[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Неврологични проблеми в областта на шията при кучета и котки
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Неврологични проблеми в областта на шията при кучета и котки

Неврологични проблеми в областта на шията при кучета и котки

Мнениеот meri » Нед Авг 18, 2013 4:18 pm

Автори: д-р Козлов и д-р Полански

В тази статия става въпрос за патолии в шийните прешлени, които причиняват различна степен неврологични разстройства, често водещ симптом е болката в областта на шията.

Тези проблеми се срещат по-рядко, отколкото хирургичните заболявания на опорно-двигателния апарат, но те трябва да се диагностицират грамотно и да се лекуват квалифицирано. От бързо поставената диагноза зависи успеха на бъдещото лечение. А проблемът е в това, че повечето неврологични патологии в шийния отдел на гръбначния стълб имат сходни клинични признаци, и тези патологии са много. В началните етапи, неврологичните разстройства се проявяват с куцане, което е храктерно за заболяванията на опорно-двигателния апарат. Всичко това пречи на своевременното оказване на помощ на болното животно.

Етиология- патологиите на шийния отдел на гръбнака и гръбначния мозък се подразделят на:

1.Дегенеративни (синдром на Воблер), поражение на ставите на гръбначния стълб, дискова херния или дископатия.

2.Аномално развитие и генетична предразположеност(атланто-аксиална нестабилност, сиринго-, хидромиелия, атланто- окципитална дисплазия, арахноидни кисти, деформация на гръбнака, деформираща спондилоза).

3.Метаболитни нарушения и нарушение на хранетето (вторичен хиперпаратиреоидизъм), хиперивитаминоза А при котките.

4.Неоплазии (тумори с различна природа и локализация).

5.Идиопатични патологии.

6.Възпаление и инфекции.

7.Травматични.

8.Токсични.

9. Съдови нарушения.

Клинични признаци

Много разнообразни и зависят от степента на участие на невронните структури в патологичния процес. Единственият признак, който обединява всички патологии- това е наличието на неврологичен дефицит по гръдните и тазови крайници или един от тях. При остро протичане на процеса е възможно развитие на тетраплегия и тетрапареза(пареза на всички 4 крайника).
Най-често може да се наблюдават следните признаци:

- Животното куца с единия или двата гръдни крайника;
- Животното е сковано, по-неактивно;
- Държи глава в принудително положение- главата е отпусната надолу;
- Нарушение на координацията на произволното движение и състоянието на равновесие в изправено положение(атаксия);
- Внимателно придвижване;
- Често изразена болкова реакция при преглед на животното, при изправяне на шията;
- Стопаните се оплакват от промененото поставяне на крайниците и променена походка.

Всички тези клинични признаци трябва да накарат вет. лекар да смята за възможна патология в шийния отдел и провеждане на допълнителни изследвания с цел потвърждаване на диагнозата.

Диагностика

Да се постави точна диагноза при неврологичен проблем в шийния отдел според анамнезата и неврологичният преглед е невъзможно. След провеждане на неврологично изследване е възможно само да се предположи за локализацията на процеса. Много малко неврологични патологии на шията могат да бъдат диагностицирани с помощта на рентегнова снимка. За това са необходими по-съвременни и информативни методи на диагностика:

- Миелография;
- КТ(компютърна томография), КТ-миелография;
- ЯМР (ядрено-магнитен резонанс).

Тези методи на диагностика позволяват да се установи точно диагнозата, и в зависимост от патологията да се избере схемата на лечение:

- Консервативно лечение;
- Хирургична намеса.

Синдром на Воблер

Това е комплекс от неврологични прояви, възникващи в резултат от компресия на гръбначния мозък в областта на шията. Компресията се появява при нестабилност или нарушение на устройството на шийните прешлени, по-често на последните.

Честотата на проява на този синдром е най-висока при кучетата от едрите породи: немски дог, доберман, в известна степен при ротвайлер, ретривър, белгийски и немски овчарки, вълкодав и хъски.

Синдром на Воблер, дископатия на ниво С5-С6, С6-С7
Изображение

Атланто-аксиална нестабилност

Представлява прекомерна подвижност в атланто-аксиалната става, между първият (С1)и вторият (С2) шийни прешлени, което води до притискане(компресия) на гръбначния мозък в областта, и в резултат се проявява в различна степен на неврологичен дефицит.

Атланто-аксиалната нестабилност е една от аномалиите на гръбачния стълб. Тази патология е характерна за миниатюрните породи кучета, но се среща и при големите породи.

Атланто-аксиална нестабилност при йоркширски териер
Изображение

Сиринго (хидро-) миелия

Хронично прогресиращо заболяване на нервната система, характеризиращо се с образуването на кухини в гръбначния мозък, запълнени със гръбначно- мозъчна течност, понякога разрастване на глия, нарушения на сензорната и двигателната функция, трофични нарушения, болка при докосване или флексия/екстензия на шията. Понякога като симптом на повишена чуствителност на кожата в областта на лицевия дял на черепа.

Той териер със сиринго (хидро)- миелия. Завъртане на главата на дясно, болка в областта на шията.
Изображение

Компютърна томография на ниво С2-С3. Много често се отбелязва и хидроцефалия.
Изображение

Дискоспондилит

Това е инфекциозно заболяване, при което в процеса са включени вертебралните органи и междупрешленните дискове.
Възпалителният процес се локализира в междупрешленното пространство и може да засегне повече от две тела на вертебралните органи, които рядко се случват в онкологичните процеси, при които се засяга само първият прешлен.

Дискоспондилит при ротвайлер
Изображение

Причината за възникване на дискоспондилит при кучето може да бъде породна предразположеност, инфекциозен процес, чуждо тяло, следоперационна инфекция, имуносупресивно състояние на организма.

Дископатия на шийните прешлени

Дисковата херния е едно от най-разпространените неврологични заболявания във ветеринарната практика. Засяга животни на възраст 2-6 години. Повечето от тях са от хондродистрофичните породи, въпреки че има и изключения- дакел, пекинез, спаниели. Водещ клиничен признак е болката в шийната област. При такива животни се отбелязва "коренов" синдром(свързан с компресия на нервния корен)- гръдния крайник леко докосва пода, често само с върха на ноктите.

Травми

1.Фрактури на прешлените.

2.Спондилолистезия - това е заболяване на гръбначния стълб, което се проявява със изместване на прешлена в резултат на спондилолиза, при дегенеративни промени в междупрешленния диск, или в резултат на травма.

Фиброзно-хрущялна емболия

Това заболяване се отнася към острата исхемия на гръбнанчия мозък, причинено от запушване на артериолите(най-малките артерии) материали от фибро-хрущялната тъкан. Причините могат да бъдат травма или "възрастови промени" в междупрешленния диск.
Симптоми: бързо се появява едностранен или малко по-късно двустранен паралич, липса на болка в областта на гръбначния стълб, следва постепенно подобряване на симптомите без напредък в патологията. Като цяло за патологията е характерна латерализация на симптомите (засяга се или дясната или лявата страна).
Тази патология често се среща в шийния отдел на гръбнака. Може да се диагностицира по вторичните промени на MRI (признаци за подуване на гръбначния мозък в областта на FHE)и характерна клинична картина, но това не може да се установи във всички случаи.

Хематом в гръбначния канал

Гръбначномозъчен хематом- ограничено натрупване на изливащата се кръв между обвивките на гръбначния мозък или в самия него, което може да доведе до неговата компресия(натиск).

Хематомът често е причинен от травма на гръбнака, анормални кръвоносни съдове(артериовенозен шунт), също кръвотечение при животните, които страдат от нарушение в кръвосъсирването или аномалии на ендокринната система(диабет).

http://www.neurovet.ru/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Ветеринарно медицински статии

cron