[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Кожна астения при кучета и котки
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Кожна астения при кучета и котки

Кожна астения при кучета и котки

Мнениеот meri » Вто Авг 06, 2013 4:12 pm

Кожна астения(буквално-слаба кожа)се отнася към група наследствени заболявания, характеризиращи се с необичайно разтегната и увиснала кожа. Това е причинено от генетична мутация, предаваща се от родителите на потомството. Подозира се, че при кожна астения налице е повече от едно генетично разстройство. Това заболяване се диагностицира чрез наблюдение.

Изображение

Кожната астения също се нарича синдром на Ehlers-Danlos. Заболяването се характеризира с намалено ниво на колаген(протеин, придаващ сила и еластичност на кожата, сухожилията и много други компоненти на тялото). Колагенът е своеобразно "лепило", задържащо тялото. Недостигът на колаген води до отклонение в синтеза на колагена и образуването на тъканите.

Кучетата, засегнати от кожна астения, страдат от болезнено преместване на ставите, което се дължи на нестабилността на тъканните връзки, задържащи костите заедно. При движение сухожилията се разтягат, но поради липса на еластичност те не се завръщат в нормално състояние, а остават разтегнати, което води до изместване на костите и причинява силна болка.

Недостигът на колаген също засяга кожната структура. След разтягането нееластичната кожа не приляга обратно към тялото, а увисва тежко. Кожата не е еластична, тя често се разкъсва, на нея се образуват синини и белези.

Кожна астения- рядко заболяване, което е било диагностицирано само при малко кучета. Диагностиката протича в млада възраст.

Изображение

Симптоми

Симптоми на кожна астения- разтегната кожа с излишни гънки. Кожата е много мека, тънка и нееластична. На нея често се образуват разкъсвания във формата на "рибешка уста", които не кървят, но след заздравяване остават белези, които след време се разширяват. Понякога стопанина може да открие необясними белези.

При кучето също може да се наблюдава възпаление под кожата на лактите, а също подкожни наранявания и кръвотечение на лактите и по цялото тяло. Често възникват разкъсвания на гърба и главата. При кожна астения недостигът на колаген не само е външен, но и вътрешен, което може да доведе до разкъсване на вътрешните структури и в резултат вътрешно кръвотечение.

При кучетата кожната астения води до разхлабване на ставите(степента на тежест варира от лека до тежка). Ставите могат да бъдат разхлабени само незначително, което причинява затруднено придвижване, или толкова силно, че това води до изместване на костите. Заболяването засяга костите на лапите, бедрата и други части от тялото, съединени със стави. Рядко протича изместване на очната леща, също причинено от недостиг на колаген.

Кожната астения може да засегне кучетата от следните породи:

- Бигъл;
- Боксер;
- Дакел;
- Английски сетер;
- Английски спрингер-спаниел;
- Немска овчарка;
- Грейхаунд;
- Ирландски сетер;
- Шпиц;
- Манчестър-териер;
- Пудел;
- Австралийска овчарка;
- Спрингер-спаниел;
- Санбернар;
- Уелско корги.

Причини

Основната причина за заболяването е наследственост. Кожната астения се причинява от генна мутация, предаваща се от родителите на потомството. Мутацията може да бъде доминантна(от двамата родители) или рецесивна(от единия родител). При доминантна форма и двамата родители са носители на мутиралия ген, но не показват симптоми. При рецесивната форма единият родител може да бъде носител и да не показва симптоми. Във всеки случай не се препоръчва развъждането на куче, при което се е появило потомство, страдащо от кожна астения, или при неговите братя и сестри.

При котките има две форми на синдрома: доминантна форма, подобна на дефектната структура на колагена при кучетата и рецесивна форма, характерна за дефицит на фермента N-проколаген пептидаза, което води до това, че колагенът се намира във формата на извити ленти вместо цилиндрични фибрилни влакна.

Диагностика

Този синдром е характерен за кучетата. При котките може да се развие ниска здравина в резултат на естествен или ятрогенен хипер глюкокортикоизизъм, захарен диабет, прекомерна употреба на мегестрол ацетат, както и при придобит синдром на ниска здравина на кожата.

Диагнозата се основава на анамнезата, клиничните находки, биопсия със светлинна или електронна микроскопия, клетъчна култура и биохимично изследване на колаген.

Вет.лекар ще разтегне максимално кожата на кучето, наблюдавайки дали животното показва признаци на дискомфорт, и измерва колко е разтегната кожата. Измерванията са основани на индексът на разтегнатост на кожата. Дължината на разтегнатата кожа (на гърба) се дели на дължината на кучето от шията до основата на опашката. Получената цифра определя степента на тежест на заболяването. Очакваният индекс е от 14,5%.

Лечение

Кожната астения е нелечима, и прогнозите са неблагоприятни. Много стопани решават да приспят животното във връзка с хроничната болка, която може да изпитва, и времето, което е необходимо за лечението на хроничните рани. Кучета, страдащи от кожна астения, трябва да бъдат отделени от другите домашни животни и децата, защото животните могат да навредят на болното куче дори при невинна игра, а децата могат да го галят прекалено много, и да предизвикат разкъсване на кожата.

Ако решите да оставите куче с кожна астения, то трябва да бъде единствено животно в дома, или да бъде напълно изолирано от другите животни. Трябва да отстраните всички остри ъгли и други заплахи, също да предоставите на кучето мека постелка, за да предовратите подуване на лактите. Необходимо е да се отнасяте много внимателно с болното куче и винаги да предупреждавате гостите за неговото състояние, за да предовратите случайни травми.

Животното трябва да бъде кастрирано. Тази мярка трябва се предприеме не само за да предовратите разпространението на мутиралия ген, но и във връзка с това, че травма може да се получи по време на чифтосването. Вроденият недостиг на колаген прави бременността невъзможна.

Разкъсванията на кожата и дори най-малките разрези трябва да се лекуват, за да избегнете възникване на инфекция. Трябва да имате антибиотици, предназначени за външен и орален прием. Има свидетелства, че вит.С подобрява състоянието на кожата на болните кучета.

Свръхразтегната кожа при котка
Изображение

Корички и язви вследствие на незначителни травми на кожата при ниска здравина при котка
Изображение

Това пет-месечно куче има характерна еластичност на кожата, асоцирана с този синдром
Изображение

Характерна еластичност на лакътя
Изображение

Увиснала кожа от корема
Изображение

Млада котка с разтегната кожа
Изображение

Заздравяващо разкъсване на кожата
Изображение

Изображение
Изображение

http://kotopes.ru/
http://www.veter96.ru/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Ветеринарно медицински статии