[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Патологии, съпроводени с хиперпигментация на кожата и
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Патологии, съпроводени с хиперпигментация на кожата и

Патологии, съпроводени с хиперпигментация на кожата и

Мнениеот meri » Чет Мар 09, 2017 2:33 pm

... козината при кучетата и котките

В статията са използвани снимки на автора Светлана Белова

Въведение

Цветът на кожата и козината зависи от наличието на пигмента меланин в тях. Меланинът се синтезира в меланоцитите, клетките от неврогенен произход, които мигрират в кожата, лигавиците, ириса, в тъканта на вътрешното ухо и меката арахноидна обвивка на мозъка в ранните стадий на развитие на плода.

В кожата меланоцитите са разположени в най-долния слой на епидермиса и във външната обвивка на кореновото влагалище на матрицата на космения фоликул. Меланоцитите синтезират пигмент в специални органели(меланозоми), които след това постъпват в близките клетки на епидермиса(кератиноцити) и в мозъчната кора и гръбначно-мозъчните слоеве на косъма, придавайки им цвят.

Крайният продукт на меланин се произвежда от аминокиселината тирозин чрез серия от реакции с активното участие на няколко ензими, ключов от които е медносъдържащата тирозиназа. Транспортирането на меланозомите до съседните клетки се улеснява чрез дълги цитоплазмени дендрити на меланоцитите, контактуващи с околните клетки.

Съществуват два основни вида пигменти- кафяв и черен еумеланин и червен феомеланин.
Съществуват четири основни окраски козина: кафяв, черен, червен, бял(при отсъствие на пигмент). Останалите окраски представляват различни оттенъци и вариации на тези четири основни цвята.
Например, червения феомеланин може да има много различна степен на интензивност- от бледо при лабрадора до ярко червено при ирландски сетер. При бяла окраска в основата на кожата може да бъде пигментирана или непигментирана.

Макули лентиго симплекс на устната лигавица
Изображение

Макули лентиго симплекс на носа
Изображение

Лентиго при куче
Изображение

Алопеция, еритема и хиперпигментация в областта на подмишниците при куче с атопичен дерматит
Изображение

Хиперпигментация на кожата при акрален дерматит от разлизване
Изображение

Лентиго симплекс (lentigo simplex) - вроден козметичен дефект при котки с червена и кремава окраска, характеризираща се с появата в ранна възраст на ясно ограничени петна по лигавицата на устата, устните, носа, възглавничките на лапите и конюктивата. Тази локализирана хиперпигментация е свързана с наличието на голямо количество меланоцити на тези участъци.

Котешки акромеланизъм- среща се при определени породи (сиамска, хималайска, бирманска) и се характеризира с по-тъмна окраска на дисталните части на тялото(върха на опашката, лапите, ушите). Котките от тези породи се раждат бели, но по-късно под въздействието на външните температури цвета на косъма се променя с по-тъмен. Колкото са по-ниски температурите, толкова е по-тъмен косъма. Този парадокс е свързан с мутация и появата на температурната зависимост при тирозиназа- ензим, който участва активно в синтеза на меланин.

Лентиго- това са плоски хиперпигментирани макули (петна), появяващи се в зряла възраст при някои кучета. Тяхната най-честа локализация е областта на корема и слабините. Както и лентиго симплекс при котките, появата на макули е свързана с рязкото увеличение на количеството меланоцити / меланозоми на ограничен участък кожа. Лентиго трябва да се разграничава от меланома и пигментни петна, причинени от папилома- вируси.

Хиперпигментирана и удебелена кожа на лактите
Изображение

Макули хиперпигментация, обкръжени от еритема и епидермални яки при пиодермия
Изображение

Хиперпигментирана кожа на ушната мида при атопичен отит, усложнен от бактериална инфекция
Изображение

Атопичен дерматит, усложнен от маласезийна инфекция
Изображение

Хиперпигментация на кожата, свързана с възпаление- много разпространена, особено при кучетата. Причината за възпалението може да бъде най-различна, от атопичен дерматит, до листовиден пемфигус. Хиперпигментацията става забележима на местата с постоянно механично дразнене, например при триене на кожата в подмишниците при кучета с дълбок гръден кош, при хронично разлизване на кожата, на местата с мазоли. Честа причина за хиперпигментация са бактериалните и гъбични инфекции. Бактериалните и гъбични инфекции могат да бъдат причина за оцветяването на светлите косми в червеникаво- кафяв цвят.

Интертриго при булдог- оцветена от вторична инфекция на козината
Изображение

Външен отит и оцветена от вторична инфекция козина
Изображение

Папилома-вирусни петна в слабините при мопс
Изображение

Вирусните пигментирани петна се срещат и при кучетата и при котките и са причинени от папилома-вирус. Въпреки названието, пораженията могат да изглеждат и като хиперпигментирани макули, особено в началото на заболяването. При кучетата има изразена породна предразположеност, по-често се среща при мопс, шар-пей, английски сетер, риджбек, цвергшнауцер.
При мопс дори е доказан наследствен характер на вирусните петна. Протичането на заболяването е слабо предсказуемо- те могат да изчезнат спонтанно, и да прогресират в по-злокачествена форма на съществуване- в плоскоклетъчен карцином.

Придобита хиперпигменация, свързана с алопеция- съществуващият пигмент на кожата на местата на хронична алопеция потъмнява под въздействието на ултравиолетовите лъчи. За това много алопеции(особено това е забележимо при обширни поражения, например при така наречените хормонални алопеции, или при фоликуларни дисплазии), хиперпигментирани.

Хиперпигментация при алопеция
Изображение

Меланома на ушната мида
Изображение

Атопичен дерматит и вторична инфекция
Изображение

Тумори- могат да имат тъмен цвят, ако участват пигментообразуващи клетки или тъкани кръвоносни съдове. Например, меланома (може да бъде и непигментирана), тумори на базалния слой на епидермиса, кисти на потните жлези, хемангиоми и хемангиосаркоми.

Въпреки разпространеното мнение, бялата(или светла) козина не може да потъмнее заради промяна в диетата. А черна акантоза не е вродено генетично заболяване, а нищо друго, освен като в резултат на триене и/или атопичен дерматит и вторични инфекции.

http://zooinform.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Ветеринарно медицински статии