[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Стомашни спазми при кучетата и котките
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Стомашни спазми при кучетата и котките

Стомашни спазми при кучетата и котките

Мнениеот meri » Пет Мар 11, 2016 4:15 pm

Спазми при кучетата

Спазмите на стомаха могат да възникнат по различни причини. Това е един от симптомите, който може да свидетелства за редица заболявания.
Спазмите могат да се определят по позата на животното: кучето е изгърбено, извива гръб, избягва резките движения. Неговите коремни мускули са напрегнати, корема е горещ, болезнен, забелязват се спазмите.

Причини

Причината за спазмите не винаги може да се установи точно. Понякога пристъпите могат да бъдат предизвикани от пиенето на студена вода и жадно поглъщане на храната. При кучетата заради опасността от възникване на усукване на стомаха не трябва да ги храните веднага след дълга разходка или преди нея.

Спазми могат да предизвикат някои отрови и дразнещи вещества. В някои случаи се наблюдава при ловните кучета, които в началото на сезона са имали прекалено натоварване. Катарактното възпаление на стомаха и червата също причинява спастични контракции. Спазмите възникват скоро след хранене. Опитните ветеринари казват, че от това по-често страдат кучетата, при които впоследствие се стеснява пилора на стомаха.

В много редки случаи спастично се свиват не червата, а диафрагмата. Може да се наблюдава повръщане, въпреки че кучето все едно "подскача" на място. Но това не се случва често, а причините за това явление не са ясни. Не трябва да забравяте и за паразитите. Не са редки случаите, когато червата се оказват перфорирани или сериозно повредени заради наличието на стотици аскариди.

Възпалението на перитонеума възниква в резултат на инфекциозни заболявания, резекция на стомаха(гастректомия), механични повреди, при поява на възпалителни процеси в съседните органи. Заболяването може да има хроничен характер или да протича остро, както на определен участък, така и на целия перитонеум.

По характер възпалението може да бъде сухо или гнойно. Освен симптоми на стомашни спазми се повишава телесната температура, корема се уголемява в резултат на гниене или образуването на газове. Кучето е мудно, подтиснато, отказва храна, конюктивата е червена. Понякога се наблюдава повръщане.

Симптоматика

Спазмите започват внезапно, и могат внезапно да изчезнат. Във всички случаи се отбелязва силна болка. Кучето "крещи" от болка, влачи се по пода, скимти, може да заема най-причудливи пози. Понякога се отбелязват запек и диария, но по-често спазмите възникват след храна и при опит на животното да уринира или дефекира. Това може би е свързано с камъни в бъбреците, жлъчния мехур, с непроходимост на червата в резултат на неговото усукване.

Корема е силно напрегнат, кучето не дава да се докосва, може да се опита да ухапе стопанина си. Животното диша трудно, хрипливо и повърхностно, особено в момент на подобрение. При кучето може да започнат сериозни проблеми с терморегулацията, тъй като животните почти нямат потни жлези. Заради това почти винаги се отбелязват "скокове" в телесната температура. Между пристъпите животното се държи нормално.

Спазмите в корема често се проявяват за няколко минути, за ден количеството на пристъпите може да бъде до десет. Но това е само в тези случаи, когато причината е сравнително безобидна. Ако спастичните съкращения са причинени от камъни или започващ перитонит, пристъпите следват един след друг, кучето може да умре от болковия шок. Понякога спазмите са толкова силни, че могат да доведат до разкъсване на вътрешните органи. В този случай животното умира от вътрешен кръвоизлив, тъй като стопанина не успява да го заведе до ветеринарната клиника.

Лечение

Не се препоръчва да давате никакви лекарства на кучето, тъй като могат да подтиснат симптомите, в резултат на което диагностиката ще бъде сериозно затруднена.

В клиниката ветеринарния лекар ще използва УЗИ или рентген, за да определи състоянието на коремните органи. Ще бъде проведен анализ на кръв и/ или урина, които се използват за откриване на тежки системни патологии.

Схемата на лечение ще зависи непряко от причините, заради които кучето е получило спазми. При инфекции се използват антибиотици и други антимикробни средства, хелминтите се унищожават с противопаразитни препарати. Винаги се назначават спазмолитици и болкоуспокояващи средства.

- Кучето трябва да се постави в топло помещение;

- Първоначално се поставят студени компреси, а по-късно топли;

- Може да се даде диуретик, също така е необходимо лечение с антибиотици;

- Понякога е необходима операция.

Глисти и стомашен волвулус (усукване на стомаха) са една от причините за възникване на спазми при кучетата

Още една от причините за спазми на стомаха при кучетата са лентовидните червеи, паразитиращи в тънките черва. При тяхната поява кучето губи апетит, става капризно в храната, започва да страда от катар на червата и стомаха. Появяват се запек или диария, понякога повръщане и дори паралич. Козината на животното избледнява, самото то става злобно.

Най-страшната причина за спазмите е стомашен волвулус. Без оказване на спешна хирургична помощ, животното умира. Симптомите на това заболяване са рязко подуване на стомаха, тежко дишане, слабост, повръщане, пяна, бледи лигавици, загуба на съзнание. Диагнозата може да се постави само с помощта на сондиране и рентген.

За това при такива симптоми е необходимо спешно да извикате ветеринар или да транспортирате животното в клиника, където ще му направят операция. Усукване по-често протича при кучетата от големите и средните породи. Неговите причини са еднократно обилно хранене, игри, стрес веднага след храна, заболяване на стомаха (гастрит, язва, гастроентерит), лошо усвоена храна.

Спазми при котките

Основни предразполагащи фактори


В много случаи може да се случи поради различни инфекциозни и паразитни заболявания, а също и последствията от тях. Най-разпространени са следните причини:

- Повреда на стомашната лигавица;

- По същия начин- язви на лигавицата на тънкия и дебелия отдел на стомашно-чревния тракт;

- Перитонит от инфекциозна етиология;

- Възпаления на лигавицата на тънкия отдел на стомашно-чревния тракт;

- Паразитни заболявания;

- Пиометра или ендометрит (за това показват секретите от половите органи);

- Абсцеси на вътрешните органи (особено в черния дроб и панкреаса.

Във всички тези случаи се развива толкова силна болкова реакция, че червата буквално се "свиват" от спазми. Но не винаги за заболяването са виновни паразитите.
Има причини от не инфекциозна етиология:

- Доброкачествени и злокачествени тумори;

- Отравяне;

- Вродени дефекти;

- Травма на коремната кухина, при която са били повредени вътрешните органи, или заклещена херния;

- Ненормално протичаща бременност. Възможно е усукване на матката;

- Притиснат нерв (при травма или вродени случаи);

- Камъни в бъбреците, пикочния мехур, пикочните пътища;

- Запушване на жлъчния мехур, камъни в черния дроб или жлъчния мехур;

- Инверсия на червата, но за котките- това е изключително рядка патология, по-характерна за кучетата.

Диагностика

Как да разберете, че котката има стомашни спазми?
Външните признаци са достатъчно: животното може да "крещи" не със своя глас, да лежи, да се свива от болка, в по-леките случаи се наблюдава повръщане. Не е изключена силна обилна диария. Ако се наблюдава нещо поодбно при опит да отиде до тоалетната по малка нужда, вероятно имате работа с бъбречни спазми. В случаите, когато това се наблюдава при опит за дефекация, нещата са по-сериозни. Когато опитите за дефекация са напразни и не се отделят изпражнения, спазмите могат да бъдат причинени от непроходимост на червата.

По пътя към ветеринарят помислете какво е яло и пило животното преди началото на пристъпа, не боледува ли от някакви инфекциозни заболявания, възможно е котката да е изяла нещо отровно и т.н. Лекаря ще проведе медицински преглед и ще изясни къде е локализиран източника на болката. В зависимост от другите признаци ще бъдат използвани и други диагностични методи.

Извършват се биохимичен и пълен кръвен анализи, взима се урина за изследване. Голямо значение имат диагностиките, които позволяват да се огледа коремната кухина и нейните органи "отвътре". Към тях се отнасят рентгенография и УЗИ.

Лечение

Лечението зависи от диагнозата. Често е необходима хирургична намеса, дори спешна. При тежко състояние, когато животното е обезводнено, е показано вътрешно въвеждане на буферни съставки и глюкоза. За да се облекчи състоянието на котката, се изписват обезболяващи препарати и спазмолитици, но само по лекарско предписание.

Ако става въпрос за остър гастрит, който е съпроводен от остра болкова реакция, могат да бъдат назначени препарати, намаляващи стомашната киселинност. Когато описаните симптоми са причинени от някаква инфекция, се назначават антимикробни, противогъбични препарати, други лекарства, съответстващи на ситуацията.

Спазмите при котките могат да показват за усукване, перитонит, бъбречни колики, перфорация на червата. Не се занимавайте със самолечение, тъй като животът на котката може да бъде застрашен.

http://dogsecrets.ru/
http://vashipitomcy.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Ветеринарно медицински статии

cron