Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Алергия и съжителство с домашни любимци

Алергия и съжителство с домашни любимци

Мнениеот meri » Сря Май 06, 2009 9:36 am

"Алергията често е наричана болест на цивилизацията.Може би не един човек се е срещал с този проблем.
Алергия към прах,пращец,ухапвания от насекоми и много други,-всичко това усложнява живота ни и ни кара да правим корекции.
Алергията към животни може да бъде една истинска трагедия за любителите на животни."


Кучета,котки,коне,морски свинчета, зайци,хамстери,папагали-всички тези и много други домашни и селскостопански животни могат да предизвикат алергични заболявания.
Алергиите към животни най-често се свързват с козината им.Въпреки това в действителност причината за болестта могат да бъдат различни алергени от животински произход:пърхут,слюнка,урина,пера,пух и др. продукти от животни.

Проявите на алергия към животните могат да бъдат различни и включват в себе си:
-алергичен ринит:кихане,носни сърбежи ,изтечение от носа
-алергичен конюктивит:сърбеж,подуване,зачервяване на очите,сълзотечение
-бронхиална астма:суха кашлица, свистящи хрипове в гърдите,затруднено дишане
-атопичен дерматит или уртикария:обриви по кожата, сърбеж

Смята се ,че алергията -това е неправилен отговор на имунитета на определени дразнители ,състояние на повишена чувстителност на организма кък някое вещество(алерген),съпроводено от поражение на тъкани и развитие на специфични възпаления.
Методите на лечение са особено много:като се започне от баналното оттегляне на симптомите с помощта на антихистаминовите препарати,завършващо със специфичната хипосенсибилизация .Във много случаи с алергиите успешно се справя хомеопатията ,физиотерапията и даже психологията.
А понякога алергията изчезва сама по себе си особено при деца в пубертета, но за съжаление това коварно заболяване може така внезапно и безпричинно да се появи отново.

Животни за алергични:

Разбираемо е желанието на всеки човек ,даже на алергичните да заведат със себе си пухкаво ,пернато,или каквото и да е друго животно със себе си в къщи.
Ако не става въпрос за явна и тежка алергия именно към животни ,а само склонност към към алергична реакция ,може да се опита да се подбере такъв любимец ,който няма да влоши състоянието.
Пристъпвайки към избора на животно като начало трябва да се отървем от заблудите и да разберем, че не съществува безалергично животно.
Ако ви кажат ,че няма такава порода,която не предизвиква алергии, не вярвайте ,всичко това е рекламна кампания на недобросъвестни и некомпетентни търговци на жива стока.
Трябва да помните ,че алергията е специфичен вид на алергена.За това за човека реагиращ на кучешката слюнка ,напълно може да се окаже че е няма алергия към котешки косми.
Знаейки механизма на възникване на алергия лесно можем да разберем ,че най-безопасни могат да се окажат животни ,които за разлика от други не отделят продукти на своята жизнедеятелност в средата на човека.
Може би най-безопасни за алергичните ще се окажат рибките,влечугите,обаче има един "трик",много често алергията е предизвикана от храната на тези животни.
Гризачи живеещи в клетки и особено в аквариуми ,разпръскват косми на ограничени територии ,еднакво за алергичните може да се окажат опасни урината им, фекалиите,контакта с тях е неизбежен поради почистването на клетките.Перата и пуха на птиците много хвърчат и се разнасят по цялата стая ,даже птицата да не излиза от клетката.
Даже при отсъствие на алергична реакция от перата на птиците ,трябва да се запомни ,че перата и пуха влияят като допълнителен източник на замърсяване и прекрасна среда за развитие на птичи кърлежи.
Ако средата ,която обитават рибите ,птиците,малките гризачи е отделена от човека със стената на аквариума или клетката,то кучетата и котките е невъзможно да бъдат ограничени при движението си в жилището на стопанина си.Алергичните ,мечтаещи за котки и кучета винаги искат питомци от средите на "необичайните" породи.
Първо на свой ред като хипоалергични животни се рекламират котките от породата сфинкс и кучета наричани голи кучета.Липсата на козина действително намалява риска на разпространение продуктите на жизнедеятелност на животното в помещенията и възпрепятстват конецетрацията от прах на самото животно.Но в качеството си на компенсация за липсата на козина ,кожните жлези на плешивите животни често притежават голяма секреторна активност -"плешивците" се потят повече от своите събратя , които имат повече козина от плешивите и за това е необходимо често миене.
Има още една група породи ,които по-малко от другите предизвикват алергии-видовете териери ,шнауцери и др.При тях въпреки достатъчно гъстата и дълга козина практически отсъства естествения молтинг.При редовно посещение на "кучешки фризьор"количеството алергени в дома може да се сведе до минимум.
Находка за алергичните може да станат и други породи с видоизменена космена покривка.В средите на котките -това е рекс,а сред кучетата -йоркширски териер ,пудел,видовете териери.Искаме да обърнем внимание, че проявата на алергията не винаги се поддава на логическо обяснение.На практика може да се срещнат случаи ,например ,когато един човек се покрива с обрив при наличието на сфинкс, а прекрасно си живее със сибирка или ангорка.
При избора на животно алергичните трябва особено внимателно да се отнесат към избора на пола на бъдещия любимец.Нерядко алергията възниква само в период на половото съзряване на питомеца.Ако няма абсолютна увереност , в това, че в стопанина няма да възникне реакция към урината на маркиращия котарак, или на изтеченията на женската , то трябва морално да се подготви за кастраця на питомеца.
Съществува и още един нюанс ,който трябва да се счита при придобиването на домашен любимец в дългосрочен план.При лошо отглеждане и некачествено хранене на животните ,а също така при много от заболяванията на кожата животното може да пострада-засиления молтинг и увреждане на кожата значително увеличават количествто на алергените в обкръжаващата ни среда.Хора,страдащи от алергии е рисковано да вземат животно в къщи със наследствена склонност към кожни заболявания.
За това предварително трябва да се запознаете с породните особености и подробно да разпитате развъдчика за здравето на предците на животното.

Алгоритъм на избора:

Вече сте усвоили теорията ,време е за избор на вида и породата на животното,трябва да пристъпите към практическия изпит.
Може да си направите тест при алерголог ,но не винаги стандартните тестове са резултатни и информативни-въвеждането на алергените ,използвани за това често се вземат от "усреднени"кучета или котки.
А при алергените имат значение и "породните особености"(макар и незначителни),в някой от центровете по алергия може да се проведат индивидуални тестове приготвени от реактиви,на взети образци от конкретния вид на животното.
Въпреки това има и друг надежден начин да се провери за изявата на алергия.Необходимо е да се уговорите с някой от развъдчиците и да прекарате няколко часа в дома му.В този период можете да галите животното,да го гушкате, да му разрешите да ближе ръцете и лицето ви.В случай на алергична реакция трябва да имате в запас антихистаминово средство.
Ако при прякото общуване с животните няма никакви прояви на алергия,може да се уговорите с развъдчика и да закупите любимеца си от него, но с уговорката,че ако в близките дни се появи алергична реакция,да можете да върнете животното.


Алергия или.......

Ако след придобиване на животното в някой от членовете на семейството се прояви признак на ринит,конюктивит или дерматит,преди да произнесете присъдата:"алергия към животни" трябва да се консултирате с лекар,сами внимателно да анализирате ситуацията и да изключите всички други възможни причини за появата на симптомите.
Преди всичко трябва да се провери дали любимеца не страда от инфекциозни или паразитни заболявания,общи за човека и животното.Така например под алергичен ринит и конюктивитможе да са замаскирани такива заболявания като -микоплазмоза,хламидоза,токсоплазмоза.
Сърбеж и зачервяване могат да бъдат причинени от гъбични заболявания като херпес или краста.
Следва да се отбележи, че в много случаи външните прояви на заболяването при животното може и да отсъстват.Така например при котките,проболедували хламидоза ,може да не се проявят клинични признаци на конюктивит (незначителни изтечения от очите много стопани отчитат в норма).Но тези животни остават носители и могат да заразят стопанина си.
По кожата на много животни може да паразитират микроскопични кърлежи , при повечето животни не предизвикват никакъв проблем.Те не живеят на хората ,но случайно попаднали на кожата ,могат и да ухапят,да причинят сърбеж и дразнене на кожата.
Още една разпространена грешка при "домашната диагностика" на алергията -това е неправилното определение на алергена.Причини на алергичното заболяване може да бъдат не само самите животни,но и тяхната храна,пълнителите за тоалетна,козметика,играчки и др. аксесоари.

Ако имате куче....

Един от първите съвети,които чува от лекаря алергичния човек е ----незабавно да махне животното.Но въпреки цялата рационалност на съвета,не винаги може да се изпълни.Доста често на алергичния се налага да има контакт с чужди животни ,принадлежащи на съседи,роднини.Сериозен морален проблем настъпва пред хората в ситуации,когато нов член на семейството (съпруг/га,дете) е с установена алергия към куче ,котка,които в продължение на много години са живеещи в дома,и се считат за пълноправни членове на семейството.Но ако кученце или котенце е държано в дома само няколко дни,вие може да почувствате ,че не можете да се разделите с него.Ако на алергичния се наложи да живее в дома заедно с животното,можете да се постараете да снижите контакта до минимум .
На първо място трябва да се избегне продължителния контакт с животните:да не се гали,да не се взима в ръце,да не се поднася към лицето.Ако животното е любимо ,то морално е достатъчно сложно да си наложите да не приближавате към него.Но винаги може да се намери алтернатива за осезателно общуване-наблюдаване на любимеца отстрани,разговори, игра с мятане на топка и др.А грижата за тялото оставете за някой друг, трябва повече (1-2 пъти в седмицата) да се мие животното,тази процедура да я парви някой друг от семейстото,може да използвате специални противоалергични шампоани или просто чиста вода.
Територията на апартамента трябва строго да се раздели със животното.Не трябва да се допуска животното в стаята на алергичния,особено в леглото.Но и самия болен не трябва да сяда в любимия диван или кресло на любимеца.
След установяване на контакт с животни или аксесоари трябва да се мият ръцете и да се сменят дрехите.За пране трябва да се използват специални прахове и добавки.
По възможност трябва да се махнат от стаята предметите ,събиращи алергени:(килими, мека мебел,пухени завивки,вълна, постелки.).Необходимо е всеки ден да почиствате къщата ,да я овлажнявате ,да ползвате специални филтри, противоалергични средства за почистване.

Животните-оръжие срещу алергии:

Традиционните призиви на лекарите -алерголози от необходимостта детето да се изолира от потенциалните алергени в последно време все повече и повече се критикуват.
Последните научни изследвания показват, че близкия контакт с животни позволява да се "закали" имунната система,да я направят безразлична към алергените от животински произход и не само.
Статистическите проучвания показват следната картина:
При деца растящи без да общуват с животни алергията се среща 15,5 % в случаите ,ако в дома живее едно животно вероятността от поява на алергия се снижава до 12%,но при собствениците на две или повече животни алергия се отбелязва едва в 8% от случаите.
Трябва да се отбележи ,че общуването с животни въздейства положително на нервната система ,облекчава стреса,който провокира развитието на бронхиална астма ,невродермит и др.заболявания.

http://www.veterinar.ru/articles/3/17/189/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10377
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Ветеринарно медицински статии