[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Заболявания на очите при кучетата и котките
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Заболявания на очите при кучетата и котките

Заболявания на очите при кучетата и котките

Мнениеот meri » Пет Апр 03, 2009 3:51 pm

Ако очните заболявания не се лекуват или се лекуват неправилно,водят до страдание и загуба на очите.

Страданията на животните могат да се прекратят само с помощта на хирургична операция по премахване на окото или протезиране.


Ако за първи път водите вашия любимец на посещение при вет.офталмолог,преди посещението не обработвайте очите на животното- не промивайте,не бършете,не капете очни капки- това е необходимо за по-точна диагноза,тъй като характера и количеството секрети от очите имат голямо диагностично значение.

По възможност вземете всички предишни назначени лечения,резултати от анализи(кръв,урина,рентген,узи).


Основни заблуди на стопаните:

1.Безпокойство,че при прегледа животното ще се съпротивлява,и това може да предизвика механични повреди на очите от лекарските инструменти.
Ако животното изпитва болка при прегледа или реагира много активно на него,изследването се провежда под наркоза.

2.Използването на наркоза.
Това касае особено стопаните на възрастни животни и тези,които боледуват от сърдечно-съдови заболявания.
Всяка седация се провежда от анестезиолог под внимателно наблюдение.

3.Често стопаните се страхуват,че техните кучета или котки могат да имат алергия към някой препарат,който лекаря капе в очите им.
Тези опасения са напразни,всеки препарат,въведен в очите е безвреден и няма противопоказания.

Диагностика на очните заболявания

Изображение Изображение

Изображение Изображение

Измерване на очно налягане
Изображение ИзображениеУЗИ

Хирургичен микроскоп
Изображение

http://www.okodok.ru/diagnostika/
http://lessy.kiev.ua/ophtalmologija-u-zhivotnyh.html
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Заболявания на окото при животни

Мнениеот meri » Чет Фев 04, 2010 12:54 pm

Кривогледство при кучето

Изображение

Това е заболяване,предизвикано от неправилната работа на един или няколко очни мускула,което води до неправилно положение на окото.Кривогледството е уни- и двустранно,което поразява мускулите на едното или двете очи.Обикновено двете очи се фокусират в една точка,но предават картината на мозъка от своята гледна точка.Мозъка обединява двете изображения,което дава обемен образ,представляван от съзнанието.
Всяко око има шест мускула,които заедно обезпечават движението на очите.Мозъка конролира всички 12 мускула,за да може и двете очи да виждат в правилна посока.За да може мозъка да съедини две избражения в едно,е много важно всички мускули да работят в хармония.
Във ветеринарната практика трябва да се справят с пост-травматичното кривогледство след разкъсване или разтягане на един или няколко очни двигателни мускула,има описани случаи и на вроден стабизъм.

Етиология

За кривогледството може да има различни причини,може де бъде вродено,предизвикано от травма,определени заболявания,а понякога и очни операции.

Признаци (симптоми)

Симптомите са характерни:отклонение на едното или двете очи в страни от централната зрителна ос,често в посока на вътрешния или външния ъгъл на окото.При това с невъоръжено око може да се види голяма част от склерата,понякога може да се отбележи изкривяване,никакво отделяне и повишено сълзотечение не се наблюдава.При вроден стабизъм очите теоретично запазват зрителната си функция,защото ембриогенезата на външните мускули на очите протича отделно от този орган.При домашните месоядни рядко се среща изразена степен на вроден стабизъм.

Друг е случая с пост-травматичния стабизъм,тук има възможност зрителните функции да се разглеждат във всеки конкретен случай в зависимост от пораженията на зрителния нерв.При тежки травми очната ябълка заедно с пост-травматичното кривогледство често се отбелязва поражение на очния нерв,улесняването на процеса е невъзможно.В такъв случай лечението е с козметична цел.

Лечение

Във ветеринарната практика лечението е показано в случай на изразено нарушение на зрителните способности на пациента или за постигане на добър козметичен ефект.

Предприема се оперативна намеса на мускулите,която се провежда под обща анестезия.Има няколко хирургични метода за изправяне на кривогледството,техния избор зависи от конкретния проблем на мускулите и ъгъла на отклонение на очите от общата точка на фиксация.


Какво да правим ако гноят очите на кучето/котката?

Изображение

Първо трябва да обърнем внимание,че гнойните и лигавични секрети са различни неща.

Гнойните секрети са жълтеникави или зеленикави на цвят.

Лигавичните секрети имат сив или червеникав цвят и се образуват вследствие окисляването на сълзите.В сълзите на кучетата и котките се съдържа порфирин,който при взаимодействие с въздуха се окислява и в началото му придава лигавична консистенция,а след това червеникав оттенък.Има и друга теория- теорията на микроорганизмите.В тази теория всичко е така,само съответстващите цветове и консистенция на сълзите придават микроорганизмите,развиващи се в нея.Ако вашия любимец има лигавични секрети или червеникаво-кафяви -тази статия не е за вас.

И така, вашия любимец има гноен секрет от очите с жълтеникав или зеленикав цвят- ВСИЧКО ТОВА Е ЛОШО и вие трябва веднага да го заведете на лекар.Забавянето в такъв случай не е оправдано,защото гнойния секрет от очите може да бъде причина за редица заболявания,както очни,така и системни.

Системни заболявания- много вирусни заболявания протичат с гноен секрет от очите.Например,чума при месоядните животни (кучета),панлевкопения (котки),хронични вирусни инфекции (котки).Разбираемо е,че започнатото навреме лечение ще позволи да се запазят не само очите,но и живота на животното ви.

Повечето възпалителни заболявания на очите са съпроводени с гнойни секрети.На първо време гнойта се среща при заболявания на клепачите,конюктивити,на роговицата,различни травми на очите и техните усложнения.

За повечето заболявания няма универсално лекарство,и не може да има такова,което да е способно да излекува всички заболявания,както очни,така и соматични.

Първа помощ: промийте очите с furatsillina, отвара от лайка или жълт кантарион,нанесете под клепачите 1% очна тетрациклинова маз и много бързо заведете животното на лекар.Не правете тези процедури насилствено и грубо,само внимателно и нежно.Не си мислете,че възпалението ще се самоизлекува и не пренебрегвайте заболяването,в това е залога за успех.


Epiphora( Епифора)

Изображение Изображение

Това е обилно сълзотечение,извън границите на нормалното,при което сълзите могат да текат в областта на устата.

Причини

Причините за епифора могат да са множество заболявания,всички от които можем да разделим на две групи:

- Заболявания,свързани с нарушение на изходящия поток сълзи от очите на сълзоотделителната система.

- Заболявания,свързани с повишено производство на сълзи.

За да разберем как се нарушава slezovyvedenie,трябва да знаем как протича дадения процес нормално.
Произведената сълза трябва да премине по специална сълзоотделителна система на очите,която се състои от слъзно езеро,където се събират сълзите,по-късно две малки слъзни точки,подобно на малки помпи отделят сълзата от слъзното езерце.След това сълзите по слъзния канал попадат в слъзна торбичка,а по-късно от носослъзния канал попадат в носа,след това в устата и се поглъщат.Всяко нарушение през целия път води до нарушение на изтичането на сълзите от очите и се нарича "непроходимост на носослъзния канал".Най-често срещаните заболявани са:

- Атрезия на сълзотворните точки (вродена липса на последните),тази патология често се среща при кокера или голите кучета.

- Стеноза на сълзотворните точки( състояние,когато слъзните точки намаляват в диаметър и не могат да пропуснат само необходимото количество сълзи от очите).

- Стесняване на сълзотворните канали и носослъзния канал или атрезия.

- Обръщане или завъртане на клепача във вътрешния ъгъл на окото,което води до несъответствие на сълзотворните точки на слъзното езерце.

- Чужди предмети в сълзоотделителната система,този проблем е актуален основно за кучета от ловните породи в период на активна работа.

- Наличие на стеснения и сраствания на слъзния и носослъзния канал,както последица от силен конюктивит.

- Дакриоцистит (възпаление на слъзната торбичка).

- Алергии и инфекциозни заболявания (в резултат на които има значителен оток в носната кухина и механичен натиск върху носослъзния канал).

- Наличие на тапи в лигавицата на сълзоотделителната система.

- Наличие на тумори,възпаления в областта намираща се в непосредствена близост до сълзоотделителната система.

Втората група причини за епифора обединява заболявания,съпроводени с увеличено производство на сълзи.Увеличеното производство на сълзи е нормална защитна реакция на организма за всяко раздразване.Причината за това е,че ролята на сълзите е да защитават роговицата от външно въздействие и да отмиват частици от повърхостта на окото.Всички заболявания съпроводени с увеличено сълзоотделяне,могат да се отнесат към втора група.

- Trichiasis и distrihiaz.Състояние на очите,когато роговицата постоянно е раздразнена от косми,в единия случай аномално разположени ресници,във втория ,други косми,растящи на муцуната,но не контактиращи с очите.

- Блефарит (възпаление на клепачите).

- Конюктивити.

- Кератити (възпаление на роговицата).

- Kornealnye sequesters при котките и наличието на драскотини, ожулвания и други наранявания на роговицата.

- Чужди тела в конюктивалния сак и на вътрешната повърхност на третия клепач,ръбцова тъкан вътре в окото или около него.

- Дразнещи вещества,такива като прах,дим,шампоан,силни миризми.

- Глаукома.

- Иридоциклит и увеит.

- Тумори на клепача,при контакт на тумора с роговицата се получава раздразнението й.

- Храна,лекарствени препарати,стимулиращи произвеждането на съзли.

Съществува и идиопатична хиперсекреция на слъзните жлези,но тази патология се среща много рядко.

Клинични прояви

Епифората е характерна,космите около вътрешния ъгъл на окото постоянно са влажни,обикновено оцветени в кафяв цвят за сметка на пигмента,влизащ в състава на сълзите.Честа проява на епифлора са характерните зацапвания в кафяв или червеникав цвят.При продължителен курс на епифора има дерматит в областта на течащите сълзи.При кучетата и котките често се наблюдава сърбеж в областта на очите,чесане на муцуната и натрупване на сухо кафяво отделящо се вещество във вътрешните ъгли на очите.

Лечение

Лечението на епифората трябва да бъде насочено към отстраняване на причините за появата.След отсраняване на основното заболяване епифората обикновено минава.

Ветеринарный врач - офтальмолог
Константиновский Александр Андреевич

http://alvet.ru/v_article.php?id=7
http://alvet.ru/v_article.php?id=23
http://alvet.ru/v_article.php?id=6
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Заболявания на окото при животни

Мнениеот meri » Чет Фев 04, 2010 6:30 pm

Изпадане и хиперплазия на жлезата на третия клепач

Жлезата на третия клепач е допълнителна слъзна жлеза,която е разположена медиовентрикулярно по отношение на очната ябълка и не се вижда,въпреки това има активно участие в овлажняването на очната ябълка.При определени условия тази жлеза може да се увеличи на обем и да изпадне(появява се между роговицата и третия клепач във вид на заоблена подутина.От друга страна тази подутина може да бъде следствие на тумор на слъзната жлеза или хрущяла на третия клепач.

ИзображениеИзображение

Изпадането на слъзната жлеза се среща при млади кучета от брахицефалните породи с хлабава подкожна мастна тъкан,като американски булдог,шар пей,чау-чау,кане-корсо.

Колкото до онкологичните заболявания,те се срещат предимно при по-възрастни животни и нямат изразена породна предразположеност.

Етиология

Причините за изпадане на слъзната жлеза е слабата връзка,удържаща я в нормално положение,инверсията на основата на хрущяла на третия клепач,тумори на слъзната жлеза,хиперплазия на жлезата на третия клепач вследствие на левкемия.

Симптоми

Неочакваното изпадане на увеличената жлеза на третия клепач между ръба на третия клепач и роговицата при млади кучета се среща много често.Среща се под формата на периодично или постоянно включени силно заоблени подутини с диаметър от 10-15 мм,във вътрешния ъгъл на окото.Туморите на слъзните жлези и хрущяла на третия клепач се срещат много рядко.

Лечение

Лечението е само хирургично,трябва да бъде направена фиксация на изпадналата жлеза на надкостницата на ябълчната кост.Премахването на жлезата или хрущяла на третия клепач се провеждат само в краен случай(при наличие на тумор),защото след премахване на жлезата има голяма вероятност от развитие на синдрома на сухото око,пигментозен кератит,и като последствие- загуба на зрението и болка за пациента.

В следоперативния период е препоръчително приемането на антибиотици,противовъзпалителни капки в продължение на 7-10 дни.

Аденом
Изображение


Панус и плазмома

Панус ( хроничен повърхностен съдов кератит)- поражение на лимбата и роговата обвивка на окото,възникнало в резултат на местнен хроничен възпалителен процес.Образувания под епитела на роговицата инфилтрат се заменя с ръбцова тъкан,което води до значително намаляване на зрението.
Състояние,когато подобно на имунната реакция поразява конюктивата и третия клепач,се нарича плазмома.Плазмомата до голяма степен заплашва със загуба на зрението,но осигурява по-голям очен дискомфорт и често е по-резистентна към използването на терапия от пануса.

Изображение Изображение
Изображение Изображение

Етиология

Няма съмнение,че пануса е автоимунно заболяване,това значи че водеща роля във възникване на даденото заболяване играе имунната система,която разпознава всички субклетъчни промени в роговицата като патологични и се старае да неутрализира процеса.По този начин,имунната система смята собствената си роговица за чужда тъкан.
Първите съобщения за панус се появили в зони с висока ултравиолетова активност,сега това заболяване е по цял свят,не е тайна,че случаи на панус именно в райони с висока ултравиолетова активност протичат тежко и не се поддават на терапия.Това позволява да се направи извод,че за възникването на дадено заболяване ултравиолетовите лъчи имат голяма роля.Отчитайки,че озоновия слой на атмосферата постоянно изтънява и естествения щит срещу ултравиолетовите лъчи изчезва,не е трудно да си представим защо пануса е получил повсеместно разпространение.
Отбелязана е генетична и породна предразположеност на кучетата към пануса.Тази патология е най-разпространена при немска овчарка,черен териер и ризеншнауцер,много по-често при кучета от други породи.

Симптоми

Не е трудно да се диагностицира това заболяване,клиничните прояви на панус са характерни: значителна инфилтрация на роговицата и врастване на съдовете,вследствие на това поразените участъци на роговицата са подобни на гранулационна тъкан.Обикновено пануса започва да се развива на горните или долни квадранти,но скоро може да се окаже поразена и цялата роговица.
Вследствие на замяната на инфилтранта,образуван под епитела на роговицата,гранулационната тъкан намалява остротата на зрението(почти до пълна загуба).По-късно при хронично протичане,поразените области придобиват черен цвят,поради отлагане на пигмент в тях.

Лечение

Лечението трябва да бъде редовно и изисква от стопаните точно изпълнение на всички манипулации.Понякога е необходима пожизнена терапия със специални препарати.
За лечение на пануса и лимфния конюктивит на третия клепач се приемат имуносупресивни препарати.
В началния етап може да бъде ефективна терапията с глюкокортикоиди,но в някой случаи е слабо ефективен.
Лечението се провежда само под лекарски контрол,защото някой препарати може да предизвикат алергични реакции.
За по-голяма ефективност е добре да защитите очите на кучето от ултравиолетовите лъчи,за тази цел се използват специални очила с различни размери.Ако нямате възможност за очила може да провеждате разходките при сумрак или вечер,когато нямалява интензивността на ултравиолетовото излъчване.

Секвестър на роговицата при котките

Мъртвата строма на роговицата се пигментира и изглежда като черен участък с разязвена ерозия.Това заболяване се среща предимно при котки от персийска порода,британска,хималайска и сиамска,също така при техните хибриди.Почти винаги се засяга едното око,но има случаи на засягане и на двете очи.
Корнеалния секвестър на очите при котките не е свързан с пола и възрастта,но се среща предимно на възраст от 1,5- 5 год.
При липса на своевременно лечение зрителните функции на заразеното око са загубени,а в редки случаи настъпва перфорация на роговицата.

Изображение Изображение Изображение

Етиология

Причината за заболяването не е изучена до сега.

Симптоми

Това заболяване е хронично,срока за формиране на източника на пигмента от момента на проявата на първите клинични симптоми варират от няколко дни ,до 6 месеца.
В ранния стадий се забелязва сълзотечение, блефароспазъм, разязвяване на роговицата,а при усложнение на патогенно бактериалната микрофлора се отбелязва лигавично-гноен ескудат от конюктивалната кухина.Тогава симптомите често се подобряват и стопаните смятат,че настъпва подобрение.Но след няколко месеца се появява черна (кафява)област на роговицата с по-закръглена форма и зрението се влошава.
По външен вид и тактика има два вида лечение.
Най-разпространен е първия тип корнеален секвестър,в този случай в централната част на роговицата се визуализира черно,ясно изразено огнище, най-вече заоблени, повдигнати над повърхността на роговицата.В такъв случай секвестъра е ограничен от здрава тъкан,така наречения разграничен вал,представен от подути дегенерирали колагенови влакна.По периферията се наблюдава изобилие от дълбоки и повърхностни съдове,в прозрачната роговица прорастват кръвносни съдове от страна на конюктивата,която храни некротичната тъкан.Първия тип корнеален секвестър се характеризира със сравнително бърз растеж,често прониква на голяма дълбочина от 1/3 до 4/5 строма на роговицата и склонни към перфорация на роговицата.
Втория тип секвестър представлява гнездо с кафяв цвят със размити краища,напомнящи по цвят петно от бензин,потопен в дебелината на роговицата.Маркирането на вала около секвестъра при втория тип липсва,а васкуляризацията на роговицата е слабо изразена.Този тип секвестър прогресира бавно,повърхностно,обикновено прониква не повече от 1/3от строма.Секвестъра на втория тип е по-малко опасен,защото не е склонен към перфорация на роговицата.

Лечение

Лечението зависи от стадия на развитие и типа корнеален секвестър.
В началото на заболяването се прилага консервативна терапия,насочена към възстановяване на епитела на роговицата.Лечението включва прием на кератопротектори,имуностимулатори,постхерпетични средства.При усложнение на вторична бактериална инфекция се назначават антибиотици.Ефективността на консервативното лечение в ранен стадий е 30-40 %,а при останалите животни заболяването прогресира.
Секвестъра на втория тип може да се лекува консервативно,за съжаление терапията е продължителна и не винаги е ефективна.
Понякога има случаи на напреднала и нелекувана форма и се налага хирургично лечение.Показание за това е:наличие на дълбок корнеален сквестър,опасност от перфорация и очен дискомфорт на пациента.Операцията се нарича кератетомия и се изпълнява под обща упойка,както и с местна анестезия в съчетание с миорелаксанти.За по-голям ефект операцията се провежда под операционен микроскоп и специални микрохирургични инструменти,за разреза е добре да се използва almaznorezhuschy хирургически инструмент.
След операционния период се назначават препарати за вливане в конюктивалния сак.Вероятността от рецидив след хирургичното лечение е голям.

http://alvet.ru/v_article.php?id=24
http://alvet.ru/v_article.php?id=22
http://alvet.ru/v_article.php?id=26
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Заболявания на окото при животни

Мнениеот meri » Сря Мар 31, 2010 2:28 pm

Увеит при животните

Изображение Изображение Изображение

Цвета на очите при всички живи същества на земята е разнообразен, варира в пределите на един вид и зависи от цвета на ириса.

Той може да бъде сив, син, кафяв, зелен, жълт, дори червен( при липса на пигмент в него). Ириса е също толкова уникален както пръстовите отпечатъци и вече служи за разпознаване на личността.

В центъра на ириса е зеницата, тя може да се свива или разширява в зависимост от светлината, попаднала в очите. Ириса изпълнява функцията на мембрана и регулира броя на светлинните лъчи, проникващи в очите и попадащи в ретината.

В тази статия ще стане въпрос за възпалението на тази уникална мембрана и всички съдови мембрани, част от които е ириса.

Етиология или причини за увеит

Трябва да отбележим, че в повечето случаи увеита не е първично заболяване, а вторичен симптом на някаква соматична патология.
От това следва, че поставянето на диагноза увеит ще бъде само началото на сложен диагностичен път, резултат от който ще бъде поставянето на точна диагноза.

Първичен увеит има много рядко.

Една от проявите му е пигментозния увеит, при това заболяване пигмента меланин се възприема от окото като чуждо вещество и се отмива от вътреочната течност. Заедно с камерната влага на пигмента остават в порите на трабекуларната мрежа на иридокоронеалния ъгъл, като по този начин оттичането на течността отначало е затруднена, а след това невъзможно, което неизменно води до глаукома.

Вторичния увеит се съпровожда с множество соматични заболявания.

Всички вторични увеити се разделят на няколко групи:

- рефлекторен увеит ( причинен от раздразнение на троичния нерв)

- инфекциозен увеит:
вирусни: чума, вирусен хепатит при кучето, херпесвирус при кучета и котки, инфекциозен перитонит при котки, левкемия при котки,имунодефицит при котки

- рикетсиозни;

- бактериални: лептосипроза, бруцелоза, бартонелоза, микобактериоза, Лаймска болест, тетанус, причинени от условна микрофлора - pasteurellosis, салмонелоза;

- гъбични;

- паразитни: токсоплазмоза, лейшманиоза, неоспороза, различни хелминтози- дирофилариоза, ангиостронгелоза и др.

- токсични (свързани с интоксикация или сепсис: пиометра, заболявания на зъбите)

- травматични увеити

- факолитически увеит (вследствие на презряла катаракта)

- имуно-индуциран (като следствие на полиартрит или развитие на увеодерматологичен синдром)

- увеити свързани с вътреочни тумори и общи туморни процеси)


Симптоми на увеит

1. зачервяване на очите

2. миоза (статично свиване на зеницата, слаба реакция на светлина или липса на реакция)

3. намаляване на вътреочното налягане (евентуално намаляване на окото в размер)

4. ексудат в предната камера на окото(изглежда като замъгляване на очите)

5. болка, особено изразена при палпация на очите

6. загуба на зрение

7. утайки на ендотела на роговицата(малки бели, леко жълтеникави точки на вътрешната повърхност на роговицата)

Възможно ли е да се открие увеита самостоятелно?

Да подозирате че има увеит е възможно, но не и да поставите диагноза самостоятелно. За качествена диагностика е необходима шлиц лампа и измерване на вътреочното налягане. Без тази диагностика подозренията ще си останат само такива, тъй като симптомите на увеита могат да бъдат сходни с други заболявания на очите.

Лечение

Лечението на всички видове увеити са сходни, общоприетите схеми на лечение включват прием на антибиотици, НСПВС, хормони, с локално приложение на препарати, които разширяват зеницата.

При такова лечение не се отстранява причината за заболяването и ефекта е временен.
За правилно,пълно и адекватно лечение на увеита трябва качествена соматична диагностика за откриване на причината за заболяването и след това лечението.

Ако не се лекува?

В повечето случаи болното животно или загубва очите си, или умира.

Запомнете,че увеита винаги е съпроводен със болезненост и преди всичко е проява на соматични заболявания.

http://www.zoovet.ru/text.php?newsid=601
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Заболявания на окото при животни

Мнениеот meri » Нед Авг 29, 2010 8:55 pm

Травми на роговицата

Изображение Изображение
Изображение

Травмите на роговицата винаги са заплаха за зрението.При травма трябва да се обърнете веднага към лекар и да започнете лечение,за да предовратите размножаването на микроорганизмите и да защитите структурите на очите.
Прегледа на животното трябва да се провежда само от специалист.

Най-коварните травми на очите са травмите на роговицата от котешките нокти.Това е свързано с това,че при котките под ноктите през целия им живот се натрупват микроорганизми от котешката тоалетна,земята и различните повърхности,по които се движи котката.Микроорганизмите не умират дълго време,и попадайки във влажната очна среда,започват да се размножават активно.

Освен това през първите 1-2 дни раната не се забелязва,защото котешките нокти са остри и оставят малки отвори в роговицата,но инфекцията се развива вътре в очите,и когато забележите помътняване или почервеняване на окото- състоянието е критично.

При повърхностни рани се назначава комплексно лечение с очни капки и антибактериални препарати.При дълбоки и проникващи рани,се провежда микрохирургия.При нелекувани травми на роговицата в тежко състояние се провежда трансплантация,а при безнадеждни случаи-протезиране.За съжаление някой животни попадат в клиниката много късно,в такъв случай се премахва очната ябълка.

Дермоид на роговицата

Изображение Изображение

Дермоида е доброкачествен тумор,в повечето случаи се състои от кожни клетки с космени фоликули и косми в тях.Дермоида е аномалия на вътреутробното развитие,открива се във всеки орган и тъкан на организма,също на очната ябълка,конюктивата и клепача.

Дермоида може да се открие при кученца и котенца в ранна възраст.Дермоида на роговицата и конюктивата е парче кожа с растяща козина по него,разположена на очната ябълка.Козината травмира роговицата.

Дермоида на клепача се открива по-трудно,защото козината на повърхността може да се слива в козината на клепчаите.Козината на дермоида може да се различава по цвят,въпреки че не е често явление.

Дермоида расте бързо и при несвоевременно лечение може да закрие цялата повърхност на окото.Лечението е само хирургично.Много е важно да се премахнат всички клетки на тумора,за да се изключи рецидив на заболяването.

Язви на роговицата

Изображение Изображение
Изображение Изображение

Много често разпространено заболяване при кучетата.Язвата на роговицата е нарушаване целостта на обвивката на окото в резултат на различни фактори.Тежестта на заболяването зависи от дълбочината и размера на язвата.По-често язви възникват при породите кучета с къса муцуна и големи изпъкнали очи:булдог,боксер,чихуахуа и др.
Най-разпространените причини са: травми на роговицата; продна предразположеност;остри и хронични конюктивити и кератоконюктивити;вирусни инфекции;обръщане на клепача;дистрихиазис.

С какво е опасно заболяването- перфорация,изтичане и загуба на окото се случват,ако язвата на роговицата не се лекува или се лекува неправилно.Протича образуване на грубо перде и намаляване на зрението- ако лечението е започнато късно.
Основният метод на лечение е местната комбинирана антибактериална терапия.За всяко животно препаратите се избират индувидуално,съответно вида на язвата,породата,възрастта на животното.

При дълбоки и обширни язви се провежда микрохиругия за възстановяване на зрението чрез трансплантация на изкуствена или донорскароговица.

http://www.okodok.ru/zabolevanie-glaz/dogs/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Заболявания на окото при животни

Мнениеот meri » Пон Авг 30, 2010 1:57 pm

Корнеален секвестър

Изображение Изображение

Характеризира се с корнеална стромална некроза,най-често засяга котки от персийска порода,но се среща и при други породи.

Съществуват различни теории за възникване на заболяването: травма на роговицата, хроничното й дразнене, промяна в състава на слъзната течност, наследствен фактор,вируси, хронични заболявания на вътрешните органи.

Симптоми:катарален конюктивит, блефароспазъм, сълзене, васкуляризация на роговицата.Плътно тъмно образувание на роговицата с размер от няколко мм до 2/3от цялата повърхост на роговицата. Характерен черен цвят,който дава на съдържащия се в сълзите епинефрин да се депозира в повредената роговица. Секвестъра може да доведе до перфорация на роговицата.

Лечение:в начален стадий с прием на противовирусни очни мехлеми.
При формиране на корнеален секвестър терапевтичното лечение не помага,най-ефективна е кератоектомията. При перфорация на роговицата се правят шевове на роговицата.След операцията се назначават антибиотични капки.
Понякога лечението отнема няколко месеца (5-6),при оздравяване остават белези с различна интензивност,които не влияят на зрението на котката.

Глаукома

Изображение Изображение Изображение

Това е заболяване,при което животното постепенно или внезапно губи зрение в резултат на повишено вътреочно налягане и атрофия на зрителния нерв.
Опасността от първична глаукома е,че животното губи зрението постепенно,но безвъзвратно,в познати места продължава да се ориентира,но попадайки в нова обстановка изпитва затруднение с ориентацията,по време на разходка не познава стопанина си,може да приближи до непознато хора,припознавайки се за него.Външното състояние на очите при постепенно развиваща се глаукома не се променя силно,но внимателно вглеждане можете и сами да откриете някои признаци:съдовете на склерата са разширени,удебелени и извити,със змиевидна форма.Зениците слабо се свиват дори при ярка светлина.
Опасни са пристъпите на глаукома,защото вътреочното налягане се повишава рязко и високо.Кръвоснабдяването и храненето на нервната очна тъкан се нарушава,което води до нейната атрофия и загуба на зрение.Острия пристъп на глаукома се съпровожда с оток на роговицата,съдовете са силно разширени,зениците не реагират на светлина,очната ябълка се увеличава на размер,животното избягва ярка светлина.Ако пристъпа на глаукома протича и на двете очи,животното губи рязко зрение.

При остър пристъп на глаукома е важно да се окаже помощ на животното колкото може по-бързо,иначе зрението е изгубено безвъзвратно.Лечението включва комплекс лечебни процедури,които се осъществяват във вет. клиника.
След намаляване на очното налягане се назначава курс поддържаща терапия насочена към стабилизиране на вътреочното налягане и защита на нервната тъкан на очите.

Конюктивит

Изображение Изображение

Изображение

Изображение

Какво да правим,когато кучето или котката чеше очи?

Този въпрос си задава всеки стопанин на домашни любимци.В повечето случаи причината за подобно поведение е проста:вашият любимец е болен от конюктивит.

Конюктивит се нарича заболяването,причинено от възпаление на съединителната обвивка на окото.Това заболяване може да засегне и двете очи.Обърнете внимание,ако: животното постоянно чеше едното око,а другото е здраво.

Основни причини за конюктивит са:

1.Внасяне на бактериална инфекция в окото;

2.Проява на различни кожни или вирусни заболявания,на които е било подложено животното

3.Попадане на чуждо тяло в окото,което причинява раздразнение и възпаление на окото;

4.Алергия;

5.Увреждане на роговицата на окото механично

Трябва да обърнете внимание на това,че конюктитита може да протече както в остра,така и в хронична форма.Ако животното чеше интензивно очи,буквално ги раздира с лапа,по-скоро заболяването преминава в остра форма и е причинено от бактериална инфекция.

Основни симптоми

Първия и най-важен симптом е силния сърбеж,при който в продължение на целия ден животното чеше очи.В редки случаи може да няма сърбеж в областта на очите.Заболяването може да се определи и по други симптоми:

1.Почервеняване на обвивката на окото;

2.Силна влажност на очите,повишено сълзотечение;

3.Попузатворени клепачи и тяхното подуване;

4.Обилни гъсти секрети в ъглите на очите с прозрачен или бял,сив,зелен цвят;

5.Неспокойно поведение на животното,раздразнителност

Ако забележите,че кучето чеше очи или че котката ги трие с лапа,открили сте странни гъсти секрети в ъгълите на очите,очите са зачервени,веднага го заведете на лекар.

Помнете,че конюктивита е сериозно възпаление,което трябва да се лекува бързо.Ако отлагате лечението,животното може да увреди очите си,да надраска роговицата при чесане,да пренесе инфекцията от едното око на другото.

Гнойно катарален конюктивит

Изображение
Прилича на катаралния,но секретите от очите са по-обилни и гъсти,имат зеленикав,жълтеникав или бял оттенък.Кожата на клепачите е раздразнена и покрита с груби тъмни корички.
При котките възниква при вирусни,както общи,така и очни инфекции,микоплазмоза,хламидиоза и др.
При кучетата често е усложнение от катаралния конюктивит.
Гнойно-катаралния конюктивит винаги е съпроводен с размножаване в конюктивалната кухина на патогенни микроорганизми и вируси,във връязка с това е необходимо назначаването на комплексна терапия.

Гноен конюктивит

Изображение Изображение

Гнойно възпаление на конюктивата на очите.Гнойта има гъста консистенция,непрозрачна,бяла,жълтеникава или зеленикава на цвят.Образуваната гной се натрупва във вътрешните ъгли на очите,на долния клепач,често покрива роговицата на окото.Обилния гноен секрет може да слепи клепачите,животното не е в състояние да си отвори окото.

Гнойния конюктивит е много опасен,защото активно разможаващите се бактерии отделят токсини и ферменти.Тези вещества повреждат и разтапят клетките на конюктивата,роговицата и кожата около очите,в резултат се образуват ерозии и язви на роговицата,умират клетките,продуциращи слъзната течност.

Хроничния гноен конюктивит преминава в тежка очна патология,синдром на сухите очи.

Дистрихиазис

Изображение Изображение

Неправилно разположение на ресниците на клепачите,при което една или няколко ресници растат на ръба на клепача по посока на очната ябълка.
При котките заболяването се среща по-рядко.
При кучетата се среща често в зависимост от индивидуалните и породни особености,ресниците могат да бъдат както твърди,така и меки.Меките ресници причиняват постоянен дискомфорт,водят до хроничен възпалителен процес,защото внасят механични частици и мокроорганизми в очите,травмират повърхността на роговицата.

При животни с дистрихиазис очите са червени,раздразнени,може да има сълзене или катарален конюктивит,вследстивие на което възниква пигментозен кератит,зрението намалява.Твърдите рсеници причиняват сериозни усложнения като ерозия и язва на роговицата,корнеален секвестър при котките.Само една неправилно растяща ресница може да доведе до загуба на окото.

В зависимост от количеството и локализацията на ресниците,се използват различни методи на лечение.

Катарален конюктивит

Изображение Изображение

Възпаление на конюктивата на очите.Съпроводена с почервеняване и оток на конюктивата и поява на катарален ескудат.Катаралния ескудат има полупрозрачен,сив или кафяв оттенък и лепкава консистенция.След нейното изсъхване в ъглите на очите при кучетата и котките се образуват плътни корички с тъмно кафяв или черен цвят.

От това заболяване по-често страдат кучетата и котките с породна предразположеност.Секретите от очите се появяват при общи алергични,възпалителни,бактериални и вирусни заболявания.

Ако не се лекува,заболяването преминава в по-тежка форма на гнойно катарален конюктивит.


Тумори

Изображение Изображение Изображение
Туморите се срещат често,те могат да бъдат разположени на клепачите,конюктивата,склерата,вътрешните обвивки на очната ябълка,да бъдат злокачествени или доброкачествени.Трябва да помните,че доброкачествените тумори след време могат да станат злокачествени.

По-често се срещат тумори на клепачите.Повечето тумори,разположени на клепачите имат видима част на края на клепача,и така наречения "крак",разположен във вътрешността на клепача и скрит при външен преглед.

Туморите,разположени в края на клепачите,причиняват неудобство на животните,тъй като се трият по повърхността на роговицата,травмират я,причиняват хроничен кератит или язва на роговицата.

С цел диференциална диагностика на туморите се назначават допълнителни изследвания,ултразвуково сканиране на очната ябълка и околната тъкан,рентгенография на черепа и гръдната кухина.

Луксация на лещата при котки

Изображение Изображение Изображение
Луксация,изкълчване или дислокация на лещата-това е промяна в позицията на лещата,поради разкъсване на поддържащите сухожилия.

Защо се случват луксация или дислокация на лещата- поради травми на очите,породна предразположеност,глаукома,възпалителни процеси вътре в очите,вродена луксация.

С какво е опасна луксацията- при изместване на лещата котката губи зрение, при луксация на лещата в предната камера на очите,се докосва до вътрешната повърхност на роговицата,което води до нейното помътняване и кератит,при луксация в стъкловидното тяло,лещата дразни цилиарното тяло,по този начин усилва производството на вътреочна течност.Вътрешното налягане се увеличава- развива се вторична глаукома.

Как се лекува- важно е да се проведе пълен офталмологичен преглед,за да се изясни причината,предизвикала луксацията и да се отстрани нейното нагативно влияние на зрението; да се отстрани възпалението или глаукомата и колкото може по-бързо да се проведе премахване на дислоцираната леща,за да се предоврати развитието на вторични усложнения.

Ще вижда ли котката след премахване на лещата- да,ще вижда дори и след премахване на лещата.Ако не е повредена ретината,зрението ще се възстанови,но няма да бъде същото както преди.За това е необходимо време котката да се адаптира.

Вируси при котките

Изображение Изображение
Изображение Изображение
Вирусния ринотрахеит е разпространено заболяване при котките,причинено от херпес вируса FHL1.По-често боледуват котенцата,възрастните котки боледуват много рядко.При ринотрахеит се засягат горните дихателни пътища и очите(не винаги).
В началото на заболяването животното започва да киха,след това се появява секрет от носа,повишава се телесната температура,намалява апетита.

Поражението на очите може да се присъедини към основните симптоми на заболяването във всеки стадий от болестта и могат да бъдат незначителни,или тежки.

В началото се появява почервеняване на конюктивата,сълзотечение,катарален конюктивит.След това отока на конюктивата се увеличава,секрета от очите може да стане гноен.Отока може да бъде толкова силен,че клепачите да не могат напълно да се затворят,а очната ябълка е недостъпна за преглед.На повърхността на конюктивите се появява плака,след което остават кървящи язви.Оточните тъкани на конюктивата се слепват помежду си,а след това срастват до такава степен,че роговицата е напълно скрита под конюктивата.
Във всеки стадий от заболяването може да възникне язва на роговицата,която без адекватно лечение може да се превърне в перфорирана.

http://www.veterinar.spb.ru/?page=work/ ... gy/kornsek
http://www.okodok.ru/zabolevanie-glaz/dogs/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Заболявания на окото при животни

Мнениеот meri » Вто Авг 31, 2010 2:30 pm

Обръщане на клепача

Изображение Изображение
Клепача се отнася към вспомагателния апарат на окото и нормално приляга плътно към роговицата,влиза в контакт с нея само с повърхността на конюктивата и в края.Ако края на клепача се обърне навътре по посока на очната ябълка и създаде условия за съприкосновение на козината с роговицата,това състояние носи названието " обръщане на клепача".В резултат лигавицата на очната ябълка се раздразва и травмира.

Не е сложно да се разпознае това заболяване,очната цепка при животно с обърнат клепач е свита, отбелязва се конюктивит, неправилно положение на края на клепача и ресниците. В напреднали случаи на заболяването се появява възпаление на роговицата,замъгляване и язви,окото може да е в орбитата.

Причини за заболяването

Причина за такова заболяване може да послужи премахването на третия клепач.Енофталм и патологични промени в самата очна ябълка,съпроводени с атрофия,също може да провокира обръщане на клепача.
При кучетата една от най- разпространените причини е хроничен конюктивит,особено фоликулярен.Във всички случаи края на клепача няма достатъчно опора и за това повърхността в края на окото влиза навътре.

Освен това има продна предразположеност,сред кучетата от такова заболяване страдат шар пей, чау-чау, английски булдог, лабрадор, неаполитански мастиф, спаниел, източно европейски и немски овчарки, пекинез, мопс ,грифон.
При котките представителите на брахицефалните породи, персийки,мейн-кун и др.


Обръщането на клепача може да се превърне в хронично възпаление на роговицата,пигментен кератит, сух кератоконюктивит, язвен кератит, прободна язва на роговицата, корнеален секвестър при котките.

Лечение

Възможно е само по оперативен път, операцията трябва да се проведе бързо особено ако ресниците са обърнати навътре и дразнят роговицата и конюктивата. Трябва да се премахне основната причина за обръщането на клепача,прилага се козметична операция за възстановяване на нормалното положение на клепача.

Блефарит

Изображение Изображение
Възпаление на краищата на клепачите.Проявява се с почервеняване и оток на краищата на клепачите,оплешивяване и образуване на корички.Много често се образуват гнойни огнища,които се отварят и образуват кървящи язви на кожата около очите.Блефарит може да възникне при алергични реакции,развитие на инфекция поради намален имунитет,акари и др.

За да се проведе ефективно лечение се назначават изследвания за установяване на причината.
Блефарита е съпроводен със силен сърбеж,животното разчесва очите и травмира роговицата.За това не забавяйте лечението.

Иридоциклит

Изображение Изображение Изображение

Възпаление на вътрешната структура на очите.Цилиарното тяло се намира под ириса е недостъпно за оглед,за това визуално може да се забележи само възпалението на ириса.
При котките възпаления ирис е тъмен,придобива мръсен оттенък,цветния рисунък се заглажда,съдовете се разширяват и стават забележими.В предната камера на очите могат да се образува ескудат,а на вътрешната повърхност на роговицата кръгли точки или петна натрупани възпалителни клетки.

При кучетата потъмнява роговицата,ириса е по-тъмен,на неговата повърхност могат да изпъкнат съдовете,зеницата се свива.
Особено лесно се забелязват тези промени,ако сравните болното око със здравото,защото в повечето случаи се засяга само едното око.Причината за възникване се крие вътре в организма,това могат да бъдат заболявания на вътрешните органи,инфекциозни и паразитни заболявания, тумори.

За откриване на причината трябва да се проведат лабораторни и клинични изследвания.

Катаракта

Изображение

Потъмняване на лещата.Заболяването може да бъде вродено или придобито,да се развие и на двете очи.Тъй като лещата е разположена непосредствено зад ириса,за оглед е достъпна само централната част,видима чрез зеницата.

1.Начална катаракта- потъмняването на лещата е почти незабележимо,зениците добре реагират на светлината,животното добре се ориентира.

2.Незряла- потъмняването на лещата добре се забелязва,реакцията на зениците е намалена при светлина,животното не разпознава стопанина си отдалече,лошо се ориентира при слабо осветление и сумрак.

3.Зряла- лещата е млечно-бяла на цвят,зениците разширени,животното лошо се ориентира,натъква се на предмети.

Катарактата се развива при кучета по-възрастни от 8 год,но може да възникне и при млади животни на 1-1,5год.Освен това катарактата е вродена.
При котките заболяването се среща рядко,но най-честата причина е диабета,въпреки че причините са много.

Кератит

Изображение Изображение

Заболяване,което се характеризира с възпаление на роговицата на очите.Много са видовете кератит,и всички са съпроводени с различно помътняване на роговицата в различна степен.

Кератита може да бъде локален,т.е. да засегне малък участък.В този случай помътняването има вид на едно или няколко петна.Тоталния кератит засяга цялата площ на роговицата,зрението или значително намалява,или съвсем изчезва.
Кератита може да възникне остро,за няколко часа очите помътняват,например,при остри очни инфекции,отравяне,изгаряне,хепатит,ентерит и др.Хроничните кератито се развиват в продължение на няколко седмици или месеци.Те са усложнение на хроничния гноен конюктивит,синдрома на сухите очи,вирусни инфекции при котките.

Опасността от кератита е в това,че роговицата губи своето главно свойство-прозрачността.И ако не е назначено своевременно лечение,това свойство може да бъде загубено завинаги.Лечението на острия кератит трябва да бъде започнато колкото може по-бързо,за да се предоврати образуването на белези и бяла роговица.
Скоростта на оздравяване зависи от площта на поражение на роговицата и продължителността на инфекциозния процес.

Кератит при котките

Кератита при котките е няколко вида.Най-разпространения вид са повърхностния,дълбокия,гнойния и негноен кератит.Характерни признаци на заболяването е наличие на сълзене,почервеняване и изкривяване на очите,помътняване на роговицата.Лечението трябва да бъде назначено според типа заболяване.Ако кератита е диагностициран своевременно и е назначено правилно лечение,прозрачността на очите може да се възстанови напълно.

Кератит при кучетата

Среща се много често.Според нивото на възникване може да се каже,че при кучетата,особено големите породи,кератита заема второ място след конюктивита.Причината за възникване е въздействието върху организма на инфекции,вируси и бактерии.Също така причина за заболяването могат да бъдат различни механични или химични раздразнения.Травматичния кератит,койо може да се лекува в ранен стадиий,е широко разпространен.Често заболяването се развива следствие на конюктивит.На фона на кератита възниква почервеняване на очите,набъбване на съдовете и увеличение количеството на капилярите.Може да има сълзотечение,задължително помътнява роговицата.

Терапията се назначава според причините на възникване.Лечение се назначава след пълно офталмологично изследване.Самолечението при кератит може да доведе до пълна загуба на зрението.

Панус(кератит при овчарките) при кучетата

Изображение Изображение

Автоимунно заболяване на роговицата.На това заболяване са подложени немските и източно-европейските овчарки,и техните примеси.Изключително рядко заболяването възниква при другите породи кучета.Кератита може да се прояви във всяка възраст,но по-често се открива при животни след 4 год. възраст.Външно изглежда като образувани бучки на повърхността на роговицата,цвета варира от сиво-розово до кървенисто-червено.
Повърхността на пануса често е разранена или се уплътнява и покрива с черен пигмент.В 95% от случаите заболяването започва от външния ъгъл на окото към центъра на роговицата.В тежки случаи тъканта може да закрие цялата площ на роговицата и животното може да ослепее напълно,защото заболяването засяга и двете очи.

Много често заболяването е съпроводено с плазмоза- поражение на третия клепач.Канта на третия клепач частично губи своята пигментация и се покрива с ярко розови хълмчета.

Не е трудно да се определи заболяването дори в ранен стадий.Основните симптоми:инфилтрация на роговицата в значителна степен,врастване на кръвоносните съдове,намаляване остротата на зрението.Първоначално засегнатите участъци на роговицата външно приличат на гранулационна тъкан,а в по-късен стадий,поради същественто отлагане на пигмента може да придобие черен цвят.Заболяването е съпроводено с повишена чувствителност на очите към светлина и сълзене.

Интензивен растеж се отбелязва в топлото време,тъй като ултравиолетовите слънчеви лъчи стимулират растежа на патологичната тъкан.За запазване на зрението е необходимо да се провеждат периодични курсове интензивно лечение,а в почивките между тях поддържаща терапия.

За поставяне на диагноза,определяне стадия и назначаване на лечение е необходимо комплексно офталмологично изследване.Според резултатите от диагностиката ще бъде назначено лечение и в повечето случаи при свовременно посещение на лекар,може да се победи заболяването напълно.

Заболяване на очите при бъбречна недостатъчност

Изображение Изображение Изображение
Бъбречната недостатъчност е тежко заболяване,което е съпроводено с нарушение на органичното и функционалното състояние на бъбреците.Бъбречната недостатъчност може да бъде остра и хронична.По-често от заболяването страдат котки на 10-15 год,но се среща и при кучетата.

Най-опасна е острата бъбречна недостатъчност,защото може да доведе не само до тежко поражение на очите,но и до смъртта на животното.Не при всички животни с бъбречна недостатъчност се наблюдава засягане на очите.

Вътреочен кръвоизлив- очите са помътнели,вътре в окото има кръв,която може да бъде във вид на отделни съсиреци или да запълни напълно очите.Цвета на съсирека варира от светло червен до малиново-черен.Окото може да бъде увеличено на размер.Кръвоизлива може да възникне едновременно на двете очи,или първо на едното,а след няколко дни и на другото око.Може да възникне кръвоизлив на ретината,което води до намаляване или загуба на зрението.

Отлепване на ретината- зениците са разширени,не реагират на светлината,животното губи способност да се ориентира.
Ако откриете подобни симптоми спешно заведете животното на лекар.

Синдром на сухите очи

Изображение Изображение

Тежко хронично заболяване,при което намалява продукцията на слъзна течност.В конюктивалната кухина се натрупва лепкава гной,която прилепва към повърхността на роговицата и е много трудно да се премахне без специални средства.Роговицата помътнява,губи бласък,покрива съдовете,а след това с черен пигмент,животното ослепява.

Както е известно,повърхността на очите винаги е влажна,гладка и блестяща.Тези свойства на очите запазва слъзната плака,разположена на повърхността на роговицата.Съставните части на слъзната плака при животните не се изработва от слъзната жлеза,а от микроскопични клетки по цялата повърхност на конюктивата,и жлезата на Gardner,разположена на третия клепач.

Най-разпространена причина е хроничния гноен конюктивит,който води до смъртта на клетките на конюктивата,произвеждащи сълзите.Втората причина е премахнването на слъзната жлеза Gardner,която произвежда до 30% от слъзната течност.

Проявата на заболяването е различна,в зависимост от стадия и тежестта.Леката степен е съпроводена с повишено слъзоотделяне,слизест секрет във вид на конци.Намаляването на показателите за слъзопродукция се наблюдават в третия стадий.На този етап също намалява отразяващата повърхност на окото, роговицата избледнява.Заболяването е съпроведено с повишено отделяне на гной,но има и изключения.По време на забоялването могат да бъдат ярко изразени признаците на ксероза на роговицата,вследствие на което са възможни ерозии.
Тежката степен на заболяването е съпроводена с признаци на конюктивата,намалява нивото на секреция на сълзите и стабилността на слъзната плака.Гнойното възпаление може да бъде разположено по кожата на клепачите или по кожата около очите.Повърхността на роговицата е неравна,възникват язви,в особено тежки случаи е възможна перфорация,развитие на съдов кератит.

Синдрома на сухите очи се поддава на лечение.Но трябва да имате предвид,че този процес е продължителен,изисква много внимание от стопанина.

Стеноза на носослъзния канал

Изображение Изображение
Заболяване при кучетата и котките,при които се нарушава оттичането на сълзите,от конюктивалната в носната кухина.Сълзите промиват очите,премахват механичните частички от тяхната повърхност,по-късно се стичат в слъзния канал,слъзноносния канал и в носната кухина,а при котките освен това и в устната.

При стеснение на носнослъзния канал,сълзите продължават да се отделят,но не могат да напуснат конюктивалната кухина по естествен път.Сълзите застояват в конюктивалната кухина,и достигайки до края на клепачите,преливат през тях,образуват мокри пътечки по козината.Нарушението на естественото оттичане на сълзите води до това,че бактериите и механичните частички остават продължително време в конюктивалната кухина,причиняват раздразнение и възпаление на очите.Това състояние след време може да прерасне в по-тежка патология.

Стенозата на носослъзния канал възниква при животни с породна предразположеност:пудели,йоркширски териери,болонки,тойтериери,шнауцери,шит-цу,персийски,британски,шотландски котки и др.късомуцунести котки.По-рядко непроходимост на носослъзния канал възниква след вирусни заболявания на очите или носната кухина.

Лечението на животните се заключава в сондиране,редовна хигиена на очите,периодични медицински прегледи.

http://www.spbvet.com/index.php?compone ... &art_id=37
http://www.okodok.ru/zabolevanie-glaz/dogs/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Заболявания на окото при животни

Мнениеот meri » Вто Авг 31, 2010 6:01 pm

Дислокация на лещата

Изображение

Лещата е важен орган на зрителния апарат,когато цилиарните нишки,които поддържат лещата се разрушат,те преминават в състояние преддислокация или пълна дислокация. В зависимост от областта на изместване на лещата,заболяването носи названието " дислокация на лещата в предната очна камера" или " дислокация в стъкловидното тяло".

Когато заболяването не се лекува на време в 100 % от случаите водят до слепота.Ако животното прояви даденото заболяване,своевременното лечение повишава шанса да се запази зрението.

В МЕДИЦИНАТА И В ЧАСТНОСТ ВЕТЕРИНАРНАТА,ДИСЛОКАЦИЯТА НА ЛЕЩАТА В ПРЕДНАТА КАМЕРА НА ОЧИТЕ Е МНОГО ОПАСНО СЪСТОЯНИЕ ЗА ОЧНАТА ЯБЪЛКА,ЗАЩОТО ЛЕЩАТА МОЖЕ ДА БЛОКИРА ФИЗИОЛОГИЧНАТА ЦИРКУЛАЦИЯ НА ВЪТРЕОЧНАТА ТЕЧНОСТ,КОЕТО ЧЕСТО ВОДИ ДО РАЗВИТИЕ НА ГЛАУКОМА.В СЛУЧАИТЕ КОГАТО ЛЕЩАТА ИЛИ ПРЕМСТВАНЕТО НА СТЪКЛОВИДНОТО ТЯЛО БЛОКИРАТ ТЕКУЩАТА ВЪТРЕОЧНА ТЕЧНОСТ ПРЕЗ ЗЕНИЦАТА,СЕ ИЗПОЛЗВА ТЕРМИНА "ГЛАУКОМА В КОМБИНАЦИЯ СЪС ЗЕНИЧЕН БЛОК".ПРИ КУЧЕТА В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА 72 ЧАСА ПОВИШЕНОТО ВЪТРЕОЧНО НАЛЯГАНЕ В ОЧНАТА ЯБЪЛКА ПРЕДИЗВИКВА НЕОБРАТИМИ УВРЕДИ НА ЗРИТЕЛНИЯ НЕРВ И РЕТИНАТА.ЗАГУБАТА НА ЛЕЩА В ПРЕДНАТА ОЧНА КАМЕРА МОЖЕ ДА ПРЕДИЗВИКА ЗНАЧИТЕЛНА УВРЕДА НА ЕНДОТЕЛА НА РОГОВИЦАТА,КОЕТО МОЖЕ ДА ДОВЕДЕ ДО ОТОК НА РОГОВИЦАТА В РАЗЛИЧНА СТЕПЕН.

Причини за развитие на дислокация на лещата

- В резултат от наследствена предразположеност

- Като усложнение след травма

- Като усложнение при глаукома

- Може да бъде вродено

- Също така е идиопатично.

По непонятни причини заболяването често се диагностицира при котки във старческа възраст,някой случаи на дислокация се съчетават с възпаление на съдовия тракт.

Ако животното има преддислокация,няма зеничен блок и признаци на глаукома,тогава може да се използва лечение за контролиране на вътреочното налягане и поддържане на окото в свито състояние за предовратяване загубата на лещата в предната камера на окото. Често в такива ситуации след известно време въпреки всичко се получава пълна дислокация на лещата.

Лечение на дислокацията във вет.медицина

Започва се с оценка за перспективата на възстановяване на зрителните функции в засегнатото око. Ако заболяването продължава дълго време и се наблюдава глаукома повече от 72 часа или има вътрешен кръвоизлив,шансовете за възстановяване на зрението значително намаляват.

Ако очната ябълка не изпълнява функциите си в резултат на глаукома, премахването на лещата хирургично е нецелесъобразно.Ако окото причинява болка на животното, трябва да се премахне окото или да се постави вътреочна протеза.

Ако дислокацията е от скоро, вътреочното налягане е повишено незначително, а ретината и зрителния диск са без видими нарушения,прогнозата за възстановяване на зрителните функции в засегнатата очна ябълка след премахване на лещата е благоприятна.

В процеса на оперативна намеса лещата се отстранява зедно с капсулата.Това изисква голям разрез на роговицата,в много случаи е необходимо да се отстрани стъкловидното тяло, което е проникнало в предната камера на окото.

Ако животното има преддислокация,но няма зрителен блок и признаци на глаукома, тогава може да се използва лечение за контролиране на вътреочното налягане и поддържане на окото в свито състояние за предовратяване на загубата на лещата в предната камера на окото.Често в такива ситуации след известно време се получава пълна дислокация на лещата.

Какво да правим със здравата очна ябълка

Съседната здрава очна ябълка се инспектира, особено при породи предразположени към дислокация на лещата, може да предизвика отпуснатост или тремор по време на активни движения с главата. Това показва слабостта на свързващия апарат на лещата и възможността за дислокация в бъдеще. В такъв случай премахването на лещата е добро решение.

Трябва ли да се рзвъждат такива животни

Животни с първична дислокация не трябва да се развъждат.В случай на късна проява на заболяването при животни,които имат потомство ще бъде разумно да не се използва младото поколение за развъждане.
Профилактичните прегледи не могат да потвърдят предразположението към дислокация до тогава, докато свързващия апарат не започне да отслабва.

http://www.spbvet.com/index.php?compone ... &art_id=27
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Заболявания на окото при животни

Мнениеот meri » Вто Авг 31, 2010 6:32 pm

Протезиране на очна ябълка

Този метод е показан при много заболявания на очната ябълка,когато функциите са загубени или зрението е загубено,за възстановяване на поражения при травми.

В зависимост от състоянието на животното преди операцията се препоръчва да се направят клинични и биохимични изследвания на кръв.Усложнения по време на операцията почти не се срещат. Общия процент на усложнения в продължение на 2 г,не превишава 10%, в продължение на 5-7 дни след операцията дискомфорта напълно изчезва.

На мястото на операцията козината трябва да се подстриже, а самото място да се обработи.Използва се само стерилно операционно поле.

http://www.spbvet.com/index.php?compone ... &art_id=25
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Заболявания на окото при животни

Мнениеот meri » Вто Авг 31, 2010 7:13 pm

Очните заболявания причиняват на животните не само дискомфорт, но и много страдания. За съжаление много стопани не винаги разбират,че с очите на техните любимци нещо не е наред.
Симптомите,които са сериозен повод за посещение при лекар, често остават без нужното внимание.Някой очни заболявания трябва да бъдат установени навреме,за да може да се спре развитието на заболяването или да се запази зрението на животните.

Има някой признаци,които изискват спешно посещение при лекар- офталмолог.

Това са: сълзене, страх от светлина, наличие на гной в окото, почервеняване на конюктивата, увеличение на очната ябълка и всякаква промяна във външния вид.

Офталмологичния преглед е показан при повечето болни животни и задължителен при такива по-възрастни от 6-7 г.


Ветеринарната офталмология се различава от хуманната по това, че лекаря няма субективни методи за изследване и не може да определи остротата на зрението. Животните не могат да разкажат колко добре виждат,очната ябълка е уникален апарат,което позволява да се постави предварителна диагноза или визуален преглед. За точната диагноза са необходими някой изследвания, трябва да се измери вътреочното налягане и производството на сълзи.Трябва да се оцени проходимостта на носослъзния канал, да се оцветят тъканите на конюктивата и роговицата за определяне на мястото на възможната увреда. По възможност да се проведе УЗИ на очната ябълка и оглед на тъканите на роговицата,клепачите и конюктивата под голямо увеличение.

Според резултатите и всички изследвания лекаря определя възможността или невъзможността за лечение и методите за това.

Основни заблуди:

Основното притеснение на стопаните по време на преглед предизвиква факта,че животното ще се съпротивлява и това може да предизвика механични повреди на очите от инструментите на лекаря. Ако животното изпитва болезнен страх от прегледа или реагира активно на него, изследването се провежда под наркоза.

Това е едно от най-честите притеснения на стопаните - наркозата.Това касае особено по-възрастните животни или тези със сърдечно-съдови заболявания.Понякога стопаните се страхуват от алергични реакции към някой препарат,който лекаря поставя в очите.Тези опасения са напразни,всеки въведен препарат е абсолютно безвреден и няма противопоказания.

Ако котката присвива око

Изображение
Ако котката присвива око,значи изпитва силна болка в областта на очите.Именно за това,този симптом е изключително опасен,и изисква спешна намеса.

Най-голяма болезненост животните изпитват при повреждане на роговицата.Това е така,защото в роговицата чувствителните нервни влакна са няколко пъти повеч,отколкото във всеки друг орган на организма.За това при най-малко повреждане на роговицата,животните изпитват силна болка и затварят очи,за да намалят болката.

При какви заболявания котките присвиват очи?

Ерозия на роговицата- повреждане на повърхностния слой роговица.В началото заболяването е незабележимо,след 2-3 дни роговицата мътнее,което външно напомня на мътна плака на прозрачната повърхност на окото.
Причини- травми,вирусни инфекции,хламидиоза,изгаряне на очите,остри гнойни конюктивити,алергия,синдром на сухите очи,глаукома.
При несвоевременно лечение,на повредената повърхност на окото,попадат микроорганизми,които влошават и разширяват раната на роговицата- възниква язва на роговицата.

Язва на роговицата- повреждане на дълбоките слоеве на роговицата.Външно изглежда във вид на мътна пяна или задълбочаване на прозрачната повърхност на очите.Язвите на роговицата са с различни размери и форма- от малки точки,до тотална язва,засягаща цялата повърхност на очите.Язвите на роговицата се развиват много бързо, за 3-4 дни могат да доведат до изтичане на окото и загуба на зрението.Лечението се провежда само от специалист.

Травми на роговицата- винаги е съпроводено с остра болка.Опасността от травми е в това,че травмиращия предмет винаги внася патогенни микроорганизми в дълбочината на тъканите,където съществуват оптимални условия за размножаване на бактерии.Особено опасни са травмите от котешки нокти,тъй като под ноктите се намират най-опасните бактерий.Лечението трябва да започне в първите часове след травмата.В зависимост от характера,разположението и дълбочината на травмата се назначава комбинирана антибактериална терапия,и се провежда операция.

Остър гноен конюктивит- възпаление на конюктивата на очите.Причината за присвиване на окото е образуваната гной,която изтича от окото и се натрупва по козината на клепачите,в резултат на това животното не може да отвори очи.Възниква при попадане на болестотворни микроорганизми в очите.При котките възниква при инфекциозен ринотрахеит и хламидиоза.

Ако кучето или котката присививат очи,трябва веднага да се обърнете към лекар.Самолечението често води до тежки усложнения и загуба на окото.

http://www.spbvet.com/index.php?compone ... t&cat_id=5
http://www.okodok.ru/situations/5/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Заболявания на очите при кучетата и котките

Мнениеот meri » Вто Ное 20, 2012 3:47 pm

Резултати от лечението на очни заболявания

Преди лечението и след лечението

Аденома
Изображение Изображение

Аденома
Изображение Изображение

Блефарит
Изображение Изображение

Обръщане и язва
Изображение Изображение

Чуждо тяло
Изображение Изображение

Иридоциклит
Изображение Изображение

Контузия при котка
Изображение Изображение

Конюктивит
Изображение Изображение

Изображение Изображение

Луксация
Изображение Изображение

Протеза
Изображение Изображение

Секвестър
Изображение Изображение

Изображение Изображение

Съдов кератит
Изображение Изображение

Травма от нокти
Изображение Изображение

Травма на окото при котка
Изображение Изображение

Травма на окото при куче
Изображение Изображение

Травматична проптоза
Изображение Изображение

Увеит
Изображение Изображение

Аденом при куче
Изображение Изображение

Язвен блефарит
Изображение Изображение

Кератит
Изображение Изображение

Ерозия
Изображение Изображение

Язва при котка
Изображение Изображение

Язва на роговицата
Изображение Изображение

Ако очите не се лекуват(снимките не са подходящи за всеки).
http://www.okodok.ru/situations2/1/

http://www.okodok.ru/rezultaty-lecheniya/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Заболявания на очите при кучетата и котките

Мнениеот Mina » Чет Юни 26, 2014 5:57 pm

Здравейте,
От известно време се опитвам да се погрижа за едно полубездомно куче. Не знам каква е породата, ще кача сними, вързано е на синджър, за да „охранява“ едни прасета в изоставено стопанство. Храня го събота и неделя и му давам вода, също така го пускам да тича и прочее. Мисля, че има хиперплазия, но не съм сигурна. Можете ли да ме посъветвате какво мога да направя за него? Някакви медикаменти? Или този проблем се решава само оперативно. Как да кача снимка, за да покажа какво му има?

Благодаря и се извинявам за тъпите въпроси,
М
Аватар
Mina
Животинче с въпрос
 
Мнения: 1
Регистриран на: Чет Юни 26, 2014 5:34 pm

Re: Заболявания на очите при кучетата и котките

Мнениеот meri » Пет Юни 27, 2014 8:24 am

Очните заболявания се лекуват само от лекар. Има вероятност проблемите да съществуват от лошите условия на живот, и какво ли още не. Снимка се качва, като качиш снимките някъде в сайт за снимки и дадеш линк тук.
Ако имаш възможност заведи го на лекар, и го махни от там, ако е възможно разбира се. Това не е живот. А през зимата как живее това куче? Много заболявания си приличат по симптоми, за това трябва лекар да го прегледа, в никакъв случай не прилагай препарати без преглед и диагноза. И колкото по-бързо, толкова по-големи шансове за лечение ще има, като изключим заболяванията, които не се лекуват. Понякога колкото повече време минава, толкова повече се влошават нещата.За това го заведи на лекар.
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm


Назад към Ветеринарно медицински статии

cron