Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Тумори на тестисите

Тумори на тестисите

Мнениеот meri » Вто Сеп 28, 2010 10:22 am

Тумори на тестисите

Клинични признаци

Туморите на тестисите лесно се забелязват при оглед и палпация на скротума,но не винаги привличат вниманието на стопаните.
Обикновено, туморите се развиват на единия тестис, но в 10-15 % от случаите и на двата.
Характерно е че при тумор на единия тестис, втория атрофира.

Около една трета от всички тумори се развиват в задържания тестис при млади кучета(средна възраст 6-7 г).

Локализация

Задържания тестис с тумора се намира или в таза,което е лесно да се забележи при палпация, или в коремната кухина, където откриването на тумора е свързано с определени трудности.

Диагноза

Хистология
В съответствие с хистологичното устройство на тумора може да се раздели на три типа: семином на тестиса, сертолиом,тумори на лайгидовите клетки.

В клинично отношение всички тези тумори се държат различно.

Сертилиом

Сертилиомите произвеждат женските полови хормони(естроген),продължителното повишение на нивото води до постискане на вторичните полови признаци и промяна в поведението на мъжкия.

Клинични признаци

При кучета със сертилиом се наблюдава симетрично оплешивяване в областта на гърдите,корема и задните повърхности на крайниците.Козината става суха и чуплива,кожата се удебелява,особено торбичките, увеличават се млечните жлези, намалява препециума и половата активност.

Не може да се твърди,че описаната картина е характерна за всички сертолиноми.Определена част от тумора няма подобни прояви,но е отбелязано че естрогенемния ефект е изразен в по-голяма степен при тумори в тестисите,задържани в коремната кухина.

Тумори от лайгидови клетки

Възниква в спуснатия тестис и произвежда мъжки полови хормони,продължително повишеното ниво създава постоянен фон за възникване на тумори в перинеалните жлези.
Много рядко се отбелязват едновременно тумори на тестиси и перинеални жлези.

Семином

Нямат хормонална активност,развиват се в спуснатия тестис при възрастни кучета,рядко метастазират,голяма част в регионалните лимфни възли.

Туморите не тестисите независимо от хистологичното им устройство растат бавно, не прорастват в тестисите,хирургичното им отстраняване не е трудно,особено ако тестиса засегнат от тумора е разположен в скротума и ингвиналния канал.

Лечение,развитие и прогнози

След отстраняване на тумора феминизацията изчезва: 4-6 дни след операцията нивото на естрогена в урината намалява до нормално, по- късно сертилиома дава метастази.

Лайгидовия тумор има доброкачествен характер и не дава метастази.

Семинома има бавен растеж,не прораства в тестисите,не се премахва трудно.

Лечение

Най-отговорния момент в операцията е лигирането и прекъсването на артерията.Отстраняването на тумора намиращ се в коремната област, се изпълнява съгласно общите правила.

http://www.veterinarka.ru/content/view/536/104
превод:meri

Офтопик:
Изображение

http://student.vetdoctor.ru/ru/index.php?showtopic=9833
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10382
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Ветеринарно медицински статии