Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Лечение на животните с хидротерапия

Лечение на животните с хидротерапия

Мнениеот meri » Пон Май 11, 2009 5:39 pm

Хидротерапия при животните

Хидротерапията обичайно включва лечение на животните при различните ,повечето кожни заболявания с помощта на вода или във вода.Най- простата форма е къпане във водана животното с шампоан или с разтворен препарат.
Но няколко ветеринарни лекари във Великобритания предлагат друго приложение на хидротерапията-плуването, за него се използват специални басейни.
По мнение на специалистите ,този способ на лечение може да се прилага основно при заболявания на крайниците на кучета и коне.Плуването подобрява мускулния тонус , способства за възстановяването на крайниците след различни травми и операции.При плуването се движат почти всички мускули.
При това не се получават болкови усещания ,както придвижението по твърди повърхности.
Освен това ,плуването подобрява работата на респираторната система: докато се намира във водата, гръдната клетка е под налягане ,за това мускулите работят силно.Също така настъпва активна работа за сърцето ,защото се увеличава необходимостта в хранителните вещества на работните мускули.
За кучетата плуване в продължение на 5 мин. е еквивалент на бягане 7 км., а за конете плуване за 10 мин. -часове езда.При това при хидротерапията е невъзможно препъване и падане , което я прави безопасна за животните с травми.
За кучетата плуване се препоръчва в топла вода ,така както хладката предизвиква стеснение на кръвоносните съдове, минаващи в кожата и повърхността на мускулите, което намалява кръвообращението в тях.За конете ,обратно, в хладка вода , така както това намалява излишъка на телесни продукти ,присъщи за този вид животни.

http://www.veterinar.ru/articles/2/12/45/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10377
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Ветеринарно медицински статии