Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Куче Йорки получи белодробен оток

Куче Йорки получи белодробен оток

Мнениеот radosi » Пет Апр 18, 2014 8:16 pm

Здравейте,
преди около 20 дена ми подариха кученце което беше на 50 дена. Направиха му първа ваксина и всичко си беше наред. до 15.04 когато ставаше на 70 дена и го заведохме да му сложат втората ваксина. Почувства се зле за няколко часа след което се върна към сарият си жизнен ритъм. На нещастие вечерта реши да скочи от леглото докато бях се обърнал за малко към компютъраи само го чух че изскимтя погледнах беше на земята и скимтя така още 4-5 секунди. Качих го на леглото и след има няма 10-15 секунди уплахата му изчезна и отново почна да се закача опипах го навсякъде за да видя дали ще го заболи (дали има фрактура), но не се обади и се зарадвах че нищо му няма гушнал съм го и съм заспал .. след 2 часа се събуждам и кученцето тъкмо се беше разшавало намерих с изненада едно малко аки като барабонка на леглото - направи ми странно впечатление. Но си легнах а кучето оставих в легълцето до леглото. Цяла вечер беше неспокойно и скимуцаше. вземах го в мен спираше и го връщах обратно на земята. На другият ден продължаваше да е неспокойно но и започна да му се овлажнява под брадичката и да диша очестено. Закарах го на ветеринаря тои ми се усмихна и ме отпрати .. всичко било наред. След час отново му го закарах беше още по зле много учестено дишане и слуз капеше от брадата му. сложиха го в кислородна камера направиха му ренгени и видяха оток в белят дроб. Казаха ми че най вероятно върреки че е паднало от 40-45см е получило стрес съпроводен с този белодробен оток .. Имаше инфарктни часове но се посъвзе и кръвните му изследвания също бяха добре. върнах го вкъщи и тогава получи гърч както си спеше се събуди и се вдърви .. (Приятелката ми си изкара акъла) За щастие след като му дозира 0.5мл 40% глиукозен разтвор които бяхме приготвили за всеки слу4аи го преглътна и се оправи. за следващите 16 часа се случи още 2 пъти но забелязах че кучето се събужда и недиша. Реших че проблема не е сериозен и трябва да го дебна за да го погалвам по вратлето за да може да преглътнеи да започне да диша. Убедих и докторите в това за да не му слагаме силни опиятни вещества та то е едва 500грама.
В момента кученцето е контактно и се храни дори дишането му вече не е толкова очестено колкото преди ден. Но от снощи му се появи силно треперене от типа треперене с което се опитва да се сгрее или трепери от страх. Може би се е появило защото е спрял да действа деазепана който 2 пъти поставях в ректома му след вторият и третият гърч. Слава богу за около 30 часа вече не е получавало гърч, постоянно ми е пред очите дори и нощем.
Докато тича или се занимава с нещо треперенето го няма. Докато спи и докато се разсънва също не трепери. Личи си че треперенето му е дискомфортно незнам дали е от стреса който е изживяло (то е едва бебе) или се дължи на невралгичен проблем. Дадох му 30мг магнезий с надеждата че може да се подобри сега спи и е спокойно кутренце, моля се като се събуди да е по добре.
Проявява интерес към всичко което го заобикаля дори го водих да се види с кучето на приятелката ми което е 4 годишно мъжко Йорки. погониха се всичко беше наред но бебето ляга на плочките да се охлажда това трептене явно силно го прегрява и все гледа да се сфре някъде и да лежи на студеният под.
Аватар
radosi
Животинче с въпрос
 
Мнения: 11
Регистриран на: Пет Апр 18, 2014 8:15 pm

Re: куче Йорки получи белодробен оток

Мнениеот zoomaniak » Съб Апр 19, 2014 7:04 am

Споделяте с нас проблем или търсите отговори.
Опитвам се да овладея Хаоса.
zoomaniak
Пчела работник
 
Мнения: 11303
Регистриран на: Пон Май 17, 2004 4:52 pm

Re: куче Йорки получи белодробен оток

Мнениеот meri » Съб Апр 19, 2014 8:22 am

Вие му прилагате самолечение ли, кой Ви каза да давате тези неща и да поставяте диазепам на толкова малко кученце,
Сменете лекаря и водете кучето, докато не е станало късно.....
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10379
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: куче Йорки получи белодробен оток

Мнениеот radosi » Съб Апр 19, 2014 10:59 am

Не му прилагам самолечение и наистина се нуждая от съвет. От Бургас съм за пръв път имам куче и не не му налагам самолечение постоянно съм в контакт с ветеринарният доктор. Слава богу кученцето е много по добре, но това което ме притеснява са тези треперения които се появиха от преди 36 часа. Трепери точно докато заспи като се събуди се протяга облизва и вече не веднага ами след минута 2 започва да трепери. Това не му пречи да е много много игриво и активно.

Предположенията ми са че тези трепети са се появили след сприрането на деазепам-а. Който ветеринаря е поставил още докато е било в кислородната камера и който аз поставих 2 пъти по 0.1мл ректално след гърчове. Докато го нямаше треперенето беше вяло и обърлушено. Но незнам какво ги провокира.

Има ли възможност понече вратлето и гърдичките му са обръснати да се чувства дискомфортно организма и да поражда трепет за да си отопли външните части без козинка. като я вдигна тези части са мн горещи точно между предните 2 крачета. Затова и кученцето ляга за да се охлади на плочките. За около час и половина каталясва и после спи 4-5 часа.
Аватар
radosi
Животинче с въпрос
 
Мнения: 11
Регистриран на: Пет Апр 18, 2014 8:15 pm

Re: куче Йорки получи белодробен оток

Мнениеот meri » Съб Апр 19, 2014 12:02 pm

Каква телесна температура поддържа.Правиха ли му тестове за гана, парвовориза и др. Има ли вероятност да е проявило непоносимост към ваксината? Не му позволявайте да лежи на плочите, пневмонията му е сигурна, а от там до белодробно заболяване е малко и едва ли ще издържи.
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10379
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: куче Йорки получи белодробен оток

Мнениеот zoomaniak » Съб Апр 19, 2014 12:13 pm

Трябва да вземете Второ - Трето мнение от други Ветеринари. Много е опасно да се доверявате само на един Ветеринар - особенно на първо КУЧЕ.

Изследване на СЪРЦЕ и БЯЛ ДРОБ - е задължително.

АКО кучето е с вроден дефект и никой не подозира за това - нито вие нито доктора няма да направите правилните изследвания.

АКО кучето има ГЕНЕТИЧЕН дефект - пак същото........

Намерете специалист по породата - дано знаете езици и да потърсите в англоезичните форуми за породата - има ПИСАНО по темата.

Колкото по-бързо намерите информация - толкова по-бързо ще знаете какво куче имате.
Опитвам се да овладея Хаоса.
zoomaniak
Пчела работник
 
Мнения: 11303
Регистриран на: Пон Май 17, 2004 4:52 pm

Re: Куче Йорки получи белодробен оток

Мнениеот radosi » Съб Апр 19, 2014 3:21 pm

Телесната му температура е около 37.5 когато се събуди и около 38.5 когато заспива след активно тичане треперене и игра.

Да не го оставям да лежи на плочките но дори и да е легало като го вдигна телцето му в областа на обръснатото е топла.

Не спи свито а напротив разтегнато като акордеон ;)

Белият дроб е изследван заради отока и мисля че сега е много добре предвид по дълбокото и бавно дишане. Не успяха да му направит ЕКГ защото вече изнемогваше и се мяташе а и тези щипки му пречиняваха болка мисля че за момент машината захапа и показа пулс 300, тогава дроба му беше много зле и дишането му беше повърхностно и силно очестено.

Моля да ме насочите към източници от където мога да чета, на английски, немски френски и руски. От 3 дена непрестанно чета из нашите форуми и разбирам че не е било добре да му давам деазепам ректално :( добре че не позволих да му дават още по силно средство което уж било за гърча, възможно ли е да му се е увредила нервната система от деазепама .. аз вливах деазепама в основата на ануса т страх да не го нараня и се надявам да не е бил добре освоен от организма :)
Бях посъветван да му се изтискат аналните жлези, но не ми се струва коректно да го правим без причина.

Събирам мнения и на други и до сега съм чул коментари че е норлано да е стресирано няколко дена и да трепери, че много пъти са лекували треперещи мъничета с изтискване на аналните сакчета, но предполагам че подобрението идва от противовъзпалителните медикаменти поставяне след стискането.

Тестове за сериозни болести не са му правили но предвид че състоянието му се подобрява и няма наличие на висока темепратура няма според мен място за съмнение в някакава вирусна инфекция от такав характер.

За съжаление не намирам специалисти специално по породата в Бургас, не казвам че няма, но диагнозите им са силно оклончеви, имат опасение че може при слизането от леглото да са си ударили черепа от което да са получили травма, но ме съмнява след като това треперене го нямаше дълго след ваксинирането и след падането от леглото.

Смешно е но дали има възможност заради обръснатите участъци на врата и гърдите да получава дискомфорт. все едно да съм си облякал ръкавели с гръб а гърдите и врата ми да са голи - и аз незнам вече само гадая.

За вродени генетични дефекти незнам дали може да се говори, нищо му нямаше преди ваксината (падането) възможно е да е имало нетърпимост към ваксината, аз лично съм пострадал сериозно от ваксина сресхти детски парадич и съм бил около 5 години на безглутенова диета след това.

Благодаря Ви, че сте активни и ми пишете, това значи много за мен.

кучето се събуджа и чак когато се осъзнае започва да трепери като заспи всичко изчезва сякаш има нервно дразнение което провокира това, и то до такава степен че прегрява, когато тича и мускулите така или иначе отделят достатъчно топлина сякаш не трепери, и спирайки се след тичане има 5 секунди момент на покой преди да почне да трепери, сякаш регулатора му за температура дефектира и пуска треперене което пък после кучето трябва да коригира с методи за охлаждане - дори дишане с уста.

Давам ми калции и магнезий със спинцовки за да знам че не се дължи на липса на тези минерали, тай като в кръвните изследвания ги няма тези параметри
Аватар
radosi
Животинче с въпрос
 
Мнения: 11
Регистриран на: Пет Апр 18, 2014 8:15 pm

Re: Куче Йорки получи белодробен оток

Мнениеот radosi » Съб Апр 19, 2014 3:24 pm

При диагностицирането на белодробният оток му направиха скенер страничен и отгоре и смея да твърдя че явно машината е била с добри параметри поенеже снимката беше в image file с резолюция 2700х1600 или нещо такова с доста добра яснота.
Аватар
radosi
Животинче с въпрос
 
Мнения: 11
Регистриран на: Пет Апр 18, 2014 8:15 pm

Re: Куче Йорки получи белодробен оток

Мнениеот meri » Съб Апр 19, 2014 3:59 pm

Аналните жлези няма нужда да се пипат, те се почистват само при нужда, а при вас не виждам такава. Освен това кучето е твърде малко,че да има проблем с аналните жлези. Когато го затоплиш, спира ли да трепери. Кучетата треперят по различни причини, студ, нервна възбуда, страх, болка, алергия, вирусни заболявания, паразитни заболявания(кучето обезпаразитено ли е вътрешно). Също така кучето трепери при пневмония, сърдечни заболявания.
Ако кучето трепери без видима причина и съпътстващи симптоми, е нарушен някакъв баланс:

- баланс на калций и магнезий;
- недостиг на хормона инсулин(диабет);
- нарушена функция на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм).

Такива състояния не могат да се лекуват без подробен кръвен анализ и ветеринар.
Взеха ли кръв за изследвания, кучето има ли задух, кашлица, храни ли се, повръща ли. Може би не е лошо да потърсите и друго мнение. Когато е паднало, удара по главата ли беше? Не ти трябва специалист по породата, а добър ветеринар.Възможно е сътресение, увреда на някой вътрешен орган.Понякога треперенето няма причина...
Това даване на калций и магнезий са го препоръчали след изследване ли? Ако не, не е добре да се дават без да има нужда.
Снимка на главата правиха ли? Ехограф на вътрешни органи.
В нашия форум също има достатъно информация, но проблема е в това, че не се знае точно какво е, за да се чете конкретно за това? Много тъпо....

За да има белодробен оток, а това означава течност в белите дробове, наистина ли това откриха. А това се дължи понякога на пневмония или други причини. Кучето има ли хрипове, затруднено дишане.
Възможно ли е кучето да получава някакъв вид припадъци?
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10379
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Куче Йорки получи белодробен оток

Мнениеот zoomaniak » Съб Апр 19, 2014 4:07 pm

Изпратете изследванията и снимките на доктори извън България по интернет. Изчакайте и тяхното мнение.
Опитвам се да овладея Хаоса.
zoomaniak
Пчела работник
 
Мнения: 11303
Регистриран на: Пон Май 17, 2004 4:52 pm

Re: Куче Йорки получи белодробен оток

Мнениеот radosi » Съб Апр 19, 2014 4:50 pm

При опит да го затопля се оплезва и почва да диша през уста.
Значи не е от студ, мисля че не е и от страх, не изглежда да го боли нещо -прекалено е игриво в момента тича хапе се, ръмжи си :) Ако беше нещо вирусно нали би трябвало да има температура ? 2 пъти сме му давали паасатичка за вътрешно обезпаразитяване през 2 седмици - не би трябвалода има паразити ако това е достатъчно. Отделно сме му слагали и капчици за бълхи и кърлежи на вратлето пак на 2 пъти. Заболяване немога дали има храни се изглежда здраво има сила скача доста и силно захапва. Не е треперило преди и може би ако се е навредило от падането или получило алергия от ваксината, или нервна възбуда от това че стоя само в клетка в кислородната камера скимуцащо и едва дишашто. Също след 3-те припадака при осъзнаване изпада в нервна възбуда почва да тича като изоглавено и вторият път падна и продалжи да тича паднало така че третият път не му поволих и го държах докато описваше бягащи движения. Може от това да е полчих сериозна травма и след като деазепама го е отпуснал да се е проявил трепота ?

Сам реших да му давам калии и магнезий от най-високо качество, наблудавйки го секи път е все по скопойно телцето му и като се разбеснее и затича много почват да се усилват трепканията. Много ме ритеснява да не се е повредило сърчицето му нещо :(
Давам му вода с мед по 0.2 - 0.5мл заедно с чайче от лайка за да предотвратя хипогликимични проблеми .. харесват му дозичките и не виждам негативни въздействия. Възможно ли е да му вредя като му давам вода с мед тай като след като ми свърши спринцовката с 40% глюкоза използвах водата с мед. тогава още беше и на деазепам и двете неща се препокриват. Незнам дали кучетата имат панкреасна жлеза за инсулина и дали от стрес тя може да се декалибрира.

Ще питам лекаря дали е гледал щитовидната жлеза предполагам за възелчета или нещо подобно - но това дали може да стане от ваксинацията .. едва ли може да стане от удар или от стрес.

Ехограф правиха, май казаха че е мако оголемено сърцето за телосложението но не забелязаха някакви нередности. От ренгена казаха че ен се виждат видими наранявне нито в областа на главата нито а тялото.

Имам кръвни изледвания на тях има 16-18 параметъра и са си в нормал, ще ги взема от колта и ще ги приложа ако някой може да сподели мнение.

Кучето имаше задух от белодробният оток и течеше слуз от устата му - тогава беше най зле и изразиха мнение че може да си отиде ако не издържи - не е кашляло, хранише се редовно, винаги е имал хубаво ако само 12 часа сле ваксината за период от 1 ден когато му беше най зле акото му не беше пръчка а на барабонки но все пак твърдо. Само веднъж повърна 36 часа след инфакртният за него момент .. и то савсем малко водичка с някаква точица в него в цвят на храната му .. вероятно някакво боклуче не го гледах много. (може и да съм си въобразил). Ядеше като невидяло след като получи гърчи, по време на гърча се изакваше :( - кой знае какво му е било на кутрето.
Удара незнам дали е бил по главата смао видях че е седнало на пода до леглото и скимти извило леко глава настрани и след 5-6 сек скимтене утихна и взе да се оглежда и след още 20 сек стана отново активно и почна да си играе и да хапе :)

Незнам дали си въобразявам, но сякаш трепери по-малко вече не ляга цялата на пода а само по дупе.
Благодаря ти Мери!
Аватар
radosi
Животинче с въпрос
 
Мнения: 11
Регистриран на: Пет Апр 18, 2014 8:15 pm

Re: Куче Йорки получи белодробен оток

Мнениеот radosi » Съб Апр 19, 2014 5:08 pm

Да оточня белодробният оток ми бе обяснено че е получен заради падането - от стре. Аз неможех да твърдя че е от ваксината. На ренгена се видя че доста от дроба е засегнат и не ми беше казано с какво е инжектирано кучето но факта е че след като ми е върнаха (което беше 6-7 часа след като им я занасох) съм и давал само 2 пъти по половин хапче от 5мг дехидрин. Сега няма хрипове, тежки дишания и прочие изглежда нормално и вече дори не се задъхва а тича доста. Предполагам че ваксината може да направи частичен такав оток след което имунитета да избие вирусите от ваксината които са увредени и немогат да се размножават. Не съм медик и немога да го твърдя обаче.
Аватар
radosi
Животинче с въпрос
 
Мнения: 11
Регистриран на: Пет Апр 18, 2014 8:15 pm

Re: Куче Йорки получи белодробен оток

Мнениеот meri » Съб Апр 19, 2014 5:28 pm

Много странно положение. Мисля, че не трябва да даваш калций и магнезий без нужда.Май е най-добре да се направи Ехокардиография. Ако е от сърцето би трябвало да се види. Да, кучетата имат панкреас. Мисля, че трябва да спреш да му даваш каквото и да било, прекалено сладките неща няма да се отразят добре на организма. Най- добре е да даваш само това, което те е посъветвал доктора. Може би трябва известно време за да се успокои, все пак отока и затрудненото дишане си е стрес за организма. Ако е сърдечен проблем, ще трябва да спазваш строго препоръките на доктора и няма да прилагаш нищо странично.
Най-често животните са дезориентирани след припадък, дали трябва да се говори за епилепсия не знам.А такова е и действието на диазепама, кучето не знае къде се намира, замаяно е, особено ако е голяма дозата е и сънливо. Имай предвид, че на някои кучета не им понася диазепама.
Ако не са правили ехокардиография, най-добре да се направи, там най-добре може да се установи има ли някакъв проблем със сърцето.
Може би е паднало, защото е получило някакъв припадък, не мога да кажа със сигурност, само предполагам, разбира се, все пак след толкова изследвания....много странно положение.
Това, което е най-добре да направиш, е да спреш да му даваш каквото и да било, с изключение на това, което са му дали, ако има такова, да го наблюдаваш как диша, проверявай венците за посиняване, не го поставяй на високо, за да не пада.Ако кашля, има хрипове, затруднено дишане, ще трябва да го водиш спешно на лекар.
А казаха ли дали има много течност в белите дробове, предприеха ли премахване на тази течност, дадоха ли диуретик. Ваксината не дава такива странични реакции.
За жалост не мога да ти помогна кой знае колко. [mood_feelings_hurt.gif]

А това е нашият информационен медицински раздел viewforum.php?f=128
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10379
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Куче Йорки получи белодробен оток

Мнениеот radosi » Нед Апр 20, 2014 2:15 am

Истината е че докторите нишо не ми казаха да и давам .. малко я третирам като човек затова и се осмелявам да и давам чайче + калции магнезии (в наистина малки количества). Спирам със сладките неща, но исках да знам че има достатъчно захър в кравта за да не стават белички :(

В момента кученцето трепери по-малко и наистина се просълзявам от щастие :)))


Дишането му е добро. Течноста казаха че трябва да се абсорбира с дехидрина (диоретик) и не са правили манипулации за да я премахват тъй като било прекалено малко. Колкото до слизането (падането) от леглото, буквлно погледнах екрана за 15-20 секунди докато то спеше до мен и изведнаж го чух как проскимтя и вече не беше на леглото. Наистина нелепо от моя страна но очаквах да си спинка. Много е скокливо и е станало и веднага е решило да предприеме някоя маневра - в случая доста надценена.

Нещо което ме притеснява и ме навежда да си мисля че може да има нещо с дупето е че си ръбаше и преди и сега опашката, опитва се да я ръба към основата но неможе да я стигне. Понякога като подскочи и се извърта сякаш някой я е боцнал по дупето и иска да види кой е. Хапе си и лапите чат пат ако това може да е някакав признак. Предвид това че е обезпаразитявано и няма контакт с околната среда няма как да се сдобие с бълхички :)

Обмислям след време да направя ЕКГ но не и на този етап .. защото стреса от чичо доктор мисля и дойде в повече.

Мери искам да изразя огромната си благодарност за отделеното от теб време да следиш какво пиша и да ме насочваш. Мъничката също ти благодари.
Аватар
radosi
Животинче с въпрос
 
Мнения: 11
Регистриран на: Пет Апр 18, 2014 8:15 pm

Re: Куче Йорки получи белодробен оток

Мнениеот meri » Нед Апр 20, 2014 9:10 am

Понякога не е необходимо кучето да приема медикаменти. Има вероятност да е паднало, защото е сънено и докато осъзнае какво се случва е тупнало на пода. За това не трябва да го поставяш на леглото или друго високо място, дори в твое присъствие. Малките кучета са палави и много бързо може да стане белята, от фрактура, до по-сериозна повреда на гръбнака.
Малкото куче трябва да бъде под постоянно наблюдение.
Не трябва да се прекалява с калций или други неща, защото е вредно. Те се дават само при нужда и след изследване, ако се докаже, че наистина трябва да се дават. Така се процедира и при хипоглекимия, но това също трябва да се докаже.
Така че според мен не трябва да му даваш такива неща по твое усмотрение.

Преди колко време е обезпаразитявано, защото това е признак точно за паразити. Освен това ние хората можем да внесем бълхи с обувките. Непременно огледай областта около ануса, за да видиш дали няма някакви ранички или друго, което причинява сърбеж. Кучето трябва да се обезпаразитява всеки месец без изключение. Какви препарати използваш за външно обезпаразитяване. За хапането на лапите, ако не е поведенчески проблем, което е малко вероятно за това малко куче, може да е скука или някакъв друг проблем. Разгледай мястото между пръстите на краката за евентуално почервеняване или рани, които могат да сърбят и от там хапането.

Ако няма нищо притеснително не води кучето на лекар, просто го наблюдавай. Не го оставяйте само по възможност, но и не го извеждайте, защото доколкото разбирам няма трета ваксина.Излизането може да бъде опасно. Предполагам знаеш, че трябва да излиза 15 дни след поставяне на 3 ваксина(говорим за разходки). Защото и във вет. кабинети може да не е толкова безопасно, ходят всякакви животни, болни и здрави.
Ако е изминал месец от последното вътрешно обезпаразитяване, направи го отново, също така и за външното става въпрос, в зависимост какъв препарат използваш. Преди ваксиниране кучето задължително се обезпаразитява вътрешно, около 6-8 дни преди ваксината, за да има ефект от нея,иначе е безмислена, ако има паразити. И кучето трябва да бъде напълно здрво и прегледано от лекаря преди това.На болни животни не се поставя ваксина.
Но не си прави, така да го кажем, експерименти и да даваш разни неща, защото когато това се прави без нужда може да навреди. Понякога самия препарат за външно обезпаразитяване може да дава странични реакции или непоносимост на кучето към него.
Пиши да казваш как е. И поразгледай нашия форум, има интересни неща за четене, не само в мед. раздел.
Каква храна даваш на кучето?
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10379
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Куче Йорки получи белодробен оток

Мнениеот radosi » Пон Апр 21, 2014 11:19 pm

Приятелката ми има Йорки от доста време и организирахме обезпаразитяването. Пазя го много да не ходи до обувки да не го пипат с мръсни ръце и така нататак. Днес го разходихме докато го държахме гушнато из моркста градина в Бургас, много му хареса и много се разнообрази .. много ми е хубаво да споделя че всички тези трепкания почти отшумяха днес. Преди малко заспа и не потрепваше докато се онасяше толкова ми беше хубаво да го видя че не се мъчи. Не ми е много лесно да огледам лапите му много е буйно, но ще се опитам с асистенция на приятелката ми да ги огледаме и да видя кожата на опашката за да видя защо я ръба. Има си и от тези скъпите каишки против балхи които се продават в едни метални кутиики.

Незнам, може да си въобразявам но днес сутринта му направих едно чайче от маточина то си пийна доста .. явно му хареса и може би това го е поуспокоило. Ще пиша утре как е. Постоянно го наблудавам за да видя дали има някакви промени в поведението му. Надявам се да е абсолутно здраво докато дойде време за 3-та ваксина за да мога вече да съм по спокоен че неможе да се зарази лесно с нещо трудно лечимо.

За обезпаразитявнето дадохме:
Първо паста вирбак
След 2 седмици дронтал пъпи паста, която я дадохме 1 седмица преди 2 рата ваксина
А външни й сложихме 1/3 фронтлайн комбо въпреки че той не е мн подходящ за мъници но това беше преди 2-3 седмици
И беше нужно защ в началото имаше една две бъхички.
Аватар
radosi
Животинче с въпрос
 
Мнения: 11
Регистриран на: Пет Апр 18, 2014 8:15 pm

Re: Куче Йорки получи белодробен оток

Мнениеот radosi » Пет Апр 25, 2014 10:23 pm

Кученцето е добре като цяло в сряда сутринта малко му стана лошичко взе да си клати главичката и по брадата му се натрупа тази слуз от която се задушава докато спи .. днес преди 2 часа пак се задуши и трябваше да му помагам за да се съвземе. Незнам какво да правя не му давам нишо и явно не му е добре така .. незнам дали не се дължи както беше казала на някакав дефект в лява сърдечна камера, днес не беше яло много слеобеда и през цялото време спа .. незнам дали неяденето не му се отразява зле защото и вторник вечерта не беше яло много и сряда сутрин като се събуди му беше лошичко но като му дадох малко медец с вода и веднага живна .. днес пак живна но почна да диша учестено.

Какво да правя за напред ?
Аватар
radosi
Животинче с въпрос
 
Мнения: 11
Регистриран на: Пет Апр 18, 2014 8:15 pm

Re: Куче Йорки получи белодробен оток

Мнениеот meri » Съб Апр 26, 2014 8:05 am

Отивайте на изследвания, кръвни и ехокардиография. Не му давай сладки неща без да питаш, защото не се знае причината за тези "пристъпи" да ги наречем. Всичко ли е наред с ушите на кучето, връща ли храната обратно като яде, дави ли се по време на ядене, може да погледне трахеята, понякога това се получава при колапс(но все пак няма как да знам).И няма смисъл да си гадаем....
Просто трябва да се правят още изследвания и да се изключват една по една причините, да се види нивото на кръвната зазахр, но трябва да се направят правилно изследванията.Много неприятна ситуация.... [mood_feelings_hurt.gif] Но като начало тръгнете от сърцето с изследванията...нека лекаря ви каже, разбира се.
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10379
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Куче Йорки получи белодробен оток

Мнениеот radosi » Вто Апр 29, 2014 12:56 am

След много задълбочено наблюдение върху кутрето установих следното .. Кученцето не получава пристъпи нито пък припадаци, чисто и просто докато спи започва да похърква и ако не се премести от начина си на лежане не след дълго спира да диша :((( След това ако не успее да се разбуди и да си поеме дъх започва да трепка с уши и муцунка очите му сякаш почват да гледат към носъ му но все още клепачите му са затворени, вероятно след някакво време поради недостиг на кислород към мозъка то се събужда панически, но тъй като вече и вероятно от някаква естествена реакция на нервната състема цялото му тяло се стяга поради което се и изаква (слава богу че го прави ... единият път го усетих че се е задушило именно заради миризмата) Вероятно от шока без кислород организъмчето му пуска тази пенлива течност в устата му а може би и в дроба му - вие лекарите ще кажете по добре защо. От 2 дена съм му като нощна лампа и когато даде признаци че спира да диша го разбуждам и всичко е наред .. няма нетипично поведение или нещо което да ме притеснява .. изгелжда здраво играе много пъргаво е и разбира се обича да хапва и да спи. Когато се разбуди винаги издихава рязко и насъбран секрет или и аз незнам какво се чува как се прочиства в нослето му.
Моля за съвет какво да направя за да му помогна да преодолее тези задушавания. Дали някаква белодробна секреция запошва ностния му канал. Дишането му е почти нормално, ритъма на сърцето е около 140-180.
До преди ваксината и падането, никога не е хъркало и не се е задушавало.
Аватар
radosi
Животинче с въпрос
 
Мнения: 11
Регистриран на: Пет Апр 18, 2014 8:15 pm

Re: Куче Йорки получи белодробен оток

Мнениеот meri » Вто Апр 29, 2014 8:20 am

Нека уточним, аз лично не съм лекар. :ab: Опитвам да ти помогна, но явно няма да стане....за жалост.
Може само да се предполага причината....
Не зная може би ще трябва да направят по-специални изследвания. Наистина не знам какво може да бъде.Говори с лекарите, ако трябва консултирай се и с други, но колкото по-бързо направите някакви изследвания, ще е по-добре.
Ето тук пишат лекари, може да ти дадат насока какво трябва да се направи.
http://forum.dog.bg/forum/44-%D0%B2%D0% ... c1ba203073
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10379
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Куче Йорки получи белодробен оток

Мнениеот radosi » Сря Авг 13, 2014 12:28 pm

Здравейте,

понеже е редно да пиша как са се развили нещата. ето и историята:

Отдадох се 1 месец и нещо на дебненен и животинчето беше под едва ли не 24 наблюдение .. вързах му звънче на вратлето за да мога да го чувам ако се задуши защото не издава звуци а само трепери. Оказах се прав в моите разсъждения че не е някаква болест която трябва да се лекува .. към средата на Май спря да получава такива задушавания и до края на Май месец продължих да го наблюдавам, сега е едно пораснало и здраво куче което явно вече има досатъчно добре развити дихателни пътища и дробове. Ако на някой му се случи подобно нещо, което не пожелавам на никого .. нека знае че има и такав варинат и не е нужно да бъде тпкано с лекарства а просто да му се даде време да го израсте.

Благодаря ви за подкрепата през онези дни когато имах истинска нужда от вас и вашите съвети.

Поздрави.
Аватар
radosi
Животинче с въпрос
 
Мнения: 11
Регистриран на: Пет Апр 18, 2014 8:15 pm

Re: Куче Йорки получи белодробен оток

Мнениеот meri » Чет Авг 14, 2014 8:35 am

И все още ли стои с това звънче. Извинявай, но не може да се каже, че това е помогнало. Просто причината не е открита както разбирам и може отново всичко да се повтори.
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10379
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm


Назад към Проблеми с кучета