[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Инфаркт на миокарда при кучета и котки
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Инфаркт на миокарда при кучета и котки

Инфаркт на миокарда при кучета и котки

Мнениеот meri » Чет Яну 09, 2014 4:43 pm

Инфаркт на миокарда- некроза(исхемична некроза) на миокарда(участък сърдечен мускул)в резултат от несъответствие на коронарния кръвоток (исхемия).

Причини за инфаркт

При кучетата най-честата причина за инфаркт на миокарда са хормонални нарушения, свързани с възрастта. По-рядко се срещат обменни нарушения, вследствие на които стените на съдовете се удебеляват за сметка на мастните отлагания. Т.е., инфаркт на миокарда при кучето е рядка диагноза. Тя се потвърждава само по време на аутопсията.

Инфарктът при кучетата може да бъде провокиран от запушване на коронарната артерия от емболия или тробм. Също така до инфаркт може да доведе миокарден васкулит (възпаление на кръвоносните съдове), причинен от вродена съдова аномалия или бактериален ендокардит.

Симптоми

Признаците на инфаркт не са специфични и могат да се проявяват и при много други заболявания.
Сред такива симптоми са:

- Цианоза (посиняване) на лигавиците;
- Задух;
- Нестабилна походка;
- Отказ да става и нежелание да се движи;
- При кучетата има болка зад гръдната кост, но не винаги е възможно да се определи естеството на болката;
- В острия период животното изпитва силна болка в областта на левия лакът. Болката може да продължава до няколко дни и с помощта на нитроглицерин не се купира. Кучето е възбудено от страх;
- Може да се забележи аритмия и тахикардия, а при развитието на сърдечна недостатъчност- намаляване на кръвното налягане.

За инфаркт на миокарда може да предположи кардиологът при преглед с помощта на специално изследване на електро-кардиограф.

В началото трябва да се изключи сърдечна патология, което се среща по-често и е съпроводено със сходни клинични признаци.

Това е дилатационна или хипертрофична кардиомиопатия, различни аритмии (екстрасистоли и блокади), причината за които е нарушената работа на сърдечните клапи и други сърдечни патологии.

Добър метод на диагностика е ангиографията. Тя изисква въвеждането на наркоза, а това е опасно за болното куче.

При първите признаци на остра сърдечна недостатъчност трябва да се обърнете към ветеринар, а по-добре към кардиолог. Забавянето може да струва живота на кучето. Правилната диагноза може да се постави само след необходимите изследвания, измерване на кръвното налягане, кръвен анализ.

Периоди на протичане на инфаркта

Във вет.медицина клинично се отделят пет периода на протичане на инфаркт на миокарда:

1.Прединфарктен - продължава от няколко часа до месец, въпреки че може да отсъства;

2. Остър период- започва с възникването на рязка исхемия на миокарда и продължава до появата на признаци на некроза;

3.Острият период се характеризира с образуването на некроза и изтичане в рамките на 2 до 14 дни;

4.Подостър период- това е завършване на образуването на белег, заместен с некротична гранулационна тъкан. Може да продължи до осем седмици от началото на заболяването;

5.За постинфарктният период е характерно уплътняване на белега, а миокарда се адаптира към новите условия на работа в продължение на половин година от началото на инфаркта.

Лечение

Самолечението е опасно за живота на кучето.
Трябва спешно да посетите ветеринар.


В повечето случаи кучето бързо се справя с прекарания инфаркт на миокарда, защото сърцето има много колатерални съдове. Те заедно с повредения участък бързо поемат натоварването.

- За премахване на шока и скорошното оздравяване във вет. медицина широко се използват антиангинални средства;

- Хепарин се прилага за профилактика на тромбоемболични усложнения. Също така е необходима витаминотерапия и диета;

- Храненето трябва да бъде основано на лесноусвояеми млечно-кисели и въглехидратни витаминизирани храни;

- От диетата на животното се изключват мазнини, сладкиши и подправки.

Инфаркт на миокарда при котките

При котките симптомите се проявяват замъглено и неспицифично, което усложнява диагностиката и отдалечава времето за начално лечение.
При котките изключително рядко възникват обменни нарушения, водещи до образуването на холестеролни плаки, удебеляване на съдовата стена и атеросклероза. За това здравите животни, дори в старческа възраст, не са подложени на сърдечни заболявания. В повечето случаи инфарктът при котките е последица от неконтролируем вроден сърдечен порок.
Друга причина за инфаркт е васкулит. При това заболяване се възпаляват стените на съдовете, което води до влошаване на кръвотока и миокардна некроза на тъканите. Инфаркт при котките може да се развие в резултат на запушване на съдовете от тромб, хелминти или емболия (чуждо тяло, въздушен балон, парче от тумор и др.).

Симптоми:

- Внезапно безпокойство, разширени зеници, паника;

- След известно време рязка слабост, пълна апатия;

- Котката се движи неуверенно, залита или напълно отказва да става;

- Лигавиците посиняват или избледняват, развива се задух.

Обширен инфаркт при котките не се случва, но животното се нуждае от спешна помощ. Главното е да не безпокоите котката, да не се опитвате да я храните, да в подвигате, да очаквате някаква рекация- животното изпитва болка. В острия период някои животни куцат с лявата предна лапа поради силните болки в лакътната става, след това болката преминава в областта на гърдите. Котката спешно трябва да се заведе в клиника. Транспортирайте я само в бокс с твърдо дъно.

Миокардния инфаркт предизвиква замъглени симптоми. Лекаря трябва да изключи аритмия, кардиомиопатия, други патологии на сърдечно-съдовата система, причиняващи сходни признаци. За потвърждаване на диагнозата са необходими апаратни изследвания- ЕКГ и ехокардиография на сърцето.

В повечето случаи при свовременно лечение, инфаркта не води до смърт или необратими последици за здравето. Медикаментозна терапия: пейсмекър, разреждащи кръвта средства, диуретици, ускоряващи процеса на регенерация, седативни препарати и др. Задължително създаване на комфортна обстановка (пълен покой, щадящ режим) и диетотерапия (лека храна на малки порции, изключва се тлъсто месо, говеждо, овнешко, черен дроб, сирене и масло).

http://dogsecrets.ru/
http://vashipitomcy.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Ветеринарно медицински статии