[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Следоперативни грижи при кучетата и котките
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Следоперативни грижи при кучетата и котките

Следоперативни грижи при кучетата и котките

Мнениеот meri » Пон Авг 19, 2013 4:39 pm

Операцията съвсем не е последният етап от лечението на животното.
Правилните грижи по време на постоперационният период също са залог за успех в оздравяването на вашето животно.
Важно е не само да спазвате лекарските препоръки, но и да следите състоянието на животното.

Изображение

Етапите на възстановяване след операцията могат да се разделят условно на :

1.Период, изискващ постоянен контрол на животното. Той включва прием на лекарствени препарати, грижи за шевовете, ограниение на движенията и т.н. Този период продължава около 10-14 дни и завършва със сваляне на конците.

2.Период, когато можете да отслабите контрола над животното, но все още се запазват незначителни ограничения. Например, след ортопедична операция е необходимо внимание към движенията на животното, провеждането на физиотерапевтичните мероприятия и упражнения. Този период средно продължава от две седмици до няколко месеца. За животни, които са били опрериани планово (например, кастрация), този период отсъства.

Изображение

3.Период, който се характеризира с пълно възстановяване на пациента след операцията. Т.е. животното може да води пълноценен живот, но в някои случаи съществуват известни ограничения. Например, след провеждане на планово цезарово сечение на матката остава белег, който в бъдеще увеличава рискът от провеждане на повторно цезарово сечение при повторно раждане. Или вероятността от развитие на остеоартроза на лакътната става след провеждане на оперативна намеса по отстраняване на фрагментираният коронарен израстък също нараства. Стопаните на такива животни трябва да обръщат внимание дори на незначителни симптоми и своевременно да се обръщат към вет. лекар, за да вземе мерки навреме и да не дава на заболяването да се развива в пълна сила.

При възрастните животни няма никакви специални мерки след операцията. Единствено, може да се удължи периода на регенарация на тъканите и срастване на шевовете, което е свързано с намаляване на регенеративните способности на организма.

Изображение

Отмина времето, когато вет. клиники не са били снабдени с медицинско оборудване, което помага да се следи за състоянието на пациента, и са били давани на стопаните спящи. На стопаните са били давани препоръки да следят дишането и за това, езика да не попадне в трахеята. В такава ситуация при стопаните се създавало мнимо усещане за съпричастност към протичащото и контрол на ситуацията. А лекарят с облекчение е въздъхвал и смятал, че ако нещо се случи с животното, във всеки случай това ще бъде свързано с недоглеждането на стопанина. В такава ситуация всички ги е устройвало- и стопанина и лекаря.

В съвременните клиники ситуацията е променена. За намаляване на анестезиологичния риск животното трябва да остане в клиниката няколко часа, а понякога и дни. Това е необходимо, за да може лекаря да изследва животното преди операцията, в някои случаи да проведе допълнителни изследвания, да разработи анестезиологичен протокол, подходящ за конкретния пациент. В същото време се провежда подготовка на хирурга и инструментите. Самата оперативна намеса е най-късият период в който пациента се намира в клиниката.

Санация на устната кухина, процедурата отнема 15-45 мин. По време на наркоза състоянието на животното се контролира с помощта на сърдечен монитор.
Изображение

След провеждане на операцията животното трябва да се стабилизира. Ако става въпрос за обикновена хирургична намеса, като купиране на уши, кастрация, отваряне на абсцес, санация на устната кухина и т.н., този период е къс- от 15 мин. до 1-2 часа.

След приключване на санацията се провежда кислородотерапия
Изображение

След като животното се събуди напълно, можете да го заведете у вас. Но в случаите, когато на животното е проведена операция на гръдната кухина или главния мозък, трябва да остане на стационарно лечение до стабилизиране на състоянието.

Изображение

Този период може да отнеме от няколко дни до няколко седмици. Това е свързано с това, че тежестта на състоянието на такива пациенти може да се променя много бързо, и само навременно взетите адекватни мерки на вет. лекар ще доведе до оздравяване. С такива пациенти трябва да има терапвет, а не стопанин.

В случай, ако животното е било оерирано, стопанина трябва да подготви дома си за следоперативните грижи. Особеностите на подготовката зависият от хирургичната намеса. Например, след операция на устната кухина(фрактура на челюстта, изправяне на захапката, тумор) е необходимо да приберете всички играчки и предмети, които животното може да гризе.

Трябва да го изолирате от другите любимци(ако има). Ако има шевове, желателно е да имате предпазна яка или дреха, защото животното може да ги скъса. Ако е била проведена ортопедична операция, трябва да подготвите пода така, че животното да не се подхлъзне по време на движение.

Изображение

Хранене след операцията

Можете да храните животното няколко часа след операцията. Изключение са операциите на стомашно-чревния тракт- тогава гладната диета може да бъде до няколко дни. Понякога животното може да отказва храна, което може да бъде свързано с постравматичната болка или тежко общо състояние. Особеност при котките е това, че в такива случаи трябва да ги храните насила, защото при гладна диета дори при здраво животно може да се развие стеатоза.

Изображение

Гладната диета за кучетата дори в продължение на няколко дни не е проблем. Съществуват редица препарати, които трябва да се прилагат преди и след или по време на хранене. Вет. лекар ще ви даде препоръка как да ги прилагате.

Обработка на шевовете и раната

Изображение

В повечето случаи шевовете се обработват от стопаните, тази процедура не изисква специални навици. Препаратите за обработка на шевовете са много, някои от тях имат продължително действие(няколко дни), други притежават ефект на течна превръзка, трети- изразен антибактериален ефект. За това в следоперационните препоръки трябва да бъде посочено как и с какъв препарат трябва да се провежда обработката на шевовете. В такъв случай, ако от тях се появи секрет, шевът почервенее или се появи оток- това е повод веднага да обърнете към лекар и да не се занимавате със самолечение.

Поведение след операцията

Нормалното поведение на животното след операцията не трябва да се различава от предоперационното. Първите дни кучето/котката могат да бъдат по-спокойни, да реагират по-малко на външни дразнители. Но те трябва да имат запазен апетит, те трябва да ходят, да ви познават, да посещават тоалетната. Например, след провеждане на металоостеосинтеза при фрактура на крайника животното трябва веднага след оепрацията да се опира на оперирания крайник.

Изображение

От шевовете не трябва да има никакво кървене, само незначителни кървенисти секрети в първите дни. Във всеки случай, поведението на животното е обусловено не само от общото здравословно състояние, но и от индивидуалната реакция към вредни фактори и стрес, свързани с травмата.

Някои лесно възбудими животни могат да скимтят и пищят дори при незначителни болкови реакции, или уравновесени животни с понижен болков праг могат да стъпват и ползват крайника, който трябва да се пази след операцията. Ако забележите, че животното се държи неадекватно или проявява някакви симптоми, които ви безпокоят, заведете го на преглед.

Изображение

В повечето случаи можете да се разхождате с кучето веднага след операцията. В някои случаи движението е показано, например, в следоперационният период след ортопедична операция или при възстановяване след пареза или паралич. Необходимо е да имате предвид неблагоприятните годишни условия. Ако вали сняг или дъжд, трябва да помислите за допълнителна защита на шевовете.

Не пестете ласките, има животни, които търсят подкрепа в момента, когато изпитват физически и душевен дискомфорт. Има животни, които обратно, не обичат да ги докосват и да ги оставят на спокойствие докато сами не се приближат и не потърсят вашето внимание.

Време ли е за игра?

Игрите след операцията отлежете за известно време. Тъй като по време на игра животното може да не обърне внимание на болката. Може да се случи прекъсване на кръвното налягане, което води до кървене, или преждевременна или прекомерна опора след ортопедична операция може да доведе до повреждане на металната конструкция и изместване на костите.

Съществуват редица оперативни намеси, при които движението трябва да се намали до минимум. Например, кожната пластика с прехвърляне на свободната клапа се нуждае от пълна имобилизация на оперираната зона. Такива пациенти трябва да се поставят в малки изолирани боксове, за никакви игри не може да става въпрос.

За да премине бързо следоперационният период, трябва да спазвате препоръките на лекуващия лекар. В никакъв случай не самолекувайте и не прилагайте други лекарства, препоръчани от съседи, или за които сте прочели в инернет.

http://animal.ru/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Ветеринарно медицински статии

cron