[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Оток на Квинке/уртикария при кучетата и котките
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Оток на Квинке/уртикария при кучетата и котките

Оток на Квинке/уртикария при кучетата и котките

Мнениеот meri » Пон Фев 29, 2016 10:40 am

Това е остра реакция на организма към вещества- алергени, които попадат чрез белите дробове, стомашно-чревния тракт или в резултат от инжекции.
При кучетата оток на Квинке е причинен от свръхчувствителност (алергия или реакция) на организма към лекарства, химически вещества, храна, дори слънчева светлина.

Изображение

Симптоми на уртикария и оток на Квинке

Уртикария- това е внезапна поява на малки грапави тумори по кожата. Уртикарията често е съпроводена със сърбеж. Размерите на туморите варират от 1 см и повече, появяват се внезапно, 20 мин. след попадане на алергена в тялото и се локализират във вътрешната част на задните крака, корема, гениталиите, лицето, ушите.

Оток на Квинке-
това е внезапен оток на лицето, муцуната, очите. Понякога тумора е толкова сериозен, че животното не може да отвори очи. В някои случаи оток на Квинке възниква едновременно с уртикарията.

И двата вида не са заплаха за живота на кучето и изчезват от само себе си. Рядко, отокът на Квинке може да причини оток на гърлото и да затрудни дишането.

Най-тежката алергична реакция се нарича анафилаксия (анафилактичен шок) и е заплаха за живота, изисква спешна намеса на ветеринар. Възниква в отговор на попадане в организма на някакви вещества с храната или други пътища- чрез инжекция, одрасквания и др.

Ако основният симптом на алергична реакция е уртикария и оток на лицето, трябва да се обърнете за консултация към ветеринар, защото повторното попадане на алергена в организма може да причини анафилактичен шок.

Изображение

Лечение на уртикария и оток на Квинке

Антихистаминните препарати са добри за лечение. Ако случаят е тежък, понякога се прилагат стероиди за лечение. Във всички случаи, ако отокът на Квинке засяга езика, гърлото или дихателните пътища, неотложната терапия има решаващо значение за осигуряване на дишането. При разпространение на отока на ларинкса и затруднено дишане, се въвежда адреналин.

Адреналин или епинефрин са един от най-важните хормони, които са признават като продукт за работата на надбъбречната медула. Този хормон въздейства на процеса на кръвообращението, мускулната система, на обменните процеси на веществата в организма. Под влиянието на този хормон протича увеличение не само на честотата, но и на силата на сърдечната честота за една минута.

Въздействайки на живия организъм, този хормон, на свой ред, също променя честотата и дълбочината на дишането, увеличава скоростта на протичане на обменните процеси, спомага за подобряване на работата на всички мускули. Мускулната умора под негово влияние се появява много по-късно. Заедно с всички описани промени, адреналинът също спомага за намаляване на притока на кръв към пикочните органи и стомашно-чревния тракт. В такива моменти мускулите придобиват отпуснато положение, а сфинктерите са подложени на обратна реакция и започват да се свиват.

Изображение

Може ли да се предоврати утрикарията и отокът на Квинке

Не е възможно да се предскаже предварително при кое куче към какво вещество ще възникне анафилактична реакция. НО... Ако е имало случаи на алергични реакции като анафилаксия, ангиоедем или обрив, към определени вещества, трябва да се изключи възможността за достъп на животното към тези вещества.

Ако при кучето е имало случаи на алергични реакции към медицински препарати или към ваксини, трябва да съобщите на ветеринаря за това, за да се запише тази информация в картона на животното.

Ако алергична реакция се наблюдава при провеждане на ваксина, ваксинацията трябва да се контролира от ветеринар. При провеждане на ваксинацията се въвежда антихистаминен препарат и се наблюдава кучето в продължение на 20-30 мин. след ваксинацията в кабинета на ветеринарния лекар. В някои случаи, определени ваксини могат да бъдат изключени и заменени с други.

Много ваксини съдържат антибиотици като консерванти. Ако вашето куче страда от алергия към антибиотици, не забравяйте да проверите всички ваксини за наличието на този антибиотик в тях преди използване.

Ако вашето куче страда от свръхчувствителност към ухапване от насекоми, трябва да се обърнете към ветеринар, за да обсъдите различните варианти за оказване на спешна помощ в случай на развитие на анафилактична реакция или тежка форма на оток на Квинке. Това може да бъде еднократна игла със спринцовка, напълнена с еднократна доза адреналин, използвана преди посещението при ветеринар. Може да се закупи само с рецепта.

При анафилактична реакция инжекцията с адреналин може да спаси живота на кучето, преди получаване на помощ. Задължително трябва да имате такава инжекция във вид на еднократна доза адреналин със себе си по време на пътуване с кучето.

ВНИМАНИЕ! Анафилактична реакция може да се развие при повторното въвеждане на някоя ваксина. Т.е. ако първата ваксинация е преминала без проблем, не трябва да смятате, че така ще бъде винаги- анафилактична реакция може да се развие и при 3-5-10-та ваксинация. Анафилактичната реакция и нейната интензивност не зависи от възрастта на животното. Ако животното е склонно към алергии, то трябва да се отнасяте внимателно към възможните прояви на анафилактична реакция, тъй като тя може да възникне към всякакви медикаменти.

Уртикария при котките

Уртикария- това е обрив от малки червени петна по кожата, причиняващи сърбеж.
Уртикария много рядко се наблюдава при котките и по-често е предизвикана от ухапване от насекоми или прием на определени медицински препарати. В някои случаи уртикарията може да се развие след вдишване (или употреба в храната) на вещества, причиняващи алергична реакция. При външно здрава котка внезапно може да се появи оток на муцуната. Заради косменото покритие такива отоци се забелязват основно около очите. Животното почти не е в състояние да си отвори очите. Заради сърбежа по тялото някои стопани предполагат заразяване с бълхи, но при прегледа се установяват странни образования по кожата. Това е внезапно възникнала алергична реакция към някой алерген.

Случва се отока да се разпространи в гърлото и да причини затруднено дишане. Това състояние не трябва да се допуска, необходимо е да се окаже първа помощ на котката. Най-опасната проява на тежка алергична реакция е анафилаксията. Без ветеринарна помощ животното може да умре.

Изображение

Обривите се появяват няколко минути или часове след въздействието на патогена. В тежки случаи след появата на обривите на кожата се развива треска, протича загуба на апетита, летаргия. Уртикарията може да се развие на всяка част от тялото, но по-често се наблюдава обрив на гърба, страните, шията, клепачите, лапите. В напреднали случаи, обривът може да се разпространи на лигавиците на устата, носа, очите, ректума и вагината на котката.

Често уртикарията изчезва толкова бързо, както и възниква- за няколко часа. Лечение може да не е необходимо. Уртикарията може да се повтори, ако причините, които я предизвикват, не са отстранени.

Лечението може да включва прием на кортикостероиди с бързо действие. Ако уртикарията стане хронична, трябва да изучите околната среда на котката и храната за наличие на алергени, които могат да се разглеждат като потенциални причини.

Антихистаминни препарати

Много често уртикарията може да премине за ден и също внезапно да се върне при следващия контакт с алергена. Преди посещението при ветеринарят трябва да окажете първа помощ на котата. За тази цел се използват антихистаминни препарати.

Котките не понасят препаратът Диазолин. За това по-добре да се използват препаратите Дипразин, Супрастин, Лоратадин.
Дипразин вътрешно се прилага по 0,5 мг- 3 мг на 1 кг телесно тегло на животното след хранене. При мускулно приложение дозировката се определя от дозата 0,25 мг- 1 мг на 1 кг телесно тегло. Супрастин на таблетки се дава в дозировка 1/4 част таблетка на 5 кг телесно тегло. При мускулно приложение е много важно да не се превишава дозата. За малките котки е достатъчно 0,1- 0,2 мл разтвор супрастин, а за по-големите и по-тежки животни 0,4-0,5 мл. Лоратадин се дава на котката по 1/4 таблетка с храната, в продължение на 5-10 дни.

Ветеринаря може да назначи курс определен антихистаминен препарат, а при тежки прояви може да назначи стероиди. При явни проблеми с дишането и заплаха за живота се прилага епинефрин. За намаляване на сърбежа се практикува прилагането на различни овесени шампоани (прилага се при кучета и котки). Ако животното е успяло да разчеша обрива на кожата, без обработка на раните може да възникне гнойна инфекция, която влошава общото състояние на котката. А при признаци на възпалителни процеси в кожата и поява на гной, подхожда ихтиолов мехлем. Важно е котката да не ближе мехлема.

Към профилактичните мерки при борба с уртикарията може да се отнесе наблюдението на животното. Ако успеете да определите каква е причината за алергичната реакция на организма, можете в бъдеще да отстраните този фактор, или да сведете до минимум възможността котката да контактува с този вид алерген.

http://koshsps.ru/
http://www.murzik.org/
http://rostov.vetpomosch.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Ветеринарно медицински статии