Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Хормоналните препарати за кучетата и котките

Хормоналните препарати за кучетата и котките

Мнениеот meri » Чет Окт 08, 2009 6:03 pm

Контрацептиви за животните

Контрацептивите се делят на две групи:
1. Препарати,които са приготвени на растителна основа.
2. Химични хормонални контрацептиви.

В зависимост от състава на препарата,дозировката се изчислява въз основа на теглото на животното.За това ефекта при правилно дозиране е еднакъв и при котките и при кучетата,при малките и при големите породи.
Натуралните препарати са слабо химични,но от друга страна,нямат странични ефекти.Химичните препарати се произвеждат под формата на таблетки,капки,инжекции с продължително действие.Въпреки привидната безвредност на тези лекарства,продължителния им прием може да доведе до опасни и даже непоправими последствия.Това се отнася за хормоналните препарати,които при чест прием могат в последствие да провокират ракови заболявания,ерозия.Проблема при приемането на тази група препарати-стероидни полови хормони,прогестоген се състои в това,че рецепторите за тях са разположени в целия организъм и засягат всички органи като цяло.Тези препарати и при мъжките и при женските водят до неконтролируеми последствия до стимулиране на туморния растеж.Приема на химичните контрацептивни средства продължително време нарушава хормоналния статус на животното,като в последствие се развиват заболяванията :кисти на яйчниците,жлезиста хиперплазия на матката,рак на матката,както и пиометра.Последните изследвания показват,че като последица от приема на тези препарати,които подтискат еструса и половата активност е намаляване възприемчивостта на организма към инсулина,развитието на захарен диабет,ендокринни проблеми.

Най-честото усложнение при използване на прогестагена е възпаление на матката,понякога едно хапче е достатъчно за развитието на това опасно заболяване.При ендометрит(възпаление на матката) лигавицата се удебелява и в нея се появяват мехурчета с течност- фоликули и кисти,а по-късно гной.Признаците на заболяването се появяват в последния стадий,когато матката е увеличена и пълна с гной.Кучето или котката е вяло,с намален апетит,при попадане на гной в кръвта се развива интоксикация(отравяне на организма),увеличава се жаждата (полидипсия),животното почти не яде и пие много вода,температурата се повишава,може да има повръщане.В такъв случай матката трябва да се премахне,иначе животното ще умре.

Цената на хормоналните препарати с добро качество е висока,за това стопаните често избират по-евтини,или с цел икономия не спазват указанията за дозиране или схемата на приема,това увеличава риска от усложнения.

Много често се случва стопаните на котки да се оплакват,че по-рано това лекарство е помагало,а ето сега: "котката не престава и нищо не помага".

Контрацептивите,които се дават на животните само временно ще забавят неговия "концерт",когато действието на таблетките завърши,котката или котарака отново ще започне да крещи.Освен това те са способни напълно да унищожат хормоните и да повлияят на здравето й.

Всички таблетки,предназначени да умиротворят котката са вредни!

Етикетите на тези препарати не само скриват информацията,но и лъжат.Много често на някой от тях е указано,че "няма странични ефекти",което е лъжа.Нито един специалист няма да повярва,че хормона мегестрол е безопасен,и в потвърждение на това твърдение и други лекарства с мегестрол-френския Pillkana съдържа дълъг списък от нежелани реакции.

Трябва да подчертаем,че вредата нанесена на организма от подобни препарати значително надвишава отрицателните последствия на кастрацията и евентуално довежда животното на операционната маса.Ако вие твърдо сте решили да спасите вашия любимец от продължаване на рода,то кастрацията трябва да бъде смятана не само като радикален,но и като един от най-безопасните методи.
Ако са ви скъпи живота и здравето на вашия любимец,а не искате да губите ценно време и пари за лечение,за това ще ви помогне плановата кастрация,която можете да направите.

http://poteriashki.ru/?page_id=371
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10377
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Хормоналните препарати за кучетата и котките

Мнениеот meri » Чет Окт 08, 2009 6:03 pm

Плюсове и минуси в контрацепцията при кучетата и котките

На всеки собственик се налага да реши:ще има ли животното личен живот или не?
Повечето избират първия вариант,но не винаги са готови всеки път да намерят партньор на любимеца си.В такива случаи остава да търпят безумствата на любимеца си или да използват хапче "от любов".

Основния плюс на таблетките е обратимия ефект.Когато престанете да давате препарати на кучето или котката,след 2-3 месеца може да забременее.Това е удобно,ако искате от време на време да имате кученца или котенца (особено ако животното е породисто).

Проблемът е колко често да давате препаратите? Изчислете: при кучетата половия инстинкт се пробужда два пъти в годината,при котките- 4-6 пъти,понякога и повече.А да се дават таблетки може само в редки случаи,иначе животното е застрашено от тумори,захарен диабет,пиометра на матката.Това е мнението на повечето ветеринари.

Препаратите от новото поколение също предизвикват усложнения,макар и в по-малка степен.
Между другото сега в цял свят повече се предпочитат инжекциите,пред хапчетата.Първата инжекция действа три месеца,втората-пет,а след това е достатъчно да се направят две инжекции годишно.Този метод позволява да се измери точната дозировка и е много подходящ за котки,които не пият лекарствата по никакъв начин.Но използвания препарат за инжекции-също е хормонален,и има всички недостатъци на тази лекарствена група.

Как да даваме правилно таблетките?

Консултирайте се с лекар,за това настояват и производителите.На пазара има много фалшификати,а много от хормоналните препарати се продават като хранителни добавки.

Не давайте таблетки,ако котката е започнала да се разгонва,в такива случаи са необходими високи дози.Това води до неправилно функциониране на хормоналната система,усложнения(кисти,възпаления).Приема на таблетки трябва да започне,когато животното е спокойно:тогава е достатъчно да се дават минимални дози профилактично.

Ветеринарните лекари за драстични мерки

Докторите са категорични,че ако кучето или котката не участва в развъждане,по-добре е да се кастрира,желателно е преди първото разгонване.Това дава почти 100% гаранция,че няма да се развият ракови заболявания.Има още един важен момент: при женските трябва да се премахват и яйчниците,за да се избегнат възпаления.

Въпроси:

1. Защо след операцията котката продължава да търси котарак?

отговор:
Такова поведение може да бъде предизвикано поради две причини:
- функцията на яйчниците понякога се поема от надбъбречната кора,тя изработва подобни хормони,които се наричат "hotelki"(това не трябва да се нарича еструс,защото котката не може да забременее).
По време на операцията не са отделени всички органи до край,ще се наложи да заведете животното на хирург отново.

Някои котки след кастрация "досаждат" на играчките,краката или ръцете на стопаните си.Това е лош навик! Трябва да се отучат от него (желателно е още при първа проява),пляскайте ги с вестник или напръсквайте с вода.

"Операцията -това е намеса в природата"

Ако говорим за законите на природата,то котките и кучетата трябва да живеят на улицата,да се движат активно и да се размножават.Операцията е един от методите да приспособим животните към домашно отглеждане.

"Не трябва да лишаваме животното от радостите на любовта".

Не очовечавайте любимците си-тяхното поведение се ръководи от инстинкти,а не от чувства,те не изпитват оргазъм!

Те се наричат контрацептиви,но за разлика от женските таблетки не предпазват от забременяване,а прекъсват еструса.За кучетата и котките такива таблетки действат и като успокоително.

http://www.pets.by/articles.php?id=66
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10377
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Хормоналните препарати за кучетата и котките

Мнениеот meri » Вто Ное 10, 2009 4:43 pm

http://vet.zoohit.bg/page.php?n=52086&SiteID=650
тук освен за кастрация,може да прочетете и за някой хормонални препарати против разгонване.
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10377
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm


Назад към Ветеринарно медицински статии