[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Стеснение на аналния канал при кучета и котки
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Стеснение на аналния канал при кучета и котки

Стеснение на аналния канал при кучета и котки

Мнениеот meri » Чет Окт 31, 2013 2:26 pm

Ректални стриктури - това е състояние, когато аналния отвор се стеснява поради наличие на белези от възпаление, травма, агресивен растеж на тумор. Този тесен отвор пречи на преминаването на изпражненията, в резултат на което започват проблеми с храносмилателната система. Ректалните стриктури не зависят от наследствеността.

Стриктури могат да се образуват и при кучетата и при котките от двата пола, независимо от възрастта и породата.

Симптоми и типове

Симптомите могат да варират в зависимост от тежестта на състоянието. Понякога те включват в себе си запек, диария и трудност при дефекация. Често изпражненията са покрити със слуз и съдържат кръв. Също така, в резултат на появата на стриктурите дебелото черво може да се увеличи на размер.

Причини

Кучетата и котките от двата пола, повечето породи и различни възрастови групи могат да страдат от образуването на стриктури. В особена рискова група се намират животните, които имат абсцеси на ануса и ректума, възпаление, фистула, чужди тела в аналния канал или гъбични инфекции. Също така благоприятни условия за развитието на стриктури са порязвания или рани в областта на ануса, злокачествени тумори, а също и някои операции (например, премахване на част от ректума за биопсия).

Диагностика

Ветеринарят ще проведе медицински преглед според описаните от вас симптоми и историята на заболяването, а също възможни инциденти, които могат да доведат до образуването на стриктури. Също така ще назначи задължителните стандартни лабораторни изследвания, като общ анализ на кръв и урина. Обикновено техните резултати са нормални.
Нивото на левкоцитите може да бъде повишено, ако присъства инфекция или възпаление. Нагледно може да се види стеснението на ректума или червата с рентгенова снимка на корема с въвеждането на контрастно вещество( барий, въздух, или клизма с двойно контранстно вещество). Този тест включва няколко етапа. Първо се въвежда топла клизма с вода, а след 6 часа се провежда инжектиране на оцветителя. Комбинацията от въздух и барий е най-ефективна за тестуване.

Колоноскопията с използване на гъвкава камера вкарана през ануса ще помогне на вет.лекар да визуализира стеснението вътрешно и да определи степента на стеснение. Това също е удобен начин за получаване на тъканна проба, която е полезна за определяне на това дали животното има рак, гъбична или паразитна инфекция.

Лечение

Когато вет.лекар постави диагноза стриктура, лечението ще включва облекчаване на болката и поощрение за изпразване на червата от останалите отпадъци в тях. Това се прави с помощта на омекотяване на изпражненията, клизма или медикаменти. Преди клизмата животното трябва да пие на воля. Някои животни се нуждаят от анестезия преди процедурата. Също така за лечение на възпалението могат да бъдат назначени кортикостероиди, но не по-рано, преди животното да бъде изследвано за наличието на инфекция, защото при нейното присъствие употребата на кортикостероиди е противопоказна поради възможни тежки странични ефекти.

Също така за разширяване на стеснения анус може да бъде целесъобразна хирургична намеса. Това се прави с помощта на кълбовидни устройства, които отварят канала, или стентове за по-меките стриктури. При по-обширни поражения може да е необходимо частично или пълно премахване на канала. За профилактика на инфекцията по време на операцията може да бъде назначена антибактериална терапия. При наличие на тумор се назначава лъчева и химиотерапия.

Практически съвети

Бъдете внимателни към своето животно, всеки повтарящ се симптом и признаци на стриктура трябва да бъдат повод за посещение при ветеринар. Ако първоначалната причина за стриктура е бил рак, обръщайте внимание на признаците на метастаза (разнасянето на рака от мястото на първоначалното му възникване на други места в тялото).
Усложнения на медикаментозното лечение могат да станат неефективността на самото лечение, запек, обезводняване, странични ефекти от лекарствените препарати. Ако лекаря е избрал за лечение на животното процедурата балонна дилатация, имайте предвид, че страничните ефекти на тези процедури са дълбоки анални фисури, кървене или дори пълна руптура на чревната стена на дебелото черво.
Животни с малки стриктури лесно се лекуват с помощта на този метод. Хирургичната намеса може да доведе до незадържане на изпражнения, вторично образуване на стриктури и открита рана. Заради честите усложнения след операцията животното изисква особено внимание от страна на стопанина и лекуващия лекар.

http://kotopes.ru/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Ветеринарно медицински статии