[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Повишена жажда при кучета и котки и причини за заболяване
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Повишена жажда при кучета и котки и причини за заболяване

Повишена жажда при кучета и котки и причини за заболяване

Мнениеот meri » Съб Дек 28, 2013 9:03 pm

"Защо котката пие много вода, защо кучето пие много вода, повишената жажда при кучетата и котките, котката/кучето пие много"- голямо количество подобни въпроси са свързани с един проблем, наречен полидписия.

Полидипсия е медицински термин, който означава повишена жажда.

Когато кучето или котката пият много, това говори за променящите се нужди на организма за вода, може да бъде нормално, или патология.
Как да оцените правилно много ли пие кучето или котката?
Възприятията на стопанина за повишена жажда при кучето или котката може да бъдат субективни или обективни. С други думи, в първия случай, ви се струва че пие много, но това не е така, а във втория, действително пие много в сравнение с нормалното. И преди всичко е необходимо поетапно да оцените към кой тип повишена жажда се отнася вашият случай.

Субективна оценка на повишена жажда

Ще приведем пример за субективна оценка на повишената жажда, или с други думи- защо кучето/котката пие много?
За пример може да служи преминаването на животното от по-влажно (или домашно) хранене към хранене със сухи храни. В първите два типа храни съдържанието на вода достига до 80%. При хранене с влажни консерви или домашни продукти, животното получава вода от храната и няма нужда да пие допълнително. Когато животното преминава на суха храна, където съдържанието на вода е само 10-15%, организма не получава с храната необходимото количество вода и възниква нуждата да пие допълнително, и животното по-често отива до купата. Както се вижда, това не е увеличение на жаждата, а промяна на източника на постъпване на вода.

Стопаните виждат, че кучето или котката започва да пие много, но обемът на употребената вода за ден остава на предишното ниво, не свидетелства за някаква патология.
За това при консултация на стопаните за преминаване на кучето/котката към суха храна в началото на разговора те не разбират тази тънкост, когато ги предупреждават за възможно повишение на употребата на вода. На това предупреждение те отговарят, че животното няма да пие толкова, както сме ги предупредили, защото по-рано никога не е употребявало много вода, което говори за неосъзнаване от къде животното е получавало вода преди това. И ако сте обръщали внимание, на всички опаковки сухи храни производителите пишат за необходимостта от свободен достъп до вода.

За да оцените колко вода пие животното за ден, трябва да му дадете само един източник на вода и да изключите достъпът до други източници, да измерите колко вода сте налели в началото на периода на измерване (измерва се за 24 часа), да добавите всичко, което сте доливали през деня, ако водата е свършила, след това към получения резултат да прибавите количеството вода, което е постъпило с храната и да изчислите останалото количество вода в купата към края на деня. Това количество не трябва да превишава 70-100 мл на 1 кг тегло на ден. Ако имате котка с тегло 4 кг, то тя не трябва да изпива повече от 400 мл на ден. А ако имате куче с тегло 30 кг, не по-вече от 3 литра на ден.

Обективна оценка на повишената жажда

Жаждата при животното се повишава, при промяна в условията на съществувание на организма. В повечето случаи това е компенсация за повишения разход на вода в организма. И ако действително е повишена жажда, животното започва да пие повече вода, отколкото 100 мл на 1 кг тегло на ден. Тези условия могат да бъдат нормални (физиологически) и ненормални (патологични, свързани с наличие на заболяване).

Нормални, естествени причини, поради които кучето или котката започват да пият повече могат да бъдат:

- бременност;
- повишено физическо натоварване;
- горещо време или повишена температура на отглеждане;
- използване на определени хранителни продукти;
- повишено съдържание на готварска сол в храната;
- при недостиг на протеин в храната(не е нормална причина).

Друга група причини за повишена жажда са лекарствените препарати. Те не са нормални, а следствие от въздействието на лечението, странични действия на лекарството и при разумното използване на които, не води до лоши последици.

Ето списък с най-често прилаганите лекарствени препарати, които водят до увеличена употреба на вода:

- диуретични средства(фуросемид, диакарб);
- кортикостероидни препарати(преднизолон, метилпреднизолон, дексаметазон);
- При някои животни ксилазин (препарат за обездвижване на животното).

Трета причина за повишена употреба на вода могат да бъдат психологически причини
: стрес, вълнение и др. Това се нарича психологическа полидипсия и също не е свързано с някаква вътрешна патология, освен психологическата сфера на животното. Не е трудно да се изключи психическа полидипсия. Ако ограничите употребата на вода, т.е. да не давате на животното да пие известно време, то относителната плътност на урината ще бъде нормална без негативни последици за животното.

Четвъртата причина за повишена жажда е наличието на здравословни проблеми, които провокират жаждата. Тя е свързана с повишен разход на вода от тялото, защото жаждата е компенсация на тази загуба.
Първият тип патология, при която се среща повишена употреба на вода е заболяването с увеличено образуване на урина (полиурия). И жаждата има компенсационен характер, за да попълни загубата на вода с урината и да запази необходимото количество вода в организма без да доведе до обезводняване.

Бъбреците са основният орган, който е отговорен за запазване на течностите в тялото. При пиене на вода бъбреците започват да я пазят, намалявайки количеството на образуваната урина.
За пример може да служи попадане на животното в пустиня при недостиг на питейна вода, отделяната урина ще бъда много малко.

Бъбреците запазват водата благодарение на вродения механизъм за регулиране образуването на урина, ако при заболяване тези механизми се разрушават, протича неоправдано голяма загуба на вода при усилено образуване на урина.
Животно с такива проблеми няма достъп до питейна вода, бързо се обезводнява и умира. За това, ако вашето животно има полидипсия, оставяйте му колкото е възможно повече вода, особено ако то остава само за дълго.

При други загуби на течности (не с урината) също се проявява нужда от пиене повече от обичайното и тези причини могат да бъдат:
- натрупване на течности в телесните кухини (гръдна и коремна);
- при воднянка;
- изпарение на течностите от повърхността на тялото и отлив от раната или изгорена повърхност;
- загуба на течности при диария;
- повръщане;
- секрет от половите органи;
- при слаба и продължителна кръвозагуба.

Не се опитвайте да определяте сами причината за жаждата при своето животно. За това се консултирайте с ветеринар.

Повишена жажда при кучета и котки, причини за заболяване

Списък на заболявания, които причиняват повишена жажда

Физиологични причини:
- повишено натоварване;
- висока температура.

Хранителни:
- повишено съдържание на сол в храната;
- ниско съдържание на протеини в храната.

Нарушен обмен на електролити:
- хиперкалцемия;
- хипокалемия;
- хипернатремия.

Заболявания на хормоналната система:
- акромегалия;
- захарен диабет;
- незахарен диабет (централен, нефрогенен);
- хиперадренокортицизъм;
- базедова болест;
- хипоадренокортицизъм;
- инсулинома;
- феохромоцитом;
- първичен хипералдостеронизъм;
- първичен хиперпаратиреоидизъм.

Хепатобилиарни заболявания:
- тумори на черния дроб;
- хепатит/холангиохепатит.

Инфекции:
- токсемия(пиометра).

Смесени причини:
- вродена липса на антидиуретични рецептори;
- заболявания на хипоталамуса;
- перикарден излив;
- полицитемия;
- психогенна жажда.

Онкологични заболявания

Бъбречни заболявания:
- остра бъбречна недостатъчност;
- хроничнаа бъбречна недостатъчност;
- гломерулонефрит;
- постобструкционен синдром(след запушване на уретрата);
- първична бъбречна глюкозурия;
- пиелонефрит;
- отмиване на осмоактивните вещества на бъбречния мозък.

Лекарствени/ токсични причини:
- Аминофилин;
- Кортикостероиди;
- Делмадинон ацетат;
- Диуретици;
- Етилен гликол;
- Индометацин;
- Литиеви съединения;
- Паракват;
- Фенобарбитал;
- Калиев бормид;
- Примидон;
- Пролигестон;
- Терфенадин;
- Теофилин;
- Родентициди.

Забележка: тази информация има справочен характер и не е изчерпателен списък на причините за възникване на този сиптом (симптоми), тъй като при наличието на няколко заболявания, протичащи едновременно, комбинацията от симптомите е непредсказуема.
Прилагането на приложената информация, особено без консултация от компетентен ветеринар, носи рискове. Не поставяйте диагноза сами, за да не навредите.


Общи последици от повишената употреба на вода

Свързана е с отмиване и загуба с урината на необходимите биологично активни вещества.
Повтаряме, че повишената употреба на вода- това е в 97% от случаите компенсация на загубата.

Важно е да разберете, че това, което се губи с повръщане или диария, или урината не е обикновена вода, а биологическа течност, съдържаща електролити, които са особено важни за тялото.

Какъв тип течности и какви вещества се губят зависи от пътя на загубата. При повръщане състава на загубената течност е един, с урината- друг, с изгоряла повърхност- трети.

За това вет. лекар знаейки за това, ще избере методите за попълване на загубените компоненти с оглед пътя на загубата. Помнете за казаното, особено ако животното не яде, един от методите за попълване е храната. И ако животното попълва загубата само на вода без попълване на запасите от електролити от храната, това рано или късно ще окаже сериозно влияние на самочувствието на животното.

Например, загубата на калий причинява хипокалемия, и тя допълнително повишава нуждата от вода.

Увеличеният транзит на течности през бъбреците намалява силно тяхната способност да концентрират урина, така както се отмива уреята от бъбречния мозък, която създава необходимото осмотично налягане за концентриране на урината.

Най-главното, при наличие на усилена загуба на вода и без достъп до източник за пиене, при кучето/котката бързо се развива обезводняване, опасно тежки последици и смърт. По този начин се формира затворен кръг.

Помнете, през цялото време на повишена жажда при животното, в никакъв случай не трябва да го ограничавате в употребата на вода, освен при някои изключения.

http://www.812vet.com/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Повишена жажда при кучета и котки и причини за заболяван

Мнениеот zoomaniak » Нед Дек 29, 2013 8:51 am

От това научих доста неща и аз дори :ab: Теро често си ближе пишката и поема части урина и пие вода с една мисъл повече от нормалното.

Ще го наблюдаваме :ah: :ba:
Опитвам се да овладея Хаоса.
zoomaniak
Пчела работник
 
Мнения: 11303
Регистриран на: Пон Май 17, 2004 4:52 pm


Назад към Ветеринарно медицински статии