[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Язва на стомаха при кучетата и котките
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Язва на стомаха при кучетата и котките

Язва на стомаха при кучетата и котките

Мнениеот meri » Нед Мар 30, 2014 8:45 pm

Язва на стомаха при кучето

Изображение

Животното повръща дори тогава, когато неговият стомах е празен. В повърнатата маса има кръв, или изпражненията имат черен цвят?

Язвата на стомаха при всички породи кучета е симптоматична проява на други заболявания.
Язвата на стомаха е ерозивно възпаление, което възниква при въздействието на солна киселина и пепсин на локализираните участъци на лигавицата на стомаха(пептична язва). При остро поражение възникват единични или множествени участъци на повреждане, а при продължителен, хроничен процес възникват дълбоки огнища на язва с повдигнати ръбове.

Причина за образуването на язва могат да станат всякакви фактори, които провокират гастрит в съвкупност с прекалено отделяне на солна киселина.

Основни причини за образуване на язви:

1.Медикаментозно лечение, също неконтролирано от вет. лекар:

- нестероидни противовъзпалителни препарати(кетофен, римадил);

- салицилати(аспирин);

- глюкокортикоиди (дексаметазон, преднизолон, хидрокортизон).

2.Намаляване на налягането, шокови състояния.

3.Стрес-фактори, които провокират отделянето на катехоламин и кортизол (улцерогенни вещества).

4.Бъбречна недостатъчност. Висока концентрация на урея в кръвта задържа отделянето на гастрин и стимулира прекомерното производство на солна киселина, което причинява язва на стомаха.

5.Жлъчен рефлукс, когато жлъчните киселини провокират производството на солна киселина и пепсин.

6.Различни неоплазии(тумори) в стомаха при кучето, когато протича разрушаване на лигавичната бариера и се създават благоприятни условия за развитие на язви.

7.Отравяне с химически, отровни вещества.

Основна симптоматика на заболяването

По-често при развитие на заболяването не се проявяват никакви характерни симптоми, по които стопанина на кучето да подозира проблем. Понякога язва на стомаха без симптоми се открива при специфични усложнения характерни за перитонит, който възниква при перфорация на стената на стомаха, или по арозивното кървене в стомашно-чревния тракт.

В такива ситуации стопанина забелязва, че поведението на кучето рязко се променя, бързо нараства анемията, общата слабост, кучето започва да стене. При кръвотечение в стомаха или червата може да се развие диария и повръщане като "утайка от кафе". Фекалните маси имат зърнеста, течна, смолиста форма.

За разлика от арозивното кървене, възникващо при отравяне, уремия, хеморагична диетаза, сепсис и инфекциозни заболявания, а именно присъствието на такива признаци. При всички други случаи кръвта в повърнатите маси ще бъде чиста.

При възникване на стомашно кървене, и в случаите на усложнение на язвата, прогнозата е неблагоприятна, животното умира.

Ако кучето има често повръщане "утайка от кафе", болка при палпация в областта на корема, отказ от храна, повишена жажда, намалено тегло, анемия, характерна, принудително извита на гърба поза- това говори за явно наличие на язвени повреди в стомаха на кучето.

Диагностика

Провеждат се следните изследвания:

- гастроскопия;
- рентгенографско изследване с контрастно вещество;
- УЗИ на коремна кухина.

При изследване на кръвта може да се види възпалителен процес, протича смяна на левкоцитарната формула "в ляво"- характерно за язва на стомаха.

Терапия

При язва на стомаха лечение се назначава само след точно поставяне на диагноза, вероятността от грешка може да доведе до катастрофални последици за животното. Прилагат се само консервативни методи на лечение.

При явно кръвотечение е необходимо да се проведе инфузионна терапия с плазмозаместващи разтвори. Въвеждат се спазмолитици, кръвоспиращи и обезболяващи средства.
В бъдеще са показани антибиотици и хормонотерапия.

Задължително въвеждане на:

- Н2-рецепторни блокери, които спират производството на солна киселина и пепсин;

- средства, обвиващи стомашната лигавица;

- Антиеметични препарати (против повръщане).

Парентерално хранене се назначава при продължително протичаща анорексия(отказ от храна) или при лечение на язви хирургично. При куче със запазен апетит или намиращо се в стадий на оздравяване може да се назначи диетично хранене с течни, лесноусвоими храни.

Язва на стомаха при котките

Едно от последствията на прекалената любов към котките- това е язвата на стомаха, и по-точно неправилното хранене. Отвътре стомаха е покрит с лигавица. В нейната дебелина се намират жлези, отговорни за производството на различни вещества, наречени стомашен сок. Стомаха произвежда и защитна слуз, която пречи на агресивното действие на киселините, като не им позволява да повредят стените на стомаха. Възпалението на горните слоеве на лигавицата се нарича гастрит, а язвата при котките засяга по-дълбоките словеве, водейки до трофични промени на тъканите.

В повечето случаи причината за язва е неправилното хранене:

- студена/ гореща храна;
- хранене с отпадъци от масата;
- храна икономичен клас;
- еднообразно хранене (месо или риба);
- мазна, солена храна, пушена храна и подправки.

Понякога язвата при котките възниква в резултат на неизлекуван гастрит или хронично заболяване на червата, панкреаса, бъбреците, черния дроб, храносмилателната система. Не се изключват и механични причини- кости, чужди тела.

За съжаление язвата дълго време се "маскира" под леко неразположение, липса на настроение или банална ленивост. От страни изглежда все едно, че котката не желае нищо, освен да спи.
Симптомите се появяват тогава, когато лигавицата на този орган вече е повредена силно, с образуване на дефект, болезнен възпален участък- язвата.

Симптомите са неспецифични, възникват периодично:
- повръщане, често с примес на кръв;
- оригване, неприятна миризма от устата;
- запек, диария осеяни с кръвни съсиреци;
- лош апетит;
- ниска физическа активност;
- болезнен корем;
- отслабване, пожълтяване или посиняване на лигавиците в устата, клепачите.

Симптомите се проявяват само в периода на обостряне. В останалото време котката се чувства добре и изглежда здрава. При анализ на стомашен сок се открива повишена киселинност, при рентгенография се установява вида на язвата- прогресираща или обикновена. Обикновената язва има неравни краища, прогресиращата язва е заоблена, с удебелени краища, лошо зараства.

При перфорация или пробождане на язвата съдържанието на стомаха се излива в коремната кухина, което води до бързо развитие на перитонит и смъртта на котката. За това е жизнено важно навреме да се обърнете към ветеринар. Не се опитвайте да лекувате язвата с народни средства, много от тях влошават ситуацията.

Уверявайки се, че това е язва, лекарят ще назначи лечение(болкоуспокояващо, спазмолитично, седативно) и средства за защита на стените на стомаха. Това са обвиващи лекарства, които предовратяват контакта на лигавицата с агресивните компоненти на стомашния сок.

Съвети на вет. лекар

Хранете животното по-често. Язвата има тенденция да прогресира, когато между храненията има големи паузи, това позволява на течната стомашна киселина да дразни стомаха. По-честото хранене позволява да се неутрализира действието на киселините, причиняващи язва. Ако храните животното само веднъж на ден, разделете порциите на две, а ако го храните два пъти, давайте храната на три приема.

Нормализирайте работата на стомаха с помощта на цветна есенция алое вера. Ако всеки ден добавяте в питейната вода сок алое вера, това ще помогне да премахнете гаденето и да ускорите излекуването на язвата. Препоръчва се да давате на котките и малките кучета с тегло до 15 кг една чаена лъжичка алое на ден, а на по-големите кучета- две супени лъжици или повече.

Използвайте само този сок алое вера, който специално е предназачен за пиене. Не използвайте гел.

Можете да лекувате животното с ръждив бряст. Кората на ръждивия бряст отдавна се използва за лечението на болно гърло, тя е полезна и при язва. Използвайте ръждив бряст (Ulmus rubra) на прах, така ще можете да го смесите с вода до пастообразно състояние. Животно с тегло до 15 кг може да приема половин чаена лъжичка за един прием, а по-големите кучета- до една супена лъжица. Давайте ръждив бряст 3-4 пъти на ден между храненията.

Някои кучета облизват ръждивия бряст от лъжицата, но други не го искат. В такъв случай ще трябва да го излеете с лъжицата в устата. Ако не намерите на прах, можете да купите капсули и да смесите съдържанието им с вода до получаване на пастообразна смес.

Покрийте повърхността на червата с пектин. Пектинът се използва в желета, конфитюри, свързва повърхността на раздразнения стомашно-чревен тракт и помага за лечението. Давайте на кучетата и котките болни от язва на стомаха по 50 мл пектин на всеки 10 кг тегло веднъж на ден.

Правилно хранене на кучетата и котките при стомашна язва

Не давайте на животното висококалорийна храна. Въпреки че кучетата и котките се нуждаят от голямо количество протеини, много източници на протеини съдържат киселини, които могат да дразнят слабия стомах. Намалете дозата на протеините до 20% при кучетата и до 50% при котките.

Кучетата и котките, страдащи от язва на стомаха не трябва да ядат висококалорийни отпадъци от масата. Давайте лесно усвояема храна- ориз, пиле, извара, варен картоф и сварени яйца.

Ускорете оздравяването с витамин. Аминокиселината, която се нарича L-глутамин се продава и се препоръчва за лечение на лигавиците в целия организъм, включително лигавицата на стомашно-чревния тракт. На животни с тегло повече от 15 кг, можете да давате по 100 мл L-глутамин на ден, а на по-малките животни- 50 мл.

Лечението при котките задължително включва диетотерапия. Храната трябва да бъде полутечна, леко топла. Съществуват готови лечебни храни за котки, страдащи от язва. Консервите са за предпочитане. Сухата храна се залива с гореща вода и се запарва под капак до кашообразно състояние. Храненето е на малки порции, 3-5 пъти на ден.

http://www.zoonoz.ru/
http://dobrovet.ru/
http://vashipitomcy.ru/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Ветеринарно медицински статии