Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Животните като преносители на зараза за човека

Животните като преносители на зараза за човека

Мнениеот meri » Пет Юли 03, 2009 4:35 pm

Как можем да се заразим от животните?

Почти няма семейство без домашен любимец,предимно кучета и котки, но се срещат и гризачи,папагали,канарчета,екзотични животни,аквариумни рибки,костенурки.
Но уви,много често възторжените стопани не подозират,че контакта им с тях може да доведе до сериозна опасност за здравето им.

От какви заболявания можем да се заразим от животните?

Токсоплазмоза

Основен приносител на заболяването са представителите на семейство котки,които се заразяват от причинител-така наречените ооцисти,обикновено от гризачите.Поразява се нервната система,мускулите,лимфните възли,особено опасно за беремнни-може да се инфектира плода.За това,ако в дома има котка,ако планирате бременност направете анализ за токсоплазмоза.Лекува се с помощта на медикаменти,имунни и химиотерапия.За профилактика спазвайте строга лична хигиена и редовно чистете котешката тоалетна.

Фелиноза

Даже и да изглежда здрава котката ви,в организма й може да има патогени на различни заболявания.Ако животното ви одраска,микробите попадат в кръвта ви.Има не малко случаи,когато човек одраскан от котка получава заразяване на кръвта,възпаление на лимфните възли,лечението е дълго и тежко,има опасност и за живота.

Салмонела

Това е чревна инфекция,която може да бъде смъртоносно опасна за човека.Салмонелата добре си живее в организма на кучетата и котките.

Хелминтоза(глисти)

Има няколко вида глисти,и ако имате куче или котка е голяма вероятността да ви заразят с глисти.За да се излекувате се приемат специални препарати,на животните също се дават.Глистите предизвикват големи неприятности -болки в стомаха,сърбеж във ануса,много други.Има видове,които се заселват вътре в човека,израстват до големи размери и изяждат всичко,което яде човека.Разбира се,това е преувеличено,но при признаци за наличие на глисти направете изследване и вземете мерки.

Бяс

Това е едно от най-страшните заболявания,което може да бъде "награда"за животните.Остра вирусна инфекция води до необратими поражения на централната нервна система.Предава се по принцип чрез ухапване.Ако вие или вашия любимец сте ухапани от животно с признаци на бяс(не е трудно да се разпознаят:необяснимо агресивно поведение,изплезен език,постоянна жажда,на определени моменти-слабост),или ухапването на животното ви се стори подозрително,трябва веднага да се обърнете към лекар или ветеринар,за назначаване на лечение.

Орнитоза

Източник на заболяването са домашните птици,предимно вълнистите папагали,причинител са хламидиите.Заразата е по въздушно-капков път,увреждат се белите дробове и ЦНС.

Как да избегнем заразата от животни?

- Преди да заведете домашен любимец в къщи,първо се убедете,че е напълно здрав.Изисквайте ветеринарен паспорт при продажбата,или сами заведете животното на лекар.Никога не водете животно в къщи,ако се окаже че е болно.

- Кучетата и котките трябва да бъдат ваксинирани навреме,даже и животното да не излиза навън,запомнете че вие също сте източник на зараза,например можете да донесете заразата от улицата с обувките си.

- Не хранете животните със сурово месо,то често е заразено.

- Ако се разхождате с животното,следете да не взима храна от улицата.Ако котката изяде заразен гризач,лесно може да се зарази с токсоплзмоза или други заболявания,а така да зарази и вас.

- След всеки физически контакт мийте ръцете си.

- По възможност не целувайте котката или кучето и не позволявайте да ви облизва лицето,със слюнката животното може да предаде заразата и на вас.Риска се намалява, ако животното е ваксинирано.

- Почиствайте дома си обезателно с дезинфекциращи препарати,а вие използвайте ръкавици.

http://azerimed.info/2009/03/17/ne_celu ... tnykh.html
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10378
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Животните като приносители на зараза за човека

Мнениеот DAKELKA14 » Нед Яну 17, 2010 12:08 pm

Направо се плаша като чета за тези болести :at: Моети куче спи в леглото ми и много често си ме целува.Ваксинирам го всяка година за да съм по-спокойна. [wo1rry.gif]
DAKELKA14
Животинче с въпрос
 
Мнения: 20
Регистриран на: Съб Яну 09, 2010 5:58 pm
Местоположение: Варна

Re: Животните като преносители на зараза за човека

Мнениеот meri » Пон Яну 25, 2010 2:53 pm

Смъртоносни заболявания при животните и заразата при хората
световни новости

Света се сблъсква с растяща заплаха от страна на нови заболявания,предавани от животните на човека,предупреждават учените.

Причините за промяна в междуспецифичните бариери,по мнение на специалистите е нарушение на екологичното равновесие,глобалното затопляне и прогресивната урбанизация на планетата.

През последните 2 десетилетия бяха регистрирани 45 заболявания,предавани от животните на човека.Числото на заболяванията през следващите години значително ще се увеличи,по мнение на специалистите.

Монтир Понгсири,еколог за защита на околната среда във Вашингтон казва,че предишните преходи в човешката история са имали катастрофални последици за разпространение на заболяванията.

Той и колегите му се занимават с изследване на заболявания имащи място вече в човешката история и възникнали отново- маларията,Лаймската болест,hantavirus(разпространява се чрез мишки и плъхове),болест от Западен Нил(разпространена от комари),Schistosomiasis (разпространение от сладководни охлюви).Те потвърждават,че промените в използването на земята са в основата на увеличаването броя на огнищата на заболяванията.

Най-известен пример на заболяване,преминало бариерата между шимпанзетата и хората,което да предизвика глобална пандемия от ХИВ е вирусът,който причинява СПИН при хората.Заболяването,което се появява в миналия век,вече е отнело живота на повече от 25 милиона души.

Пандемията от свински грип,възникнала в Мексико през март миналата година- резултат от смесване и мутация на вируса на инфектирани свине,птици и хора,е довел до появата на нов пандемичен щам,въпреки че е по-лек,отколкото са очаквали учените.Бъдеща грипна пандемия се очаква през следващото десетилетие,може да има по-висока смъртност и да зарази милиони хора.

В периода на промишлена революция броя на инфекциозните заболявания е намалявал и се е увеличавал,във връзка с производството,броя на хроничните заболявания,включително рак,алергия и вроден порок.Сега света се намира във властта на друг епидемиологичен преход от унищожаване на растенията и местата на обитание на животните,което води до по-тесен контакт на дивите животни и човека.

Дейвид Мурел,преподавател по екология в Лондонския университет казва,че от 1940 г. са били идентифицирани повече от 300 нови заболявания,по-голямата част са възникнали в резултат на контактите между хората и дивите животни.

Ключов фактор станала урбанизацията,усвояването на непокътнати територии,където човек встъпва в контакт с дивите животни.В същото време глобализацията означава,че възникващите заболявания се предават по-бързо и по-широко отколкото в миналото.

Ян Слинберг,от организацията на ООН по храните и селското стопанство,казва,че промените в животновъдството също са променили разпространението на вирусите и бактериите,също така грипа,способен да зарази хората.В такива страни като Китай, повишеното търсене на птиче месо е довело до масов ръст на популацията от домашни птици.Само в един Южен Китай в момента има около 700 милиона домашни патици.

В случай на грип,все по-голям брой подтипове на вируса преминават от дивите животни към домашните и водоплаващите птици,които живеят в тесен контакт с хората.Аналогично увеличение на броя на грипните щамове при свинете е било изразено в последното деселитие." В края на 1990 г. е имало само един подтип свински грип.В момента има три подтипа,всеки от няколко щама,"- добавя д-р Слинберг.

http://webmvc.com/show/wnews.php?idnews=71
превод:meri


Дивата природа,като източник на инфекция на домашните животни

Бактериите могат да бъдат свързани с Болестта на Крон,те могат да се укриват в тялото на дивите животни.Според проучване, публикувано в сп. BMC микробиология, бактерията Mycobacterium Avium паратуберкулоза ,може да се предава между диви животни и домашни преживни животни.

Изследователска група начело с Карен Стивънсън от научно-изследователския институт Moredun в Шотландия,използвали три различни метода за определяне на генотипа,за да идентифицират определен щам от вид бактерия в 164 образци,взети от 19 различни видове домашни животни и диви животни от Чехословакия,Финландия,Гърция,Нидерландия,Норвегия,Шотландия и Испания.Резултатите от изследванията били комбинирани,за да се изследват източниците на инфекция Mycobacterium avium paratuberculosis и да се покаже възможността за предаването й между дивите и домашните животни.

"Идентични генотипи са получени от бактерий,изолирани от различни видове организми,съжителствуващи на едно и също място,което предполага,че има междувидово предаване",бактерията заразява множество диви животни,които потенциално са източник на инфекция за домашните животни".

Близък родственик с бактериите,предизвикващи туберкулоза при хората и кравите,бактерията предизвиква тежка диария при преживните животни,а също така вероятно е причина за Болестта на Крон при хората.Ролята на източник в дивата природа за инфекция се нуждае от допълнително проучване,за да се определи,пасивно ли е предаването или е активно и да се изследва вероятността от контакти между дивата природа и домашните преживни животни.

http://webmvc.com/show/wnews.php?idnews=69
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10378
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm


Назад към Ветеринарно медицински статии