Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Кои плодове и зеленчуци да давам на корелите си

Кои плодове и зеленчуци да давам на корелите си

Мнениеот /ELECTABUZZ/ » Нед Юли 26, 2009 2:48 pm

Здравейте,
Някой може ли да ми каже какви плодове да давам на корелите си също така и зеленчуци.
/ELECTABUZZ/
Животинче с въпрос
 
Мнения: 15
Регистриран на: Пет Юли 24, 2009 9:01 am
Местоположение: Варна

Re: Кои плодове и зеленчуци да давам на корелите си

Мнениеот AdincetO » Нед Юли 26, 2009 10:51 pm

Освен информацията за храната, реших да ти дам повече информация за цялостното отглеждане на корелите, ще намериш отговори на някои въпроси, надявам се :ad: :ax:

К О Р Е Л А /Н И М Ф А/
Nymphicus hollandicus

КОРЕЛИТЕ
Тези птици обитават почти цялата територия на Австралия и начинът им на живот, близък до този на вълнистото папагалче до голяма степен е повлиян от климатичните особености на този континент. Корелите са много добри летци – нещо жизнено важно за често пъти трудното намиране на храна и вода. Нелек е животът им през дългите сухи периоди на годината. С оглед на това, Корелите - подобно на вълнистите папагалчета са развили способност за бързо отглеждане на потомството. Те също са хралупни птици – използват за мътене дупки в стари дървета, които често пъти дооформят и разширяват сами. Съществено при избор на “гнездо” е близостта на храна и вода за малките пиленца. Нимфите са плашливи птици и предпочитат високите дървета с добра видимост. Когато кацат на земята, те са изключително предпазливи и винаги готови да отлетят. Основното им меню се състои в семена, различни тревни растения, плодове.
Окраската на свободно живеещите корели е предимно сива. Дори да се появи друга мутация /напр. Албинос – бели с червени очи/, шансът й да оцелее е много малък. С нестандарния си цвят, тя се превръща в по-лесно достъпна плячка. Нормалната сива корела има следното оцветяване – жълта глава, преливаща в бяло по краищата с характерните оранжево-червени, кръгли петна на бузите. Заради своята жълто-сива качулка, която птиците могат да прибират и изправят /при възбуда/, корелите са наричани още “мини какаду”. От двете страни на крилата, като “пагони” се очертават бели ивици с дължина 8-10 см. Основният цвят е сив, преливащ от по-светло на гърдите, към по-тъмно на гърба. При мъжките индивиди опашката от долната страна е черна, а при женските по-бледа. Като цяло окраската на женската е по-светла, включително “ушните” петна са видимо по-бледи – един от основните познавателни белези. Друго различие, за по-опитните познавачи , е разстоянието между очите погледнато в анфас. То е по-малко при женските. Оперението на младите птици е подобно на цвета на женските корели, но след първата смяна на перата и до 8-10 месеца мъжките проявават своите различия.
Превърнала се в желан домашен любимец, корелата е и обект на разнообразни селекционни кръстоски. В резултат на това днес сме свидетели на огромно разнообразие от цветни мутации – бели и жълти с червени очи, канелени, сребристи, опушени, шарени, както и рецисивни белобузи птици – в тяхната окраска липсва жълтия и червения цвят, респективно характерните червени петна по бузите са бели.
Корелите понасят с относителна лекота по-суровите зимни условия, стига да са добре защитени от течения и храненето им да е пълноценно. Със своя по-голям размер /в сравнение с вълнистите папагали/ 32-34 см /с опашката/, по-мелодично цвърчене и не на последно място по-голяма досетливост, австралийската дългоопашата Корела може да бъде ваш забавен домашен любимец и да ви радва в продължение на 15-20, и повече години / има данни за корели в плен достигнали 30 годишна възраст/.

ИЗБОР НА ПТИЦА
Преди да ви помогна в избор на млада и здрава птица съм длъжен да ви помоля, решението ви да се базира на малко по-висока отговорност. Естествено то ще бъде ваше, но за доброто на птицата е по-задълбочена ви преценка. Често пъти ме питат: “Какъв папагал да си взема?”- аз не бих посъветвал никой да гледа какъвто и да било папагал, ако не е убеден, че ще бъде с него до край. Освен разнообразната и пълноценна храна и достатъчното място за свободен полет, папагалът /особено ако е сам/ се нуждае от ежедневната компания на своя собственик. Той ще ви чака с нетърпение да се приберете от работа, за да си “побъбри” с вас или да ви изпее радостната си песен. Ако в забързаното и уморително ежедневие, вие не намирате време за него, ако го оставяте на тъмно, за да не кряска, вместо да му обърнете внимание, ако го държите постоянно затворен, за да не цапа, ако го стряскате и удряте за да извърши желаните от вас неща, по-добре се откажете от идеята. Никога не забравяйте, че представителите на голямото семейство папагали са изключително чувствителни животни. Много по-чувствителни от което и да било куче. И ако взимайки предвид казаното по-горе, вие направите своя избор и се спрете на папагалът Nymphicus hollandicus, мини какаду, папагалът Нимфа или с други думи просто корела, то можете да пристъпите към неговото закупуване. Искам да ви напомня, че предварително трябва да сте оборудвали неговият бъдещ “дом”, за който ще стане дума по-долу.
Както при избора на всеки друг папагал, ви съветвам да се насочите към закупуването на млада корела. При тях цветът на оперението е по-блед, а и като цяло птиците са по-малки – на около 10 месечна възраст достигат максималните си размери. Направете сами своя избор за да сте сигурни, че ще се радвате на здрава птица дълги години. Общо взето корелите се предлагат целогодишно. На практика имате доста голям избор. Не се ограничавайте до птиците в кварталния зоомагазин. Посетете и други, където оборотът е по-голям, респективно търсенето. Това предполага по-редовно зареждане с млади птици.
Разгледайте добре магазина и особено волиерата с птиците. Лошата хигиена е сигурен белег за развитие на болести. Наблюдавайте от разстояние корелите без да ги стряскате. Откажете се от умърлушените птици с настръхнали пера, стоящи безучастно, дори цветът им да ви харесва. Изберете веселите, подскачащи, цвърчащи, чоплещи, закачащи се птици. Когато се спрете върху няколко корели помолете продавачът да се приближи към клетката и да протегне ръка. Изберете птицата, която най-малко се плаши – тя ще бъде по-лесно опитомена. Накарайте продавачът да ви я хване. Обърнете я и духнете под опашката й. Клоакалният отвор и перата около него трябва да бъдат чисти. Без зачервявания и слузести следи. По краката, очите и човката не трябва да има израстъци или петна. Откажете се от птици с прекомерно израстнали нокти или клюн, дори привидно да са здрави. Те най-вероятно са доста стари. Пипнете крачетата, разгънете крилете, опипайте коремчето и гърдите. Не трябва да има никакво изменение на костите. Перата на птицата трябва да са бляскави и гладки. И най-накрая не купувайте корела, чийто външен вид и поведение с нещо ви притеснява. Не избързвайте с покупката ако не сте сигурни, че това е вашата нимфа. В края на краищата какво са месец-два изчакване, на фона на 15-20 години съвместно съжителство.

КАФЕЗИ
Преди да започна с подходящата клетка за вашата корела, искам да ви кажа няколко думи за нейното транспортиране. Съветвам ви да пренесете вашата птица от зоомагазина до домът ви в картонена кутийка, плътно затворена с няклко дупчици за въздух. Не я поставяйте в кафеза по време на пренасянето. Вече споменах, че корелите са много плашливи птици и вероятността да се нарани е много голяма. От друга страна, ще трябват дни, а може би седмици, птичето да се отърси от преживяния стрес. В тясната и най-вече тъмна кутийка, корелата ще остане кротка през целия път. Не забравяйте, че това може да продължи само няколко часа. Възможно е, в зоомагазинът да не разполагат с подходяща кутийка, затова ви съветвам предварително да се снабдите с такава.
След като се приберете с вашия нов папагал следва още една много важна стъпка – настаняването. Никога не го правете насила. Отворете кутийката и я поставете на дъното на кафеза. Ако не може да влезе, просто я долепете до отворената вратичка и се въоръжете с търпение. Никога не изсипвайте птицата в клетката. Това ще я изплаши и ще създаде негативни първи впечатления у нея. Най-вероятно корелата ще остане дълго време в тъмната кутийка, където се чувства сигурно защитена, но рано или късно търпението ви ще се увенчае с успех. Тогава леко извадете ненужната вече кутийка и затворете вратичката.
Поставете клетката на височина не по-малко 1-1,5 метра в някой спокоен, защитен от течение и пряка слънчева светлина ъгъл. Съветвам ви да се насочите към клетката с най-простата правоъгълна форма, снабдена с подвижно дъно за поддържане на добрата хигиена. Тук бих ви посочил минималните необходими размери – дължина 70-80 см, широчина 30-40 см и височина – 45 см. Птицата ткрябва да може свободно да размахва крилбе във всички посоки. Не забравяйте, че такъв кафез е подходящ само за една корела. За тези, които искат да притежават една или повече двойки, идеално решение би била стайна волиера с дължина не по-малка от 1,5 м. Тук трябва да направя едно много важно напомняне – корелите са единствените папагали, които “смазват” своите пера посредством прах. Ежедневният боклук е неизбежен и всички членове на вашето семейство трябва да са съгласни с вашето предприятие. За да отидеме още по-далеч, ще кажа, че най-оптималния вариант за вас и вашите птици би бил – просторната градинска волиера. Вашето въображение може да избере размери и начин на направа. Аз ще отбележа само, че волиерата трябва да е добре защитена от вятър, лесно достъпна от вас за почистване и снабдена с вътрешно /закрито/ помещение, където птиците нощуват, мътят и зимуват. В най-студените дни температурата там не бива да пада под 15 ?С.
Но да се върнем на обикновената клетка за вашата корела. Тя трябва да бъде снабдена със следните аксесоари – поилка, хранилка за семена, паничка за кълнове, меки храни, плодове, зеленчуци, паничка за пясък примесен с натрушени яйчени и мидени черупки /предварително изпечени/, къпалка /ваничка за къпене/. Пръчките за кацане изработете сами. Насочете се към меко дърво /липа, топола/ и не забравяйте общовалидното правило – когато птицата стъпи на кацалката, не трябва да си допира пръстите от долната страна. Направете ги с различен диаметър. Така корелата ще упражнява мускулите на своите крачета и сама ще избере най-удобното за нея място. Кацалките трябва да са разположени така, че хранилките, поилките и купичките да не се зацапват с екскременти. Бих ви посъветвал, също така, да застелете дъното на кафеза с вестник, които да подменяте. Това ще е по-удобен начин за вас да почиствате дъното, а и ще имате по-добра възможност да наблюдавате птичите изпражнения, по които можете да откриете евентуално заболяване. Можете да поставите в клетката стълбичка, люлка или друга играчка, към която вашата корела проявява интерес, но не претрупвайте и не стеснявайте пространството й. И най-накрая – ушийте калъф, с който нощно време да завивате клетката. Това ще предпази спящата птица от течения, към които тя е чувствителна, а на вас ще ви удължи сутрешната сладка дрямка, необезпокоявана от крясъците на корелата.

ХРАНЕНЕ
За основна храна на корелите можете да давате зърнената смеска за вълнистите папагали, като й добавите малко слънчогледови семки, а именно: 30% просо; 15% канарено семе; 20% овес и 35%слънчоглед. Спокойно можете да добавите и по няколко зърна царевица, жито, ленено семе, коноп и общо взето семена на почти всички видове тревни растения. В зоомагазините се продават специални смески за средноголеми папагали, допълнително обогатени с витамини и минерали. Преди да закупите такава, не забравяйте да обърнете внимание на срока на годност. Пак от магазина можете да купите витаминни добавки. Най-често те се разтварят във вода за пиене в определни дози. Искам да ви обърна внимание на особено голямата нужда на корелите от свежа зеленина. Но не предлагайте на вашият любимец купените листни зеленчуци, дори и след обилно измиване. Те със сигурност са третирани с хербициди, които могат да се окажат смъртоносни. Най-подходящото зелено растение, което задължително трябва да присъства на трапезата на корелата са листата от глухарче. Има ги през по-голямата част от годината. Предлагайте ги измити и подсушени. Клонки, заедно с пъпките са друго лакомство за корелите. Изберете върба, липа, топола, бреза. Нека дърветата не се намират в близост до преминаващи автомобили, паркинги, гаражи и др. Ябълки, круши, шипки, моркови, банан, цитрусови плодове – голямо е разнообразието от плодове и зеленчуци, които можете да давате на вашия пернат любимец. Варена царевица, ориз, жито, овесени ядки, парченце черен хляб накиснат в мляко, орехи – всичко това корелата приема с охота, но не прекалявайте! Ограничаването на пространството за движение и даването на високо калорична храна в големи количества, може да доведе до затлъстяване и редица заболявания. Поилката може да остане пълна в продължение на няколко дни, но не чакайте да свърши. Поднасяйте вода ежедневно. Подменяйте и веднъж седмично паничката с пясъка.

РАЗВЪЖДАНЕ
Всеки, истински обикнал своите питомци желае да се радва на отгледаното от тях потомство. За щастие при корелите това не е никак трудно. Препоръчвам ви да пускате в размножаване птици навършили 1 година. Трябва да сте сигурни, че те са здрави, силни и достатъчно развити. Истинско удоволствие ще ви доставят виртуозните музикални строфи от песента на мъжката корела през време на ухажването. Общо взето корелите лесно оформят двойката си. Те се почесват взаимно, мъжкият храни женската, изпълнява брачни танци около нея, пее възбудено. Всичко това говори за новосъздадено семейство. Засилете храната през този период. Предлагайте много плодове, зеленчуци, варено яйце и най-вече безкрайно необходимите им кълнове /1 лъжица от основната зърнена смес се накисва във вода за 24 часа. След това се промива, подсушава и се похлупва с чинийка. След 24 часа семената вече са набъбнали, а след 48 часа покълнали. ВНИМАНИЕ! Предлагайте кълновете само сутрин и час, два след това ги изхвърляйте. Те бързо се развалят/. Относно размера на клетката искам да отбележа само, че добри родители стават, корелите, които имат достатъчно пространство за летене.
Въпреки, че нимфите, в своята родина Австралия са непретенциозни към гнездото си - те могат да мътят почти навсякъде /от дълбоки хралупи по високите дървета до гнезда свити в ниски храсти/ - аз ви съветвам да изработите къщичка , в която женската и малките ще се чувстват уютно. Къщичката се прави от дървени плоскости и има следните размери: – основа 20х20 см – тя трябва да бъде от дебело дърво /2-3 см/, за да може в средата да се оформи малка ямка, където да се събират яйцата и височина на къщичката около 30 см. В горният край се пробива отвор с диаметър 8 см, през който птиците влизат и излизат. Под отвора поставете кацалка, а вътре в къщичката инсталирайте малка стълбичка, по която женската внимателно ще слиза. Направете горният капак подвижен /с малки пантички например/, за да можете да следите гнездото. Накрая посипете с дървени стърготини и окачете къщичката в горната част на клетката отвън. /Ако имате голяма волиера може да я закачите и вътре/. При наличие на две двойки корели, ще трябва да изработите за всяка от тях по една къщичка и да ги закачите на еднаква височина.
Една-две седмици след като сте закачили къщичката, женската снася 4-7 яйца през ден, които започва да мъти от появата на второто или третото. Мъжкият също участва в мътенето. Много важно е през този период птиците да не се безпокоят. След 21 дена се излюпват малките папагалчета, като за един ден се появяват 2-3, а другите през ден. Младите организми, които родителите изхранват се нуждаят от много храна и прясна вода ежедневно. Затова обърнете им повече внимание през този период. На възраст около 5 седмици, малките напускат гнездото и вече могат да летят.
Запомнете трите задължителни условия за отглеждане на здраво потомство: поддържане на изрядна хигиена, пълноценно и разнообразно хранене и максимално спокойствие.

ОПИТОМЯВАНЕ
Няма нищо по приятно от това вашата корела да каца и да взима храна от ръка или да пее заучени мелодии. Както и при вълнистите папагалчета, обучението ви ще се увенчае с успех толкова по-бързо, колкото по-млада е птицата. Като начало извършвайте всички операции в клетката бавно, без да плашите птицата. Нека разбере, че ръката ви не е заплаха за нея. Поднесете през решетките любимото лакомство на вашата корела. Не губете търпение, ако не се престраши да пристъпи. Опитайте пак. Никога не гонете и не удрайте птицата. Този дресировъчен похват е успешен при кучетата, но при папагалите може да разруши постигнатото с месеци. Приемането на храна от ръка е първият истински контакт на птицата с вас. Втората стъпка е кацането на ръка. За целта промушете ръка с някое лакомство в клетката. Тук отново ще ви е нужно търпение. При всяко действие, което птицата правилно извършва я възнаграждавайте. И повторете пак. Ще се учудите каква невероятна досетливост има опитомената корела. Играта с всевъзможни предмети и бизбройните комични ситуации ще са радост за вас и вашият питомец. Корелата на мой приятел беше научила да издърпва и оставя промушената игла при шиене. При всяко набождане, корелата издърпваше иглата с готовност да повтори действието. Не забравяйте наградата.
Корелите нямат славата на добри оратори, но за сметка на това са виртуозни музиканти. Наистина, нимфите могат да се научат да произнасят няколко думи, но всичко зависи от вашето постоянство. Изберете си кратка мелодия и я свирете на птицата сутрин и вечер за около 10-20 минути. Не забравяйте, че корелата не създава музиката, тя просто повтаря чутото. Затова ако вашата мелодия е изсвирена фалшиво, тя ще бъде възпроизведена точно по същия начин.

ЗДРАВЕ
Най-важно нещо за дълголетието на вашата весела корела е нейното здраве. То зависи предимно от вашите грижи и условията, които сте й създали. Още при закупуването на птицата, аз бих ви посъветвал да й направите профилактичен преглед при ветеринар. Дори привидно здравата корела, може да има стомашно-чревни заболявания или паразити например. За целта поставете лист бяла хартия под пръчката, на която спи и на следващия ден занесете изпражненията й за изследване. Така най-точно ще се установи здравословното състояние на птицата. Искам да подчертая, че това може да стане само при ветеринарен лекар – орнитолог. Не просто ветеринар, а специалист по птиците. Намирам това уточнение за много важно!
Както неведнъж стана дума, задължително е непрекъснатото поддържане на добра хигиена. Всички кацалки, поилки, хранилки, легенчета, както и цялата клетка трябва да се измиват веднъж седмично с гореща вода. Не оставяйте да се натрупват купчинки изпражнения или застояла храна. Ежедневното изхвърляне на тези отпадъци ще ви отнеме не повече от 10 минути. При поддържане на такава чистота и пълноценно и балансирано хранене, птиците са много по-устойчиви на заболявания. Бих искал да ви обърна повече внимание на това, да запазите вашата корела здрава, отколкото на лечението й след като заболее. Как да разпознаем болната нимфа? Наблюдавайте нейното поведение. Ако стои безучастно с настръхнали пера, загуби апетит, пие много повече от нормалното вода, престане да подсвирква, ако изпражненията й са слузести или примесени с кръв, ако се появат петна или образувания по крачетата, човката, около очите, ако клоаката и перата около нея са зацапани или спластени, ако дишането е учестено и трудно или се чуват хрипове – това са все поводи за безпокойство. Най-доброто решение е незабавното посещение при ветеринарен доктор, или познат специалист. Възможно е да се предпише лечение на птицата, изискващо по-специални условия /по-висока температура, спокойствие, по-малка клетка, даване на лекарствени препарати и т.н./.
Нямате повод за притеснение, ако перата на вашата корела започнат да падат. Този процес се нарича линеене или смаяна на перушената. Нормално това става без видими изменения. Само перцата по дъното на кафеза могат да ви подскажат за процеса. Не така стоят нещата обаче, ако се забелязват оголени участъци по тялото на птицата. И в този случай потърсете помощ от специалист. Липсата на условия за катерене и ровене /както в природата/, са причина често пъти за прекаленото прорастване на ноктите. С този проблем бихте могли да се справите и сами. Хванете птицата с кърпа, като и покриете очите, поставете я в дланта си и й протегнето крачето. С остра ножичка отрежете само прорасналото връхче на нокътя и лекичко го загладете с пиличка. Внимавайте да не нараните кръвоносният съд, който е разположен там. Ако все пак това се случи, притиснете кървящият нокът за 2-3 минути с памуче, докато кървенето спре. Рядко пъти се наблюдава и прорастване на клюна. Обикновено това се случва, когато птицата няма свежи клонки и дървени пръчки, които да кълве. В този случай отново се посъветвайте с ветеринар. Възможно е вашата птица да киха. Това не винаги е признак за настинка. Може корелата просто да прочиства дихателните си пътища. Прозяването пък, най-вероятно сочи за намалено съдържание на кислород в стаята, която трябва да проветрите добре. Не оставяйте никога нимфата сама по време на свободният й полет из стаята. Има много места, на които тя може да се нарани, закачи или счупи свой крайник, а често пъти и да загине.
Дори цялостното отглеждане на вашата корела да е отлично, аз бих ви посъветвал веднъж годишно да я водите на ветеринарен преглед с лабораторно изследване на изпражненията. Уверявам ви, че сумата, която ще заплатите ще е нищожна, в сравнение със спокойствието, което ще си осигурите и удоволствието, което ще получите от правилното отглеждане на вашия пернат любимец, а това е най-важното за дълголетието на този хитроумен, весел и предан “приятел” наречен австралийска дългоопашата корела. Всичко е във вашите ръце!


Светлозар Стефанов Манасиев
Селекционер на изложбени Вълнисти папагали – “Стандарт

Взето от http://www.zoosviat.net
AdincetO
В пасажа
 
Мнения: 850
Регистриран на: Пет Дек 05, 2008 10:25 pm

Re: Кои плодове и зеленчуци да давам на корелите си

Мнениеот /ELECTABUZZ/ » Пон Юли 27, 2009 9:02 am

Благодаря за съвета. :ad:
/ELECTABUZZ/
Животинче с въпрос
 
Мнения: 15
Регистриран на: Пет Юли 24, 2009 9:01 am
Местоположение: Варна

Re: Кои плодове и зеленчуци да давам на корелите си

Мнениеот krem77 » Чет Ное 26, 2009 1:33 pm

Аз имах Корели едната на 8г.а другата по–малка.Давах им всичко да опитват дори и сирене.Всякакви плодове и зеленчуци,на тях каквото им харесваше го ядяха.Например грозде не обичаха нито киви,банан.ягоди такива не.Но мисълта ми е че съм им давала всичко да опитват и си бяха много добре и здрави.:ad:
krem77
Животинче с въпрос
 
Мнения: 2
Регистриран на: Вто Ное 17, 2009 3:42 pm

Re: Кои плодове и зеленчуци да давам на корелите си

Мнениеот Klmn » Нед Яну 31, 2010 5:44 pm

Моите ядат всичко което им дам стига да не е много сочно като череша,грозде и т.н. даже яде и листата от декоративни цветя ,но съм чувал че магданоза е отровен за всички видове папагали и затова не смея да им давам тревки и т.н.
Аватар
Klmn
Животинче с въпрос
 
Мнения: 15
Регистриран на: Нед Яну 31, 2010 5:13 pm

Re: Кои плодове и зеленчуци да давам на корелите си

Мнениеот kreizo » Нед Яну 31, 2010 6:56 pm

Внимавай с гроздето... Препоръчват се не повече от 2-3 зърна на ден.... Има случай, в който папагали са отказвали да ядат друго освен грозде и тогава става голям проблем.... същото е и със семките...
Разликата между форумите по света:
В английския - питаш и ти отговарят.
В руския - питаш, отговарят ти и теб те питат нещо.
В българския - питаш и 1000 човека ти казват колко си прост, че питаш.
kreizo
В глутницата
 
Мнения: 496
Регистриран на: Вто Ное 11, 2008 9:40 pm
Местоположение: Пазарджик/Пловдив

Re: Кои плодове и зеленчуци да давам на корелите си

Мнениеот Klmn » Нед Яну 31, 2010 7:34 pm

Също така ,ако му даваш хляб трябва да е суь и да се рони ,защото иначе немогат да го сдъвчат добре.
Аватар
Klmn
Животинче с въпрос
 
Мнения: 15
Регистриран на: Нед Яну 31, 2010 5:13 pm

Re: Кои плодове и зеленчуци да давам на корелите си

Мнениеот kreizo » Пон Фев 01, 2010 11:04 am

Мекия хляб се събира на топка в стомаха им и от там следват неприятните проблеми.
Те тука от един друг форум малко инфо за различните видове папагали:
Зеленчуци и гъби подходящи за папагалите I

Условни обозначения:

А – амазони
АР – аратинги
АРА – ари
Б – благородни папагали
В – вълнисти папагалчета
Ж – жако
Л – лори и лорикети
К – какаду
Н – неразделки
Р – корели, розели и др. подобни

Патладжан (АР, Ж, К, Р) Източник на калий, мед, фолиева киселина, магнезий и витамин B6. Предпочитан от жакото, розелите, тънкоклюните и врабчовите папагали.

Грах, фасул и бобови (Vicia faba) (А, АР, АРА, Б, Ж, К, Р) Това са зеленчуците, които са най-богати на белтъчини и хранителни вещества. Грахът съдържа захари, витамин E и B групата, лецитин, а фасула и боба – витамин Е, C, B и различни минерални вещества. Бобовите се предлагат в набъбнало, накиснато или варено състояние. Зеленият грах е подходящ в прясно състояние. Посевният грах е лакомство за папагалите. Мнозина градински бобови (Phaseolus spp.) съдържат в обвивката си отровното вещество гликозин, което се разрушава при варене. Някои бобови съдържат вещества, които нарушават белтъчния синтез при птиците. При варене тези вещества се разпадат. Що се отнася до соята (Clycine max), съществуват противоречиви мнения и все пак повечето стопани я дават на птиците си. Златистият фасул (Phaseolus aureus), който е най-близко свързан със соята, се предлага безпроблемно на птиците. От европейските бобови само градинските видове имат някакво важно значение за папагалското хранене.

Карфиол и броколи (А, АР, АРА, Б, Ж, К, Р) Броколито е богато на провитамин А, витамин C и B групата, също така на минерали: калций, калий, желязо. Карфиолът е богат на витамин C и B групата, а също така на желязо, калий и магнезий. Карфиолът и броколито, както и алабашът могат безпроблемно да се включат в рациона, докато другите сортове зелеви често водят до нарушения в храносмилането. Може да поднасяте карфиол и броколи както в суров вид (но задължително трябва да се пресни), така и варени (без сол!). Птиците ги предпочитат варени, защото са по-меки и крехки на вкус. Предпочитани са от амазоните, какадуто и средните австралийски папагали.

Картофи (А, АР, АРА, В, Ж, К, Н, Р) Съдържат ценни белтъчини и много въглехидрати, калий, фосфор, желязо, витамин C и B групата. Много развъдчици включват в менюто на папагалите си картофа. Задължително се предлага варен, често топъл. Предпочитат се сладките сортове. Преди варенето (цял картоф с кората) старателно измийте картофа, и почистете кората непосредствено преди консумацията. Предпочатан е от амазоните, какадуто, корелите и австралийските плоскоопашати папагали.

Алабаш (А, АР, АРА, Б, В, Ж, К, Н, Р) Богат на витамин С и калий, съдържа витамин B6, фолиева киселина, магнезий и мед. Алабашът е единственият вид зелеви (заедно с броколито и карфиола), който е препоръчителен за папагалите. Другите листни видове зелеви могат да предизвикат сериозни проблеми с храносмилането. Препоръчва се да не се предлагат листата на алабаша, въпреки че няма информация те да вредят по някакъв начин. Птиците обожават варен алабаш, който в суров вид е прекалено твърд за тях, или млади главички. Набучете половин кочан върху клонче или пръчка и птиците сами ще си отхапват парченце по парченце. Разбира се може и да нарежете алабаша на парченца в хранилката. На практика всички австралийски папагали, както и южноамериканските белокоремни папагали и пионусите са фенове на алабаша. Дава се както зеленият така и лилавият алабаш.

Салата (А, АР, АРА, Б, В, Ж, К, Н, Р) Съдържа много вода и е богата на фолиева киселина. Точният състав зависи от вида на салатата. Като цяло тъмно-зелените видове съдържат повече витамини и минерални вещества, отколкото червените и светло-зелените. Предлага се в измито и изсушено състояние. През зимата в магазините се предлага салата, която е богата на пестициди и нитрати, затова е по-добре да се използват тези, които сте отгледали сами.

Червено цвекло (А, АР, АРА, Ж, К) Освен провитамин А и витамините от B групата, а също витамин С, червеното цвекло е богато на минерални вещества (калций, желязо, йод, калий, фосфор, натрий, сяра). Поднасят се както почистени грудки, така и листата. Последните са особено предпочитани от плоскоопашатите папагали. А самите почистени и нарязани на парченца грудки се хапват с голямо желание от амазоните, арите и аратингите.

Царевица (А, АР, АРА, Б, В, Ж, К, Н, Р) Кочаните са богати на въглехидрати, белтъчини, витамини от B групата, калий, фосфор и магнезий. Замразете кочаните през август и септември. Ако замразите млечни кочани ще можете да ги използвате размразени за храна по-късно. Подобна царевица е изключително полезна за млади папагали. Макар и с по-малък апетит мнозина папагали хапват и консервирана царевица. Често в зърнените смески се срещат зърна царевица, но повечето папагали не я консумират в такъв вид тъй като е прекалено твърда.

Лук (зелен, праз, кромид) и чесън (А, АРА, Ж, К, Р) Лукът е богат на провитамин А, витамин C, калий и калций. Чесънът съдържа циклоалин, който предпазва от заболявания на сърцето. Много хора не включват лук и чесън в рациона на птиците си понеже смятат, че те няма да го консумират. Но това далеч не е така. Лукът се хапва с голям апетит от амазоните и какадуто, а чесънът – от какадуто.

Моркови (А, АР, АРА, Б, В, Ж, К, Л, Н, Р) Най-важният зеленчук, който съдържа каротен – провитамин А. Освен това морковите съдържат витамин C и B групата, а също така калций, калий и желязо. Морковите измежду всички зеленчуци са аналог на ябълката при плодовете – обичат ги всички видове папагали. Може да се настърже и да се смеси със яйце. Разбира се може и просто да се закачат парченца морков в клетката.

Краставици (А, АР, АРА, Б, В, Ж, К, Л, Н, Р) Съдържат ценни минерални вещества: калий, калций, магнезий, фосфор и желязо, също така са богати на провитамин А, витамините B1 и C. Дори и презрелите плодове, които имат прекалено много семки и не стават за храна на човека, може да се дават на папагалите. Краставици от вашата градина – многократно по-добре отколкото купени от магазина. Всички видове папагали обичат краставица, но най-голям деликатес са за вълнистите папагалчета.
Разликата между форумите по света:
В английския - питаш и ти отговарят.
В руския - питаш, отговарят ти и теб те питат нещо.
В българския - питаш и 1000 човека ти казват колко си прост, че питаш.
kreizo
В глутницата
 
Мнения: 496
Регистриран на: Вто Ное 11, 2008 9:40 pm
Местоположение: Пазарджик/Пловдив

Re: Кои плодове и зеленчуци да давам на корелите си

Мнениеот kreizo » Пон Фев 01, 2010 11:05 am

Градинска салата (Valerianella locusta) (А, АР, АРА, В, Ж, К, Л, Н, Р) За разлика от другите салати градинската е богата на витамин C и провитамин А, а също така съдържа известно количество ефирни масла. Най-добре е да се отделят листата и да се смесят с плодове и зеленчуци. Но задължително е салатата да бъде добре подсушена. Предпочитана е от какадуто, вълнистите папагалчета, австралийските плоскоопашати папагали и корелите.

Магданоз (А, АР, В, Ж, К, Н, Р) Много полезна зеленина, богата на витамин C и провитамин A, както и на желязо, калций, калий, фосфор. Може да се отглежда в саксия. Ако птиците отказват да консумират магданоз, нарежете го на ситно и го смесете с останалата храна. Има много случаи, в които се описва смъртта на вълнисти папагалчета отровени с магданоз. Но трябва да се отбележи, че веществата, които са отровни се съдържат преди всичко в плодовете и семената на магданоза. Ето защо те задължително се изключват от рациона. Листата могат да се предлагат спокойно, тъй като съдържанието на съответните вещества не превишава 0.3%.

Ревен (А, Ж, К, Р) Чувал съм, че ревенът е опасен за папагалите, но няма никакви доказателства за това. Точно обратното, амазоните, розелите и какадуто обожават ревен.

Репички и ряпа (А, АРА, Б, В, К, Ж, Р) Освен минерални вещества като калций, калий, желязо, натрий и фосфор, съдържат и витамин C и B групата. Освен това репичките са богати на провитамин А. Не всички папагали опитват репички и ряпа от първият път. Затова се изисква постоянство в предлагането. Както винаги търпението ще бъде възнаградено. Репичките са предпочитани пред ряпата, особено китайските репички, тъй като имат наситен червен цвят. Тези зеленчуци са любими най-вече на амазоните и жакото.

Пипер (А, АР, АРА, Б, В, Ж, К, Н, Р) Зелените сортове са богати на витамин C, a червените на провитамин А. Лютите чушки съдържат алкалоида капсаицин, който придава пикантният вкус. Въпреки това мнозина папагали консумират люти чушки с голям апетит. Какадуто са техни големи почитатели. Според различни наблюдения, сред сладките сортове червеният пипер е най- предпочитан . Освен това червените и жълтите сортове са по-сладки от зелените. Предлага се нарязан на ситно. Семената също се консумират с голям апетит.

Целина (А, АР, АРА, Б, В, Ж, К, Р) Богата на калий, витамин C и B6. Жълтите сортове са по-меки на вкус от зелените и се консумират с по-голям апетит. Листата на целината са много крехки и ароматни, така че ги предлагайте винаги когато имате възможност под формата на клонки (след като сте отделили корените) или накълцани на ситно. Понякога листата бързо пожълтяват. Напръскайте леко с лимонов сок, за да го избегнете. Целината е предпочитан зеленчук сред австралийските папагали, а също така за жакото, амазоните и арата.

Аспержи (А, АРА, Ж, К) Въпреки че не всички папагали консумират аспержи, все пак заслужават да бъдат отбелязани, тъй като са предпочитани от амазоните и какадуто. Аспержите са добър източник на минерали. Задължително се консумират варени. Птиците обожават връхчетата.

Домати (А, АР, АРА, В, Ж, К, Л, Н, Р) Освен различните микроелементи съдържат 13 витамина, в това число витамин C и провитамин А, както и желязо, калий, магнезий и фосфор. Предлагат се само добре узрели зеленчуци, най-добре закупени от селскостопанските производители,а не от магазина. Може да се поднасят разрязани на две (в такъв случай птиците най-напред обират семената), както и нарязани на ситно. Не всички папагали консумират домати с голям апетит. Бъдете търпеливи.

Тиква и тиквички (А, АР, АРА, Б, В, Ж, К, Р) Докато тиквата е богата на провитамин А, тиквичките са богати на калций и желязо. Най-добре предлагайте ситните сортове и винаги добре узрели. Нарежете ги на ситни парченца и ги смесете с останалата зеленчукова смес. Почти всички птици консумират тиквено семе. А най-големите любители на тиквичките са амазоните и какадуто.

Фенхел (А, АР, АРА, Ж, Р) Изключително полезен зеленчук, богат на провитамин А, витамините C, E и К, а също така на минерални вещества, особено на калий и магнезий. Това е най-добрият източник на витамин К1. Да се поднася пресен веднага след закупуването. Почиства се от листата и се нарязва на парченца. Това е любим зеленчук за тънкоклюните и дебелюклюните папагали. Но и други видове го консумират с удоволствие, някои дори не отказват листата и стъблата. Абсолютен фаворит за много папагали е роднината на фенхела – копъра (Anethum graveolens).

Цикория (А, АР, АРА, В, Ж, Р) Освен фолиева киселина съдържа калий, цинк, пантонeнова киселина, витамините С и B2. Поради изразеният и горчив вкус не всички папагали обичат цикория. Светло-зелените листа съдържат повече дъбилни вещества от жълтите, затова по-добре търсете последно споменатите. Премахвайте повехналите и увредени листа. Поднася се нарязана на ситно. Белите части на листата се консумират с по-голям апетит от жълтите. Цикорията се предпочита от врабчовите и тънкоклюнови папагали. Останалите папагали се отнасят по-различен начин към цикорията.

Печурки (А, Ж, К, Н, Р) Предлагат се рядко само по една причина: не всички знаят, че печурките са безвредни. Те са богати на калий и витамин B12, но тъй като съдържат гъбни белтъчини, които се смилат по-трудно, се предлагат нарязани на ситно и само като лакомство. Предпочитани са от азиатските и австралийските папагали, особено от какадуто.

Спанак и манголд (А, АР, АРА, Б, В, Ж, Р) Богати са на провитамин А, витамините C и B групата (особено на фолиева киселина), магнезий, калций, калий и желязо. Винаги подсушавайте добре измитите листа, също както при салатата. Някои птици предпочитат спанака и манголда варени (разбира се без сол). Предпочитани са от австралийските папагали, особено от вълнистите и корелите.

Леща (А, Ж) Виж бобови. Поднася се след 12-часово покълване.

По данни на Фолкер Вюрт (Германия);източник за българския превод:http://superpopugai.ru/forum/topic4374.html
Разликата между форумите по света:
В английския - питаш и ти отговарят.
В руския - питаш, отговарят ти и теб те питат нещо.
В българския - питаш и 1000 човека ти казват колко си прост, че питаш.
kreizo
В глутницата
 
Мнения: 496
Регистриран на: Вто Ное 11, 2008 9:40 pm
Местоположение: Пазарджик/Пловдив

Re: Кои плодове и зеленчуци да давам на корелите си

Мнениеот kreizo » Пон Фев 01, 2010 11:07 am

Взето от http://www.papagalibg.com/forum/index.php?topic=354.0 с любезното съдействие на авторката на темата.
Разликата между форумите по света:
В английския - питаш и ти отговарят.
В руския - питаш, отговарят ти и теб те питат нещо.
В българския - питаш и 1000 човека ти казват колко си прост, че питаш.
kreizo
В глутницата
 
Мнения: 496
Регистриран на: Вто Ное 11, 2008 9:40 pm
Местоположение: Пазарджик/Пловдив

Re: Кои плодове и зеленчуци да давам на корелите си

Мнениеот nike_ng » Вто Май 03, 2011 10:19 am

Аз и давам и люцерна...ииии като гледам как я яде...сякаш това е най- вкусното на света :ag:
Аватар
nike_ng
Животинче с въпрос
 
Мнения: 2
Регистриран на: Вто Юни 22, 2010 3:33 pm

Re: Кои плодове и зеленчуци да давам на корелите си

Мнениеот berkitom » Чет Юли 07, 2011 1:24 pm

И моето ядеше много плодове но сега вече не иска, яде само просо [mood_feelings_hurt.gif]
Аватар
berkitom
В глутницата
 
Мнения: 301
Регистриран на: Чет Юли 07, 2011 12:53 pm

Re: Кои плодове и зеленчуци да давам на корелите си

Мнениеот kitten_554 » Вто Яну 03, 2012 3:25 pm

Ами за плодове ще препоръчам:Ябълка,банан,киви..Корелите обичат да хапват и някои семена като канарено семе..и разни други.Като добавка аз давам креда,която съдържа плодове и зеленчуци,но давам и в прясно състояние.. :ay:
~..Justt smile..~
Аватар
kitten_554
В ятото
 
Мнения: 163
Регистриран на: Вто Яну 03, 2012 1:55 pm
Местоположение: България,Пловдив

Какви плодове и зелевчуци яде корелата

Мнениеот r_rosen08 » Съб Окт 27, 2012 6:03 pm

Какви плодове и зелевчуци яде корелата :ab:
Не пускай теми за всичко,а използвай търсачката на форума.
Къпане на папагала viewtopic.php?f=281&t=9175&p=131439#p131439
Вълнувам се от папагали и рибки!обичам котето си!
Аватар
r_rosen08
Животинче с въпрос
 
Мнения: 49
Регистриран на: Съб Сеп 01, 2012 7:40 pm


Назад към Корела