[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Когато вет.лекар е безсилен или евтаназия за кучето/котката
Страница 1 от 1

Когато вет.лекар е безсилен или евтаназия за кучето/котката

МнениеПубликувано на: Пон Сеп 30, 2013 11:23 am
от meri
Забавният и весел малчуган се е превърнал във верен и предан другар, готов да даде живота си за вас, да отиде до края на света заради вас. Той нито веднъж не ви е предавал, не ви е оставял в беда, не ви е лъгал. Колко любов ви е подарил за целият си живот?

Сега, гледайки своя любимец, в очите ви напират сълзи, а сърцето ви се свива. Той страда от задух, не може да се движи самостоятелно, мъчи се от безпомощност, стене. Не скимти, а стене. Като човек. Какъв е изходът от такава ситуация? Как да му помогнете, как да се отблагодарите на своя приятел за щастливите минути, проведени заедно? Какво да направите, когато няма никаква надежда за излекуване?

Неизлечимите заболявания при котките могат да възникнат дори в случаите на постоянно пребиваване в жилището. Причинителите на заболяванията могат да проникнат във вашето жилище с обувките и дрехите. При кучетата опасността да се разболеят е по-голяма, защото за това помагат и ежедневните разходки на улицата.

Неизлечимите заболявания при кучетата и котките бавно и мъчително водят до летален изход. Изпробвайки всевъзможни методи за лечение, ще застанете пред тежък избор- да наблюдавате всеки ден страданията на своя любимец или да му помогнете да премине в по-добър свят, където няма мъчения и болка. Някои неизлечими заболявания при котките могат да бъдат опасни за здравето не само на животното, но и на човека. За да се избегнат фатални грешки, преди да вземете окончателно решение, се консултирайте със специалист.

Ветеринарният лекар ще изследва животното и ще направи прогноза за протичане на заболяването. Като здравомислещ човек, вие ще трябва да разберете и да се примирите с това, че лекарят не е всесилен и не може да спаси вашето животно, ако е обречено. Самата процедура на евтанзията трябва да се провежда само от ветеринарен лекар. Специлистът може да постави диагноза, да предположи протичането на заболяването, но отговорността за избора е само ваша.

Към решение да приспят кучето или котката могат да доведат следните причини:

- Неизлечимо заболяване;
- Дълбока старост, причиняваща дискомфорт, както на животното, така и на стопанина.

И в единия и в другия случай не забравяйте, че мъченията на вашия любимец са по-силни от вашите преживявания, за това вие сте длъжни да направите всичко, за да облекчите неговото състояние. Ако можете да се грижите за животното като за лежащо болно,- да го храните, поите, къпете, несъмнено ще продължите неговият живот за известно време. Но ще помогне ли вашата самопожертвователност да намалите страданията на животното, което чувства вина за своята безпомощност? Може би, за да поставите отметка в колонката "съвест", вие премахвате от себе си отговорността за своята слабохарактерност?

Който никога не е преживявал болката заедно със своя любимец, никога няма да разбере колко е трудно да вземете решение. За да не приемете- да се грижите за болното животно, да се опитвате по възможност да облекчите неговите страдания, или да го приспите, за да прекратите веднага мъченията му, вие трябва да сте сигурни, че постъпвате хуманно. Помнете, че има смърт в името на любовта, в името на спасението. Самото понятие "евтаназия" се превежда от гръцки като "добра смърт".

Евтаназията на животното се осъществява с помощта на качествени високоефективни препарати. Вашият любимец ще заспи, без да изпитва болка. Не крийте глава в пясъка, ако вече няма надежда за оздравяване, не живейте с илюзии. Позволете на вашия любимец да си отиде без болка, тихо и достойно. Дали ще се съгласите... решавате вие.

http://stupinovet.ru/
превод:meri