[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Кожна проба(остъргване) при кучета и котки
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Кожна проба(остъргване) при кучета и котки

Кожна проба(остъргване) при кучета и котки

Мнениеот meri » Вто Май 03, 2016 5:02 pm

Независимо от това, къде се отглежда животното (вътре или навън), то е подложено на риск от кожни паразитни заболявания, които не се разпознават лесно с невъоръжено око. Дори ако вашето животно нито веднъж не е напускало пределите на жилището, това не означава, че то е напълно защитено. Микробите и бактериите, които ние пренасяме от улицата с подметките на обувките, могат да бъдат причинители на различни инфекции, които често се предават и на човека.
Трябва постоянно да следите за състоянието на косменото и кожното покритие и при необходимост веднага да се обръщате към ветеринар.
Материалът за изследване се получава непосредствено от кожата, или от ушите при подозрение за заболявания от определен характер.
Остъргването на кожа не носи никаква заплаха за живота и здравето на вашето животно.

Вероятно всеки стопанин поне веднъж се е сблъсквал с различни кожни проблеми при своя любимец. Те се проявят сходно: разреждане (или пълното опадане на козината на определен участък), разчесване, люспи, корички, по-изразено или по-неизразено почервеняване и кожен сърбеж. Стопаните решават тези проблеми различно. Едни веднага се обръщат към ветеринар, а други, по съвет на познати започват да прилагат средства от народната медицина. Но, много често след тяхното приложение пораженията на кожата стават по-широки, обхващат все нови и нови участъци здрава кожа. Стопаните в този случай се чудят към кой да се обърнат.
А трябва да се обърнат към ветеринарна клиника, където има специалисти, които могат грамотно да изпълнят кожния анализ. Защото кожния анализ (остъргване)- това в повечето случаи е първото изследване, с което трябва да започне ветеринарния преглед на животното.

Препоръчително е лечението на всеки кожен проблем да започне с кожна проба, а не с намазване на кожата с йод, катран или други мехлеми.

Грамотно изпълнената кожна проба може да отговори на много въпроси. От какъв вид е заболяването? Алергия ли е? Лишей? Акари? Или нещо подобно?
Това е така, защото нито един, дори и най-опитният ветеринар не може да отговори еднозначно на тези въпроси само с преглед без кожна проба, още повече след приложението на всякакви средства, когато огнището на поражение е покрито с дебели корички, силно разчесани от животното, и когато към изходната причина се присъединява вторична бактериална инфекция или гъбична инфекция, а също раздразнение или алергична реакция към използването лекарство.

Как да се направи правилно кожната проба?
Преди всичко, огнището на поражение не трябва да се обработва с нищо. Това означава, че не се маже, не се бърше, не само със сапун, но дори и с вода. Ако козината на животното е засегната, например, с патогенни гъбички дерматофити, засегнатите косми лесно се чупят и не са подходящи за анализ. Ако кожата на животното е засегната с акари, нанесеният мехлем ще накара акарите да напуснат първичното огнище, и ще трябва повече от седмица, за да се прояви изтъняването на козината на други места. За това, когато при животното се проявят нови кожни огнища на поражение, трябва да ги запазите преди посещението при ветеринаря недокоснати. Лекарят трябва да види проблема в неговия естествен вид.

Кожната проба се взима само от ветеринар!
Самостоятелно да остъргвате коричките и да ги носите за анализ, няма смисъл. Защо? Защото за кожните заболявания на животните има различни причини, и за това остъргванията са различни. Какви? Това определя ветеринарят във всеки конкретен случай. Освен това, най-важно значение за диагнозата има не само техниката за взимане на пробата, но и мястото, от което се взима пробата. Ако местата за кожната проба са избрани неправилно, истинската причина за заболяването може лесно да се пропусне. Много добър вариант е когато пробата се извършва и разглежда под микроскоп от един човек, а резултатът ще зависи от неговата квалификация. Процедурата се провежда с еднократни стерилни инструменти, тя е безболезнена.

Какво може да се открие в различните по техника кожни проби?
Това са всевъзможни микроскопични акари и подкожни гъбички. Ако резултата от пробата е отрицателен, може да се предположи, че кожния проблем е проява от някакво заболяване (алергия, бактериална инфекция, заболяване на вътрешните органи). Кожните прояви могат да бъдат съпроводени и от захарен диабет, заболявания на черния дроб и бъбреците, различни хормонални нарушения: недостатъчност на хормоните на щитовидната жлеза, половите хормони и др. Случва се, че кожните поражения са причинени от баналното присъствие на бълхи, така че е достатъчна противопаразитна обработка на животното, което ще доведе до изчезването на коричките и сърбежа. Случва се животното да разлизва мястото на травмата или тумора. Диагностичното търсене в този случай трябва да продължи с изследване на кръв, УЗИ на вътрешни органи и др.

Извод: ако при животното са се появили някакви кожни проблеми, веднага се обърнете към ветеринар и задължително направете кожна проба от необработено място. На пръв поглед взимането на кожна проба(остъргване) може да изглежда лесно, но на практика за неговото правилно изпълнение се изискват добри знания и опит.

Техника на провеждане на дълбоко остъргване на кожата

Дълбокото остъргване се провежда при подозрение за демодекоза. Патогенът на демодекоза паразитира в мастните жлези на кожата на границата на епидермиса и дермата. За това при взимане на проба може внимателно да се стисне кожата с пръсти, за да се извади от нея акара. По-добре козината да се подстриже предварително. Площта на взимане на проба може да бъде малка, важно е да се избере правилно мястото.

На подготвеното стъкло се нанасят няколко капки вазелиново масло или глицерин. Кожата или острието на скалпаела също леко се овлажняват. Остъргването се провежда с острието на скалпела перпендикулярно на повърхността на кожата и се пренася на стъклото. Критерий за правилно вземане на дълбоко остъргване е появата на капка кръв.

Техника за провеждане на повърхностно остъргване на кожата

Първо трябва да се избере мястото за взимане на проба. Остъргването трябва да се извърши в зоните на максимална вероятност за откриване на паразита- участъци с оплешивяване, възпаление или почервеняване на кожата, под натрупан пърхот, на местата на разчесване или областите на предпочитаната локализация на предполагаемите паразити.

При повърхностното остъргване се взима относително голяма площ кожа, дългата козина предварително може да се подстриже, кожата се овлажнява с масло. Материалът се взима повърхностно от голяма площ и се пренася на стъклото. За по-голямо удобство при разглеждане пробата може да се покрие отгоре с друго стъкло.

Изображение

Тълкуване на резултатите от остъргването на кожа

Ако в остърганата кожа са открити паразити или техните яйца, може да се говори за наличие на заболяване.

Ако в остърганата кожа не са открити паразити или техните яйца, може да се говори, че заболяване няма.

Лъжливо-отрицателен резултат

Липсата на паразити в остърганата кожа не винаги свидетелства за отсъствие на заболявания, например, при диагностика на саркоптоза при кучетата, трябва да помните за това, че честотата на диагностичните находки е само 20%, т.е. в пробата е много трудно да се открият акари или техните яйца. В този случай лекарят при наличие на класическа картина може да назначи лечение, въпреки отрицателните резултати на пробата.

Освен акарите в пробата могат да се срещнат яйца на космояди и въшки, здраво прикрепени към козината на животните, а също и възрастни паразити.

Понякога изследването се съчетава с изследване -натривка за откриване на бактериално или гъбично възпаление.

При спазване на всички правила за взимане на материала повечето паразити лесно се откриват в остърганата кожа или съдържанието на слуховия канал. В съмнителните случаи при подозрение за демодекоза може допълнително да се използват отскубнати косми.

Липсата на паразити в материала при подозрение за отодекоза, хейлетиелоза, демодекоза, нотоедроза, позволява с висока достоверност да се изключат тези диагнози от списъка на подозираните.

При подозрение за саркоптоза пробната противопаразитна терапия се провежда дори при отрицателни резултати на остъргването, тъй като акарите може да не се открият заради малкото им количество.

При дерматофитоза остъргването е спомагателен метод на диагностика.

https://www.youtube.com/watch?v=kB0kJ9HLPQ0

https://www.youtube.com/watch?v=yC1-huTbvYw

https://www.youtube.com/watch?v=n34LN85uS4k

http://dvdc.org.ua/
http://vetclinika.com/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Ветеринарно медицински статии