[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Заболявания и травми на опашката при кучетата и котките
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Заболявания и травми на опашката при кучетата и котките

Заболявания и травми на опашката при кучетата и котките

Мнениеот meri » Пон Мар 31, 2014 3:24 pm

Изображение

Фрактура на опашката при котките

Изображение

Травмите на опашката са болезнени и могат да бъдат причинени от различни причини. Опашката при котките е една част от тялото, която се използва за преценка на разстоянието, преминаване през тясно пространство, за баланс. Ако в резултат на травма опашката не може да бъде запазена, котката може да се научи да се ориентира и балансира без нея.

Опашката е удължена част от котешкия гръбнак, състои се от прешлени, съдържа кръвоносни съдове и дори чувствителни нервни окончания. Ако дръпнете силно опашката, прешлените могат да се изместят от местата си, натискат нервите и правят опашката "мъртва".
Ако във вашия дом има малки деца, научете ги че не трябва да дърпат котката за опашката.

Опашката излиза последна с тялото на котката. Случайно затваряйки вратата, опашката може да се огъне и да счупи някои прешлени. Ако настъпите или хванете котката за опашката, това може да доведе до тежки последици за нея.

Много причини могат да доведат до повреждане на опашката и това не е рядко явление. Травми могат да възникнат, когато опашката е прищипана с вратата, настъпили сте я, или когато котката е попаднала под кола. Фрактури или други травми могат да бъдат много сериозни. Въздействието от удара на автомобила може да доведе до нарушение на тези чупливи кости в опашката и да доведе до необратимо повреждане на нерва. Всяка битка може да доведе до фрактура. Ако можете да опипате опашката, ще откриете тези признаци на травма.

Травмите на опашката са много забележими, когато опашката е ранена, тя ще се сгъне или ще се вижда фрактурата на мястото на разкъсване или счупване. Стопанина вероятно ще забележи и силната болка в основата на опашката. Възможни са разкъсни рани. В зависимост от това къде е проблема, може да забележите увеличение в обема или рязко извиване на опашката. Котката понякога е в състояние да движи долната част на опашката, но горната, която е била наранена, може да бъде нарушена.

При очевидна травма на опашката не е необходима диагностика. Но когато опашката изведнъж се окаже парализирана, се изпълняват редица диагностични тестове.

Параличът на опашката може да бъде очевиден, когато няма никакви признаци на движение. Опашката се състои от малки прешлени и са свързани с гръбначния стълб чрез сакрума.
Гръбначния мозък не достига до опашката, но нервните оконачания от гръбнака продължават и могат да бъдат повредени при травма, разположена близо до основата на опашката. Повреждането на нерв може да доведе до невъзможност за преминаване на изпражненията или урината и куцота. Много котки се възстановяват, но не всички. Много зависи от котката и степента на повреда. Понякога е необходима ампутация на опашката. В много случаи стопанина трябва да помогне на котката, да изпразва пикочния мехур.

Когато опашката е парализирана, добър вариант на лечение е ампутацията, защото опашката пречи на уринирането и дефекацията.

"Мъртва опашка"-това е тогава, когато котката влачи опашката след себе си, почти неподвижна.

Лечението на "мъртвата опашка" зависи от тежестта на повредата. Вет. лекар трябва да направи рентген, за да определи мястото на разкъсване, ако има, и тогава ще се определи лечението. Някои травми зарастват сами. Но трябва да се уверите, че травмата е разположена ниско, и не събирайте животното с други котки известно време.
В повечето случаи травмата на опашката заздравява самостоятелно.

Тъй като опашката се намира близо до ануса и уретрата, за това те имат общи нервни окончания. Ако опашката е била силно повредена и трамвата е разположена близо до основата на опашката, могат да се развият проблеми, свързани с контрола при уриниране и дефекация. В такива тежки случаи лекаря може да предложи ампутация на опашката.

Изкълчване

Опашката се състои от прешлени, съединени с хрущялна тъкан. Изкълчване- това е изместване на прешлените един спрямо друг. Опашката изглежда деформирана, стърчи неестествено настрани, тъканите в областта на травмата са болезнени и подути. В повечето случаи е невъзможно самостоятелно да определите дали опашката е счупена или е изкълчване. Трябва да заведете котката спешно на лекар, да се направи рентгенова снимка, да се изправят изместените прешлени и да се постави фиксираща превръзка.

Нарушение целостта на тъканите

Повреждане на тъканите в резултат на ухапване, порязване, удар или друга травма са забележими визуално и в повечето случаи не е необходима апаратна диагностика. Ако котката я боли опашката или раната е обширна, трябва да я заведете веднага на лекар.

Изображение

Първа помощ: кислородна вода за обеззаразяване, стерилна превръзка за спиране на кървенето и предовратяване на инфекции. Малки драскотини, пукнатини и други ранички могат да се обработят с всякаква антисептична маз. Въпреки всичко трябва да заведете котката на лекар, защото и най-малката драскотина може да стане причина за инфекции, некроза на тъканите, сепсис и др. при самолечение.

Тумори

Всички неравности, пъпки, отоци и други- е повод за посещение на ветеринар. Малката бучка на опашката може да се окаже рак на кожата, място за натрупване на подкожни паразити, гнойна торбичка или нещо друго, което изисква квалифицирано лечение. Туморът може да се окаже безобиден, не болезнен и безвреден, котката може да се чувства добре и да не обръща внимание, но това е до време.

Загуба на козина

Причините, поради които котката оплешивява на опашката, са много. Това е дерматит, гъбички или бактериални инфекции, алергични реакции, дори стрес. Понякога котката сама изгризва козината заради силен сърбеж. В някои случаи такава реакция е възможна след прилагане на козметика. Не трябва да изключвате паразити, както външни, така и вътрешни.

Изображение

Само ветеринар може да определи защо е оплешивяла опашката на котката. Желателно е да не провеждате самолечение, основано на визуален преглед. Разумно е да се направят анализи на кръв и кожна проба. Много ветеринари обичат да лекуват алергия, поставяйки диагнозата "на око".

Вродени дефекти на опашката

Котенца с изкривена опашка понякога се раждат и при породистите котки, и при безпородните. Опашката може да бъде извита встрани, на няколко места с фрактура или крива, това е дефект който забранява достъпа на котката до изложби и развъждане. Такова котенце може да стане домашен любимец, но трябва да помните, че е само "за дома".

Изображение

Лека некорекция на опашката е дефект на последния и предпоследния прешлен,- допустима в някои породи, но изключва развъждане.

Да се чифтосват котки с изкривена опашка е рискуване на здравето на потомството. Следващото поколение може да се роди не само с крива опашка, но и с изкривен гръбначен отдел, вродена патология на вътрешните органи, нежизнеспособни или дори мъртви. Изключение са породите котки бобтейл, за които деформацията на опашка е регламент в стандарта.


Травми и заболявания на опашката при кучето


Изображение

Кучетата с по-дълги опашки са по-подложени на травмиране. Опашката при кучето се състои от малки кости, които се задържат заедно с помощта на ставите. Костите могат да се счупят или разрушат, могат да бъдат изкълчени.
Съществуват множество начини за получаване на травма на опашката:
при удар, при дърпане на опашката, при настъпване. Кучетата обичат да махат с опашка, което често е причина за травма.

За съжаление стопанина не винаги може да бъде там в момента на получаване на травмата. Травмите на опашката варират от незначителни до силни кръвотечения.

Рани

Тъй като в опашката има добър приток на кръв, дори и незначителни рани могат да кървят силно. Ако кучето получи незначителна рана, я промийте с антибактериална маз. Ако раната е от ухапване, отведете кучето при ветеринар. Ако раната е сериозна, го заведете на лекар. Ако раната е повърхностна, след промиване я намажете с антибактериална маз и леко я бинтовайте. Поставете на кучето защитна яка, за да не свали превръзката. Сменяйте превръзката всеки ден, докато раната не заздравее. Ако се появят признаци на инфекция, се обърнете към ветеринар.

Травмата на опашката може да бъде опасна и болезнена за кучето. Ако има повреждане в основата на опашката близо до тялото, може да бъде засегнат нерв, за това заведете кучето на лекар. Мускулите около основата на опашката помагат на кучето при дефекация и уриниране, така че всяка травма в тази област може да доведе до незадържане, ако не се лекува правилно. Травмите на върха на опашката не са опасни.

Ако подозирате, че опашката е счупена, веднага заведете кучето на лекар. Признаци на счупена опашка са: подуване, напрежение, болка, кучето изпитва трудност при махане с опашка или преместване, изкривяване на опашката.

Изображение

Счупената опашка не може да се лекува в домашни условия, защото трябва да бъде идеално имобилизирана. Ако костите в опашката са счупени, те започват да срастват и това може да доведе до огъване. При значително счупване може да се наложи ампутация на опашката. Кучето може да изпитва силна болка заради травмата, което изисква назначаване на обезболяващи.

Разтягане на опашката може да се подозира, ако кучето спре да клати придатъка. Опашката може да виси свободно. Кучето не може да лежи или седи. Такова състояние често е резултат от пренапрежение в резултат на тежки физически натоварвания или плуване в студена вода.

Травми на опашката могат да се получат заради изкълчване, контрактури, навяхвания, фрактура на прешлените. Заболявания на опашката са и рани, екземи, кариес на прешлените, остеомиелит, тумори и язви.

При късокосместите кучета често на опашката се появяват язви. Това се случва заради размахването на опашката. Първата язва възниква след удар на опашката в някоя повърхност. След това тя засъхва и на нейната повърхност се появява коричка, която сърби и не дава мира на животното. Кучето започва да се чеше, и разлизва до нова язва. В раната попадат микроби, тя започва да гнои и се разпространява и по-нагоре, до основата. Язвите не заздравяват сами, те трябва да се лекуват. В зависимост от стадия на заболяването, лечението е местно и вътрешно. Ако изобщо не се лекува, от усложнението може да се получи некроза на прешлените и опашката трябва да се купира.

Тумори- в началото тумора е малък, след това нараства. Много тумори могат да се преродят в злокачествени, но и доброкачествените бучки нямат място на опашката. Следете състоянието на опашката и при първи симптоми се обърнете към ветеринар.

http://www.mydog.su/forum/bolezni-khvosta-u-sobaki
http://vashipitomcy.ru/publ/zdorove/bol ... 15-1-0-202
http://www.zoovet.ru/text.php?newsid=937
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Заболявания и травми на опашката при кучетата и котките

Мнениеот meri » Пон Мар 31, 2014 3:37 pm

Рентгенова диагностика на аномалното развитие на опашката при кучетата и котките

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

ИзображениеИзображение

Изображение

ИзображениеИзображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Рентгенова диагностика на травма на опашката при кучета и котки

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

http://xray.com.ua/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm


Назад към Ветеринарно медицински статии