Страница 1 от 1

Гриповете и зайчетата

МнениеПубликувано на: Съб Ное 07, 2009 10:16 pm
от Bunny Boo
Тъй като има много болни ( сред, които съм и аз ) сигурно актуален е и въпросът дали можем да заразим домашните си любимци. Даже до преди малко затова говореха по БТВ новините.
Не можах да намеря такава тема, а ме е страх и зайо ми тропа с крак :ajaweki:

Re: Гриповете и зайчетата

МнениеПубликувано на: Съб Ное 07, 2009 10:19 pm
от ku4ence=]
Да и аз това се чудих..Има ли някаква опасност и животните да се заразят..? [smile3537.gif]

Re: Гриповете и зайчетата

МнениеПубликувано на: Съб Ное 07, 2009 11:11 pm
от Veni
БТВ Новини

Няма регистрирани случаи на животни, заразени с A(H1N1) у нас

07.11.2009 / 19:06

У нас няма открити случаи на животни, заразени с новия грипен вирус, въпреки това Министерството на земеделието и храните и здравното министерство предприемат превантивни мерки. Това съобщи правителствената пресслужба след работна среща на премиера Борисов с двамата министри.

Поводът са съобщенията, че в Европа вече има случаи на заразени с грип животни. На срещата е било решено на този етап у нас да се следи във фермите да не се допускат работещи със симптоми на грип.

Според ветеринари наистина е възможно болен човек да зарази животно с вируса. Хората по фермите и животинските пазари обаче не са притеснени. Най- застрашени от свинския грип са прасетата, пуйките и домашните любимци, а възможността вирусът да бъде предаден от човек на животно е голяма, смятат ветеринарите. "Има основание за такава опасност, защото хората могат да заразят свине и вирусът да премине през много стада от животни и не се знае, той може да стане много по-опасен- вирулентен и да представлява, тоест да бъде съвсем на ново ниво опасността за човека", каза д-р Исмаил Мустафов.

За да се предотврати предаването на болестта от човек на животно, в края на седмицата министерство на земеделието разпореди засилен контрол от страна на собствениците на свинеферми и птицеферми в страната.

На стопаните се препоръчва да не допускат външни хора и болни служители до животните. Властите препоръчват и по-голяма бдителност от страна на собствениците на домашни любимци. На първо време те трябва да ограничат достъпа на болни хора в домовете си. Проблемът е обаче, ако те самите пипнат грипа. "Когато аз съм болна, мога да кажа, че повече избягвам близките си, отколкото животните, ако трябва да бъдем точни. Защото когато си болен - лежиш и котката е постоянно около мен - обира ми отрицателната енергия. Така че по време на болест хората са много по-близко до животните, отколкото до самите себеподобни", смята Татяна Ангелова.

И докато фермери и собственици на домашни любимци се чудят как да опазят животните си от свинския грип, на животинския пазар търговията процъфтява. Тук никой не вярва, че може да зарази животното си със свински грип. "В момента аз имам херпес. Нали - евентуално съм прекарал нещо. Значи трябваше в момента и стоката ми да има херпес, защото контактувам с тях. Стоката ми е здрава. И кучетата са ми здрави. Няма нищо - тоя вирус е пак някаква измишльотина от някъде", признава Стефан Димов.Надявам се, че домашните ни любимци няма да се заразяват.. Все пак може да е "свински", ама е за хора :ad:
Дано всички болни да се оправят и все по-малко да стават разболелите се! :ab:

Re: Гриповете и зайчетата

МнениеПубликувано на: Нед Ное 08, 2009 10:44 am
от Bunny Boo
Аз не съм болна от A(H1N1) ,а от гаден грип

Re: Гриповете и зайчетата

МнениеПубликувано на: Нед Ное 08, 2009 11:17 am
от Veni
Извинявай, малко съм конкретизирала нещата, но все пак и свинският грип е просто един вид грип... Скорошно оздравяване! :ab:

Re: Гриповете и зайчетата

МнениеПубликувано на: Нед Ное 08, 2009 11:55 am
от Bunny Boo
Мерси :ab:

Re: Гриповете и зайчетата

МнениеПубликувано на: Вто Ное 10, 2009 7:42 pm
от hammy96
И аз съм болна и на зайко днес му течаха сополките.
Целия му нос беше мокър ама вече не е.