[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Тумори на космените фоликули при кучета и котки
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Тумори на космените фоликули при кучета и котки

Тумори на космените фоликули при кучета и котки

Мнениеот meri » Съб Яну 07, 2017 7:18 pm

Особености

Туморите на космените фоликули обикновено са доброкачествени тумори зародишни клетки на космените фоликули, които се класифицират в зависимост от посоката на диференциация на кожните придатъци. Те често се срещат при кучетата и рядко при котките. Трихоепителиома и пиломатриксома са най-честите тумори на космените фоликули.

Трихоепителиома

Доброкачествен тумор на клетките, които се диференцират в посока на космения фоликул и структурата на косъма. Често се среща при кучетата и рядко при котките, с увеличена честота при животни по-възрастни от 5 години. Сред кучетата могат да бъдат предразположени басет хаунди, златист ретривър, немски овчарки, миниатюрен шнауцер, стандартни пудели, спаниели.
Сред котките могат да бъдат предразположени персийските котки.
Туморите обикновено се срещат като единични (често множествени при басет), безкосмени, твърди, бели или сиви маси, които могат да се разраняват. Туморите варират на размер от 1 мм до 2 см или повече. Те често се локализират на тялото или лапите при кучетата и на главата, опашката и крайниците при котките.

Пиломатриксома

Този доброкачествен тумор възниква от клетките луковици/ матрица косми. Рядко се среща при кучетата и много рядко при котките и се наблюдава на възраст от 5 до 10 години. Сред кучетата могат да бъдат предразположени кери блу териери, пудели и староанглийски овчарки. Туморите са самотни, често безкосмени, твърди, понякога разранени или калцифицирани, с добре очертани граници и куполообразни или плакоподобни форми на кожата или подкожните маси, които могат да бъдат кистозни или пигментирани и варират на размер от 1 до 10 см и се срещат най-често на тялото.

Трихобластома

Доброкачествен тумор на клетки, които възникват от примитивен зародишен космен епител. Рядко се срещат при кучетата и котките на средна възраст. Сред кучетата предразположени са пудели и кокер спаниели. Туморите варират на размер от 1 до 2 см и изглеждат като самотни, твърди, куполообразни безкосмени възли, които се срещат най-често на главата и шията при кучетата и на черепната половина от тялото на котките.

Трихилемома

Доброкачествен тумор на клетки, които се диференцират по посока на външната обвивка на космения фоликул. Рядко се среща при кучетата и котките и се наблюдава при животни на възраст от 5 до 13 години. Могат да бъдат предразположени афгански хрътки. Туморите варират от 1 до 7 см в диаметър и са твърди, добре ограничени възли, често разполагащи се на главата и шията.

Трихофоликулома

Това е доброкачествен тумор на космените фоликули и може до голяма степен да бъде фоликуларен или мастнокосмен хамартом (доброкачествен възел, който наподобява тумор), отколкото истински тумор. Рядко се среща при кучетата и котките и няма известна предразположеност по възраст, порода или местоположение. Туморът изглежда като твърд куполообразен възел, който може да има централна вдлъбнатина или отвор, който съдържа косми или мазен материал.

Разширена пора Wiener

Това е доброкачествен тумор или киста на космения фоликул. Рядко се среща при възрастни котки и изглежда като самотна твърда маса или киста, по-малко от 1 см, с изход в центъра на кератина. Този кератин понякога може да прилича на кожен рог. Възлите най-често се срещат на тялото, главата и шията.

Диагноза

1.Цитология(често не диагностична): туморите на космените фоликули се характеризират със зрели кератинизирани клетки плосък епител и аморфен клетъчен остатък. Понякога може да се срещнат малки еднородни епителиални клетки базален тип.

2.Дерматохистопатология: туморите на космените фоликули се класифицират по хистологичен модел и външния вид на базалоидните туморни клетки. В зависимост от типа тумори масите могат да бъдат самотни или кистозни и могат да съдържат кератин.

Лечение и прогноза


1.Целесъобразно е наблюдението без лечение, в резултат на това, че тумора е доброкачествен.

2.Хирургичното отстраняване води до оздравяване.

3.Прогнозата е добра. Туморите на космените фоликули не се инвазират локално, не метастазират и рядко рецидивират след хирургичното премахване. Въпреки, че това е изключително рядко, но има съобщения за две кучета с метастатични полиматриксоми с неврологични усложнения.

Малък възел, типичен за тези тумори.
Изображение

Малък пигментиран възел.
Изображение

Голяма киста на вентралната част на гръдния кош.
Изображение

Кистозен безкосмен възел на кожата на клепача.
Изображение

Безкосмен кистозен тумор на бедрото.
Изображение

Фокален тумор с корички и алопеция.
Изображение

Текст на статията и снимки от книгата
SMALL ANIMAL DERMATOLOGY
A COLOR ATLAS AND THERAPEUTIC GUIDE
KEITH A. HNILICA, DVM, MS, DACVD, MBA 2011г

Превод от английски вет. лекар Васильев

http://veter96.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Ветеринарно медицински статии

cron