Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Акупунктура за животни

Акупунктура за животни

Мнениеот meri » Пет Сеп 04, 2009 4:50 pm

Акупунктура за животни

Разговор с д-р Семейкина И.Р.

1. Какво е акупунктура?

Акупунктурата е дума с латински произход :acus -игла и punctura-инжектиране,метод на рефлексотерапия посредством въздействието на тънки метални игли на биологично активни точки в организма.Смята се,че тези точки са свързани с вътрешните органи.
Акупунктурата е един от най-старите лечебни методи на Земята,до сега не е установено кога и как е възникнал този метод.Повечето изследователи предполагат,че е възникнал 3-5 хил.год.пр.н.е. в Китай.Има древна китайска легенда за възникването на акупунктурата: един военоначалник в навечерието на решаваща битка страдал от болки в долната част на гърба,отиваща в крака,в наше време това се нарича възпаление на седалищния нерв.По време на битката вражеска стрела пробила ахилесовото му сухожилие.За негово голямо учудване болката преминала,замислил се за връзката между двете събития.Военоначалника намерил човек,страдащ от същите симптоми и го пробол в същата точка,ефекта бил същия.Така се е появила акупунктурата.

2. Преди колко време започват да използват този метод за лечение на животни?

Историята за лечение с акупунктура на хора и животни има общи корени,древните лекари с еднакъв успех са лекували хора и животни,поради факта че не е можело да се раздели историята на развитие на терапията в медицината и ветеринарията.Първата книга по ветеринарна акупунктура е била издадена в Китай
в VII век пр. н. е.от лекаря Бае-Ло.Този метод се е използвал и в Египет,Индия,Тибет,Непал,Корея,Китай.

В днешно време акупунктурата преживява "второ раждане" по цял свят -и в медицината,и не само в класически вариант,а и като нова спирала-практикува се въвеждането на хомеопатични средства в активните точки(хомеопунктура),електропунктура-въздействие с токов удар(лазерпунктура).

3. Има ли схема на точки при хората и животните? При хората по-голяма част от точките са разположени по мередианите-съотвества ли подобна система на мередиани и при животните? Има ли метод за регулиране между тях?

Механизма на действие на акупунктурата е основан на източната прогноза за организма като цяло.В живия организъм всяка секунда се произвежда енергия с помощта на определени биохимични реакции.Но тя не се разсейва хаотично,а се отвежда по определени канали.Тези канали древните лекари са наричали меридиани.Вътрешните заболявания по техните разбирания-е нарушение на движението на енергията в тези мередиани.Изкуството на лекаря било да идентфицира засегнатия мередиан или група мередиани и подбора на съответстваща рецепта използвани точки.

Атласите на точките при хората и животните са различни,същото може да се каже и за мередианите.Това обяснява различието в анатомичното устройство и разположение на телата на земята.Още една особеност,не позволяваща да се използват атласните точки и мередиани на човека във ветерианирията,е че лапите и копитата на животните са диелектрици и лоши проводници на енергия за разлика от стъпалото на човека.

4. До колкото е известно при хората на дланите,стъпалата,ушите са съсредоточени всички органи на тялото.Така ли е при животните и как може да се въздейства на тези места?

Известно е че при хората са разположени активни зони и точки,които точно възпроизвеждат проекцията на органите на човешките ембриони.Но както знаем при домашните животни има голямо разнообразие от форми и размери на ушите,за това методите на стимулиране на точките на ушната раковина във ветеринарията е сложна за употреба.Су Джок терапията за животни -това е бъдещето във ветеринарната медицина и предизвиква голям интерес за практикуващите лекари.За ефективното използване на този метод е необходимо уточняване на атласите на акупунктурните точки на животните.

5. Колко опасно може да бъде лечението с акупунктура при животните? Има ли странични ефекти?

Използваните методи на акупунктура,както всеки друг метод за лечение изисква определена професионална подготовка.Стимулиране на акупунктурните точки предизвиква активизиране на биохимичните процеси в организма и ръководи възстановяването на целия организъм.Значи правилното въздействие на точките не може да нанесе вреда на здравето на пациента.Изключение са онкологично болните,активизирането на целия организъм може да предизвика и активизация на раковите клетки.Добър противовес в тези случаи е хомеопунктурата,чрез нея се въвеждат противоракови хомеопатични средства в точката на органи,засегнати от тумор.

6. Има ли индивидуална преносимост и възприемчивост? Как се отнасят животните към процедурата,изпитват ли болка?

Животните понасят процедурата много спокойно,болката от акупунктурата е незначителна.Даже котки,които са едни от сложните пациенти и "без ентусиазъм" се отнасят към всяка лечебна процедура,даже към прости подкожни инжекции,след 2-3 сеанса престават да се страхуват от лекаря,посещението им в клиниката е като в СПА-салон.
Като всеки нетрадиционен метод на лечение и хомеопатията и акупунктурата могат да предизвикат незначителни краткотрайни обостряния на симптомите,така наречените "процеси".Особено важни са проявите на такива обостряния при лечение на стари хронични заболявания.Стопаните са длъжни да бъдат готови и да не се отказват,а да продължат лечението.

7. Човек може да каже с думи къде са чувствителните точки.Как определяте правилното място на чувствителните точки?

Избора на точки е строго индивидуален,при въздействието на точките ние както и в хуманната медицина често се ръководим от реакцията на пациента.Предимно използваме в диагностиката "поведението" на иглата,поставена на точката.Съответно иглите в тези точки се изваждат с различни усилия,тези качества особено се проявяват при лечение на гръбначни проблеми.Когато правим рентгенови снимки,много често виждаме проблеми в гръбначния стълб(дископатия,остеохондроза и др.)в тези отдели,в проекцията на които иглата "абсорбира".Този феномен все още не е обяснен,както и много други свързани с акупунктурата.

8. Комплексно ли е лечението на животното или на конкретно заболяване?

Преимуществото на нетрадиционните методи на лечение е подхода към здравето на пациента.Лечението на отделните проблеми без разбиране за причината и източника на възникване е грешка и обрича лекаря на неуспех.Лекаря винаги трябва да е осведомен за общото състояние на пациента,породните особености,условията на отглеждане и хранене.Само след това се избират точките,методите на въздействие и продължителността на лечението.Важно място в методите на въздействие заемат ароматотерапията и топлолечението.Те позволяват да се въздейства успокояващо на психиката на животното.

9. Колко сеанса са необходими за постигане на добри резултати? Комбинира ли се акупунктура с хомеопатия? Съчетавате ли акупуктура с традиционна медицина?

Сеансите са 10,по принцип веднъж на 3 дни.Положителен ефект се постига след 3 сеанс,но това зависи от периода на заболяването.Колкото по-бързо се предприемат мерки,толкова по-бързо ще има видим ефект от лечението.С много стари хронични проблеми понякога се налага да се правят и 20-30 сеанса,но след 10 процедури,обезателно се прави почивка.Тази почивка се запълва с прием на хомеопатични препарати,витамини,лекарствени средства.По възможност е по-добре да не се използват лекарствени препарати,които влияят на картината на заболяването:хормони,стероиди,антибиотици.

10. Какви заболявания се поддават на лечение с помощта на акупунктура?

Методите на акупунктура се прилагат за лечение на неинфекциозни заболявания,те са особено ефективни при лечение на гръбначен стълб,опорно-двигателен апарат,след родилни усложнения,стимулиране на родовата дейност,лечение на фобии,подобряване на племенните качества,патология,свързана с растежа и развитието на кученцата и котенцата,инсулт,мастит,лъжлива бременност и др.В такива случаи алтернативните методи, равни по ефективност на методите на хомеопатия и акупунктура няма.

11. Предписвате ли специална диета в периода на лечение,ограничения в къпането и движението?

Лечебната диета разработена от производителите на храни се използва успешно.Колкото до ограниченията в движенията,в това число и плуването,препоръчвам само при лечение на последици от травми и инсулти.


12. Практикува ли се акупунктура в гинекологията?

Стимулирането на родовата дейност при кучета и котки с методите на акупунктурата с използване на хомеопатични препарати заемат голямо място в практиката ми.


13. Разкажете за най-интересните случаи от практиката си.

Трудно е да се отделят различните случаи,имам спомени за много котенца и кученца,които са били обречени на евтаназия.Много от животните лекувани с акупунктура са оздравявали напълно.

http://bethowen.ru/guest/detail.php?ID=37989
(можете да видите няколко показани случая и снимки)
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10377
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Акупунктура за животни

Мнениеот zoomaniak » Пет Сеп 04, 2009 4:59 pm

Света е пълен с информация. Препълнен е. Всеки ден се ражда информация. Благодаря ти Мери :ba:
Опитвам се да овладея Хаоса.
zoomaniak
Пчела работник
 
Мнения: 11303
Регистриран на: Пон Май 17, 2004 4:52 pm

Re: Акупунктура за животни

Мнениеот meri » Пет Сеп 04, 2009 5:20 pm

Нека има,особено за медицина,така и ние като стопани ще сме улеснени и няма да се чудим,остава все повече лекари да се преквалифицират и да ни помагат.
И най-вече да няма толкова безнадеждни случаи,когато може да се помогне. :ab:
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10377
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm


Назад към Ветеринарно медицински статии