[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Болки-признаци,лечение,обезболяване при кучета и котки
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Болки-признаци,лечение,обезболяване при кучета и котки

Болки-признаци,лечение,обезболяване при кучета и котки

Мнениеот meri » Пет Юли 08, 2016 11:14 am

Ако сте открили признаци на болка при своето куче или котка, веднага се обърнете към ветеринар.

Болката е неприятно усещане, което се развива при стимулиране на специализирани чувствителни нервни окончания, наречени болкови рецептори. Тя е защитна реакция, която ни предупреждава за някакви повреди, които са получени извън или вътре в самия организъм.

Повечето заболявания са комбинация от симптоми или признаци.
Симптом- това е външен признак, външна проява на нещо.
Признаците на заболяване са обективни свидетелства за нарушение на доброто самочувствие, което веднага се забелязва(например, диария или кихане).
Симптоми на заболяването се наричат промените във възприемането на функциите на организма, например, болка в засегнатия крайник при ходене.
Съществува и понятието синдром- съчетание от симптоми, характерни за някое заболяване.
Не всяко заболяване притежава присъщите само за него симптоми. При много заболявания симптомите си приличат. Неправилната диагностика в ранните стадий на заболяването може само да навреди и да забави излекуването на животното.

Причините, предизвикващи болка при кучетата и котките са много:

- Травми- фрактури, изкълчвания, рани, разкъсване на мускулите, тъпи травми, излагане на топлина и студ (пламък, гореща вода, отоплителни прибори, различни измръзвания в студено време, продължителен контакт със студени повърхности);

- Възпаление на тъканите- от инфекции, от патологични състояния или заболявания, от физически промени;

- Некроза на тъканите- смърт на тъканите;

- Исхемия- прекъсване на притока на кръв към тъканите;

- Разтягане на тъканите- особено кръгли или кухи органи;

- Спазми на тъканите- особено мускулите или мускулните органи.

Признаци на болка

Всяко животно е индивидуално, за това и проявата на болка при тях може да варира. Въпреки това, има някои общи признаци, които могат да ви помогнат да разберете, че вашето животно изпитва болка.
Първо, това е промяна в поведението: котките по-често се държат по-тихо от обичайното, избягват други животни и хора, крият се.
Кучетата могат да се стараят да ви обърнат внимание.
Възможна е възбуда, безпокойство, издаване на звуци(мяукане, вой, стон, липса на мяукане, лай, скимтене), агресивно поведение(животното изпитва страх, не разбира какво се случва с него, и може да ви смята за причина на неговия дискомфорт).

Куцота, нежелание да се движи, нежелание да става, както и намаляване или липса на апетит, могат да са признак на болка. Често има място за тахипноза(увеличение на дихателната честота), тахикардия(увеличение на сърдечната честота), повишено кръвно налягане и температура. Много силната болка може да доведе до шок и колапс.

Болковият синдром може да се прояви с гърчове. Те изглеждат по следния начин: внезапно падане, стъклен поглед, обилно слюноотделяне, животното извива гръб, отхвърля глава назад, след това започва тонично свиване на мускулите. Целият пристъп преминава без загуба на съзнание и продължава 3-5 минути. Трябва да знаете, че единственото, което можете да направите в такава ситуация- да предпазите животното от самотравмиране.

Всички тези прояви на болка не са специфични и могат да имат място при много други заболявания, за това в такива случаи е необходима диагностика за изключване или потвърждаване на диагнозата.

Признаци на болка при котките

Повечето котки инстинктивно скриват своята болка, това е техният начин за оцеляване. Котките са хищници по своята природа, и хищници, които повече не могат да ловуват, стават храна за друг хищник.
Много малко котки ще покажат своята слабост пред стопанина си. За това стопаните на котки трябва да разпознават неразположението на котката по косвените признаци.

Болката често е съпроводена от множество заболявания и патологии. Тя е най-яркия симптом в началото на заболяването, по промяната в поведението на котката може да разпознаете дали има проблем и да решите този проблем преди болката да отиде твърде далече. В повечето случаи, когато стопанина накрая ясно види, че котката е болна, патологичния процес не се намира в началния стадий, и често е съпроводен с усложнения. Всички знаем, че колкото по-рано се постави диагноза, толкова по-успешно и ефективно е лечението.

Тялото на котките има уникално защитно свойство: когато животното започне да усеща болка, в организма започват да се произвеждат ендорфини, притежаващи способността да намаляват болката. Ендорфините влияят на емоционалното състояние. Колкото е по-силна болката, толкова повече се променя поведението на котката.
Неудобството за ветеринарния лекар се състои в това, че в непознато място (в клиниката) котката максимално ще скрива своя дискомфорт, за това е много важно да разкажете на лекаря за вашите наблюдения у дома. Често хората носят котката с оплакване за куцота, а хитрата котка в ръцете на ветеринарят се старае да скрие болката при палпация. В такива случаи визуалната диагностика се затруднява и за това е много важно стопанина да разкаже за своите наблюдения.

Болката е много субективна и трудно измерима, тъй като съществуват множество нейни прояви, такива като травми, заболявания и индивидуални особености. Проявата и демонстрацията на болка широко варират сред всички животни като цяло, но при котките те са практически неуловими.

Как да разберете дали котката чувства болка

Да определите дали котката чувства болка може като наблюдавате за такива признаци като: положение на тялото в пространството, походка, реакция към палпацията и опит да докоснете болното място, емоционално състояние, апетит и жажда, търсене на уединение, външни признаци(поява на трети клепач, прикриващ очите). Не всички котки с описаните признаци изпитват болка и не всички котки ще показват тези признаци, когато ги боли.

Ако котката има очевидни травми или хирургични разрези, то ние можем да предположим, че тя изпитва болка. Въпреки че признаците за това могат да бъдат едва уловими, внимателното и редовно наблюдение на котката ще покаже, че тя често изпитва болка. Котката може да престане да скача нагоре, да избягва первазите или гърба на дивана. Котката също може да реши, че стълбата е прекалено трудно препятствие, и да остане само на едно определено ниво в дома.

Някои котки, които изпитват болка, могат да спят по-дълго, от обичайното, докато други стават неспокойни, тъй като не могат да си намерят удобно за себе си положение за спане. Котка, която е започнала да ходи покрай тоалетната, на практика може да чувства болка и да я избягва, ако за това трябва да скача.

Трябва да имате предвид, че болките при артрит често се срещат при старите котки, но те се проявяват различно, в зависимост от засегнатата част на тялото. Преди да посетите ветеринарят, наблюдавайте котката, за да му кажете какви промени в поведението сте видели.

Видими признаци на болка:

1.Разширени зеници (въпреки че те се разширяват не само при болка, а и при страх, възбуда и редица заболявания, също при смяна на осветлението с по-тъмно, но разширените дълго време зеници при добро осветление- не е нормално);

2.Котката се крие, общителните котки не искат да общуват, ако котката и преди това се е държала настрани от хората- тя става още по-мрачна, старае се да прави така, че да не я докосват излишно;

3.Не дава да я докосвате, реагира агресивно при опит да я пипате, погалите, да я вземете на ръце, особено ако болката е рязка или остра(разбира се има и такива котки, които имат такъв характер, но при тях ще стане още по-забележимо, че те са по-агресивни от преди);

4.Немотивирана агресия: котката ръмжи, хапе, може да се отнася агресивно към болните части на тялото, ако тя лежи и ръмжи, а ако минавате покрай нея или я закачите- може да се нахвърли на ръцете или краката;

5.Котката седи на едно място в една поза, реагира негативно на опитите насила да промените нейното положение;

6.Летаргия, апатия, депресия (при дълги хронични болки, при не силни болки, някои котки така могат да реагират на всяка болка, почти всички- на сериозни патологии на вътрешните органи), очите могат да бъдат полузатворени или частично прикрити с третия клепач;

7.Липса на апетит (не само признак на болка, а още и гадене, стрес и много други състояния, във всеки случай липсата на апетит повече от един ден - не е нормално);

8.Учестено, повърхностно или затруднено дишане(при силни болки, интоксикации, възбуда, стрес, и при редица заболявания)- много важен пункт, котките са подложени на респираторен дистрес- синдром, това е животозастрашаващо усложнение, съпроводено с оток на белите дробове. Тежко, често, повърхностно дишане при котката- това е повод за спешно посещение на ветеринар;

9.Уриниране на неподходящи места (тук може да се разглежда от две страни: от една страна болка заради заболяване на пикочната система, от друга- болка в ставите, например, котката игнорира тоалетната заради високите стени, които трудно преодолява);

10.Куцота, изпъване на лапите(не винаги куцането означава увреждане на крайниците, понякога куцотата е отражение на заболяванията на вътрешните органи);

11.Близане на определено място(знаем, че котките ближат своите рани и сърбящи места с език, само че техния език е като шкурка и това не е добре);

12.Котката престава да скача на дивана, перваза, масата, да се качва по стълбата или на по-високо ниво на къщичката(така се изразява болката в крайниците, аксиалния скелет, болки в коремната кухина, слабост в резултат на системни и вирусни заболявания);

13.Сънливост, необичайно дълъг сън, трудно събуждане дори за храна, ако събудите котката - тя си отива, търси тих ъгъл и отново спи, не реагира на опитите за игра, погалване и лакомства, също и на други животни;

14.Котката през цялото време се опитва да си намери удобно положение, върти се, преминава от място на място, променя позата и не може да се устрои удобно;

15.Силен звук- обикновено при остра, силна, рязка, неочаквана болка(настъпили сте я, притиснали сте опашката й с вратата)- котката показва, че вие някак сте й причинили болка и подава сигнал да прекратите;

16.Котката престава да се грижи за себе си, ближе козината, може да съсредоточи вниманието само на проблемното място от тялото (ако е достъпно), ако котката е прекратила грижите са себе си- това е тревожен сигнал, че нещо не е наред;

17.Жално мяукане при промяна на положението на тялото(когато става, ляга, сяда)- обикновено е съпроводено с остри и резки болки, зависи от характера на котката и близостта към човека, дали ще се оплаква или не, може да го прави, когато не я виждате и не я чувате;

18.Болки и сърбеж в областта на муцуната, особено очите е съпроводено от това, че котката трие очи с лапа, постоянно търка муцуна в околните предмети в опит да почеше сърбящото място;

19.Болка и дискомфорт в устната кухина също са съпроводени с опит да постави лапа в устата си, да се трие в околните предмети + наклон на главата към здравата страна при хранене, може да има слюнотечение;

20.Болки в ушите съпроводени с наклон на главата на една страна, котката може често да тръска глава, да чеше ушите;

21.Нарушена дефекация и уриниране: често посещение на тоалетната, но безрезултатно, слабост при опит да заеме подходяща поза, постоянна смяна на положението по време на процеса, безрезултатни опити (празна тоалетна);

22.Напрегната поза: котката седи или стои силно изгърбена(обикновено тази поза свидетелства за болка в коремната област, но има и изключения), седи или лежи изгърбена и с отпусната глава, или настрани с подвити задни лапи.

Не е задължително всичко описано да бъде демонстрирано от вашата котка, но дори 1-2 промени в поведението вече свидетелстват за това, че котката изпитва болка.

Повечето котки проявяват признаци на болка и безпокойство, когато смятат, че човек и другите животни не ги виждат. За да хванете промените в поведението на котката в начален стадий, трябва известно време незабележимо да я наблюдавате как се държи. Незабележимо не в смисъл "да се скриете", а например, да се занимавате със своите дела и с ъгъла на окото си да я наблюдавате.

Признаци на болка при кучето

Много често стопаните не разбират защо по време на заболяване животното не се държи както преди, става затворено и необщително, може да ухапе или си тръгва и се крие. Също така често стопаните описват промените в поведението нещо като "лошо настроение", а всъщност животното изпитва болка. Има прояви на болка, които с нищо не могат да се сбъркат, например, куцотата. Но за останалите кучето едва ли ще ви каже, че нещо го боли, то ще седи напрегнато и изгърбено и мълчаливо ще страда.

Болката се отнася към един от най-ярките симптоми, за това стопаните обикновено я забелязват по-рано. Болката - това е причина за спешно посещение при ветеринар.
Външните прояви често зависят от интензивността и локализацията на болката, но след като поживеете известно време с кучето, рано или късно ще се започнете да разбирате езика на неговото тяло.

Кучетата са много постоянни в своите навици. Всяка промяна в поведението, не свързана с промените в околната среда, могат да бъдат показател за заболяване. Много често на поведението влияят ревност и обида, преследване от други кучета, деца, живеещи в дома, еструс или раждане.
В случай на подозрение за някакво неразположение трябва да измерите телесната температура на кучето.

Има ли значение влажността и сухотата на носа?
Не, няма никакво значение. Състоянието на носа зависи от това, което кучето прави или е правило наскоро, а също от типа на климата и времето. При спящите кучета носа е сух, когато се събудят те облизват носа си. Когато кучето тича, неговия нос е влажен. Единственото обстоятелство, при което състоянието на носа има значение, това е когато кучето е болно. Студения влажен нос обикновено означава, че телесната температура не е повишена. Горещият влажен нос може да бъде нормален, но може и да свидетелства, че телесната температура е повишена. Това има значение само при наличието на други признаци на заболяване.

Основни признаци на болка:

1.Кучето лае, скимти, вие, ръмжи. Може да го прави заедно с някакво действие(например, да ръмжи на болната лапа) или просто да лежи/ седи/ стои, да гледа в пространството и да скимти. Тук се отнася скимтенето и писъка при опит да го вземете на ръце. Много кучета в обикновено състояние съпровождат вокално своето поведение, например, лай при радост или скимтене при просене. Това е нормално. НО ако кучето издава повече звуци от обичайното или ги съпровожда с нетипично за него поведение- това е повод за безпокойство.

2.Прекомерен груминг. Кучето се старае да почисти своите рани, за това порязвания, израстъци, счупени нокти, абсцеси са подложени на активно близане. Ако кучето често или непрекъснато ближе някое място- значи трябва да търсите проблема.

Тук се отнасят няколко ситуации:
- ако има болки или сърбеж в очите- кучето ги трие с лапа или се трие в различни предмети;

- някои кучета хапят мястото, където ги боли (колкото повече боли, толкова по-интензивно хапят);

- ако ги болят зъбите или има проблем в устната кухина или гърлото- кучето поставя лапи в устата, опитва се да гризе твърди предмети, да се почеше, трие муцуна в твърди повърхности;

- ако проблема е в половите органи (особено при мъжките)- активния груминг е в тази област.

3.Нарушение на съня. Кучето е започнало много да спи или обратното, не може дълго да спи, постоянно се събужда. Първото или второто- зависи от характера на болката.

4.Нарушен прием на вода и храна. Ако кучето има болки в областта на устата, фаринкса, стомаха- то може да отказва храна, а понякога и вода. Същият отказ от храна може да означава гадене, прекалени болки в други области. При някои възпалителни процеси нараства количеството употребявана вода.

5.Задух, тежко и/ или повърхностно дишане- най-явният признак за силна болка. Понякога е единствен.

6.Принудителна поза и безпокойство. Ако кучето през цялото време сменя положението, лежи и веднага става, ходи, търси място, отново ляга и става- това значи, че го безпокои нещо.
Случва се при болки в определени области, кучето приема принудителна поза: изгърбване- признаци на болка в коремната кухина.
Същия признак на безпокойство може да бъде ходене в кръг, хаотични движения. Кучето може трудно или неохотно да ляга и става, отказва да скача на дивана.

7.Немотивирана агресия. Често кучето може да показва недоволство, ако го докосвате по болното място, понякога ръмжи и хапе, ако стопанина силно натиска болната лапа или корем. Преди да търсите агресията в психологически аспект, трябва да разберете- дали кучето не ни казва, че не трябва да го докосвате на това място. Агресията може да бъде признак на постоянно раздразнение на фона на болката, болката понякога причинява неадекватно поведение.

8.Общителност. Всяко куче реагира различно на лошото самочувствие. Някои се крият по-далече, за да не ги докосват, а други постоянно се държат до стопанина и поставят мястото, където ги боли, под ръцете на стопанина, за да ги погали (не се отнася за всички видове и места с болка). Стопанин, който познава добре своя любимец, веднага ще забележи, че поведението на кучето се е променило.

9.Куцота, отклоняване настрани или повдигане на лапата. Куцотата е най-видимия симптом на болката. Но трябва да помните, че ако животното куца или протяга лапа, това не винаги означава проблем с крайниците, понякога куцотата е признак за болка в някои органи на коремната кухина, болки в гръбнака. Към този пункт се отнася така наречената "вдървена походка", всякаква промяна в походката.

10.Необичайно поведение при уриниране и дефекация. При опит за уриниране и дефекация се премества, за да намери друго положение, нетипична поза, чести позиви, вокален съпровод- всичко това показва, че има проблем.

11.Още признаци за болка:
- Често или втренчено разглеждане на безпокоящите части от тялото. Понякога учудено, понякога агресивно.

- Наклон на главата на една страна. Може да бъде признак за неврологични проблеми, а също болка в ушите, или някоя част на главата, отит на средното ухо.

- Конвулсии. Особено при брахицефалните породи. Например, конвулсии при френски булдог- повод да намерите ортопед и да изследвате кучето за клиновидни прешлени.

Болкови симптоми в различните части на тялото:

Болка в главата- полузатворени очи, заедно с притискане на главата към мебелите или друга вертикална повърхност. Скованост в движенията на главата, напрежение във врата, понякога леко поклащане на главата или разсеян поглед.

Болка в областта на очите- кучето трие очите с лапа, избягва ярката светлина от засегнатата страна, болното око е полузатворено и сълзи.

Болка в ухото и устната кухина- много е трудно да се разделят тези два вида болки, защото техните невронни пътища са разположени прекалено близо. Може да увисне едното ухо, и главата да бъде наклонена към засегнатата страна. Животното може да тръска глава и да трие с лапи болното ухо. Може да се наблюдава силно слюнотечение и отказ от твърда храна.

Болка в гърлото-
оригване, слюнотечение, главата и шията са протегнати, трудност при преглъщане, съпроводено с усилени гълтателни движения и кашлица.

Болка в областта на корема- кучето постоянно трие болното място, ближе и дори го хапе. Седи в изгърбено положение. Нежелание да се движи, изразяване на недоволство при опит да го вземат на ръце. Повръщане, запек или диария, загуба на апетита.

Болка в крайниците и ставите- симптомите зависят от силата на болката или нейното място. Куцотата варира от незабележима до толкова силна, че кучето не може да постави крайника на земята. Трябва да наблюдавате внимателно движещото се животно, обърнете особено внимание на главата и таза.

Болки в гърба- кимаща глава и разклащане на сакрума веднага се забелязват, когато животното се поставя на земята. Куцота, свързана с влачене на крайниците, говори за увреждане на нервните пътища или фрактура на крайниците. При куче с артритни болки, скована походка в изгърбено положение. Кучето става трудно, скача, а в тежки случаи извива глава при хранене и пиене.

Болки в задната част на тялото-
в някои случаи се наблюдава куцане, свързано с болки в гръбнака. Други симптоми- недоволство при докосване, отказ от груминг, разтягане и скачане, трудности при дефекация и уриниране, колапс на всички задни части на тялото и незадържане на урина и изпражнения. Кучето често и неочаквано се преобръща и гледа в основата на опашката. Това може да свидетелства за болки в аналните жлези. Същите показатели могат да бъдат често близане и хапане на страничните повърхности на задните лапи, опашката и "триене" на ануса в пода.

Вътрешни болки- симптомите зависят от степента и мястото на болката, а също от характера на животното. Основно се наблюдават депресия, задух, учестен пулс и разширени зеници. Неугледен вид, отсъствие на апетит и желание да се скрие. При силни болки може да стане много агресивно, неспокойно, да скимти при опит да го вземете на ръце, да се опитва да избяга.

Обезболяващи за кучета и котки

Изображение

Купирането на болковия синдром е честа симптоматична терапия, много често не решаваща причината за болката, но облекчаваща състоянието на животното.
Обезболяването в следоперационния период спомага за по-бързото възстановяване.

За премахване на болката във ветеринарната практика се използват множество препарати, всеки случай изисква индивидуален избор на препарат, дозировка и продължителност на употреба.

Съществуват редица групи лекарствени вещества, притежаващи обезболяващ ефект.
Едни от най-често използваните са така наречените нестероидни противовъзпалителни средства. Те блокират синтеза на простагландините(медиатори на възпалението, които могат да предизвикат усилване на болката). Намаляването на възпалението след операция или травма може значително да подобри обезболяването.

Предимствата на нестероидните препарати включват достъпност, относително голяма продължителност на действие и ниска стойност. Липсата на действие върху ЦНС (седация или дисфория)прави нестероидните препарати подходящи за лечение на остра и хронична болка при животните. Но те имат ограничена ефективност при премахване на силната болка, а увеличаването на дозировката може да предизвика усложнения. Тези средства имат и странични ефекти. Най-често срещаните са свързани с храносмилателния тракт, за това заедно с нестероидните препарати се назначават гаспротектори, защитаващи стомаха от тяхното действие. Остра бъбречна недостатъчност е сериозна последица след приложението на нестероидни препарати. Вероятността от проява на тези усложнения са по-високи при животните с нестабилна хемодинамика или при продължителен курс на приложение.

Сега съществуват голямо количество нестероидни препарати, разработени специално за кучета и котки. Те са: Римадил, Превикокс, Карпродил, Флексопрофен, прилагани предимно при заболявания на опорно-двигателния апарат. Използват се също и човешки препарати, такива като аналгин (спазмалгон).

Друга група препарати с обезболяващ ефект са кортикостероидите, които също намаляват възпалението и осигуряват обезболяване.
Те се прилагат по-рядко заради възможността от намаляване на имунната функция и заради други известни странични ефекти(повишаване на апетита, жажда, учестено уриниране) след приема на препарата. Те както и нестероидните препарати оказват неблагоприятно въздействие на стомашно-чревния тракт. Въпреки това, те понякога се използват при хроничен болков синдром, в това число при заболявания на опорно-двигателен апарат(артрит, артроза), травма на гръбнака.
Кортикостероидите и нестероидните препарати не се назначават едновременно.

Най-добър обезболяващ ефект притежават препаратите от групата на опоидите.
Тяхното действие се състои в това, че опиатите обратимо се свързват с така наречените опоидни рецептори, влизащи в състава както на централната, така и на периферната нервна системи, като по този начин се променя предаването и възприемането на болката. В допълнение към обезболяването на опоидите могат да възникнат други ефекти на ЦНС, които включват седативен ефект и вълнение, което е много важно за купиране на болката след операция. Отбелязват се видови и индивидуални различия в реакцията към опоидите. Това изисква внимателен избор на препарата и коригиране на дозата за различните видове. Клиничният ефект на опоида зависи от допълнителните фактори, в това число наличието или отсъствието на болка, здравословното състояние на животното, едновременно въведените лекарствени средства и индивидуалната чувствителност към опоидите.

Съществуват нови препарати, като Габапентин, Амитриптилин, които са подходящи за котките.

ВАЖНО ЗА СТОПАНИТЕ!
НЕ ВСИЧКИ ОБЕЗБОЛЯВАЩИ ЗА ХОРАТА ПОДХОЖДАТ ЗА ЖИВОТНИТЕ!

Някои от тях могат да навредят на животното и да доведат към усложнения, включително смърт.
Така например, аналгин и парацетамол, също препаратите, съдържащи ги, са токсични за котките.
Не се препоръчва за кучетата да се използват Диклофенак( Волтарен, Ортофен, Диклонат), тъй като е много висок риска от усложнения и дори смъртта на кучето.
Дозировките на такива вещества са индивидуални за всеки вид животни и се различават от дозировката за човека. При избор на препарат за купиране на болката при животните трябва да знаете неговата видова и породна особеност, точната дозировка и начин на приложение на лекарственото вещество.

За да се облекчи болката, трябва да се осигури покой на животното, да се затопли и да се изключат стресовите фактори. За намаляване на болката може да се постави мека превръзка на травмираната част на тялото, да се стабилизира мястото на травмата, да се ограничи придвижването, при фрактура да се постави животното на твърда повърхност, да се придържа по време на ходене.

Приложението на локалните, местни или системни аналгетици непосредствено преди началото и по време на операцията се намалява сенсибилизацията на ЦНС при хората и животните, намиращи се под обща наркоза, и се намалява нуждата от болкоуспокояващи след операцията.
При използване на опоиди преди операцията или местни анестезиращи препарати може да се намали възпалителната реакция и да се намали нуждата от прилагане на аналгетици след операцията.
При инвазивна намеса, съпроводена със силна болка, е необходимо редовното въвеждане на аналгетици в съответствие с периода на действие на тези препарати, без да се изчаква появата на болка.
Много животни не демонстрират признаци на болка, дори ако я изпитват. Когато в поведението на животното вече се появят признаци на болка, това вече е съпроводено с патофизиологически реакции в организма. Допълнителен стимул към превантивното обезболяване е фактът, че дозата аналгетик за предовратяване на болката е по-нисък, отколкото дозата на препарата за премахване на болковият синдром. А по-високите дози препарати могат да доведат до развитието на странични ефекти.

http://petstime.ru/
http://vet-clinic.ru/
http://med-vet.ru/
http://www.vet-univer.ru/
http://www.zooproblem.net/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Ветеринарно медицински статии