстройство на работата на стомашно-чревния тракт, в резултат на което се появява диария, колит и други патологии. В храната има малко количество мазнини и влакнини, но е подсилена с пробиотици, това означава, че животното се насища с по-малко храна.

ВАЖНО. Храната се прилага или за определен период, или пожизнено.

Хипоалергенна, лечебна храна за кучета и котки, която се назначава при непоносимост към обичайната диета.
В нея присъства само един вид разделен протеин и един вид въглехидрати, направени от соя. Този състав напълно изключва възникването на алергични реакции.

ВАЖНО. Хипоалергенната храна се дава пожизнено.

Храна при захарен диабет.
Тя съдържа два вида влакнини, спомагащи постепенното повишаване на възприемчивостта на животното към инсулина. Възможно е след време да постигнете пълно отказване от препарата, важно е само навреме да намалите дозата инсулин и да контролирате нивото на глюкоза в кръвта, и често да се консултирате с ветеринар.

ВАЖНО. Трябва да храните животното по едно и също време, за да избегнете резките скокове на глюкозата. Храната предимно е пожизнена, защото диабетът е нелечим.

Храна, предназначена при дерматози.
Назначава се от лекар при първи признаци на кожни заболявания, в началото за 2 месеца, а в някои случаи- пожизнено.

Храна за животни с проблемен черен дроб.
В нея се съдържа високо усвояем протеин, дава се често на малки порции, за да се намали натоварването на черния дроб.

ВАЖНО. Храната може да се дава или в периода на лечение, или пожизнено.

Храна при заболяване на бъбреците.
В състава има ниско ниво фосфор, но се назначава само след цялостно изследване на животното. Тази храна е едно от средствата за инхибиране на заболяването.

ВАЖНО. Минималният курс на диетата е 6 месеца. При хронично протичане на заболяването се назначава пожизнено.

Храна при сърдечна недостатъчност.
Назначава се при първи приазнаци на развитие на заболяване на сърцето. В храната има много протеини, въглехидрати и l-карнитин, таурин, които са необходими пожизнено за правилна работа на сърцето.

ВАЖНО. Диетата е пожизнена, с постоянно наблюдение на животното от лекар-кардилог.

Храна, назначавана при уролитиаза.
Най-търсената храна, назначава се за разтваряне и отмиване на камъните от пикочния тракт на животното. Избира се индивидуално, след провеждане на всички анализи. Храната съдържа голямо количество натрий, предизвикващ жажда и повишено уриниране.

ВАЖНО. Храната се дава минимум 5-10 седмици.

Храна, прилагана при заболявания на опорно-двигателния апарат.
Съдържа Омега-3 полиненаситени мастни киселини, които са необходими за доброто функциониране на ставите. В нея присъстват компоненти, спомагащи за възстановяването на хрущялната и костната тъкан.

ВАЖНО. Храната се дава минимум 6-8 седмици, само след това настъпва видим ефект. В зависимост от тежестта на заболяването диетата може да бъде назначена пожизнено.

Лечебната храна както всеки медикамент има показания и противопоказания към прилагане. Неспазването на тези правила може да навреди на вашето животно.

Лечебната храна не лекува и не съдържа никакви химични вещества. Тя е предназначена за облекчаване на заболяванията и съдържа определен баланс хранителни вещества. Преминаването към лечебна храна трябва да протича в продължение на седмици, за да не възникнат някакви храносмилателни разстройства.

Не трябва самостоятелно да добавяте в храната на животните някакви витамини. Само вет. лекар може да разреши употребата на добавки и витамини, разрешени според заболяването на животното.
Някои лечебни храни притежават пожизнен срок на употреба, а някои лечебни храни могат да се използват само в определени срокове според лекарското назначение. За това нито едно решение за покупка на лечебна храна не трябва да протича без предварителна консултация с ветеринар.

Има случаи, когато при лечебните храни е свършил срока на годност, но те продължават да се продават. Трябва да бъдете внимателни при покупка, защото могат да възникнат опасни нежелани реакции.

Ако вашето животно се нуждае от специализирани храни, помнете, че те се назначават само от вет. лекар, който ще наблюдава бъдещото състояние на животното. В никакъв случай не трябва да ги прилагате по препоръка на некомпетентни лица. Лечебната храна е сродна на лекарствените препарати, които могат да излекуват животното или да му нанесат непоправима вреда при неправилно приложение.

http://dobrovet.ru/
http://www.kormix.ru/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Ветеринарно медицински статии