[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Корекция на захапката при кучетата и котките
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Корекция на захапката при кучетата и котките

Корекция на захапката при кучетата и котките

Мнениеот meri » Съб Окт 19, 2013 6:09 pm

Стоматологичните процедури не са необходими за красотата на животните, а за тяхното здраве.

Патологичната захапка- това е неправилно съотношение на зъбите на горната и долната челюст. Този проблем може да бъде причинен от различната дължина на челюстите (долната може да бъде значително по-дълга от горната или, обратното, силно недоразвита), или ненормално разположение на самите зъби на правилно развити челюсти. Най-чести пациенти са малките породи кучета.

ИзображениеИзображение

Най-често срещани варианти на захапка при кучетата:

- Ножицообразна - нормална за повечето породи кучета.
Характеризира се с плътно затваряне на долните и горните резци, така че върховете на долните резци трябва да се опират в основата на горните резци. Кучешките зъби трябва да се намират в плътен "замък".

ИзображениеИзображение

- Прогения - нормална за булдого -подобните породи кучета. Този вид захапка се характеризира с това, че зад линията на резците на горната челюст излизат не само резците на долната челюст, но и кучешките зъби.

Изображение

- Прогнатия - не е нормална за нито една порода кучета. При такава разновидност на захапката е изразена явно разликата между резците на горната и долната челюст.

Изображение

- Клещи (права захапка)- развива се при малко изместване на долната челюст и неправилен наклон на резците. Допуска се и се смята за нормално при някои породи кучета.

Изображение

- Отворена захапка- резците са разположени вертикално и не се допират. Не е нормално за нито една порода кучета.

- Асиметрия на челюстта- не е нормална за нито една порода кучета.

Изображение

Неправилната захапка се среща при малките породи кучета. При големите породи се наблюдава рядко, при котките не се среща.

Особеност в корекцията на захапката при котките е възможността да се манипулира положението само на кучешките зъби. Това е свързано с това, че резците при тях са много малки, което практически изклюва възможността за поставяне на ортодонтски апарат на тях.

ИзображениеИзображение

Последици от неправилна захапка

Неправилната захапка може да има сериозни последици за вашето животно. Има ситуации, когато изместения кучешки зъб например, образува оронозална фистула (дупка в небцето между устната и носната кухина), или води до неправилно затваряне на челюстта, което на свой ред е причина за образуването на налеп, а след това на зъбен камък.

Изображение

Има ситуации, когато неправилната захапка има само козметичен дефект, тогава за неговото коригиране няма медицински показания. В такава ситуация корекцията се провежда по желание на стопанина.

Дисквалифциращи дефекти

В повечето случаи неправилната захапка е повод за намаляване на изложбената оценка или дисквалифициращ порок. За това ако ветеринарят проведе корекция на захапката, той е длъжен да информира стопанина, че този проблем предимно е наследствен и може да се предава на потомството, с редки изключения, когато захапката се коригира след травма(счупване на челюстта, тежки наранявания).

Лечение на патологичната захапка

За щастие всяка неправилна захапка може да се коригира. Има ситуации, когато за това е необходимо повече време и сили. Понякога е необходимо да се проведат няколко оперативни намеси и ортодонтски корекции, но може да се коригира всяка захапка.

Изображение

Съществуват много методи за корекция на захапката. Методиката се избира в зависимост от разновидностите патология на захапката, а също от владеенето на различните техники от лекаря.

Условно методите на лечение на патологичната захапка могат да се разделят на две групи: ортодонтски и хирургичен. Ортодонтският включва различни апарати, които са насочени към промяна на положението на зъбите. Хирургичният е насочен към промяна на дължината на челюстите.

ИзображениеИзображение

ИзображениеИзображение

ИзображениеИзображение

След корекцията
ИзображениеИзображение

Времето за коригиране на захапката се колебае от няколко седмици до няколко месеца. Това зависи от много фактори: индивидуалните особености на организма на животното, породата, първоначалната захапка, методът на корекция.

Специалистът трябва да избере подходящият метод не само за корекция на някаква абстрактна захапка, но и необходимата за даденото животно, изхождайки от неговата физиологична, анатомична и емоционална особеност.

Стопанинът на животното трябва да създаде такива условия за животното, при които рискът от повреждане на ортодонтската конструкция е сведен до минимум. Съответно, трябва да изолирате животното от всякакво натоварване на челюстта: игра с иргачки или животни, гризане на пръчки или твърда храна. След всяко хранене трябва да се почиства внимателно конструкцията от остатъците храна. В някои случаи се провежда антибиотикотерапия.

Как понася лечението животното?

Изображение

Корекцията на захапката се понася различно от животните. Но в повечето случаи някакви признаци на безпокойство се отбелязват само в първите няколко дни, след това настъпва привикване. Ако животното е лесно възбудимо, се препоръчва 2-3 дни след поставяне на конструкцията да носи предпазна яка, за да не протече самотравмиране. Тези първи няколко дни са най-отговорни и за стопанина, който е длъжен да следи животното и да отбелязва особеностите в неговото поведение.

Премахват ли се зъби?

Изображение

Има ситуации, когато поради значително струпване на зъби не може да се постигне тяхната правилна оклузия. Тогава съществуват няколко варианта: в стремежа да се коригира този проблем, по-често се прибягва към хирургично разширяване на челюстта, или се изваждат един или няколко зъба. Ако стопанина се съгласи да се извадят зъбите на животното, това не трябва да се нарича корекция на захапката.

Корекцията на тази патология- това е мероприятие, насочено към възстановяване на функционирането на зъбите и правилното пложение на зъбите. Има варианти, когато за коригирането на захапката трябва да се поставят зъбни импланти или да се проведе екструдиране (оголване) на ретенирания зъб. Ретенирани се наричат зъбите, намиращи се в челюстта след срока на тяхното нормално прорязване, когато формирането на корените е звършено.

Ретенция преди и след корекцията
ИзображениеИзображение

Поставяне на имплант и коронка на зъб на мястото на липсващия зъб
Изображение

ИзображениеИзображение

Профилактика на рецидива

Рецидив в ортодонтията - това е завръщане на разселените зъби в първоначално положение след определен период от време, след края на лечението. Това се дължи на факта, че след като зъбът е бил поставен на новото място, е необходимо там да "срасне". Това е възможно в условия, когато няма никакви допълнителни травмиращи фактори на зъбната система и няма възпалителни процеси. За предовратяване на рецидиви в ортодонтията се прилагат ретенционни апарати- фиксатори, чиято задача е да поддържат зъбите в позиция, достигната по време на лечението.

Също така е възможен рецидив, когато корекцията на захапката е проведена до края на растежа на животното. Тогава коригираната захапка може да претърпи значителни промени, тъй като развитието на костите на челюстта е неравномерно.

За да се избегне рецидив, се препоръчва да се провежда корекция на захапката само след като животното е израснало. За малките и средни породи след 11-12 месеца, за големите и гигантски породи- след 14-15 месеца.

Изображение

Последствия от неправилната захапка

Неправилната захапка, както и заболяванията на зъбите могат да послужат за причина на такива сериозни проблеми, като хронични заболявания на бъбреците, стомаха, дихателната система. Неправилно разположените зъби са причина за травмиране на лигавицата на устните, бузите, венците и езика.
Такива нарушения могат да доведат до хроничен максиларен синузит.
Кучетата с неправилна захапка не могат да участват в изложби.

Причини за поява на патологията

По какви причини може да се развие неправилна захапка?
Първо, това е генетичен фактор- този проблем се предава по наследство.
Също така може да бъде поради нарушение в развитието, травми, недостатъчно количество минерали в диетата на кучето.
Други причини могат да бъдат обучение или игра с куче, по време на която е било оказано прекомерно натоварване на зъбите в момента на техния аквтивен растеж.

Ортодонтия- методи на корекция на захапката

Проблемите със захапката- е сфера на ортодондията. Ортодонтията е една от областите в стоматологията, която се занимава с профилактика и корекция на подобни патологии. Ветеринарните стоматолози използват различни методи и устройства за корекция на неправилната захапка, независимо от възрастта. Корекцията при кученцата преминава много по-бързо и лесно, отколкото при възрастните кучета.

Устройствата използвани за корекция на захапката се разделят на два вида- сменяеми и несменяеми.

Несменяеми приспособления

Несменяеми конструкции- скоби, изработени от тел и закрепващи ги закопчалки или телчета, които се закрепват към зъбите със специално, безопасно лепило. От дебелината и формата на тела зависи силата и посоката на въздействие, оказвано върху зъбите на животното. Зъболекарят периодично затяга тела, регулира обръщането и наклона на неправилно растящите зъби, коригирайки по този начин зъбната редица.

Сменяеми приспособления

Друг метод за корекция на захапката е използването на специални "невидими" сменяеми скоби. Технологията на подвижните прозрачни шини от акрил първоначално са предназначени за хората. Използването на тази техника за животните е по-лесна, за да се направи отливка на челюстите е достатъчно веднъж да се проведе анестезия на животното. Шините са удобни с това, че могат да се свалят преди хранене и по време на почистване на зъбите.

Принципът на корекция е в тясното прилягане на шините към зъбите и създаването на необходимото налягане на определени участъци. След снемане на отпечатък в лабораторията по тях се създава серия шини, всяка от които се различава с 1-2 мм от предишната. Необходимият ефект се постига с последователната смяна на шините- разликата в техните размери води до това, че зъбите се преместват в избраната посока и захапката се коригира.

Изображение

Изображение

Изображение

Ако се случи така, че вашият любимец загуби здрав зъб, поставете го във физиологичен разтвор и бързо отивайте в клиниката. Ако реимплантацията се проведе в същия ден, вероятността от това зъба да се срасне е 70%.

http://animal.ru/
http://apogeyvet.ru/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Ветеринарно медицински статии