Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Какви опасности крие гладуването при животните

Какви опасности крие гладуването при животните

Мнениеот meri » Пет Юли 10, 2009 5:12 pm

Какви опасности крие гладуването при животните

Когато котката се загуби от дома,където живее,понякога намира пътя обратно за в къщи,ако има познати ориентири,но ако никога не е излизала на улицата не познава обстановката и търси своя дом дълго.

В същото положение се оказват мъжките кучета,те забравят и за стопанина си и за всичко,когато наоколо има разгонена женска.От голямата си превъзбуда те не запомнят никакви ориентири за дома си,и не намират обратния път.Ако се случи да се върнат в къщи и котките и кучетата след дълго отсъствие са много изтощени.

Животните през цялото време,когато са се лутали,не са се хранили,често и нищо не са пили:ако е горещо и няма никъде локва,загубеното животно е лишено от възможността да утоли жаждата си.До каква степен се обезводнява организма,можем да съдим по следния пример:млада,неполовозряла котка,загубена през лятото за 5 дни изпива около половин литър вода.

Стопанин, който вече не се е и надявал да види своя любимец,от радост дава много храна.Това не трябва да се прави,защото в организма на животното са настъпили промени.

Клетките на тялото както при животните,така и при човека получават енергия основно във формата на глюкоза или непосредствено от преработената храна или черния дроб,в който има запаси във вид на гликоген.Клетките използват и енергия,образувана при окисление на мастните киселини,на нервните клетки е необходима само глюкоза.
За да се обезпечат клетките на нервната система с достатъчно количество енергия,нивото на глюкозата в кръвта трябва да е еднакво,това ниво се регулира от хормона инсулин.
Нервните клетки са способни да поглъщат глюкоза и без инсулин,но другите клетки не могат да се справят без него,нужно е преминаването на глюкозата през външната мембрана.
При гладуване нивото на инсулин в кръвта пада толкова,че глюкозата остава достъпна само за нервните клетки,а другите я получават за сметка на окисляването на мастните киселини.
Когато животното дълго не се е хранило,то живее само за сметка на резервите на организма си:изразходва запасите гликоген от черния дроб и мускулите,течните запаси в различни части от тялото.Ако гладуването е продължително,последното средство за спасение са протеините в мускулната и други тъкани.
Хищниците могат да живеят седмици без да имат жизнено необходими вещества.Проведен е експеримент : енотовидното куче не е получавало храна 60 дни,полярната лисица и обикновената лисица-20 дни.Кучетата издържат даже 98 дневно гладуване,данни за котки няма,но както и те,така и всички животни,бездомните също,могат да не ядат дълго време.Но и по котките и по кучетата се вижда какво им струва това.

При продължително гладуване се развива алиментарна дистрофия-заболяване,което е съпроводено с дълбоки нарушения на обмяната на веществата с атрофия и дистрофия на всички органи.

Млекопитаещите и птиците,които дълго не са яли,и са изтощени,нямат подкожна мастна тъкан.Температурата им е понижена,сърцето бие рядко,размера на мускулите намалява.

Когато животните са лишени не толкова от храна,но и от вода се получава водно изчерпване.
Първоначално недостатъчното постъпване на вода в организма предизвиква само намаляване на днвеното количество урина.Една част от водата в клетките започва да преминава във външно клетъчното пространство.След това се намалява и обема на екстрацелуларната течност,намалява се обема на кръвта преминаваща през бъбреците.
В отговор на това се произвежда фермента ренин,той постъпва в кръвта и стимулира синтеза на биологично активното вещество-ангиотензин,който поддържа нормалното кръвно налягане,а следователно регулира кръвообращението и служи за агент на жаждата.Животните започват да търсят вода,загубата на 10-20% от теглото е смъртоносна за млекопитаещите.

На кучетата и котките,които са се завърнали в къщи и дълго не са пили и яли,може да дадете само вода.Същото трябва да се направи ако животното не е било в къщи няколко дни,защото ако ги прехраним има опасност от остър гастрит и претоварване на стомаха с храна.
Някой животни въпреки предложената храна,постъпват по следния начин:пият и лягат да спят,може би под въздействието на чувството за самосъхранение,също така умората.В добавка към това животните се отпускат:през цялото време докато не са били в къщи те са изпитвали стрес.

На следващия ден и по-късно,храната трябва да бъде пълноценна,богата на витамини,но помнете: хранете ги в малки дози,няколко пъти на ден.

http://www.cynolog.ru/korm07.php
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10377
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Ветеринарно медицински статии