Всички кучета се стресират при такива порцедури, особено когато ги боли, но това не е предпоставка за поставяне на упойка при всяко изследване.
Изглежда ужасно, но не е чак толкова зле в интерес на истината, а кучето бързо забравя всичко след известно време. Нормално е,когато има болка кучето да реагира така, или пък защото се страхува от процедурата. Аз лично предпочитам да го държа и натискам, вместо да му слагат упойка за каквото и да е, ако това не се налага наистина. Съвсем нормална реакция, която изглежда страшна за стопанина, но не е точно такава.Поставяне на намордник бързо решава проблема.

Налагало се е да връзват муцуната на моето куче при някои от тези процедури, защото от страх не дава да се провеждат, което по никакъв начин никога не му е навредило. А кучето се успокоява доста бързо след като види, че няма от какво да се страхува.Единствените щети са малко хвърчаща козина.

А пък повечето лекари си имат подход и тогава не се налага да се прави нищо подобно и кучето си кротува. Все пак и килограмите не са маловажни, но за всичко си има чалъм....Само дето страха е лош съветник на животното и то реагира по единствения начин, по който се очаква да го прави. Въпреки, че има кучета, които понасят всичко каквото им правят без да реагират изобщо(имам/ имала съм и от двата вида и знам какво говоря).
Не е необходимо човек да бъде груб с лекарите...имайте предвид, че някои процедури са такива, не много приятни за гледане и извършване, но се налага да се проведат.
Когато имате проблем с лечението, се консултирате и с друг лекар, което не винаги е предпоставка за правилно поставена диагноза и провеждане на лечение.