[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Домашни любимци и грип/простуда при хората
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Домашни любимци и грип/простуда при хората

Домашни любимци и грип/простуда при хората

Мнениеот meri » Сря Дек 11, 2013 1:13 pm

Могат ли домашните любимци да се заразят от хората с простуда или грип?

Кучета

Кучетата не могат да се заразят от нас с простуда и грип. Така както ние не можем да се заразим с чума (гана)или ентерит(парвовироза). Изключение е заболяването бяс.

Заболявания, от които човек може да се зарази от кучетата и котките
Инфекциозни и инвазивни заболявания, причинителите на които са способни да паразитират в човека, се наричат антропозоонози. В тази група влизат значително количество заболявания, при които човек се заразява от кучето или котката, особено бездомните.

От инфекциозните антропозоонози особено голяма опасност е бесът, при който причинителят се предава чрез слюнката по време на ухапване от болните кучета или котки.

При някои инвазивни заболявания от групата антропозоонози човек може да се зарази непосредствено от кучето и котката. Към тези заболявания се отнасят хелминтоза, аранхоза, протозои.
Паразитите или техните зародиши (яйцата) попадат в организма на човека от кучето и котката чрез устата, кожата др. пътища. Това са случаите на пряко попадане на паразитите.

Особеност на другата група антропозоонози от паразитна етиология е това, че човек не се заразява непосредствено от кучетата и котките, но тези животни имат съществена роля в разпространението на тези заболявания и запазване на инвазивното начало в природата.

Котки

Имунитетът при котките е 4 пъти по-здрав, отколкото при човека и за това тя е изложена по-малко на инфекциозни заболявания. С възрастта имунитетът отслабва и те са по-подложени на различни заболявания, които не са опасни за младите животни.

Котката много трудно може да се зарази или простуди. Заболяванията при котките са от слаб имунитет. Ако имунитетът на котката е слаб, има вероятност да се зарази от стопанина. При грип или простудно заболяване при котките сълзят очите, появява се хрема и внезапни пристъпи на кихане (кучетата са невъзвприемчиви към подобни вируси). При възрастните котки това остро заразно заболяване преминава за 7-10 дни.

Хамстери

Хамстерите не могат да се заразят от вирусна инфекция от хората.

Зайци

Ако стопанинът е болен от подути жлези, което се причинява от стрептококи, или простуда/хрема, с неизвестен причинител, може да зарази заека. За това по време на заболяване трябва да оставите грижите за заека на друг член от семейството или да използвате респиратор и ръкавици, да спазвате лична хигиена. Инфекции, причинени от вируси (напр. грип) са незаразни.

Порове

Поровете са възприемчиви към вируса на грипа, както и хората. С грип могат да се заразят както поровете от хората, така и хората от поровете. Вирусът на грипа причинява при поровете заболяване на белите дробове. Болните животни могат да кихат, появява се хрема, кашлица, те стават летаргични, повишава се температурата, влошава се апетитът, появява се диария и понякога повръщане. Може да се развие конюктивит.

Морски свинчета

Ако имате морско свинче и сте болни от грип или простуда, ограничете контактите с него, защото можете да го заразите.

http://otvet.mail.ru/
http://www.domotvetov.ru/
http://zooclub.ru/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Ветеринарно медицински статии