[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Гърчове при кучета и котки: какво да правим?
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Гърчове при кучета и котки: какво да правим?

Гърчове при кучета и котки: какво да правим?

Мнениеот meri » Сря Ное 06, 2013 5:31 pm

Гърчове при кучето

Гърчовете при кучето са едни от най-плашещите симптоми на заболявания. Непроизволните мускулни контракции не са приятна гледка, и често стопаните, които се сблъскват с гърчове при любимците си не знаят какво да правят и как да им помогнат.
Какво да правите, ако вашето куче има гърчове?

Гърчовете не са заболяване, а симптом. Гърчовете могат да бъдат причинени от голямо количество заболявания, гърчовете могат да бъдат различни в зависимост от това, каква е причината за тях.

Ветеринарите различават следните видове гърчове:

1.Конвулсии- резки мускулни контракции.
2.Тонични спазми- бавно и продължително свиване на мускулите.
3.Клонични спазми- свиване на мускулите, редуващо се с отпускане, често с повтаряща се последователност.
4.Епилептични припадъци- към гърчовете се прибавя загуба на съзнание.

Какви заболявания могат да съпровождат гърчовете?


Едно от най-разпространените заболявания, причиняващо гърчове е епилепсията. При различните породи има различна предразположеност към епилепсия. Мъжките са по-склонни към епилепсия, отколкото женските.

Още една причина за гърчове може да бъде нарушеният метаболизъм. При кучетата от много малките породи гърчовете често са причинени от хипоглекимия. При кучетата след раждане гърчове могат да бъдат предизвикани от еклампсия- синдром, свързан с намаленото ниво на калций в кръвта. Повишеното ниво на калий в кръвта, заболяване на бъбреците и черния дроб, също могат да бъдат причина за гърчове.

Също така гърчовете могат да бъдат съпроводени от инфекциозни заболявания (чума, токсоплазмоза, пироплазмоза, бяс, тетанус, гъбични и бактериални заболявания), инфекциозни възпаления, интоксикация, нарушена сърдечна дейност, тумори и др. заболявания и патологии.

Точната причина може да установи само ветеринар, след преглед и необходимите процедури и анализи. Известни предположения можете да направите и сами, а ветеринаря да ги потвърди или отхвърли.

Ако вашето куче още няма една година, гърчовете могат да бъдат признак за възпалителен процес, вродена патология, отравяне или метаболитно нарушение.
При кучетата на възраст от година до пет години гърчовете могат да свидетелстват за първична епилепсия.
Гърчове, при кучета по-възрастни от пет години могат да бъдат симптом на онкологично заболяване, бъбречна или чернодробна недостатъчност, проблем с ендокринната система.

Какво да правите преди лекаря да е прегледал кучето, как да му помогнете?
Не можете да направите почти нищо. Единственото, с което можете да помогнете- това е внимателно да измерите температурата на кучето и да го заведете на лекар. Гърчовете се отнасят към спешно състояние, изискващо спешна ветеринарна помощ.

Ако пристъпа не премине, лекаря може да постави инжекция. За да определи причината за гърча, лекаря ще проведе необходимите изледвания. Първо трябва да бъде направен кръвен анализ- общ клиничен и биохимичен. Също така УЗИ на сърцето, рентген на гръдна кухина и ЕКГ, УЗИ на коремна кухина, КТ, ЯМР. А лечение ще бъде назначено в зависимост от това заболяване, което е предизвикало гърчовете.

Гърчовете при кучето - това е много сериозен симптом, който в никакъв случай не трябва да се игнорира. Колкото по-бързо се обърнете към ветеринар, толкова е по-голяма вероятността кучето да се излекува. Ако бездействате и позволявате на гърчовете да продължават, е голяма вероятността някой от тях да се окаже последен за вашето куче.

Установявайки диагнозата вет.лекар ще назначи необходимите препарати. Не е възможно напълно да се излекуват гърчовете, но може да се намали тяхната честота, интензивност и продължителност.
Трябва да имате предвид честотата на проява на гърчовете, формата на тежест, продължителност на пристъпа.

В повечето случаи болните животни търпят гърчовете цял живот, а има и случаи, когато за лечение са необходими няколко години. Назначават се препарати, концентрацията на които в кръвта остава висока дълго време. Назначаването на подобни медикаменти е индивидуално за всяко животно.

След приемането на препаратите могат да се наблюдават и странични ефекти:
- Гадене;
- Повръщане;
- Летаргия;
- Сънливост;
- Депресия;
- Загуба на апетит.

Ако при животното се е проявил някой от тези симптоми, трябва веднага да се консултирате с лекар за промяна на дозировката на препарата.

http://www.youtube.com/watch?v=R8l4lLxI3I4

http://www.youtube.com/watch?v=CzZ-IgD7HXs

Гърчове при котките

Гърчовете при котките свидетелстват за наличето на сериозно заболяване. Често гърчовете при котките се смятат за признак за епилепсия, но не винаги мускулните спазми се причиняват от това заболяване. Има и неепилептични гърчове, които могат да бъдат предизвикани от най-различни причини. Гърчовете са тонични и клонични. За тоничните гърчове е характерно продължителното напрежение на мускулите, а за коничните- късите, резки свивания, редуващи се с отпускане.

Истинският епилептичен припадък при котките е съпроводен със загуба на съзнание, а гърчовете предизвикани от други причини, могат да протекат без загуба на съзнание. Гърчовете могат да бъдат причинени от две основни групи причини, към които се отнасят заболявания на главния мозък и нарушена обмяна на веществата или интоксикация.

Към заболяванията на главния мозък способни да провокират гърчове освен истинска епилепсия се отнасят, възпалителните заболявания. По-често те са усложнения при различен вид инфекции, паразитни заболявания, гъбични поражения на мозъка.

Гърчовете могат да бъдат провокирани от хидроцефалия, черепно-мозъчна травма, дефицит на тиамин, тумор на мозъка, съдови заболявания, хронични заболявания на ЦНС, които са съпроводени с поражение на главния мозък.

Също така гърчовете при котките могат да бъдат предизвикани от причини, не свързани непосредствено с дейността на главния мозък. Една от тези причини е хипоксия (недостатъчно снабдяване на мозъка с кислород), поради дихателна недостатъчност или сърдечна дейност.

Гърчовете могат да бъдат свързани с намалено съдържание на калций в кръвта (хипокалцемия) или глюкоза (хипоглекимия).
Хипоглекимията може да възникне при диабет, заболявания на черния дроб или тумор на панкреаса. А хипокалцемията може да бъде съпроводена от ендокринни заболявания, заболявания на бъбреците, еклампсия.

Сред другите причини, способни да предизвикат гърчове- поражение на червата от паразити, топлинен удар, заболяване на щитовидната жлеза, интоксикация. И това са само малка част от възможните причини за гърчове.

За това, ако котката има гърчове, спешно я заведете на лекар. Точна диагноза "на око" не може да постави дори специалист. За да се определи причината за гърчовете, лекаря ще направи анализи и ще проведе изследвания. Вие трябва да разкажете с какво храните котката, има ли ваксини, имало ли е някаква травма и заболяване, как е преминал припадъка.

След това лекаря ще направи анализ на кръв и урина. Обикновено се правят три анализа на кръв- общ клиничен, биохимия, серология (анализ за вируси). Също така може да се наложи лекаря да преслуша сърцето и белите дробове, да изследва рефлексите, да направи ЕКГ и рентген на гръдна кухина.

Какво да правите, ако котката има гърчове?
Не трябва да се паникьосвате. Приберете всички предмети по-далече от котката, в които може да се нарани случайно, завийте я с одеяло, за да не се нарани сама. Старайте се да не докосвате с ръце муцуната на животното и да го придържате с ръка или коляно.

Ако припадъкът е преминал в продължение на 4 мин., поговорете ласкаво с котката, опитайте да я успокоите. Ако гърча продължава повече от 4 мин., а също при нееднократно повторение на припадъка, веднага заведете котката на лекар.
Гърча е симптом, който не трябва да пренебрегвате.
Когато гърча свърши котката може да бъде уплашена, дезориентирана и дори да не ви познае. Говорете ласкаво с нея, следете да не падне, ако е възможно. Дайте й малко вода.

Понякога гърчовете напомнят на епилептичен припадък: конвулсии, загуба на съзнание, непроизволно уриниране и дефекация. Ако котката има конвулсии с цялото тяло, поставете я на една страна на пода, придържайте главата и веднага извикайте ветеринар.

Гърчовете не винаги причиняват болка. В някои случаи лапите конвулсивно се движат, но животното не им обръща внимание.

Отделно внимание заслужават гърчовете по време на сън. Това изглежда така: животното явно спи, очните ябълки се движат, клепачите се повдигат, треперят устните и мустаците, лапите се тресат или опашката. Котката може да мяука. В повечето случаи това е признак, че котката се намира във фазата на бързия сън и сънува. Това е нормално. Но ако котката по време на гърч в съня си изведнъж скочи, неспокойно се оглежда и дълго не може да си намери място- веднага се обърнете към лекар.
Ако гърчовете се случат в състояние на бодърствуване, котката задължително трябва да бъде заведена на лекар.

http://www.youtube.com/watch?v=zEDbinidIZI

http://www.youtube.com/watch?v=OJonFPz_BP8

http://strana-sovetov.com
http://kotopes.ru/
http://vashipitomcy.ru/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Ветеринарно медицински статии

cron