Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Диарията при животните

Диарията при животните

Мнениеот meri » Вто Юли 07, 2009 7:19 pm

Диарията при животните

Доста често стопаните на животни се сблъскват с диария при своя любимец.В лечебната практика диарията не е самостоятелно заболяване,а клинична проява на едно или повече сериозни нарушения на стомашно-чревния тракт.

При кучетата и котките диарията може да бъде предизвикана от различни елементарни причини:нередовно хранене,некачествена храна,нарушен режим на хранене,хранене с нехарактерни храни,прехранване или даване на храна богата на протеини.Много тежка диария се развива когато стопаните дават като лакомство варени кости.В някой случаи в храната може да попаднат отровни вещества,соли на тежки метали,лекарствени средства.Друга причина за диария при кучета и котки може да бъдат пренесени инфекциозни заболявания,като парвовирусен ентерит,вирусен ентерит,вирусен хепатит,гана при кучетата,пироплазмоза,глисти,
също така незразни заболявания:гастрит,хепатит,панкреатит и др.
В някои редки случаи диарията може да бъде предизвикана от стрес-фактори: преместване,изложби,борби,уплаха,в даден момент доста често се среща такава причина като хранене на животните с готова храна от ниско качество.
Диарията често се среща при животни през първата година от живота им,поради това че:червата на малките кученца или котенца все още растат. При старите животни защото е намален имунитета.

ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ПОВЕЧЕТО СТОПАНИ НЕ СЕ ОБРЪЩАТ КЪМ ЛЕКАР ПРИ ПОЯВАТА НА ПЪРВИТЕ СИМПТОМИ НА ДИАРИЯ.
Губят ценно време и често водят животните с тежки последици.Симптоми на диария са: честа дефекация,течни изпражнения,често примесени със слуз,несмлени частици храна,кръв.

Почти винаги животните заемат принудителна поза с извит гръб,почти винаги диарията е съпроводена с повишена температура и остри колики,загуба на апетит.

АКО ЖИВОТНОТО СЕ ОСТАВИ ПРОДЪЛЖИТЕЛНО ВРЕМЕ БЕЗ ПОМОЩ СЕ РАЗВИВА ОБЕЗВОДНЯВАНЕ НА ОРГАНИЗМА.
В тежки случаи състоянието се влошава и се получава нарушение в сърдечно-съдовата система.

Ненавременното лечение в клиника утежнява състоянието на животното.При първичен преглед лекаря назначава симптоматично лечение,което се коригира след извършените изследвания и получаване на резултатите.

СТОПАНИТЕ НА ЖИВОТНИ ТРЯБВА ДА РАЗБЕРАТ,ЧЕ ЖИВОТА И ЗДРАВЕТО НА ТЕХНИТЕ ЖИВОТНИ ЗАВИСИ НЕ САМО ОТ ПРОФЕСИОНАЛИЗМА НА ЛЕКАРЯ,НО И ОТ ТЯХНАТА СВОЕВРЕМЕННА НАМЕСА И СТРИКТНО ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ЛЕКАРСКИТЕ ПРЕПОРЪКИ!!!

http://veterinariya.com/index.php/stati ... /154-ponos
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10377
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Ветеринарно медицински статии