[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Треперене при кучетата и котките
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Треперене при кучетата и котките

Треперене при кучетата и котките

Мнениеот meri » Съб Дек 28, 2013 10:15 am

Защо трепери кучето: причини

Грижливият стопанин е внимателен към своя любимец и непременно ще забележи, ако кучето трепери. За какво могат да свидетелестват тези симптоми?

Треперенето при кучето се проявява индивидуално, и причините могат да бъдат много. В началото опитайте да изключите най-простите и безобидни причини за треперенето. Ако въпреки всичко кучето трепери поради някоя сериозна причина, обърнете се към ветеринар- това е единственото вярно решение.

Температура

Кучетата често треперят от студ, особено късокосместите. Изходът е един: облечете кучето, увийте го в одеяло или повишете температурата в помещението. Мокрото куче след къпане е много чувствително към течението и може да се простуди, дори ако ви се струва, че в стаята е топло.

Вълнение

Темпераментните кучета понякога реагират много бурно на различни обстоятелства. Битки, взрив на пиратки, пътуване, могат не на шега да изплашат или развълнуват кучето до треперене. Това състояние скоро ще премине. В особени случаи можете да дадете успокояващ чай.

Нервната система на декоративните породи кучета е достатъчно слаба, и те често треперят от вълнение. Трябва да ги предпазвате от силни преживявания.

Хормони

Често кучетата треперят, когато изпитват болка. Уверете се, че кучето не е ранено, не се е било, не е било ухапано от животни или насекоми. Старите кучета могат да треперят от ревматична болка.

Болката в корема също може да причини треперене. Можете да дадете на кучето леко болкоуспокояващо. Но ако болката е причинена от отравяне, кучето трябва спешно да се заведе на лекар. Летаргия и повръщане трябва да потвърдят вашите страхове.

Алергия

Алергията може да бъде съпроводена с различни симптоми, също треперене. Ако забележите, че кучето трепери и се чеше, има почервеняване на лигавиците, това по-скоро е алергия. Приемането на антихистаминов препарат намалява всички симптоми.

Вирусни заболявания

Ако кучето трепери и е летаргично, отказва храна, има повишена температура, това са ярки симптоми за вирусно заболяване. Трябва да се обърнете към ветеринар колкото може по-бързо. Следете за появата на други симптоми.

Паразитни заболявания

При силна глистна инвазия или миграция на дирофиларии кучето също може да трепери. Ухапването от акари е опасно от заразяване с пироплазмоза. Дори ако не сте видели акара, трябва да проведете кръвен анализ.

Заболяване на вътрешните органи

Треперенето при кучето е съпроводено с някои заболявания.

Пневмония- първите симптоми са силна влажна кашлица. Ако кучето трепери- начало на треска. Потърсете лекарска помощ.

Сърдечни заболявания- също съпроводени със задух, задавяща кашлица, сънливост, умора.

Заболявания на нервната система- промените могат да бъдат необратими, но съвместими с живота. Необходимото лечение се определя от лекар. Сериозните препарати имат странични ефекти, които могат да бъдат по-тежки от самото заболяване.

Ако кучето трепери без видима причина и съпътстващи симптоми, е нарушен някакъв баланс:

- баланс на калций и магнезий;
- недостиг на хормона инсулин(диабет);
- нарушена функция на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм).

Такива състояния не могат да се лекуват без подробен кръвен анализ и ветеринар.

Треперене при котките

Котките треперят, когато са силно напрегнати. Треперенето може да бъде както естествена проява на организма към определени външни фактори, така и симптом на сериозно заболяване.

Причините за треперене при котките са много. Това може да бъде проява на страх, студ, неудобно положение на тялото.

Половото съзряване при котараците- е една от най-разпространените причини. След кастрация треперенето спира. При котките това се случва преди еструс. Ако след операция симптомите не преминат, задължително се обърнете към ветеринар.

Недостиг на вит. В също може да причини треперене. В този случай купете бирена мая.

Не трябва да се притеснявате, ако котката трепери по време на сън- това е нормално явление, което преминава.

Треперенето на лапите означава недостиг на калций в организма. За да излекувате котката, започнете да давате комплекс витамини с микроелементи, след консултация с лекар. Подобен курс на лечение продължава около 10 дни.

Заболяване на бъбреците също може да предизвика треперене. В такъв случай посетете ветеринар за поставяне на диагноза и лечение.

Треперенето на крайниците може да бъде симптом на сериозно заболяване. В такъв случай се обърнете към ветеринар.

В никакъв случай не се занимавайте със самолечение, независимо от причината за треперенето, а се обърнете към ветеринар.

Куче трепери от студ
http://www.youtube.com/watch?v=X8IXsPE4wjc

...и по време на сън
http://www.youtube.com/watch?v=wM8S08lftwc

Котка трепери по време на сън
http://www.youtube.com/watch?v=q3-k5YmSRCU

http://www.youtube.com/watch?v=E7KOvuZ3o00

http://candycat.ru/
http://kotopes.ru/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Ветеринарно медицински статии