Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Рахит и хиперпаратиреоидизъм

Рахит и хиперпаратиреоидизъм

Мнениеот meri » Чет Юни 24, 2010 5:00 pm

Рахит и хиперпаратиреоидизъм

Когато става въпрос за нарушение на растежа и стурктурата на костите при млади животни, повечето стопани неволно си спомнят само за една дума- рахит. Според някой рахита е заболяване на бездомните, гладни,изтощени животни, а домашния любимец получава всичко?
И въпреки това във ветеринарните кабинети се оказват здрави на вид кученца със фрактури на костите и след неудачни игри. И котета, които предпочитат да лежат, а не да играят,куцащи след скок от някаква височина.

Най-честата патология на костната минерализация е вторичен хиперпаратиреоидизъм. Това придобито,вторично заболяване се характеризира с прекомерно производство на паращитовидните хормони в отговор на хранителен дисбаланс.

Небалансираната храна, еднообразното хранене само с месо или каши,води до недостиг на калций или нарушение на калциево- фосфорния баланс. Месото, например има съотношение калций:фософор= 1:20 (при нормално съотношение 1, 2:1), в организма постъпва много фосфор и няма подходящо запълване на баланса с калций.Паращитовидната жлеза реагира на дисбаланса на отделения хормон,който започва да изравнява съотношението на микроелементите в кръвта, като отнема калция за нуждите на периферните тъкани от костите.

Клиничната картина на това заболяване е доказана при котенца на 3-6 месечна възраст,които са посетили вет.клиника по повод проблеми с апетита.

Най-често това е здраво и добре изглеждащо животно, защото с храната постъпват достатъчно протеини. Компактния вид на животното при рентгеново изследване обяснява лордозата в гръдната и лумбалната част на гръбначния стълб. Първите симптоми, които правят впечатление на стопаните са бавното и внимателно придвижване,когато играят. По-късно следва болезненост на костите и ставите, котенцата плачат, когато ги взимат в ръка. След това без видими причини се появяват костни фрактури. Често фрактурите изглеждат нетипично: така наречените повлияни фрактури,фрагментите са натиснати един в друг, костта е "смачкана". Всичко това понякога се усложнява от развитието на пареза на крайниците и запек.

Това е така, защото изкривения гръбначен стълб променя инервацията на вътрешните органи и крайници, нервните корени се отклоняват от всеки сегмент на гръбнака, могат да бъдат в неравностойно положение в една или повече секции, което води до загуба на функцията на един орган или мускул. В допълнение, забавянето на растежа на скелета не е съпроводен със забавяне на растежа на вътрешните органи:в частност червата придобиват повече завои в неразвитото тяло,освен това нарушението на инервацията спомага за развитие на запек.

Вторичен хиперпаратиреоидизъм е свойствен както за кученцата,така и за котенцата. При кученцата симптомите се забелязват рано:колкото повече расте животното,толкова повече се проявяват костно-ставните заболявания.


Какво е рахит?

Рахита е хиповитаминоза Д, организма губи способност да абсорбира и използва постъпващия с храната калций- нарушава се абсорбацията на калций в червата. Ако в храната има малко вит.Д или животното рядко седи на слънце, възниква недостиг на калций, необходим за минерализация на растящите кости. Също така до хиповитаминоза водят заболявания на червата:увредената или възпалена лигавица губи способност да оттеглят необходимите за организма вещества от преработената храна.

Рахита води до това,че костите на активно растящите млади животни остават меки, еластични, лесно са подложени на деформации, изкривяват се от въздействието на теглото на тялото. Компенсирайки липсата, клетките на костните тъкани активно се делят, за това зоната на растежа на костите се уплътнява ,появяват се "мъниста"на ребрата, неестествено удебелени стави. От недостиг на калций страдат ставните връзки и мускулите: намалява тонуса,постепенно се развива атрофия. В тежки случаи може да се наблюдава хипокалцемия,заболяване на кожата и козината, реакция на нервната система във вид на раздразнителност.

Тези заболявания,рахит и вторичен хиперпаратиреоидизъм,имат сходни клинични прояви. Рахита също може да доведе до развитие на вторичен хиперпаратиреоидизъм.Причината за тези заболявания е нарушение в качеството и баланса на храната. За това не трябва да се учудвате, че първата и основна препоръка на лекаря за лечение на тези две заболявания е балансираната храна.

Но необходимостта от назначаване и вида на лечението лекарят трябва да избере въз основа на резултатите от изследването. За потвърждаване на диагнозата и изясняване характеристиката на болестта е необходимо: животното да се прегледа, да се направи рентенографско изследване на костна тъкан, биохимичен анализ на кръвта, обезателно включващ определяне на калция ,фосфора и алкална фосфатаза,общ анализ на фекалии за изключване на малабсорбция.

Количеството на калция и фосфора в кръвта може да варира от недостиг до излишък, при рахит може да се види недостига на калций,при хиперпаратиреоидизъм- излишък, като паратиреоидния хормон работи чрез премахване на калций от костите.

Не е необходимо да се лекуват самостоятелно двете заболявания, те не са толкова прости,особено когато е преминал периода с проблемите на минералния обмен. Но най-важното за стопанина е да научи себе си да не се поддава на всички хранителни прещевки на своя любимец, а да го накара да се храни разнообразно, като добавя към домашната храна комплекс от витамини и минерали,а още по-добре да яде балансирана готова храна.

http://vegavet.spb.ru/stati/therapy/216-rah
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10377
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Ветеринарно медицински статии