[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Хормоналните изследвания при кучетата и котките
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Хормоналните изследвания при кучетата и котките

Хормоналните изследвания при кучетата и котките

Мнениеот meri » Сря Сеп 24, 2014 3:39 pm

При кучетата и котките съществуват жлези с вътрешна секреция (хипофизна жлеза, надбъбречни жлези, жлъчна, щитовидна и паращитовидна жлези, полови жлези и др.), които работят на същия принцип, както при човека, те отделят специфични биологично активни активни вещества- хормони. Тези вещества действат в много малки количества на определени органи или клетки, оказвайки огромно влияние на целия организъм.

Хормоните обуславят всички биохимични процеси в организма- растеж, развитие, размножение, обмяна на веществата. Те се намират в кръвта, разнасят се по всички органи и тъкани, причинявайки определен биологичен ефект. За нормалното функциониране на организма е важно определено съотношение на нивата на хормоните в кръвта. Съвместните действия на хормоните и нервната система позволяват на организма да работи като едно цяло, благодарение на механизма за обратна връзка на съответните органи.

При животните съществуват голямо количество ендокринни (хормонални) заболявания, за това анализа за нивата на хормоните в кръвта е неотменен етап в диагностиката на тези заболявания. Освен определянето на концентрацията на хормоните в кръвта, за поставяне на диагноза за редица заболявания е необходима специална функционална проба. Незначително количество хормонални заболявания могат да бъдат открити след определяне на базовото ниво на хормоните в кръвта. Специалните проби позволяват да се оцени функцията на една или друга жлеза с вътрешна секреция, подтискане или стимулиране на нейната работа със специални препарати. Определяйки концентрацията на един или друг хормон преди и след въвеждане на препарата, може да се направят изводи за недостатъчност или хиперфункция на жлезите.

Преди да се направи хормонален анализ, животното трябва да премине комплексно изследване. За да постави диагноза, лекаря трябва да прегледа животното, да анализира цялата информация за развитието на болестта. И само след това е необходимо да се проведе лабораторна диагностика, включваща биохимично, клинични изследване на кръв, а също определяне на концентрацията на хормоните в кръвта. В отделни случаи може да е необходимо изследване на урина, кожна проба, УЗИ на ендокринните жлези.

За всяко заболяване са присъщи определени симптоми, много от които зависят от индивидуалните особености на организма, но всеки стопанин трябва да знае основните характерни признаци, при които е показано хормонално изследване. Това са полидипсия и полиурия, промяна в апетита, затлъстяване или загуба на тегло, безплодие. При много хормонални разстройства се появява оплешивяване, често кожата потъмнява, влошава се качеството на козината. Тези симптоми се развиват бавно, тъй като заболяването има хронично протичане.

При кучетата често се срещат такива ендокринопатии като хипотиреоидизъм, синдром на Кушинг, захарен диабет, поликистоза на яйчниците. При котките- захарен диабет, хипотиреоидизъм.

Анализа на концентрацията на тиреоидните хормони ( Т3 и Т4) е насочен към изучаване функциите на щитовидната жлеза. При повишена секреция на тези хормони при животното се развива такова заболяване като хипертиреоидизъм, и обратното, при намалена продукция- хипотиреоидизъм. Също концентрацията на определяемия хормон се съпоставя със съдържанието на неговия физиологичен регулатор и тиреотипен хормон, което допринася за диференциалната диагноза на подобни патологични състояния (например, първичен и вторичен хипотиреоидизъм).

При патология на надбъбречната кора се изследва нивото на кортизола в кръвта в комплекс с функционалните проби, което дава възможност да се оцени работата на тези жлези. Такива тестове се провеждат за потвърждаване на такава диагноза, като синдром на Кушинг или надбъбречна недостатъчност (хипоадренокортицизъм). Също така за оценка на работата на хипофизарно- надбъбречната система се използват за определяне на нивото на адренокортикотропния хормон, регулиращ синтеза и секрецията на хормоните от надбъбречната кора.

При подозрение за хиперпаратиреоидизъм се назначават изследвания за нивото на парахормона в комплекс с биохимични изследвания за нивото на калциевите йони и фосфор в кръвта.

Нивото естрадиол и прогестерон в кръвта помагат да се определи оптималното време за чифтосване (срока на овулация) при кучетата в комплекс с изследване на влагалищна цитонамазка, а също да се открият нарушения в репродуктивната сфера.

При провеждане на ендокринологично изследване трябва да помните за това, че нивото на хормоните в кръвта зависи от различни външни въздействия и промени в организма, за това е важно правилно да подготвите животното преди провеждане на анализа. Кръвните анализи за хормони се провеждат сутрин на гладно. Между последното хранене и взимане на кръв трябва да изминат не по-малко от 8-12 часа. Трябва да изключите силните физически натоварвания и стреса. За да бъдат максимално достоверни резултатите от анализите на хормоните, се посъветвайте с лекуващия лекар и спазвайте неговите препоръки, тъй като някои видове изследвания се нуждаят от специална подготовка.

Хормоналните изследвания са необходими на лекаря за получаване на важна информация за здравословното състояние на животното. Повишеното или пониженото ниво хормони в кръвта провокират срив в работата на жлезите с вътрешна секреция, което води до неправилно функциониране на отделни органи и системи или нарушение на различни физиологични процеси. Определянето на тези нарушения с помощта на специални лабораторни тестове позволява на лекаря да избере правилно лечение.

http://www.biovetlab.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Ветеринарно медицински статии

cron