[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Бордетела при кучетата и котките
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Бордетела при кучетата и котките

Бордетела при кучетата и котките

Мнениеот meri » Нед Окт 18, 2015 2:47 pm

Изображение

Бордетела- инфекциозно заболяване при кучетата, котките, свинете, проявяващо се с възпаление на трахеята, бронхите и белите дробове. Основен клиничен синдром е нарушение на дишането: кашлица, задух, повишена температура. Често се наблюдава съчетано протичане с други инфекции. Влиза в групата на инфекциите, наричани "развъдникова кашлица" или инфекциозен трахеобронхит.
При котките може да бъде основна причина за респираторни заболявания, или може да протече като съпътстваща инфекция, включително вирусни инфекции, такива като калцивирус, вирусен ринотрахеит.

Причинител на заболяването е Bordetella bronchiseptica, влизаща в състава на патогенните микроорганизми от род Bordetella, отнасящи се към семейство Brucellaceae.

Епизоотология

Към бордетела са възприемчиви животните от всички възрасти, но най-голяма заболеваемост се отбелязва сред младите кучета и котки до една година.

Източник на заразяването са болните и оздравяващи животни, а също безсимптомните носители на бактерии, които без да проявяват заболяването, клинически отделят патоген от дихателните пътища. За кучетата и котките основни фактори са скупченост на животните, внос на животни в развъдниците без да са преминали карантина, на изложби, транспортиране, когато освен източника на патоген има място и стресът. Патогена се отделя във външната среда при кихане, кашлица и със носните секрети. В повечето случаи заразяването на животните протича по въздушно-капков път.

Тъй като един от факторите на възникване на респираторните инфекции е преохлаждането, течение, резките колебания в температурата в различните помещения, то по-често бордетелата се диагностицира в студеното време на годината и между сезоните. Ветеринарите дори отбелязват, че случаите на заболяване са повече през лятото, това е свързано с дългите разходки на кучетата и постоянните контакти с други кучета. От непосредственото заразяване до проявата на първите симптоми може да изминат до 20 дни.

Много често заболяването се проявява при родили женски. Ако кучето в момента на заразяване е било на 2-3 години, то заболяването може да не се прояви изобщо. Но раждането е силен стрес, който отключва заболяването. В резултат и кученцата се заразяват.

За разлика от кучетата, които често се заразяват по време на разходка, котките са истински "домоседи". Ако имате само котарак, то вероятността от заболяването е достатъчно ниска. Но ако сте активен участник в котешки изложби, рискът от заразяване нараства. Вие също така може да пренесете патоген с дрехите или обувките.

Женските котки, които са родили са подложени на заболяването. Ако животното към момента на заразяването вече е било възрастно, откритите признаци на заболяването могат да не се проявят. След раждането имунитета рязко отслабва, за това ако вашата котка след раждането изведнъж започне да кашля, спешно я заведете на лекар. Така ще можете да предовратите развитието на заболяването и ще спасите не само майката, но и котенцата.

Симптоми

Заболяването може да протича в остра, подостра и хронична форми. Инкубационният период е от 5 до 20 дни. В началото се отбелязва намаляване на апетита, летаргия, кихане и секрет от носа. След това се появява кашлица, усилваща се при ставане и движение. Телесната температура се повишава до 40-41 С, болните животни са депресирани, отказват храна, неохотно стават и лежат по-дълго. Често симптомите при възрастните котки не са изразени, котенцата страдат по-сериозно, отколкото изглежда, и в някои случаи заболяването може бързо да прогресира до бронхопневмония и да доведе до смърт. Бордетела може да е съпроводена с продуктивна кашлица с отделянето на храчки.

При хронично протичане на заболяването при животните се отбелязват ринит и конюктивит със секрет от очите и носа. При кучетата и котките симптомите на бордетела включват: кашлица(по-често при котките, по-рядко при кучетата), кихане, секрет от носа, очни симптоми, треска, загуба на апетит, увеличение на подчелюстните лимфни възли.

Диагноза

Диагнозата се поставя въз основа на анализа от клиничната картина, епизоотологичните с провеждане на лабораторни изследвания, които могат да бъдат слабо информативни. Бордетелата трябва да се разграничава от микоплазмоза, херпесвирусна инфекция, калцивирусна инфекция, актинобациларна плевропневмония и пастьорелоза.

Лечение

За лечение на болните животни се прилагат антибиотици, отхрачващи средства, имуностимулатори, при съчетание с други инфекции допълнителни препарати.

Тъй като няма специално средство за лечение, цялата терапия се основава изключително само на симптоматичните методи. Никой не може да ви даде гаранция за резултата от лечението. Дори ако кучето се "излекува", то за дълго време ще бъде резервоар за патоген на инфекцията, за това не може да посещава изложби. Ако решите да си вземете и друго куче, то също може да се зарази.

Ако вашето куче се е заразило, имайте предвид, че животното ще отказва храна и вие ще трябва да положите големи усилия, за да го накарате да яде. Ще трябва да давате някакви средства за компенсираща терапия:антибиотиците убиват полезната чревна флора, така без специалните средства на кучето е осигурена силна дисбактериоза.

По време на лечението вашето животно трябва да има достъп до питейна вода постоянно, не трябва да го безпокоите. Когато настъпи период на подобрение, постарайте се да го заинтересувате с вкусна храна. Давайте нещо леко. По време на лечението не допускайте течение, тъй като заболяването често се усложнява от вторични инфекции, което често се проявява от баналното преохлаждане на животното.

Дори след завършване на лечението и клинично оздравяване, животните до 19 седмици са активни разпространители на инфекцията!!!

Така че в този период не се препоръчва да пускате котката на разходка, посещението на изложби е забранено!

Профилактика

Имайки предвид голямата роля на различните фактори от външната среда във възникването на бордетелна инфекция, голямо внимание трябва да се отделя на спазването на хигиенните изисквания при отглеждане, транспортиране, карантина и др. противоепизоотични мероприятия. За това е необходимо да не се допуска преохлаждане, въздействието на влага, животните да се отглеждат в помещения с регулируем микроклимат. За специфична профилактика се прилагат моно- и поливалетни ваксини, съдържащи антигените B.bronchiseptisa, P.multocida, A.pleuropneumoniae и други видове патогени, за котките се отпуска Нобивак Bb.

http://www.allvet.ru/
http://vashipitomcy.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Ветеринарно медицински статии

cron