[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Фактори, влияещи на ефективността на ваксинацията
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Фактори, влияещи на ефективността на ваксинацията

Фактори, влияещи на ефективността на ваксинацията

Мнениеот meri » Нед Ное 24, 2013 3:04 pm

Фактори, влияещи на ефективността на ваксинацията при кучета и котки

Ефективността на ваксинацията зависи от взаимодействието между ваксината, организма на гостоприемника, антропогенния фактор и факторите на околната среда.

Фактори, обусловени от ваксината

Преди да разрешат практическото прилагане на ваксината, тя се изследва всестранно, за да се гарантира, че при правилното й приложение ще бъдат защитени висок процент животни от заразяване. Защита се осигурява чрез подаване на съответните антигени на имунната система на организма на гостоприемника по безопасен начин; "дивите" микроорганизми след време се променят, и освен това, техните свойства в различните региони могат да варират. Ваксините могат да загубят своята ефективност в резултат на антигенен дрифт.

Ваксинацията защитава животното от инфекциозни заболявания за срок от 1 до 3 години. Според данните, получени при определяне нивото на персистиращите антитела след ваксинацията, необходимостта от ежегодна реваксинация е била поставена под съмнение, и е предложен три годишен интервал. Но експерименталните данни за нивото на защита от инфекции при три годишен интервал на реваксинация е недостатъчен за официалното увеличение на срока за реваксинация.

Фактори, причинени от тялото

Не всички животни отговарят ефективно на ваксинацията в равна степен, някои от тях не са способни към адекватен имунен отговор към въвеждането на антигена. За щастие, животните не отговарящи на въвеждането на ваксините са много малко. Отбелязани са единични случаи на "пробив" на постваксиналния имунитет при кучета от породата ротвайлер и доберман-пинчер, което може да бъде причинено от слаб имунен отговор към въвеждане на антигена.

Много силно подтискат ефективността на имунитета майчините антитела. В ранния перинатален период животното получава пасивно от майката антитела по трансплацетарен път и чрез коластрата. Пасивното пренасяне на антителата е толкова афективно, че на възраст няколко дни от раждането много новородени имат ниво на антитела в кръвта, сравними с майчните. Титрите на антителата при новородените са по-ниски при голямо потомство или проблеми със сученето. Първоначалните титри са много важни, тъй като с тях се определя периода, в продължение на който новороденото ще бъде защитено.

Майчините антитела могат да влияят на индуцирането на постваксиналния имунитет. Това особено касае живите вирусни ваксини, които съдържат относително малко количество инфекциозен вирус и могат лесно да неутрализират майчините антитела. Например, при традиционното въвеждане на ваксините против парвовирусен ентерит на 9-12 седмична възраст много кученца остават незащитени, тъй като нивото на техните майчини антитела е такова, че то неутрализира вируса във ваксината.

Този проблем може да се преодолее по следния начин:


- Въвеждане на трета доза ваксина на възраст по-голяма от 12 седмици, т.е. когато при повечето животни вече няма майчини антитела;

- Увеличение на титрите на вируса във ваксината;

- Определяне на титъра на антителата преди ваксинацията към вируса в серума на кръвта, за да се потвърди липсата на майчини антитела.

Животните, не получавали коластра, трябва да се ваксинират по-рано от останалите- може да се въведе половината стандартна доза ваксина на възраст 2-3 седмици и да се повтори ваксинацията след всеки 3 седмици до достигане на 9-седмична възраст.

Младите животни, които преди ваксинацията са имали контакти с външната среда и други животни, в момента на първата или втората ваксинация могат да се окажат в инкубационен (скрит) период на някое инфекциозно заболяване. В резултат кратко време след въвеждане на ваксината животното проявява клинични признаци на съответното заболяване. Същото правило се отнася само за новозакупените животни- например, за животните, купени на пазара, или по време на масови огнища на инфекциозни заболявания- целесъобразно е предварително да се въведе специфичен серум и след две седмици да се започне ваксинацията.

В периода преди и по време на ваксинацията животното трябва да се намира в строга карантина и максимална изолация от своите съплеменници, тъй като имунната система в този период е много уязвима за всеки инфекциозен агент.

За формиране на достатъчен имунен отговор животното трябва да има силна имунна система. Много стари, много млади, бременни, болни, преминаващи лекарствена терапия(особено глюкокортикоиди и цитотоксични препарати) животни могат да се окажат неспособни да реагират правилно на ваксинацията. Кученца с хипертермия (повишена телесна температура повече от 39,5 С) не са способни към ефективен имунен отговор към ваксинацията против чума на месоядните, и при контакт с причинителя се разболяват. Влиянието на анестетиците на ефективността на ваксинацията не е установено, но е възможно влиянието на стреса в резултат на хирургична намеса. По този начин, в периода на ваксинация (от въвеждане на първата доза ваксина и до 10 дни след въвеждане на последната доза ваксина) трябва да се избягват всякакви стресови въздействия (оперативна намеса, пътуване, смяна на стопанина и местожителството, диета), влияние на медикаментите, противопаразитните и др.

Човешки фактор

Няколко фактора, намиращи се под контрола на стопанина или вет. лекар са способни да влияят на ефективността на ваксината. Първо, ваксината трябва да се съхранява при подходяща температура, обикновено при +4 С. Това е особено важно за живите ваксини, които при по-високи температури могат да се инактивират. Всяка ваксина има срок на годност, написан на флакона, трябва да се спазва строго. Ваксините трябва да се разреждат само с разтворителя, с който се поставят. Трябва да се използват веднага след разтварянето, или минимум два часа при температура на съхранение +4 С. На ефективността на ваксината влияе също спазването на срока на ваксинация, препоръчан от производителя на ваксината. Прекалено продължителна или, обратното, кратка почивка между първата и втората доза намалява имунния отговор и, следователно, намалява продължителността и имунитета.

Фактори на околната среда

Въпреки контролът над инфекциозните заболявания в нормални условия ваксинирането е достатъчно, но трябва да помните, че при голяма концентрация агента на защита може да се окаже неефективен. Такава ситуация не е рядкост при котенца при заразяване с вируса панлевкопения. Този вирус може да преодолява ваксинационния имунитет за сметка на имуносупресията, или да засегне котенцата в периода между изчезването на майчиния имунитет и въвеждането на ваксината.

Странични реакции при ваксинация

Страничните реакции вследствие на ваксинацията при малките домашни животни е рядка. Описани са единични случаи на постваксинален енцефалит при куче, ваксинирано със жива ваксина против чума на месоядните.

При котенца след въвеждане на жива ваксина против калцивироза са регистрирани единични случаи на полиартрит и куцота. В последствие са възможни преходни признаци на куцота.

Друг пример на странична реакция- развитие на фибросарком на мястото на инжектиране при котка, отбелязан основно в Северна Америка. Причината за това явление е неизвестна- възможно е, това да са адюванти или живи вируси, или резултат от многократни инжекции. Някои специалисти препоръчват да се въвежда ваксината всеки път на различни точки, доказателства, че това намалява риска от фибросарком, няма. Въпреки че увеличеното количество инжекции повишава вероятността от образуването на тумор.

Описани са множество други видове странични реакции към ваксината- от травиални(реакция на мястото на инжектиране, болка, преминаваща треска, анорексия, летаргия) до по-сериозни, анафилактичен шок и някои автоимунни заболявания като имунно-медиирана хемолитична анемия. Тези тежки, но рядко възникващи реакции са предизвикали разногласия и насърчаване на алатернативите - хомеопатични средства и сероскрининг.

Причини за пробив на ваксиналния имунитет

Заболяване в инкубационния период
Високи титри на майчини антитела
Треска, хипертермия, хипотермия
Имуносупресия
Възраст- много младо или много старо животно
Съпътстващи заболявания
Бременност
Лошо хранене
Стрес
Съпътстваща терапия, особено с глюкокортикоиди и цитостатици
Неподходящ щам във ваксината
Прекалено силно отслабване на щама във ваксината
Слаб адювант
Лошо смесване
Отклонение от графика на ваксинация
Контакт на животното с източник на инфекция по време на ваксинацията
Неправилен метод на въвеждане
Дезинфектант в спринцовката и дезинфекция на мястото на въвеждане

http://subscribe.ru/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Ветеринарно медицински статии