Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Защо пада козината на кучетата и котките?

Защо пада козината на кучетата и котките?

Мнениеот meri » Чет Май 28, 2009 2:22 pm

Защо пада козината на кучетата и котките?

Опадането на козината често се среща при нашите домашни любимци.Причините за това са много.
Козината може да опада заради неправилното хранене на животните,недостатъчния прием на витамини и минерали ,поради кожни паразити,космояди,пухояди,
много често срещани по домашните животни ,заразяването с тези паразити води до падане на козината.
Още една причина за опадане на козината са гъбичките,след заразяване с микроспория и трихофития козина пада ограничено и на някой места.Също така при алергични реакции,при неправилно хранене на животните и при хранене на питомците с храна неподходяща за стомашно-чревния тракт ,
в кръвта им се натрупва алерген и при отслабен имунитет това води до опадане на косменото покритие.
Козина опада и при линеене,нормално линеене при животните има 2 пъти в годината ,рано напролет и късно наесен.При неправилно съдържание на храните ,грижи и нарушен температурен режим фазата на линеене може да продължи до 6 месеца.
Понякога козината опада и поради хормонални изменения,при честа употреба на хормонални препарати ,нарушена фаза на чифтосване на животните и неправилно хранене често започва да пада косменото покритие.
Опадането на козината е характерно и за животни с отслабен имунитет,към тази група се отнасят животни преболедували тежки заболявания ,в това число и вирусни,животни претърпели тежки операции,породи животни получени при затворено чифтосване.
Стопаните на животното трябва да знаят главното: опадането на козината ,което не е във фаза на линеене с образуване на обширни участъци на опадане ,не е нормално за организма на животното.
За назначаване на лечение е наобходимо да се установи причината за опадането.В много случаи за това трябва да бъдат направени лабораторни изследвания на животните от местата на опадане или от самата козина ,без които е невъзможно да се уточни диагноза.
Именно за това при опадане на козина при кучета и котки непременно трябва да ги види лекар.
За да се избегнат основните причини за опадане на козината ,стопаните на животното трябва да знаят как правилно да хранят животните си, какви витамини и микроелементи са им необходими,да обработват животното с противопаразитни препарати и след прекарано тежко заболяване или операция да проведат курс със имуностимулатори.

http://www.veterinar.ru/articles/3/17/206/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10377
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Ветеринарно медицински статии