[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Заболявания при паяците
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Заболявания при паяците

Заболявания при паяците

Мнениеот meri » Пон Юли 21, 2014 2:20 pm

Лечението на паяците е слабо изучено, практиката за лечение е малка, за това ще се спрем на основните моменти, свързани с най-често срещаните заболявания при паяците в плен и действията, които може да извършите, за да избегнете смъртта на своя паяк.

Помнете, че в повечето случаи в резултат на заболявания паяците умират.
За това вие сте длъжни да спазвате основните изисквания и условия на отглеждане на паяците, да бъдете наблюдателни и да не проявявате небрежност при отношение с тях, за да не допуснете заболявания и да не им навредите.

Дехидратация

Едно от най-разпространените заболявания при паяците в плен е дехидратацията.
Ако в продължение на няколко дни забележите, че паяка често седи над поилката с вода или е потопен в нея, по-скоро това е признак, че той се отглежда прекалено сухо. Това също означава, че при приближаващото линеене е голяма вероятността от нейното благоприятно протичане, загуба на крайници, повреждане на меките тъкани на тялото, което може да доведе до смърт.

Изображение

Повишете влажността на въздуха с редовно пръскане, поливане на субстрата и следете поилката винаги да бъде пълна с чиста вода.
Ако паяка е силно отслабен, не е в състояние самостоятелно да се придвижва и пие, трябва да проведете следната процедура: принудително поставете паяка в контейнер с вода в продължение на един час, така че хелицерите и предната част на главогърдието непосредствено да се докосват с водата. Постоянно контролирайте ситуацията, защото не трябва да допускате попадане на вода в белите дробове, и ако паяка продължава да пие, оставете го за по-дълго време. Тази процедура може да бъде повторена няколко дни. При подобряване на състоянието на паяка, той се премества в постоянния терариум със задължително наличие на голям съд с вода. След няколко дни може да му предложите храна.

Изображение

Повреждане на тъканите

Друга разпространена причина за смъртта на паяците е повреждане на тъканите на тялото, а особено разкъсване на корема в резултат на падане от стените на терариума на твърди обекти или от ръцете на пода. Също се случва повреждане на тъканите на паяка в резултат на ухапване от щурци.
При паяците от вида Brachypelma albopilosa, при големите екземпляри, е отбелязана появата на "херния", което в последствие в резултат от прехранване и отглеждане на твърд субстрат може да предизвика разкъсване на корема при линеене.

Изображение

Единственото, което можете да предприемете в такива случаи е да намажете отгоре повредения участък с тънък слой вазелин за спиране на изтичането на хемолимфата и да поставите паяка в стерилен контейнер за бъдещо наблюдение.

В литературата са описани съвети за посипване на раната с пшенично брашно и покриваща раната с тънко парче оризова или тоалетна хартия.
Препоръчва се редовното смазване на раните с антибиотичен препарат (неомицин).

В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ ИЗПОЛЗВАЙТЕ йод, етилов спирт или кислородна вода, защото е голяма вероятността от отравянето и смъртта на паяка.

Ако ви провърви и паяка остане жив, то са очевидни бъдещите проблеми, свързани с линеенето (но в повечето случаи паяка умира).
Първия проблем е в особеностите на водния обмен при паяците. Това е така, защото организма на паяците се състои повече от 70% от вода. В природата поддържането на необходимото ниво влажност осигуряват дупката или друго укритие. В плен такава влажност трябва да се поддържа изкуствено, т.е. независимо от това, към коя група се отнася конкретния вид паяк, в периода на линеене трябва да се поддържа по-високо ниво на влажност в сравнение с обичайните условия на отглеждане, особено ако състоянието на паяка предизвиква някакви опасения. Високата влажност на въздуха осигурява поддържането в размекнато състояние на стария екзоскелет на паяка.

За това е целесъобразно да провеждате пръскане на терариума с топла вода в продължение на няколко дни непосредствено преди линеене.

Втория проблем, свързан с линеенето на паяка възниква при физически отслабени и паяци в последна възраст. Най-голямата опасност е свързана с това, че паяка не може да извади крака през пръстена на стария екзоскелет, и тогава процеса на линеене става по-продължителен. За това време стария екзоскелет постепенно изсъхва и натиска новата обвивка на паяка, която на свой ред се втърдява, губи своите еластични свойства, и преминаването през пръстените на стария екзоскелет е невъзможно.

Още една причина, обуславяща възможните трудности с линеенето на паяка, е свързана с вече съществуващата повреда на стария екзоскелет. Ако белега, образуван в резултат на повреждането е голям, то той служи за място на "спояване" между стария и новия екзоскелет. За това съответната област на тялото на паяка се получава като хваната, и преминаването й през старата обвивка се оказва невъзможно.

В подобен случай често паяка откъсва хванатия по този начин крайник, който след това се възстановява.
Такова "самоилзекуване" се наблюдава и в случаите, ако паяка получава силно повреждане на краката, например, в резултат от ухапване на хранително животно или от друг паяк. Ако се случи такава ситуация, можете да опитате изкуствено да премахнете неспособния да отлинее крайник на паяка, но тази операция се намира само под ваша отговорност!

Във всеки случай, както и при лечението на всяко друго заболяване на паяка, са възможни и други мерки, да намерите някакъв начин за лечение на паяка, дори това да завърши със неговата смърт, отколкото просто да седите и да очаквате неговата смърт.

Повреждане на корема
Изображение

Акари

При отглеждането на паяци в условия на прекалена влажност и лоша вентилация в терариума се развиват акари в огромни количества. До сега не е установено дали те паразитират на паяка или не, но съществуват няколко реални опасности, свързани с това.

Изображение

Изображение

Първа, акарите се заселват непосредствено на самия паяк, безпокоят го и причиняват стрес. В резултат на това паяка може да престане да приема храна, организма на паяка отслабва.
При размножаване на акарите в огромни количества, те са в състояние да проникнат в белите дробове и устата и по този начин да причинят смърт.
В случай на откриване на акари в терариума(най-голяма активност те проявяват през нощта), в почвата и на нейната повърхност, на декоративните елементи и др. Трябва веднага да премахнете акарите от терариума и с мека четка внимателно да ги свалите от паяка. При голямо количество акари, за премахването им от тялото на паяка може да използвате слаб сапунен разтвор или вазелин, които след това се отмиват с чиста вода. Внимавайте течността да не попадне в белите дробове на паяка.

Тъй като този начин на обработка на паяка причинява стрес, трябва да бъдете внимателни, за да не бъдете ухапани. След обработка паяка се поставя в терариум без субстрат или някакви елементи на декорация, в който е поставен само съд с вода и при необходимост, укритие. Този режим трябва да се спазва 1-2 седмици, докато не се уверите, че паяка е избавен от акарите окончателно.

Стария терариум и всички декоративни елементи, укритията, трябва да бъдат дезинфекцирани, а субстрата сменен изяцло.

Мушички

Аналогична процедура се препоръчва при заселване на ларвите на много малките мушички с тъмна окраска (самите мушички ще забележите летящи в терариума или около него) във влажния субстрат, които много често се срещат в грунда в оранжериите и саксийните растения в разултат на тяхното преливане.

За да избегнете появата на описания проблем, трябва да следите за чистотата в терариума на паяка, своевременно да почиствате екскрементите и остатъците храна, да оборудвате терариума с добра вентилация, периодично напълно да сменяте субстрата( веднъж на 6 месеца).

Въшки

Разбира се, че не човешки. Книжните въшки не са опасни за паяка, но тук стои въпроса за естетиката и възмножния "стрес" при паяка. Нежелателните съжители се изхвърлят заедно с грунда и терариума и декорацията се измиват.

Мравки

Това е рядка напаст. Но ако в аквариума се засели колония, може да останете без паяк.

Карантина

При получаване на паяк хванат в природата, се препоръчва отглеждането му в продължение на 2 месеца отделно от останалите, за да не ги подложите на риск от масово заболяване.
Целесъобразна е карантина на паяка. Поставете паяка във временно просторно помещение(терариум), в което вместо грунд се използват няколко слоя филтърна хартия(възможно е използването на бяла тоалетна хартия), която трябва да бъде влажна. Също в терариума се поставят поне две укрития, голям съд с вода. Ако паяка е активен и е в състояние самостоятелно да се придвижва, той сам ще намери водата, ако не, ще трябва да му помогнете.

Когато се убедите, че паяка пие вода, дайте му време да се адаптира в новото помещение с постоянен достъп на вода около седмица. След това му предложете храна. Хранителните обекти поставете в терариума с паяка през нощта. За първи път това могат да бъдат подходящи по размер щурци. Ако през първата нощ щуреца не бъде изяден, и ако той не причинява безпокойство на паяка, може да бъде оставен в терариума за още 1-2 дни.

Ако паяка е отслабен и не е в състояние да хване подвижната храна, трябва да го поставите в терариума на такова място, където няма дразнещи фактори (шум, светлина и др.) и да поставите за през нощта обездвижен щурец или друг хранителен обект непосредствено до хелицерите на паяка.

Желателно е да създадете условия на повишена температура 30-34 С(имайте предвид, че температура до 36 С не е фатална за повечето видове паяци, с редки изключения).

Когато паяка започне да яде обездвижнената храна, можете постепенно да го преведете на нормален режим и условия на хранене.

Постарайте се да положите максимум усилия, за да запазите живота на паяка.

Паяците, хванати в природата са заразени с различни кръгли, плоски червеи, а също с други паразитни организми, диагностиката на които все още не е разработена и паяка често умира "без видими причини."

Поради тази и други причини отглеждайте само паяци, развъдени в плен, защото те гарантират, че няма да имат никакви паразитни организми.

Изтощение

Признаци- летаргия, слаба подвижност, често се наблюдава хлътване на корема. Стопанина трябва да знае, кога е хранил паяка за последен път, защото ако не сте хранили паяка в продължение на 2-3 месеца, това също е признак на изтощение.

Причини- при паяците се случва да отказват храна. Това може да бъде свързано със сезонната ритмика, стрес, или нещо маловажно. Изтощението не е особено опасно за паяците, докато не загубят много тегло и изглеждат здрави. Но понякога заради това се стресират и се намират пред смъртта. Помнете, че достатъчно дълго без храна може да стои възрастен паяк, или подрастващ, но младите паяци бързо умират от това.

Лечение- пускайте всяка вечер по един щурец. Ако на сутринта той не е изяден, махнете го. След това предлагайте на паяка по 1-2 щуреца всяка вечер- рано или късно ще започне да яде. Ловното поведение се стимулира от приглушена светлина, може малко да повишите температурата, да имитирате малък дъжд с помощта на пръскане. Отслабените паяци могат да се хранят САМО вечер, при слаба светлина. През нощта никой не трябва да безпокои паяка, по-добре не влизайте в стаята с терариума. В особено тежки случаи се прилага следната тактика- щуреца леко се обездвижва и леко "се натрошава", а след това се поставя до краката на паяка.

Отравяне

Признаци- летаргия, отделяне на течности от устата, паяжинна пътека.

Причини- възможно е храната да е хваната в природата и да е обработена с инсектициди, или други химически вещества.

Лечение- помага известно намаляване на температурата и поене на паяка, но не винаги.

Механично повреждане, рани, "кръвоизливи"

Признаци- колкото и да е странно, повредите се виждат добре на паяка, и вие ще ги забележите. Хемолимфата изглежда като прозрачна, леко вискозна течност, изтичаща от раната.

Причини- падане от голяма височина, зашеметяване, други причини.

Лечение- ако раната е малка, то изтичащата от нея хемолимфа, засъхва, затваря се сама. Но на това място се образува малък струпей, който може да доведе до проблем с линеенето, въпреки че понякога паяците сами премахват струпеите. Ако раната е голяма и е възможна смъртта на паяка от изтичане на хемолифма, трябва веднага да се намесите. Ако раната се намира на крайниците, най- радикалния метод е ампутация. За това паяка здраво се фиксира в ръце, и се държи за бедрото, дръпва се повредения крайник. На пръв поглед - това е ужасен метод. От друга страна, крайника ще се възстанови по време на линеене, за това ако това не е възрастен паяк, този вариант на лечение е удачен. Друг вариант на лечение- да посипете раната с нишесте или внимателно да залепите с тънка хартия, предварително дезинфекцирана с нагряване (в микровълнова печка).

Рани на черупката и абдомена- в повечето случаи това е неизлечимо, но може да опитате. При лечението на такива разкъсвания също се използва залепване с хартия- например, тънка салфетка. Метода на действие е следния - салфетката спира и попива хемолимфата, която засъхва на нея- образува се струпей. След такова лечение паяка няма да може да линее нормално, така че метода е приложим само за възрастни паяци.

Ако раната е обширна- има вариант за нейното зашиване, но за това е необходим ветеринар.

http://img-fotki.yandex.ru/get/9511/902 ... bb0d6_orig

Херния

Хернията често е повод на обсъждане във форумите, тъй като много начинаещи допускат една и съща грешка. На това особено са подложени паяците от рода Brachypelma.

Признаци- често изпъкнало, растящо образование, приличащо на струпей или бучка. Бучката след време расте, може и да не расте, в крайна сметка разкъсва паяка, често по време на линеене.

Причини- прехранване, триене в твърдия грунд, падане от голяма височина.

Лечение- ако отглеждате паяк, който има херния, на твърд субстрат, веднага го преместете на мек, тип вермикулит или кокосов субстрат. Хернията може да се маже с овлажняващ мехлем, глицерин- особено когато паяка се подготвя за линеене. Никой не гарантира пълно оздравяване.

Микоза

Може да се каже, че това е едно от най-ужасните заболявания при паяците. Ако видите поне един паяк умрял от гъбички, никога няма да го забравите.
Въпреки това, гъбичните заболявания при паяците не са доказани напълно.

Причини - прекалена влажност, лоша вентилация.

Признаци- лесно е да забележите микозата: на субстрата или на декорацията започва да расте бяла, черна, жълта, червена, всякаква плесен. Ако забележите нещо подобно- спешно намалете пръскането, или увеличете вентилацията. Декоративните елементи дезинфекцирайте, субстрата- изхвърлете. Признак също е наличието на плесен по паяка, или малки петна, основно с черен цвят.

Лечение- няма такова. Ако забележите плесен на самия паяк, той вероятно е мъртъв. А ако още е жив, помага обработката с лилав gentsianom, или метиленово синьо, но никой не гарантира, че гъбичките не са успели да проникнат в белите дробове или устната кухина. Понякога обработката може да доведе до премахване на гъбичките, но техните следи остават завинаги във вид на черни петна.

Изображение

Дискинетичен синдром

Това е тъмна гора. Няма точни сведения, но има предложения, че дискинетичния синдром се причинява от пестициди и други отрови и химикали.

Какво е това дискинетичен синдром и неговите причини?

Проявява се по следния начин: паяка или е летаргичен или напълно отслабен, или се движи хаотично, нарушена е координацията на движение, паяка може да се клати, понякога се спуска на грунда и пълзи, разкъсва паяжината и т.н.

Причини- заболяването се забелязва основно при паяци, които са били хранени с гръбначна храна, или на които са въздействали химични токсини.
Точните причини не са известни, това е някакъв род крайно тоскично отравяне.

Лечение- повишаване на температурата до 32-35 С, но основния изход от това заболяване е летален.
Основни препоръки за профилактика- не подлагайте животното на въздействието на пестициди, дезодоранти, освежители за въздуха, репеленти и др. НЕ ХРАНЕТЕ паяка с гръбначни (мишки и други).

Храна

Понякога щурците, които са предназначени за храна на паяка, го убиват. Обикновено това се случва, когато паяка започне да линее, а живите щурци са оставени в терариума. Щурците могат да започнат да ядат беззащитния паяк. Ако щурците са изяли единия или двата крака, те ще пораснат след следващото линеене, но ако това е млад паяк, той ще умре от тези рани. За да избегнете такава ситуация, давайте по един щурец на паяка.

Гладуване

Паяците рядко умират от глад. Ако паяка дълго време не получава храна, той си откъсва краката. Това е необичайно явление за паяците, отглеждани в плен.

http://www.tarantulas.ru/
http://myreptile.ru/
http://exotics.by/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Ветеринарно медицински статии